ایرانیان جهان
رازهای پنهان در پساب ها؛ تفاوت عمیق فاضلاب صنعتی و خانگی
سه شنبه 11 دي 1403 - 11:35:49
ایرانیان جهان - بازار / تفاوت فاضلاب صنعتی و خانگی به دلیل وجود مواد مختلف درون آنها می باشد. فاضلاب های صنعتی مواد شیمیایی بسیار زیادی را در ترکیبات خود داشته و تصفیه درست آن بسیار اهمیت دارد. وجود این مواد شیمیایی در طبیعت، باعث آسیب دیدن تعادل محیط زیست می شود.
چون فاضلاب های صنعتی به میزان 5 برابر فاضلاب های خانگی، اکسیژن مصرف می کنند، در نتیجه حجم آلودگی تولید شده توسط صنایع در بخش آب بسیار زیاد می باشد.
تصفیه درست آب های فاضلاب، موجب کاهش بیماری های انگلی، وبا، مالاریا و تب زرد می شود. در ادامه بیشتر با تفاوت فاضلاب صنعتی و خانگی و انواع تصفیه آب ها آشنا می شویم.
انواع فاضلاب ها
در کره زمین به دلیل انجام فعالیت های مختلف انسانی و صنعتی، پساب های متفاوتی وجود دارد که خطرناک ترین نوع آنها پساب های صنعتی می باشند. به طور از بین بردن آلودگی پساب های خانگی بسیار ساده تر است و اگر لوله های انتقال فاضلاب خانگی با مشکل رو برو شوند، با کمک گرفتن از یک مرکز معتبر لوله بازکنی به سادگی مشکلاتشان قابل حل شدن است.
اگر لوله های فاضلاب صنعتی دچار گرفتگی شود، این مسئله می تواند باعث آلودگی های جدی محیط زیستی شده و خسارات سنگینی را به بار آورد. در ادامه گزارش با معرفی انواع فاضلاب ها، تفاوت فاضلاب صنعتی و خانگی را برای شما شرح می دهیم.
فاضلاب های مسکونی یا شهری
فاضلاب های خانگی شامل آب های حمام، دستشویی، ماشین لباسشویی و ظرفشویی، مغازه ها، فروشگاه ها و پساب آشپزخانه می شوند. غلظت آلودگی این آب ها بستگی به مصرف سرانه آب در شهرها دارد.
در این پساب ها آلودگی های پنهانی وجود دارد که اگر در معرض تصفیه درستی قرار نگیرند، بیماری های زیادی را انتقال می دهند. موجودات ریز میکروبی، ویروس ها و چندین نوع مواد شیمیایی معینی در این آب ها وجود دارند که عمده ترین آن آمونیاک و اوره می باشد.
این نوع فاضلاب برای تصفیه شدن، باید از مسیر های سربسته به سمت لوله های تصفیه آب حرکت کند و به دلیل اینکه در این لوله ها میکروب به وجود نیاید از کلر استفاده می شود.
در صورتی که لوله های فاضلاب شهری یا خانگی دچار گرفتگی شوند، این مشکل با کمک گرفتن از مراکز معتبر لوله بازکنی به سادگی رفع می شود.
لوله بازکنی پونک تهران با ارائه خدمات با کیفیت و استفاده از تجهیزات حرفه ای خود، توانسته مشکلات بسیاری از شهروندان را در این رابطه حل نماید. همچنین این شرکت در زمینه لوله کشی فاضلاب و نصب انشعابات فاضلاب شهری حرفه ای بوده و جزء یکی از بهترین لوله بازکنی های شهر تهران به حساب می آید.
فاضلاب کشاورزی
با توجه به اینکه در مزارع کشاورزی از سموم مختلف استفاده می شود، این آفت کش ها و کودهای شیمیایی، همراه باران به سفره آب های زیرزمینی نفوذ کرده و آنها را آلوده می کنند. در نتیجه به کشاورزان توصیه می شود تا آب های مزارع خود را تصفیه نمایند و آب تصفیه شده را در طبیعت رهاسازی کنند. انجام کار تصفیه در گلخانه های بزرگ کشاورزی بسیار اهمیت دارد.
