ایرانیان جهان
معمای شام
شنبه 17 آذر 1403 - 08:00:53
ایرانیان جهان - مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _شنبه هفدهم آذر 1403_ را در ادامه می‌خوانید.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.
در صفحه نخست امروز خود با تیتر «خشونت سیاسی علیه رئیس جمهوری وفاق‌» نوشت: سخنان رئیس جمهوری پزشکیان در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم دو گونه واکنش به همراه داشت؛ یکی واکنش نخبگان و دلسوزان کشور از همه جناح‌ها و با افکار مختلف و دیگری واکنش یک اقلیت اکثریت‌پندار که نه تنها نخبه نیست، بلکه کارویژه‌اش فضاسازی برای حذف هر صدایی مغایر آمال آنان است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
کارشناسان و نخبگان دلسوز کشور در برداشت خود از گفت‌وگوی تلویزیونی رئیس جمهوری معتقد بودند که پزشکیان در بیان مشکلات صادق بود، نه فرافکنی کرد و نه مسئولیت‌گریزی و بر همین اساس همه باید به دولت دست یاری بدهند. اما اقلیت بحران‌ساز که عمدتاً هم در فضای مجازی شاغل و ساکن است، واکنش متفاوتی داشت: ترور شخصیت رئیس جمهوری و ترویج خشونت سیاسی علیه پزشکیان. در این خشونت سیاسی، از شیوه نسبت دادن دروغ به رئیس جمهوری استفاده شد تا تهدید جانی و آرزوی مرگ. مروری بر شبکه اجتماعی «ایکس» پس از سخنرانی رئیس جمهوری، صحت این ادعا و حجم نفرت‌پراکنی صورت گرفته را روشن می‌سازد.
ابتدا باید صحنه را بررسی کنیم. دومین گفت‌وگوی تلویزیونی رئیس جمهوری پس از آن انجام شد که 100 روز از تشکیل دولت گذشته، اولین لایحه بودجه به مجلس تقدیم شده و در نشست‌های مختلف در مدت تشکیل دولت، یک تصویر عینی و دقیق از وضعیت کشور به دست آمده است. این تصویر هم به معنای وقوف بر مشکلات جدی و ناترازی‌های ساختاری کشور بود و هم اینکه دولت در این وضعیت، نه می‌تواند کار بزرگی انجام دهد، نه وعده بزرگی به مردم بدهد. به همین دلیل، پزشکیان مشکلات را صادقانه و البته بدون ایجاد نگرانی با مردم در میان گذاشت و درعین حال دست یاری به سوی همه نخبگان، همه نهادها و قوا و همه مردم دراز کرد. او نگفت که «نمی‌شود درست کرد» یا «من نمی‌توانم درست کنم»، بلکه گفت «دولت به تنهایی نمی‌تواند درست کند» و «اگر همه باهم باشیم، می‌توانیم مشکلات را حل کنیم.» آیا این رویکرد، غیر از این است که پزشکیان صداقتی تمام عیار و شفافیتی اقتضای یک حکمرانی مردم‌محور را پیشه کرده است؟ مضافاً اینکه او انگشت اتهام را به سمت هیچ دولت، هیچ رئیس جمهوری یا هیچ جریانی هم نشانه نگرفت و گفت: هرچه هست از ماست، راه حل هم باید از ما بجوشد.

