ایرانیان جهان - ایسنا / نمایندگی روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در پیامی از آغاز نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد.
نمایندگی روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین روز چهارشنبه اعلام کرد که نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین، آغاز به کار کرد.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است در آغاز این نشست به ایراد سخنرانی درباره گزارش فصلی خود درباره موضوعات در دستورکار نشست بپردازد.
موضوعات مورد بحث شامل درخواستهای عضویت در آژانس، گزارش کمیته کمکها و همکاری فنی، راستیآزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران ذیل قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل؛ راستیآزمایی هستهای: انعقاد توافقات پادمانی و پروتکل الحاقی، کارمندان بخش پادمانی که قرار است به عنوان بازرس به خدمت گرفته شوند، اجرای توافق پادمانی در جمهوری خلق کره، اجرای توافق پادمانی در جمهوری عربی سوریه، ناوگان دریایی هستهای: استرالیا، ناوگان دریایی هستهای، برزیل، توافق انپیتی با جمهوری اسلامی ایران، ایمنی و امنیت هستهای و توافق پادمانی اوکراین، انتقال مواد هستهای در چارچوب توافق آکوس(AUKUS) و پادمانها ذیل تمامی جنبههای انپیتی و احیای برابری حاکمیتی تمامی کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد بود.
قرار است گروسی پس از این نشست، ساعت 13 به وقت محلی وین کنفرانسی خبری برگزار کند و به سوالات خبرنگاران پاسخ دهد.
روز سهشنبه، خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلماتهای غربی مدعی شد که سه کشور اروپایی عضو برجام با حمایت آمریکا برنامه دارند با ادعای همکاری ضعیف ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در نشست فصلی شورای حکام آژانس که قرار است از امروز 20 نوامبر (30 آذر) تا 22 نوامبر (2 آذر) برگزار شود، اقدامی تنبیهی انجام دهند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که انگلیس، فرانسه و آلمان (تروئیکای اروپا) با حمایت آمریکا قرار است در میانه نگرانیها از آنچه توسعه سریع برنامه هستهای ایران خوانده شده، قطعنامه جدیدی به شورای حکام معرفی کنند.
دیپلماتها به خبرگزاری فرانسه گفتهاند که این قطعنامه تنبیهی با هدف افزایش فشارهای دیپلماتیک بر ایران برای بازگشت به پایبندی به تعهدات هستهای خود و رسیدگی به نگرانیهای دیرینه آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه میشود.
خبرگزاری فرانسه با ادعای این که رونوشتی از پیشنویس این قطعنامه را رویت کرده، نوشت: قدرتهای غربی، این بار، خواستار «گزارشی جامع» از سوی «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند.
این گزارش در پی شفافتر شدن فعالیتهای هستهای ایران، از جمله «گزارش کاملی» از همکاری تهران با آژانس درباره ذرات اورانیوم یافتشده در محلهای اعلام نشده خواهد بود.
خبرگزاری فرانسه امروز (چهارشنبه)گزارش داد که این قطعنامه، امروز، رسما به شورای حکام ارائه شده است.
سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان از ماههای گذشته فشار به ایران را در دستور کار قرار دادهاند و با تفسیری منحصر به خود درخواست همکاریهای فراپادمانی و برجامی از ایران دارند که طبعا از سوی ایران پذیرفته نیست. از سویی روابط ایران و آژانس درباره 2 مکان، بازرسان آژانس و درخواستهای آژانس برای اعمال اقدامات نظارتی بیشتر، در ماههای اخیر کمتر پیشرفت داشته است. این در حالی است که برجام در سال هشتم یعنی 2025، سال سرنوشتسازی برای ایران است؛ چرا که 6 قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه ایران در چارچوب قطعنامه 2231 لغو خواهد شد. مقامات ایران تلاش دارند تا فضای همکاری و تعامل به لحاظ فنی و سیاسی با آژانس و اعضای برجام حفظ شود هر چند که توافق هستهای عملا از سوی 2 طرف اجرا نمیشود.
در همین راستا، «محمد اسلامی» رییس سازمان انرژی اتمی ایران، اخیرا درباره چگونگی واکنش ایران به هرگونه صدور قطعنامه علیه ایران در نشست تازه شورای حکام تاکید کرد: دنبال این نباشند با فشار و زور ما از برنامه خود روی برگردان شویم ما برنامهای شفاف داریم و عمده فعالیت ما برای تولید برق و توسعه رادیودارو و توسعه پرتوهاست.
اسلامی گفت: صدور هرگونه قطعنامه در شورای حکام را «قاطع و به سرعت» پاسخ می دهیم یعنی تا رأیشان به قطعنامه خشک نشده ما اقداممان را انجام می دهیم.
«سید عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران نیز در تماس تلفنی با وزیر خارجه فرانسه ، تصمیم سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس برای ارائه قطعنامه در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به شدت تقبیح کرد و تصریح نمود این حرکت سه کشور اروپایی در تقابل آشکار با فضای مثبت ایجاد شده در تعاملات ایران و آژانس تلقی میشود و صرفا به پیچیدهتر شدن موضوع خواهد انجامید.
عراقچی همچنین در گفتگوی تلفنی با «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی هشدار داد در صورتی که طرفهای مقابل بیتوجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستورکار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.