ایرانیان جهان
◄ بیابان زدایی در چین و یک درخواست از مقامات مسئول ایرانی
سه شنبه 11 دي 1403 - 13:50:56
ایرانیان جهان - تین نیوز |
انتشار ویدئویی از نحوه بیابان زدایی در کشور چین همزمان با انتشار تصاویری از خطوط ریلی کشورمان که زیر تلی از شن و ماسه بیابانی مدفون شده و کارکنان راه آهن با بیل در حال پاکسازی ریل هستند، موجب ارایه پیشنهادی در خصوص بیبان زدایی به مقامات مسئول کشورمان از سوی یک مهندس راه و ساختمان شد.
به گزارش تین نیوز، محمد اسمعیل علیخانی در مورد ویدئویی که نشان می دهد چینی ها چگونه با یک روش ساده از گسترش بیابان جلوگیری می کنند، گفت: این ویدئو نشان دهنده انجام کاری بس مهم است و شاید یکی از مهمترین کارهای ممکن و ارزان باشد.
وی افزود: بیابان زایی پدیده مخرب و ویرانگری است که سالهاست گریبان بسیاری کشورها ( بیشتر در آفریقا و آسیا و… ) از جمله کشور ما راهم گرفته است.
او به خبرنگار ما گفت: بیابان زایی یا Desertification و بیابان زدایی یاNon -Desertification از واژگانی هستند که ما ایرانیان به خوبی با مفهوم و عملکرد ویرانگر اولی و نجات بخش دومی آشنا هستیم.
علیخانی توضیح داد: ریزش برگ درختان انبوه در جنگل یکی از ساده ترین کارهای طبیعت برای جلوگیری از فرسایش خاک و بیایان زایی است. در گذشته های دور به دلیل ارزان بودن فرآورده های نفتی و محصولات جانبی تحرکات نه چندان پیگیرانه در این مورد به عمل آمد، ( مالچ پاشی ) که با گران شدن مواد و فرآورده های نفتی به طور کلی دوام نیافت.
این کارشناس خاطرنشان کرد: ناگفته نماند که مالچ پاشی موجب انهدام پوشش گیاهی هم می شود و چندان همسو با چرخه مثبت و پایدار محیط نیست.
به گفته وی، در حاشیه کمیسیون های اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل در قاره های مختلف هموراه جلسات و نشریاتی درمورد: فقر زدایی، بیابان زدایی، مشکلات زنان، کودکان‌ و ده ها مورد دیگر برگزار و منتشر می شود و کشورهای مختلف تجربیات خود را با‌هم مبادله و با هم افزایی اندیشه ها نتایج را برای استفاده همه اعضا منتشر می کنند.
علیخانی با بیان این که معمولا اقداماتی مدون و توصیه می شوند که همسو با چرخه مثبت توسعه پایدار و دوست محیط زیست باشد، تاکید کرد: ایران در سال 1996 به کنوانسیون جهانی مقابله با بیابان زدایی پیوست ( همان سال تاسیس) و 27 خرداد نیز روز جهانی بیایان زایی در جهان است.
وی گفت: ایران 40 میلیون هکتار اراضی بیابانی و 12 میلیون هکتار اراضی ماسه ای یا شن وریگ روان دارد و بارندگی در ایران یک سوم میانگین جهانی و تبخیر هم سه برابر میانگین جهانی است و با توجه به این موارد، بی توجهی به امر بیابان زدایی می تواند برای کشور فاجعه آفرین باشد.
علیخانی ادامه داد: کشور چین هم در نواحی شرقی خود با این پدیده مواجه است، در ویدئوی پیوست با استفاده از ساقه خشک شده گیاهان مانند گندم، جو، …و نشانیدن آنها در زمین از حرکت ماسه روان جلوگیری به عمل آمده که به نظر می رسد استفاده و توسعه این راهکار در کشور ما هم عملی باشد و پیگیری آن توسط وزارت کشاورزی و حتی وزارت راه ( به مناسبت حفظ بدنه راه ها و راه آهن هاو …. ) می تواند مفید و موثر واقع شود.
این کارشناس خاطرنشان کرد: مواد و مصالح مورد نیاز موجود و ماشین هم ساده و شبیه دستگاه های نشاء و…. کشور چین هم در دسترس است و برخلاف مالچ، روش توصیه شده فعلی از هر حیث با محیط زیست سازگار است و البته بار مالی آن هم مطلقا بالا نیست. هر دولتی در سطح چشمگیر این کار را عملی کند، با کمترین هزینه اقدامی بس بزرگ انجام داده و پروژه موجه را بهخوبی متوجه و اجرا کرده است.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1311633/◄-بیابان-زدایی-در-چین-و-یک-درخواست-از-مقامات-مسئول-ایرانی
بستن   چاپ