در صورت بی توجهی به تصفیه آب صنایع کشاورزی میزان فرسایش خاک و بیماری های مشترک بین انسان و محصولات کشاورزی چون وبا و امراض انگلی افزایش پیدا خواهد کرد.
پساب های صنعتی
این نوع فاضلاب حاصل از تشکیلات خنک کننده کارخانه ها می باشد. میزان آلودگی این فاضلاب صنعتی به تعداد دفعات استفاده از آب در قسمت های خنک کننده بستگی دارد. علت آلودگی فاضلاب های صنعتی، وجود مواد نفتی و روغنی است.
مهم ترین تفاوت فاضلاب صنعتی و خانگی، در میزان مواد مضر و ترکیبات سمی در فاضلاب صنعتی نسبت خانگی می باشد، به این ترتیب که در فاضلاب های صنعتی خاصیت خورندگی و درجه اسیدی بیشتری نسبت به فاضلاب خانگی وجود دارد و همین موضوع سبب می شود تا احتمال خطر مرگ در انسان به دلیل آلودگی به مواد ناشناخته بیشتر شود.
پساب های سطحی
فاضلاب های سطحی از بارندگی، ذوب برف های نقاط بلند کشور و ذوب یخ ها به وجود می آیند. این آب ها با آشغال های روی زمین و شستشوی سطح خیابان ها و پشت بام های آلوده ترکیب می شوند و مقداری مواد معدنی به آنها اضافه می شود.
با افزایش شروع بارندگی، معمولا درجه آلودگی فاضلاب های سطحی کاهش پیدا می کند.
روش های تصفیه آب فاضلاب
ناخالصی هایی که در آب وجود دارند رنگ، بو و حتی مزه آب را تغییر می دهند و به طور واضح در صورت شدید بودن با چشم نیز قابل مشاهده می باشند. این ناخالصی ها برای سلامت بدن انسان مضر بوده و می تواند بیماری هایی را در ما ایجاد کند.
روش های تصفیه آب فاضلاب ها و استفاده مجدد از آنها به عواملی مانند حجم فاضلاب، شرایط اقتصادی، غلظت آلاینده ها و مقررات زیست محیطی بستگی دارد. از روش های مختلفی همچون نمونه های زیر برای تصفیه کردن آب های فاضلاب استفاده می شود:
1. روش بیولوژیکی
در این روش از میکروارگانیسم ها برای تجزیه مواد آلی موجود در آب فاضلاب ها استفاده می کنند.
2. روش فیزیکی
در روش تصفیه فیزیکی، ذرات معلق داخل آب فاضلاب ها را با استفاده از شیوه های غربالگری، ته نشینی و فیلتراسیون جدا می کنند و در نهایت آب تصفیه می شود.
3. روش غشایی
استفاده از فرآیند غشایی در تصفیه آب به این صورت است که با وارد کردن نیرو به یک محلول مایع که آلایندگی زیادی در آب دارد، آب فاضلاب از غشاء در دستگاه تصفیه عبور کرده و آلاینده ها در غشا باقی می مانند و آب تصفیه می شود.
4. روش شیمیایی
در این روش تصفیه آب از مواد شیمیایی مانند رسوب دهنده ها و منعقد کننده ها استفاده می کنند تا آلاینده های محلول در فاضلاب را حذف کنند.
تفاوت پساب و فاضلاب و اهمیت تصفیه پساب
استفاده از لوله کشی و لوله بازکنی صحیح در روند تصفیه پساب، بسیار اهمیت دارد و موجب کاهش آلودگی زیستگاه های آبی، بهره وری در تصفیه پساب، جمع آوری پساب ها و کاهش خطرات بهداشتی می شود.
تفاوت فاضلاب با پساب در این است که فاضلاب به آب هایی می گویند که از فعالیت های انسانی مانند کشاورزی و شیرابه به وجود می آید.
اما پساب به آبهای آلوده و خروجی های صنعتی که از باقی مانده های آب بازگشتی و تصفیه شده از تصفیه خانه ها و خنک کننده ها در صنایع به وجود آمده اند، گفته می شود.