ایرانیان جهان

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «عراقچی: مذاکره با آمریکا هیچ مبنایی ندارد» نوشت: عاملان عقب‌گرد اقتصاد ایران در دولت روحانی، در حالی این روزها با بی‌اعتنایی به تجربه تلخ خسارت محض برجام، معرکه مذاکره با آمریکا گرفته‌اند که وزیر امور خارجه در گفت‌وگو با رسانه قطری العربی الجدید تأکید کرد: در حال حاضر قصد گفت‌وگو با واشنگتن را نداریم؛ چرا که هیچ مبنایی برای چنین گفت‌وگویی وجود ندارد. ما منتظریم تا ببینیم دولت جدید آمریکا چه سیاست‌های را در پیش خواهد گرفت و سپس سیاست خود را ترسیم خواهیم کرد.
گفتنی است، پس از روی کار آمدن دولت جدید، مدعیان اصلاحات و رکن داخلی کارزار غرب علیه ایران تلاش می‌کنند ایران را به مذاکره با رژیم تروریست آمریکا بکشانند و ضمن آبرو بخشی به آن، مانند قبل بار دیگر ایران را از دستیابی به حقوق خود بازدارند.
مدعیان اصلاحات پس از امضای توافقی به غایت نامتوازن، فاقد تضمین و فاقد مکانیسم شکایت و اخذ خسارت با رویکرد ضد منافع ملی «توافق به هر قیمت»، ضعیف‌نمایی و محتاج نشان دادن کشور، همواره به جای اعتراض به نقض پیمان توسط آمریکا و اروپا در برجام، ایران را تخطئه کرد و این در حالی بود که برجام در روز نخست اجرا، توسط آمریکا در دوره اوباما با تحریم‌ها ضدایرانی کاغذ پاره شد. آمریکا همزمان در همان دوره سرمایه‌گذاران را تهدید به تحریم می‌کرد و بر خریداران نفت فشار می‌آورد.
جریان غرب‌گرا در دوره ترامپ نیز بدعهدی آمریکا و اروپا در برجام را از توجیه کردند تا جایی که ترامپ از برجام خارج شد و نشریه پولیتیکو یک هفته پس از خروج ترامپ از برجام نوشت: «فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در کنفرانس این اتحادیه تصریح کرد: من از روحانی تضمین گرفتم که حتی در صورت خروج آمریکا از توافق و برگرداندن تحریم‌ها، ایران به برجام پایبند بماند»!
مدعیان اصلاحات، ایران را درمانده از تحریم جا زدند و آمریکا را به تحریم بیشتر تشویق کردند و تحریم‌ها دو برابر شد. آنها همچنین با سوءمدیریت عمدی در بخش مسکن، بنزین، حراج کردن ذخایر طلا و ارز، به تعطیلی کشاندن صدها کارخانه، عدم اصلاح ساختار بودجه و دپوی کالاهای اساسی در گمرکات و بنادر، به تحریم ضریب اثربخشی دادند. هم مشوق تحریم خارجی بودند و هم عامل تحریم داخلی و در همین وضعیت، به بهانه تحریم خواهان واگذاری منابع قدرت کشور به دشمن شدند! آنها هشت سال فرصت کارآفرینی و رونق اقتصادی را هدر دادند و هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا شش رتبه تنزل پیدا کرد.

ایرانیان جهان

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «توطئه امریکایی صهیونی علیه سوریه» نوشت: شهر حما هم به دست معارضان زیر چتر تحریرالشام سقوط کرد؛ شهری که فقط 213 کیلومتر تا دمشق فاصله دارد. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه دیروز در صریح‌ترین موضع‌گیری خود درباره رویدادهای سوریه گفت که «هدف دمشق است» و ابراز امیدواری کرد معارضان، بدون مشکل پیشروی کنند. وزرای خارجه ایران و سوریه دیروز در یک نشست مشترک به میزبانی عراق در بغداد، آخرین وضعیت سوریه را بررسی کردند. عباس عراقچی می‌گوید این یک توطئه امریکایی- صهیونیستی است و ایران با تمام قوا از دولت و ملت سوریه حمایت خواهد کرد.
به نقل از العربیه، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه دیروز بعد از نماز جمعه ابراز امیدواری کرد حرکت نیروهایی را که او «نیروهای مخالف سوری» نامید، «بدون حادثه و فاجعه‌ای» ادامه پیدا کند و گفت که از نزدیک پیگیر این پیشروی است؛ پیشروی‌ای که به گفته او از «ادلب، حما» شروع شده و به «حمص» می‌رسد؛ «هدف دمشق است» او گفت: «پیشروی مخالفان همچنان ادامه دارد. امیدواریم این حرکت بدون حادثه و فاجعه ادامه یابد.» این صریح‌ترین موضع‌گیری رئیس‌جمهور ترکیه درباره رویکرد کشورش به بحران در سوریه است؛ کسی که طی روزهای اخیر بارها به طور متناوب نوک پیکان اتهامات درباره تحرک، حمایت و تجهیز تروریست‌های زیر چتر تحریرالشام به رهبری ابومحمد الجولانی است که او هم در گفت‌وگوی روزپنج‌شنبه با سی‌ان‌ان گفت: «سرنگونی بشار اسد هدف نهایی ماست.» اردوغان دیروز همچنین گفت که پیش از شروع بحران کنونی با بشار اسد تماس گرفته است: «ما با بشار اسد تماس گرفتیم و گفتیم بیایید تا آینده سوریه را باهم تعیین کنیم. متأسفانه پاسخ مثبتی به این موضوع دریافت نکردیم.» رئیس‌جمهور ترکیه با همه اینها درباره ماهیت و هویت کسانی که او از لفظ معارضان برای‌شان استفاده کرده دچار شک و تردید شده و از آنها ابراز نگرانی کرده است، زیرا برخی سازمان‌های تروریستی نیز در میان آنها هستند.

