ایرانیان جهان
از گولانی تا جولانی
یکشنبه 11 آذر 1403 - 12:37:32 PM
ایرانیان جهان - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش به معنای تاییدش نیست
تغییر تاکتیک جنگی و رسانه‌ای تکفیری‌های سوریه گزارش می‌دهد
طی چند روز گذشته تکفیری‌های سوریه با تجدید قوا و پس از چند سال آتش‌بس، به سوی شهر حلب حمله‌ور شدند؛ تهاجمی سریع و غافلگیرکننده که تنها با تاکتیک جنگی جدید همراه نبود و تکفیری‌های بین‌المللی این بار با تاکتیک‌های جنگی، رسانه‌ای و روانی جدیدی به میدان جنگ آمده‌اند. گروه‌هایی همچون تحریرالشام و جیش‌الوطنی که تا پیش از این در بازه 2011 تا 2020 با چهره تکفیری و نزدیک به داعش به میدان آمده بودند و با شعارهای تکفیری و ضدشیعی در سوریه جنگ داخلی برپا کرده بودند، در دور جدید درگیری‌ها و پیشروی‌ها با چهره‌ای جدید و به ظاهر اصلاح شده به میدان جنگ آمده‌اند؛ چهره‌ای که اصلاح آن تنها به ریش و نقش پرچم محدود نبوده و دامنه آن به تاکتیک جنگی و رسانه‌ای نیز کشیده شده است. در روز نخست حمله تکفیری‌ها به ریف شرقی حلب، رسانه‌های این گروه به شکل گسترده‌ای فعال شده و تعداد زیادی از تکفیری‌ها در پوشش خبرنگار و با جلیقه press در خط مقدم درگیری‌ها حاضر شدند تا گزارش لحظه‌ای را به منظور ایجاد جنگ روانی و رسانه‌ای مخابره کنند؛ اقدامی که تا حد زیادی موفق بوده و منجر به در دست گرفتن روایت جنگ حلب توسط تروریست‌ها شده است، به شکلی که مرجع بسیاری از اخبار نبرد ریف غربی حلب و داخل این شهر بزرگ شمال سوریه، رسانه‌های وابسته به گروه‌های تکفیری تحت حمایت ترکیه هستند. خبرنگاران این جریانات تکفیری بر خلاف رویه قبلی خود با چهره‌هایی جدید و ریش‌های کوتاه شده به گزارش میدان نبرد می‌پردازند و از چهره جهادی خود فاصله گرفته‌اند؛ چهره‌ای که باب میل رسانه‌های غربی بویژه ترکیه است. 
در کنار تکفیری‌های القاعده‌ای سابق و جریانات سلفی و وهابی، رسانه‌های ترکیه و قطر نیز در حملات علیه تمامیت ارضی سوریه نقش فعال دارند و به مخابره اخبار این جنگ به صورت جهت‌دار می‌پردازند. همین مساله منجر به بازگشت تکفیری‌های مدعی اسلام به میدان جنگ رسانه‌ای و نرم شده است؛ جنگی که طی بیش از 14 ماه گذشته و از آغاز جنگ غزه کاملا علیه آنان بود و منجر به تضعیف این به ظاهر مدعیان اسلام شده بود که حتی یک گلوله نیز به سوی رژیم صهیونیستی شلیک نکرده‌اند. 
با توجه به ارتباط میدانی مستقیم جبهه مقاومت در شام با جبهه‌های لبنان و فلسطین، می‌توان گفت نیروهای تکفیری جولانی، نقش یک نیروی مزدور فرامرزی را برای رژیم صهیونیستی بازی می‌کنند؛ گویی که شاخه خارجی تیپ گولانی ارتش جنایتکار اسرائیل باشند.
تغییر دیگری که تکفیری‌ها در دور جدید حملات‌شان به شهرهای سوریه در رفتار خود ایجاد کرده‌اند، به نحوه برخورد آنها با غیرنظامیان و اسرای ارتش سوریه مربوط است. پیش از این بویژه در بازه زمانی 2011 تا 2016 تکفیری‌ها از لحاظ رفتار با ملت سوریه تفاوتی با داعش نداشتند و در برخی موارد حتی پا را فراتر از آنها گذاشته و جنایات بسیاری را علیه غیرنظامیان به ثبت رساندند؛ جنایاتی که منجر به ایجاد چهره‌ای ترسناک از آنها شده بود و تاکتیک «النصر بالرعب» در رفتار شبه نظامیان و تکفیری‌های تحت حمایت دولت ترکیه بخوبی مشهود بود. 
اکنون و در دور جدید حملات تکفیری‌ها به خاک سوریه این رویکرد کنار گذاشته شده است و مزدوران بین‌المللی تحت حمایت ترکیه با لباس‌ها، تسلیحات و چهرهایی تعدیل‌شده به میدان نبرد آمده‌اند تا سابقه تکفیری خود را از ذهن مخاطبان عربی و غربی پاک کنند. پخش شیرینی و شکلات و صدور دستور‌العمل‌هایی در فضای مجازی مبنی بر اینکه به غیرنظامیان تعدی نشود و از ورود به خانه‌های آنان جلوگیری شود، از جمله اقداماتی است که مزدوران تحریرالشام و جیش‌الوطنی در چند روز گذشته انجام داده‌اند؛ اقداماتی که با توجه به سابقه اعدام‌های جمعی و استفاده گسترده از اقدامات تروریستی و انتحاری و همچنین محاصره غیرنظامیان نبل و الزهرا و گرسنگی دادن به آنها فریبکارانه تلقی می‌شود. 