بیماری های ناشی از آب فاضلاب و پساب ها
آب فاضلاب ها به دلیل وجود آلودگی و میکروب های بیماری زایی که در خود دارد، افراد را دچار عفونت های سخت و بیماری هایی همچون تیفوئید، کزاز، هپاتیت، تب پاراتیفوئید و …. می کند.
تصفیه آب فاضلاب ها و استفاده مجدد آن برای آبیاری محصولات کشاورزی، واجب بوده و باید با معیارهای پساب خروجی همخوانی داشته باشد. به طور مثال استفاده از لجن خشک فاضلاب ها برای کود محصولات کشاورزی می تواند خطرناک بوده، به دلیل اینکه انگل و کرم هایی مانند آسکاریس در این لجن ها زندگی می کنند و باعث به وجود آمدن انگل و آسیب های جدی به بدن انسان می شوند.
اصولا آب فاضلاب های شهری بعد از تصفیه، برای آبیاری درختان و محصولات کشاورزی استفاده می شود.
اگر در برخی موارد، میزان مواد معلق در فاضلاب ها زیاد باشد، سیستم سالم سازی قادر به نابودی تمامی باکتری ها یا میکروارگانیسم ها نبوده و ممکن است این باکتری ها بر روی کشتزارها بنشینند و محصولات کشاورزی را آلوده کنند و یک بیماری همگیر را بین انسان ها رقم بزنند.
در برکه های ساکن که فرم لجنزاری به خود گرفته اند، حشرات زیادی زاد و ولد می کنند و باعث شیوع بسیاری از بیماری ها می شوند. استفاده از این آب ها برای آبیاری محصولات کشاورزی یا پرورش ماهی، باعث می شود این انگل ها وارد بدن ما شده و بیماری هایی همچون دراکونکولیازیس در بدن ما ایجاد شود.
از دیگر بیماری هایی که از طریق لجن خشک و برکه های ساکن به انسان ها انتقال پیدا می کنند، می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:
⏺ وبا
⏺ اسهال روده ای
⏺ توبرکلوزیس
⏺ فلج
⏺ آنتراکس
⏺ مالاریا
⏺ تب زرد
⏺ فیلاریازیس
⏺ ورم پرده مغز ژاپنی
⏺ انگل
⏺ شیستوزومیازیس
⏺ کرم زیرپوستی
تفاوت عمیق بین فاضلاب صنعتی و خانگی
در ترکیب فاضلاب های صنعتی، مقدار زیادی مواد شیمیایی مضر وجود دارد. به این ترتیب برای تصفیه فاضلاب صنعتی نیاز به دستگاه های فوق العاده پیشرفته است اما برخی صنعتگران به دلیل هزینه های بالای این ماشین آلات از آنها استفاده نکرده و فاضلاب خود را به صورت سمی و بدون تصفیه وارد محیط زیست کرده و آسیب جدی به آن می زنند.
تفاوت فاضلاب های شهری و صنعتی
در این گزارش متوجه شدیم، یکی از اصلی ترین تفاوت فاضلاب صنعتی و خانگی در نوع تصفیه آنها است. در فاضلاب های صنعتی برای کنترل کیفیت محصول و ماندگاری آن، مواد شیمیایی را به آب های مصرفی اضافه می کنند. تفاوت فاضلاب صنعتی و خانگی در نوع و موادی است که با این آب ها ترکیب می شوند.
استفاده صحیح از منابع آبی و کاهش آلودگی پساب ها می تواند به ما کمک کند تا زندگی بهتری برای آینده خود فراهم کنیم. با توجه به اینکه پساب های کشاورزی تاثیر مستقیمی بر زندگی و مواد خوراکی ما دارند، با تصفیه درست آنها می توان جلوی شیوع بیماری هایی همچون کزاز، اسهال روده ای، وبا و فلج را گرفت.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1311447/رازهای-پنهان-در-پساب-ها؛-تفاوت-عمیق-فاضلاب-صنعتی-و-خانگی
بستن   چاپ