ایرانیان جهان

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «معمای شام» را برگزید و نوشت: وضعیت در سوریه بحرانی است. شهرهای سوریه یکی پس از دیگری سقوط می‌کنند و به دست تروریست‌های مسلح می‌افتند. ارتش سوریه کنترل حلب و حماه را از دست داده و بیم آن می‌رود که هر لحظه شهر حمص نیز به دست گروه‌های تروریستی بیفتد. بعد از توفان الاقصی و ورود لبنان به درگیری با اسرائیل، سوریه در یک سکوت به سر می‌برد، شاید رهبران سوریه بخوبی نسبت به ضعف ساختارهای حکومت سوریه در صورت ورود به منازعه جدید خبر داشته‌اند. با این حال بر کسی پوشیده نبود که درگیر شدن حزب‌الله به موضوع اسرائیل از توان عملیاتی و حمایتی محور مقاومت در سوریه خواهد کاست و همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد (اگرچه کسی سرعت اتفاقات را پیش‌بینی نمی‌کرد)، ترکش اتفاقات لبنان - اسرائیل به سوریه هم خورد اما چرا سوریه به این سرعت دچار بحران شد؟ نقش عوامل محرک بیرونی مثل آمریکا، اسرائیل و ترکیه و ماهیت این حملات همزمان با وقوع آتش‌بس در لبنان روشن است. اما در اینجا بایسته‌هایی که دولت سوریه باید به آنها توجه می‌کرد تا بستر شورش مجدد فراهم نشود مورد اشاره قرار می‌گیرد. با علم نسبت به روندها و فرآیندهای یک سال گذشته بین غزه و لبنان - اسرائیل، سوال بعدی این است که بدانیم در سوریه چه اقداماتی باید انجام شود؟ برای پاسخ به این سوال اول باید اقداماتی که در سوریه انجام می‌شده، مرور شود تا برای اقداماتی که باید انجام شود، درک بهتری ارائه شود.
مهم‌ترین پاسخ به این سوال که چرا سوریه دوباره آبستن بحران تروریست‌های داخلی شده است، ریشه در «اصلاحاتی که انجام نشد» دارد. اگرچه نقش بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی در اتفاقات سوریه غیرقابل کتمان است و اگرچه نمی‌توان دست شرارت آمریکا و اسرائیل برای مشغول‌سازی محور مقاومت را نادیده گرفت اما موضوع دیگری نیز در این بین وجود دارد. سوریه، آبستن ناآرامی است. با هر رویکردی به معادلات سوریه نگاه کنیم، نبود آرامش سیاسی، فروپاشی اقتصادی و عدم اصلاحات در ساختار سیاسی این کشور، زمینه هر شورش یا حرکت تروریستی به صورت گسترده را فراهم می‌کند. وضعیت اقتصادی، تأثیر خود را بر ارتش سوریه نیز گذاشته است و بخش‌هایی از بدنه ارتش را نسبت به وضعیت سیاسی این کشور ناامید کرده است. شاید همین ناامیدی و بحران‌های اقتصادی و اجتماعی سبب شده است که حلب دومین شهر بزرگ این کشور ظرف 48 ساعت به دست تروریست‌ها بیفتد؛ بدون مقاومت، بدون اصطکاک. یا حماه بدون درگیری قابل توجهی و با عقب‌نشینی غافلگیرکننده نیروهای ارتش سوریه، در اختیار تروریست‌ها قرار گرفته است.

