ایرانیان جهان
تولیدکنندگان اروپایی ملزم به اجرای «تایپ-سی برای همه چیز» شدند
شنبه 15 دي 1403 - 21:14:53
ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ پارلمان و شورای اروپا در 23 نوامبر 2022 دستورالعمل 2022/2380 را مطرح کرد. قانون شارژر مشترک اتحادیه‌ اروپا تولیدکنندگان را موظف کرد تا در طراحی محصولات خود، فقط از شارژر تایپ سی استفاده کنند. از 28 دسامبر 2024 (هشتم دی 1403)، همه‌ دستگاه‌های جدید از جمله گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها، دوربین‌های دیجیتال، هدفون، هدست، بلندگوهای قابل حمل، کنسول‌های بازی ویدیویی دستی، کتاب‌خوان‌های الکترونیکی، صفحه‌کلیدها، ماوس‌ها و سیستم‌های ناوبری قابل حمل و دیگر وسایل الکترونیکی فروخته ‌شده در اتحادیه‌ اروپا، باید از شارژر USB-C پشتیبانی کنند؛ وگرنه اجازه‌ فروش محصولات در این منطقه داده نخواهد شد.
الزامات «شارژ مشترک» از 28 دسامبر 2024 برای همه تلفن‌های همراه، تبلت‌ها، دوربین‌های دیجیتال، هدفون، هدست، بلندگوهای قابل حمل، کنسول‌های بازی ویدیویی دستی، کتاب‌خوان‌های الکترونیکی، هدفون‌های هدفون، صفحه‌کلیدها، موس‌ها و سیستم‌های ناوبری قابل حمل اعمال می‌شود. این الزامات از 28 آوریل 2026 برای لپ‌تاپ‌ها نیز اعمال خواهد شد. چنین دوره‌های انتقالی به صنعت زمان کافی می‌دهد تا قبل از ورود به برنامه تطبیق دهید. عناصر اصلی به شرح زیر است.
دستورالعمل هماهنگ‌سازی تجهیزات رادیویی چیست؟ دستورالعمل 2022/2380 که اصلاح شده دستورالعمل 2014/53/EU است، در مورد هماهنگ‌سازی قوانین کشورهای عضو برای در دسترس قرار دادن تجهیزات رادیویی در بازار است و شامل موارد زیر می‌شود:
یکی از اهداف این دستورالعمل اطمینان از عملکرد مناسب بازار داخلی است. یکی از الزامات اساسی که تجهیزات رادیویی باید با آن مطابقت داشته باشند، این است که با لوازم جانبی، به ویژه با شارژرهای معمولی کار کنند. این نشان می‌دهد که قابلیت همکاری بین تجهیزات رادیویی و لوازم جانبی مانند شارژرها استفاده از تجهیزات رادیویی را ساده می‌کند و ضایعات و هزینه‌های غیرضروری را کاهش می‌دهد و توسعه شارژر مشترک برای دسته‌ها یا کلاس‌های خاص تجهیزات رادیویی ضروری و به ویژه به نفع مصرف کنندگان و سایر کاربران نهایی است. از سال 2009، تلاش‌هایی در سطح اتحادیه برای محدود کردن تکه تکه شدن بازار رابط‌های شارژ تلفن‌های همراه و موارد مشابه تجهیزات رادیویی انجام شده است. اگرچه ابتکارات داوطلبانه اخیر سطح همگرایی دستگاه‌های شارژ را که بخشی از منبع تغذیه خارجی شارژرها هستند، افزایش داده و تعداد راه‌حل‌های شارژ مختلف موجود در بازار را کاهش داده است، اما این ابتکارات به طور کامل اهداف سیاست اتحادیه برای اطمینان از مصرف کننده و کاهش ضایعات الکترونیک (e-waste) را برآورده نمی‌کند. اتحادیه متعهد به تقویت استفاده کارآمد از منابع با حرکت به سمت یک اقتصاد چرخشی پاک از طریق ارائه ابتکاراتی و اخیراً از طریق معرفی قرارداد سبز اروپا است. هدف این دستورالعمل کاهش زباله‌های الکترونیک تولید شده از فروش تجهیزات رادیویی و کاهش استخراج مواد خام و انتشار دی‌اکسید کربن منتشر شده به واسطه تولید، حمل و نقل و دفع شارژرها و در نتیجه ارتقای یک اقتصاد چرخشی است. منظور از اقتصاد چرخشی یا اقتصاد دورانی مدلی از تولید و مصرف است که شامل به اشتراک‌گذاری، اجاره، استفاده مجدد، تعمیر، نوسازی و بازیافت مواد و محصولات موجود تا حد امکان است. به این ترتیب چرخه عمر محصولات افزایش می‌یابد و در عمل، به معنای کاهش ضایعات به حداقل است.
