ایرانیان جهان
سقوط سنگ ‏‏‌آهن به کف قیمتی سه‌ماهه
يکشنبه 16 دي 1403 - 01:04:22
ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، قیمت سنگ آهن با عیار 62‌ درصد روز جمعه سوم ژانویه به کمتر از 101 دلار به ازای هر تن رسید و در بحبوحه نشانه‌هایی از افزایش موجودی و کاهش تقاضا در چین به پایین‌ترین سطح خود در سه‌ماه اخیر رسید.
داده‌های اقتصادی ناامیدکننده این کشور چشم‌انداز تقاضا را بیشتر کاهش داد، چراکه چین همچنان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده سنگ آهن در جهان است.
شاخص مدیران خرید صنعتی چین از 51.5 در ماه نوامبر به 50.5 در ماه دسامبر کاهش یافت و پیش‌بینی‌های 51.7 را از دست داد.
مقامات چینی متعهد شدند که سیاست‌های اقتصاد کلان فعال‌تر و نرخ‌های بهره پایین‌تر را در سال‌ جاری اجرا کرده و به تثبیت احساسات بازار کمک کنند. در ایالات‌متحده، انتظارات کاهش نرخ کمتر از سوی فدرال‌رزرو در سال‌ جاری، دلار را تقویت کرد و به نوبه خود بر کالا‌های با قیمت دلار فشار آورد. ابهامات سیاسی پیرامون دولت آینده ترامپ نیز سرمایه‌گذاران را بر آن داشت که به سمت دارایی‌های امن‌تر متمایل شوند.

ایرانیان جهان

واردات بیشتر عمدتا ناشی از افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان بزرگ سنگ آهن ازجمله استرالیا و برزیل خواهد بود؛ چراکه معدنچیان به دنبال فروش سنگ معدن قبل از آغاز تولید پروژه غول‌پیکر سنگ آهن سیماندو در اواخر سال‌ جاری و پر کردن بازار با عرضه جدید هستند. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که قیمت سنگ آهن در سال 2025 بین 75 تا 120 دلار به ازای هر تن متغیر باشد.
مایلز آلسوپ، رئیس بخش معدن EMEA در UBS گفت: قیمت پایه در سال 2025 در حدود 95 تا 100 دلار به ازای هر تن حفظ می‌شود. شاهد بزرگ‌تر شدن مازاد در 2027-2026 هستیم که قیمت‌ها را به سمت منحنی هزینه عمیق‌تر می‌کند.
به گفته تحلیلگران، ضعف در بخش تقاضای فولاد از طرف چین که بخش عمده سنگ آهن را مصرف می‌کند، به این معنی است که واردات احتمالا ذخایر بندر چین را تا 170 میلیون تن در سال 2025 افزایش می‌دهد. سهام در سال گذشته 28.3‌ درصد نسبت به مدت مشابه سال 2023 افزایش یافت و به 146.85 میلیون تن در 27 دسامبر رسید.
چین که بیش از دو سوم محموله‌های دریایی جهان را خریداری می‌کند، در 11 ماهه سال 2024، 1.124 میلیارد تن سنگ آهن وارد کرد که 4.3‌ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن رشد داشت. این در حالی است که تولید فولاد خام این کشور نسبت به سال 2023 کاهش 2.7 درصدی را به ثبت رساند. افزایش واردات نشان می‌دهد که بازرگانان و تامین کنندگان همچنان انتظار دارند تقاضای سنگ آهن چین برای سال‌های آینده با وجود ضعف مداوم در بخش املاک، انعطاف پذیر باقی بماند.
به گفته تحلیلگران، در سال 2025، به لطف افزایش تولید در پروژه‌هایی مانند محدوده غربی ریوتینتو، پل آهنی Fortescue و Onslow از Mineral Resources، عرضه تولیدکننده برتر استرالیا حدود 20 میلیون تن افزایش می‌یابد. شرکت معدنی برزیلی Vale قصد دارد بین 325 تا 335 میلیون تن سنگ آهن در سال 2025 تولید کند، در حالی که این رقم در سال گذشته 328 میلیون تن بود. اما تحلیلگران گفتند که کاهش احتمالی ارزش یوآن و آخرین تلاش چین برای افزایش سهم تولید فولاد از کوره‌های قوس الکتریکی که عمدتا مواد قراضه را مصرف می‌کنند تا سال 2025 به 15‌ درصد می‌تواند واردات سنگ آهن را در سال‌ جاری کاهش دهد.
افت 4.4 درصدی تقاضای فولاد براساس گزارش موسسه تحقیقات و برنامه ریزی صنعت متالورژی چین (MPI)، به دلیل شکست بخش تولید و صادرات فولاد مقاوم، پیش‌بینی می‌شود تقاضای فولاد در سال‌ جاری به دنبال کاهش 4.4 درصدی سالانه در سال 2024 برای جبران کامل رکود املاک و مستغلات، 1.5‌ درصد کاهش یابد. پکن مجموعه‌ای از محرک‌ها را برای احیای اقتصاد خود رونمایی کرده است و انتظار می‌رود برای مقابله با تاثیر احتمالی افزایش تعرفه‌های پیشنهادی توسط دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آینده ایالات‌متحده، اقدامات بیشتری انجام دهد.
به گفته توماس گوتیرز، رئیس داده‌های شرکت مشاوره کالانیش، این امر بیشتر تقاضا را از سوی مصرف‌کنندگان سطح دوم فولاد مانند تولیدکنندگان خودرو و کالا‌های سفید افزایش می‌دهد. حتی اگر این موضوع مثبت باشد، برای مقابله با اثر تجدید ساختار در بخش املاک و مستغلات کافی نخواهد بود.
قرارداد‌های آتی سنگ آهن سال 2024 را با کاهش شدید بیش از 15 درصدی به پایان رساندند؛ چراکه تقاضای متزلزل، حاشیه سود ضعیف فولادسازی و ذخایر بالای بنادر چین باعث کاهش قیمت این ماده اولیه اصلی فولادسازی شد.
پرمعامله‌ترین قرارداد سنگ آهن ماه مه در بورس‌ کالای دالیان چین معاملات روزانه سال 2024 را با 1.17‌ درصد افزایش در 779یوآن (106.73 دلار) در هر تن به پایان رساند. قرارداد سنگ آهن ماه فوریه در بورس سنگاپور نیز 100.4 دلار در هر تن معامله شد. سال 2024 قرارداد دالیان 16‌ درصد کاهش یافت، در حالی که قرارداد سنگاپور 18.5‌ درصد افت داشت؛ چرا که تقاضا با کاهش 2.7 درصدی تولید فولاد خام چین در 11ماهه سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن کاهش یافت.
مجموعه‌ای از اقدامات محرک که از اواخر سپتامبر توسط پکن برای تحریک اقتصاد پرشتاب این کشور رونمایی شد، به بازار آهن کمک کرد تا برخی از ضرر‌های ناشی از مشکلات طولانی‌مدت بخش املاک را که به مصرف فولاد با وجود صادرات قوی آن ضربه زده، جبران کند. در سال نو میلادی باید شاهد عرضه بیش از حد در بازار‌های سنگ آهن بود. صادرات استرالیا بیشتر می‌شود و برخی پروژه‌های مهم در حال افزایش تولید هستند؛ بنابراین قیمت‌ها تحت فشار قرار خواهند گرفت.
منبع: دنیای اقتصاد

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1316317/سقوط-سنگ-‏‏‌آهن-به-کف-قیمتی-سه‌ماهه
بستن   چاپ