ایرانیان جهان

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر ««آستانه» در آستانه شکست؟!» را برگزید و نوشت: به دنبال تحولات سریع در سوریه، قرار است امروز شنبه نشستی سه جانبه با حضور عباس عراقچی، سرگئی لاوروف و هاکان فیدان در مقام وزرای امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه ذیل روند آستانه به میزبانی دوحه، پایتخت قطر برگزار شود. در همین زمینه یک منبع دیپلماتیک ترکیه‌ای نیز دیروز (جمعه) دیدار روز شنبه وزرای امور خارجه ترکیه، ایران و روسیه درباره تحولات سوریه را تأیید کرد. خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد که دیپلمات ترک بدون ذکر نامش به این رسانه انگلیسی گفته است انتظار می‌رود وزرای امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه، شنبه در چارچوب مذاکرات آستانه و در حاشیه برگزاری نشست «گفت وگوهای دوحه» دیدار کنند، اما جزئیات بیشتری در این باره ارائه نداد. هم زمان خبرگزاری «تاس» روسیه نیز گزارش داد سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در سفری رسمی وارد دوحه شد که به گزارش «الشرق»، هدف از این سفر شرکت در مجمع دوحه (فروم) است. مجمع بین‌المللی دوحه (فروم) هفتم و هشتم دسامبر 2024 (17 و 18 آذرماه 1403) در پایتخت قطر برگزار می‌شود. خبرگزاری تاس در ادامه گزارش خود اشاره کرد که در حاشیه دوحه فروم، انتظار می‌رود نشست روند آستانه برای بررسی تحولات سریع در سوریه در قطر برگزار شود. گفتنی است عباس عراقچی پیش تر و روز چهارشنبه (14 آذر) پس از نشست هیئت دولت، با بیان اینکه ابتدای هفته آینده نیز به قطر خواهم رفت تا در اجلاس دوحه فروم شرکت کنم، به نشست سه جانبه با ترکیه و روسیه پرداخت و یادآور شد: «نشست وزرای خارجه آستانه به علت حضور وزرای خارجه ایران، ترکیه و روسیه در اجلاس دوحه برگزار می‌شود». به گفته مسئول سیاست خارجی کشورمان، «قطر در این نشست حضور نخواهد داشت و چون این وزرا در دوحه هستند، نشست را آنجا برگزار می‌کنیم».
در حالی تا ساعاتی دیگر نشست روند آستانه در دوحه برگزار می‌شود که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در مصاحبه‌ای با تاکر کارلسون، خبرنگار آمریکایی، به تشریح اهداف کرملین برای این نشست پرداخت و خبر داد: «مسکو قصد دارد در نشست روند آستانه با ایران و ترکیه درباره چگونگی قطع کانال‌های تأمین مالی و تسلیحاتی گروه‌های اسلام گرا در سوریه گفت‌وگو کند».

ایرانیان جهان

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «ترامپ در سه‌راهی» را برگزید و نوشت: روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی تحلیلی با این عنوان که آیا ترامپ می‌تواند به توافق با ایران دست پیدا کند، می‌نویسد: ترامپ در دوره دوم دولت خود می‌تواند به‌عنوان رئیس‌جمهوری عمل کند که سرانجام به بن‌بست بین ایالات متحده و ایران پایان دهد. این نشریه معتبر آمریکایی با اشاره به شکست پروژه فشار حداکثری در دوره اول ترامپ نوشت: این ایده که فشار اقتصادی شدیدتر باعث فروپاشی حکومت خواهد شد، بارها و بارها ثابت شده که اشتباه است. این امر دولت آینده ترامپ را با سه انتخاب روبه‌رو می‌کند: ایران را نادیده بگیرد، با آن وارد جنگ شود یا دیپلماسی را امتحان کند. نیویورک‌تایمز با رد دو انتخاب نادیده گرفتن ایران به‌دلیل اینکه هرگز کارساز نبوده و بی‌میلی ترامپ برای به راه انداختن جنگ در خاورمیانه، معتقد است دیپلماسی بهترین گزینه برای ترامپ است. البته رسیدن به هرگونه توافقی باید در قالب یک گفت‌وگوی متوازن حاصل شود. باشگاه اقتصاددانان نیز در پرونده‌ای به سناریوهای روابط ایران و اروپا پس از بازگشت ترامپ پرداخته است.

ایرانیان جهان

کد خبر 816951

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1288814/معمای-شام
بستن   چاپ