گستردگی دستورالعمل گستردگی این دستورالعمل به این معنی است که تأثیر آن هم برای مصرف کنندگان و هم برای مشاغل احساس می‌شود، زیرا راه‌حل رایج شارژ برای هر چیزی که اتحادیه اروپا به عنوان تجهیزات رادیویی تعریف می‌کند اعمال می‌شود. به گفته آن، این وسیله یک محصول الکتریکی یا الکترونیکی است که به طور عمدی امواج رادیویی را به منظور ارتباطات و یا تعیین رادیویی منتشر یا دریافت می‌کند. این مقررات صراحتا وسایلی را پوشش می‌دهد که توان الکتریکی آنها تا 100 وات است.
به عنوان مثال، پلی استیشن 5 دارای قدرت 350 وات است، به این معنی که تحت این دستورالعمل قرار نمی‌گیرد. اما دستگاه نینتندو چون در حالت اتصال به تلویزیون تا 6 وات برق مصرف می‌کند، تحت پوشش این قانون قرار می‌گیرد. تنها استثنای فعلی از این تعریف، لپ‌تاپ‌ها هستند که تا 28 آوریل 2026 فرصت دارند تا از این دستورالعمل پیروی کنند.
ابهامات ابهاماتی نیز در این دستورالعمل وجود دارد. به عنوان مثال، پهپادها در این لیست نیستند و مشخص نیست که آیا آنها در دسته‌های دیگری مانند دوربین‌های دیجیتال قرار می‌گیرند یا خیر. در مواردی مانند این، کمیسیون می‌گوید که «به‌طور مستمر تحولات بازار، تکه‌تکه شدن بازار و پیشرفت فناوری» را با هدف حفظ این فهرست از دستگاه‌ها تا حد امکان مرتبط و به‌روز ارزیابی می‌کند.
شارژ بی‌سیم نیز مشمول این دستورالعمل نیست. در حال حاضر، کمیسیون می‌گوید که هماهنگی این روش را برای جلوگیری از تکه تکه شدن بازار داخلی در آینده و هرگونه تأثیر منفی بر مصرف کنندگان و محیط زیست ترویج خواهد کرد.
با وجود این ابهامات، نکته کلیدی این است که اکثر فناوری‌های مصرف‌کننده در اتحادیه اروپا باید به یک «پورت USB-C» مجهز شوند. اگرچه، این فقط در قسمت دستگاه اعمال می‌شود، زیرا اتصالات شارژ در این دستورالعمل پوشش داده نمی‌شود.
با این حال، برای کاربر معمولی تغییرات زیادی در مورد ورودی‌های شارژ وجود نخواهد داشت، زیرا اکثر دستگاه‌های موجود در بازار که تحت این دستورالعمل قرار دارند از پورت تایپ سی استفاده می‌کنند.
تکلیف اپل چیست؟ شرکتی که هیچ وقت زیر بار پورت تایپ سی نرفت، شرکت اپل بود. این شرکت پورت خودش را با نام درگاه لایتنینگ طراحی و همیشه از آن استفاده می‌کرد. ولی با توجه به اینکه اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که گوشی‌های هوشمند تا پایان سال 2023 (اواسط دی ماه 1402) باید حتما از درگاه تایپ سی استفاده کنند، اپل هم مجبور شد که به این پورت کوچ کند؛ در غیر این صورت بخش اعظمی از مشتریان خود را از دست می‌داد.
براساس این قانون، دیگر آیفون 14 و آیفون SE در کشورهای اروپایی به فروش نمی‌روند. پس از حذف این مدل‌ها از فروشگاه آنلاین برخی کشورها، مانند سوئیس، اپل به فروش آیفون 14 و SE در اکثر کشورهای اتحادیه اروپا پایان داده است. آیفون 14، آیفون 14 پلاس و نسل سوم آیفون SE به‌دلیل مقررات اتحادیه اروپا برای الزام داشتن پورت USB-C کامل از فروشگاه آنلاین اپل در بیشتر کشورهای اتحادیه اروپا حذف شده‌اند. این سه مدل آیفون دیگر در فروشگاه اینترنتی اپل در اتریش، بلژیک، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، ایرلند، ایتالیا، هلند، اسپانیا، سوئد و بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا در دسترس نیستند. همچنین این گوشی‌ها در چند کشور دیگر که در بازار اتحادیه اروپا مشارکت دارند، مانند سوئیس، به فروش نمی‌رسند.
البته بریتانیا که از 2020 دیگر از اتحادیه اروپا خارج شد، تحت‌تأثیر این مقررات قرار نمی‌گیرد، اما ایرلند شمالی باید این مقررات را رعایت کند. زیرا هنوز در بازار اتحادیه اروپا مشارکت دارد. درکل اپل از چندی پیش شروع به حذف تدریجی این سه مدل آیفون در بازار اتحادیه اروپا کرد.

