ایرانیان جهان
طالبان هرم فشار ترکیه شد؛ اردوغان دست در دست کابل علیه منابع آبی ایران
يکشنبه 9 دي 1403 - 16:24:01
ایرانیان جهان - به گزارش اکوایران، ابوالفضل ظهره‌وند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، درباره ساخت «سد بخش‌آباد» روی رودخانه «فراه‌رود» که منبع اصلی تأمین آب هامون است، گفت: ترکیه در حال ساخت سدهای متعددی در افغانستان است؛ اقدامی که می‌تواند بر حق‌آبه ایران از این رودخانه و زندگی مردم سیستان تأثیر مستقیم بگذارد.
او در گفت‌وگو با ایلنا افزود: برخی کشورها مانند ترکیه، آذربایجان و قطر نیز با استفاده از این فرصت‌ها در حال فشار بر ایران هستند و به جنبه‌های اقلیمی یا تأثیرات اجتماعی و اقتصادی این اقدامات توجهی ندارند.
ظهره‌وند همچنین به ساخت یک سد دیگر در حوزه زرنج اشاره کرد و گفت: این اقدامات، بدون در نظر گرفتن تأثیرات اقلیمی بر غرب افغانستان، تنها با هدف تحت فشار قرار دادن ایران انجام می‌شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس انتقاد کرد که ایران تاکنون به مسئله آب به عنوان یک مولفه راهبردی در تنظیم روابط با دیگر کشورها، به‌ویژه افغانستان، توجه کافی نکرده است.
خبر مرتبط

ایرانیان جهان

این نماینده مجلس همچنین هشدار داد که برخی کشورها به دنبال برهم زدن موقعیت ژئوپلیتیکی ایران و تغییر بافت جمعیتی در مناطق شرقی کشور هستند.
ظهره‌وند درباره حق‌آبه ایران از افغانستان تصریح کرد: طالبان هنوز از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشده و هویتی نامشخص دارد. این گروه پایبندی چندانی به توافقات ندارد و حتی در صورت شناسایی از سوی آمریکا، رفتار آن‌ها تهدیدآمیز خواهد بود.
تعهد آبی طالبان در سال چقدر است؟ موضوع حق‌آبه معطوف به روزهای اخیر نیست و در طول دولت‌ها همواره رایزنی‌ها با دولت افغانستان صورت گرفته است. در آخرین دور رایزنی‌ها، حسن کاظمی قمی که در قامت نماینده ویژه ریاست‌جمهوری در امور افغانستان فعالیت داشت، در چهارم خرداد با اشاره به رایزنی‌ها و توافقات انجام شده در چارچوب دیپلماسی آبی ایران اشاره کرد و از تامین بیش از 300 میلیون متر مکعب حقابه جمهوری اسلامی از سوی افغانستان، خبر داد.
او در ادامه به سه اقدام اصلاحی از سوی طالبان در سال گذشته نیز اشاره و عنوان کرد که یک مورد از سه مورد اصلاحی طالبان، ناکارآمد بود و آب به سمت «گودزره» رفت؛ اما دو مورد دیگر که منجر شد تاکنون این مقدار آب به ایران بیاید اثربخش بود.
کاظمی قمی همچنین، حدود یک ماه پیش نیز در گفت‌وگو با «ایراف» تاکید کرده بود که آنچه دارالحکومه انجام می‌دهد، برآمده از تصمیمی است که در دارالخلافه در قندهار گرفته می‌شود. رهبری طالبان اعلام کرد در چارچوب معاهده 1351 باید حقآبه مردم ایران را بدهند و حکم حکومتی داد.
براساس توافق دولت‌های وقت ایران و افغانستان در سال 1351 خورشیدی، طرف افغانستانی باید سالانه 820 میلیون مترمکعب آب از رودخانه هیرمند به سمت سیستان ایران رها کند. رهبران طالبان نیز به طور مکرر تاکید کرده‌اند به مفاد این توافق متعهدند و آن را اجرا خواهند کرد.
خبر مرتبط

ایرانیان جهان


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1309395/طالبان-هرم-فشار-ترکیه-شد؛-اردوغان-دست-در-دست-کابل-علیه-منابع-آبی-ایران
بستن   چاپ