به نظر می‌رسد تروریست‌های تحریرالشام و نیروهای معارض سوری که در صفوف آنها حضور تکفیری‌ها و افراطیون بین‌المللی بخوبی به چشم می‌آید، از اشتباهات خود در گذشته درس خوبی گرفته‌اند و با سیاست فریب قصد ایجاد جنگی بزرگ‌تر را در ذهن ملت سوریه دارند؛ جنگی که میدان آن رسانه است و علت حضور گسترده سرباز - خبرنگاران مزدور در بین آنها نیز همین مساله است. تکفیری‌ها در رده فرماندهی نیز دست به اصلاحات رفتاری و گفتاری فراوانی‌ زده‌اند. از تغییر پرچم این گروه‌ها گرفته تا چینش اتاق فرماندهی عملیات آنها و همچنین تغییرات مشهود در چهره و لباس عناصر این گروه و همچنین بیانیه‌های صادرشده، نشان‌دهنده پوست‌اندازی تکفیری‌ها و رونمایی از نسخه نوسازی شده اسلام آنان است؛ اسلامی که تا پیش از این نیز در خدمت ایالات متحده آمریکا بوده و خطری برای رژیم صهیونیستی ایجاد نکرده است و در حال حاضر نیز با استفاده از فرصتی که صهیونیست‌ها با حملات خود به سوریه و مقاومت در این کشور برای تکفیری‌ها فراهم کرده‌اند، به شهر حلب و اطراف آن حمله‌ور شده‌اند. 
طی عملیات «ردع‌العدوان» تصاویری از ابومحمد جولانی، رهبر گروه تروریستی تحریرالشام که تا چند سال قبل از او به عنوان رهبر گروه تروریستی جبهه‌النصره (شاخه القاعده در سوریه) یاد می‌شد، منتشر شده است که ری‌برندینگ تروریست‌ها در آن بخوبی مشهود است. 
استفاده از تلفن روی میز در اتاق فرماندهی عملیات و استفاده از لباس نظامی تاکتیکال به جای استفاده از پوشش مرسوم گروه‌های تکفیری و همچنین اصلاح ریش و کوتاه کردن آن نشان از تغییرات گسترده و بنیادین در چهره تروریست‌ها دارد؛ تغییراتی که بعید است به اعتقادات افراطی و ضدشیعی آنها راه یافته باشد و به احتمال زیاد منحصر به روبنای ساختار گروه‌های تکفیری و تروریستی در سوریه است.
تغییرات گسترده دیگری نیز در روش جنگی تکفیری‌ها در سوریه رخ داده است که مربوط به نحوه مبارزه و تاکتیک جنگی آنهاست. تروریست‌های تکفیری که تا پیش از این با استفاده از خودروهای انتحاری و استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی و بمب‌گذاری و ایجاد رعب و وحشت اقدام به پیشروی می‌کردند، در تاکتیک جنگی جدید خود با استفاده گسترده از تروریست‌های بین‌المللی بویژه تکفیری‌های ترک‌تبار آسیای مرکزی و قفقاز که به تجهیزات روز جنگی و تسلیحات سنگین همچون خودروهای زرهی و نفربرهای چرخ‌دار مجهز هستند، دست به پیشروی سریع ‌زده‌اند؛ پیشروی‌هایی که سرعت آن شرایط مشابه ظهور داعش در عراق و سوریه را به ذهن مخاطبان متبادر می‌کند. 
جنگ روانی شدید نیز پیوست رسانه‌ای این عملیات است که منجر به افزایش روحیه تکفیری‌ها و تضعیف سربازان ارتش سوریه می‌شود و در نهایت سقوط دومینووار شهرهای حلب نشان‌دهنده بازسازی توان رزمی تروریست‌های تکفیری است که تا پیش از این توان حفظ ادلب را نیز نداشتند و با تلاش‌ها و ایفای نقش توسط ترکیه توانستند مواضع خود را در ادلب حفظ کنند؛ اقدامی که با توجه به تجهیز گسترده تکفیری‌ها توسط ترکیه در دور جدید حملات آنها به تمامیت ارضی سوریه نشان‌دهنده سیاست فریبکارانه ترکیه است و در آینده امکان هر گونه اعتماد‌سازی و توافق بر سر حل مسائل سوریه را با این کشور منتفی می‌کند. 
از سوی دیگر درگیری نیروهای تکفیری تحت حمایت ترکیه و کردهای سوریه از دیگر بحران‌های پیش روی سوریه است که با توجه به استقرار نیروهای دموکراتیک کرد سوریه در نواحی شمال حلب، احتمال گسترش درگیری‌ها در این ناحیه و باز شدن جبهه‌های جدید به روی تکفیری‌ها و حتی ترکیه را محتمل می‌کند.


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1283079/از-گولانی-تا-جولانی
بستن   چاپ