ایرانیان جهان

این در حالی است که همه مدل‌های آیفون 15 و آیفون 16 برای شارژ سیمی به پورت USB-C مجهز شده‌اند.
با این حال به نظر می‌رسد که فروش لوازم جانبی اپل که از پورت لایتنینگ استفاده می‌کنند قطعا کاهش پیدا خواهد کرد. این تغییر برای شرکت اپل هزینه در پی خواهد داشت و باید بخشی از خط تولید را تغییر دهد. یکسان شدن شارژر با گوشی‌های اندرویدی احتمالا فروش آداپتورهای اپل را کاهش می‌دهد و سبب می‌شود تا کاربران راحت‌تر بتوانند به سمت اندروید کوچ کنند.
ممکن است همه کاربران از این تغییر استقبال نکنند، دقیقا مانند اتفاقی که در سال 2012 در مورد کوچ به پورت لایتنینگ رخ داد و همچنین زمانی که اپل در سال 2016 جک 3/5 میلی‌متری هدفون را حذف کرد.
اتفاق دیگری که به ضرر اپل تمام می‌شود این است که سازندگان شخص ثالث لوازم جانبی آیفون‌ها تا قبل از این مجبور بودند استانداردی به نام MFI که به پورت لایتنینگ مربوط می‌شد را رعایت کنند و به همین دلیل هم مبلغی را به اپل بپردازند، اما این میزان دریافتی هم با کوچ کردن به پورت تایپ سی از بین خواهد رفت.
یک موضوع دیگری که وجود دارد این است که تمامی کاربران آیفون‌ها از لوازم جانبی و سیم‌های دارای لایتنینگ استفاده می‌کنند و با خرید نسل جدید مجبور هستند تا کلیه لوازم مورد نظر را از نو خریداری کنند. از طرفی یکسان شدن پورت تایپ سی با گوشی‌های اندرویدی باعث می‌شود تا کاربران بعضا به سراغ لوازم جانبی ارزان‌تر شرکت‌های اندرویدی بروند و فروش لوازم جانبی اپل کاهش پیدا کند.
یک شارژر برای همه وسایل الکترونیک براساس گزارش کمیسیون اروپا، بخش دیگر دستورالعمل مربوط به شارژ مشترک این است که به مصرف‌کنندگان امکان داده شود یک دستگاه الکترونیکی جدید را بدون شارژر جدید خریداری کنند. هدف این بخش، جلوگیری از تولید زباله‌های اضافی ناشی از داشتن تعداد زیادی شارژر تکراری و بدون استفاده است. در نتیجه دوران دریافت شارژر در جعبه‌ محصولات الکترونیکی در اتحادیه‌ اروپا به پایان رسیده است.
در ظاهر، موضوع یاد شده برای بسیاری از شرکت‌ها مشکلی ایجاد نمی‌کند. اپل مدتی است که فروش آیفون‌ها و سایر دستگاه‌های خود را بدون آداپتور شارژ آغاز کرده است و بسیاری از شرکت‌ها نیز به پیروی از شرکت مستقر در کوپرتینو، شارژرها را از جعبه‌ محصولات خود حذف کرده‌اند، اما این موضوع برای مصرف‌کنندگان یکی از تغییرات بزرگ خواهد بود.
همانطور که گفته شد، روزهایی که ساکنان اتحادیه‌ اروپا با خرید هر دستگاه الکترونیکی یک شارژر هم دریافت می‌کردند به پایان رسیده است. این مساله در ابتدا احتمالاً باعث سردرگمی خواهد شد، چراکه افراد انتظار دارند دستگاه جدیدی که خریداری می‌کنند، با آداپتور مخصوصش از راه برسد. اما با گذشت زمان عموم مردم به این تغییر عادت خواهند کرد.
زبان تصویری جدید برای شارژرها یکی از تغییرات مهم، معرفی یک زبان بصری جدید برای شارژ است. اولین نمونه از این زبان، به‌ وضوح نشان می‌دهد که آیا آداپتور شارژ در جعبه دستگاه موجود است یا نه:

ایرانیان جهان

نماد دوم به مردم کمک می‌کند تا درک بهتری از قابلیت‌های شارژ دستگاه‌های خود پیدا کنند. طراحی این نماد به این شکل است که XX حداقل توان مورد نیاز دستگاه برای شارژ، YY حداکثر توان قابل دریافت و USB PD نشان‌دهنده پشتیبانی سخت‌افزار از این پروتکل خواهد بود:

ایرانیان جهان

نتیجه چه خواهد بود؟ براساس این قانون، هر کشوری قادر خواهد بود از انواع اقدامات، از جمله جریمه و خروج اجباری تجهیزات ناسازگار استفاده کند. مساله این است که چگونه این نهادها هجوم عظیم فناوری ارزان قیمتی که از خارج از بلوک می‌آید را مدیریت و تائید می‌کنند. در حالی که شرکت‌های بزرگی مانند سامسونگ یا اپل از این قانون پیروی می‌کنند، زیرا می‌دانند که نظارت‌کنندگان به آنها توجه خواهند کرد. با این حال می‌توان پیش‌بینی کرد که این سازگاری برای کسب‌وکارهای کوچک‌تر سخت است.
اگرچه انتقال به درگاه تایپ سی از قبل شتاب زیادی در اروپا گرفته است، می‌توان استدلال کرد که این تغییر توسط مقررات، به ویژه در مورد اپل، تسریع شده است.
با این حال، این دستورالعمل آزمایش نشده است و باید دید چقدر می‌توان آن را در مواجهه با دسته‌بندی‌های دستگاه‌های جدید و توسعه راه‌حل‌ها و رابط‌های شارژ بهبود یافته تطبیق داد. این، به نوعی، جهان کوچک نبرد مداوم تنظیم‌کننده‌ها با فناوری است: چگونه روند آهسته قانونگذاری، صنعتی را کنترل می‌کند که تنها ثابت آن تغییر است.
انتهای پیام/

ایرانیان جهان


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1316171/تولیدکنندگان-اروپایی-ملزم-به-اجرای-«تایپ-سی-برای-همه-چیز»-شدند
بستن   چاپ