ایرانیان جهان - دیدارنیوز _ اتاق خبر: درود بر شما بینندگان و همراهان عزیز دیدارنیوز. اینجا استودیوی تلویزیونی دیدارنیوز و من محمدرضا حیاتی با یک مجله خبری دیگر در خدمت شما هستم.
در این برنامه میبینید و میشنوید
1- تهدید حملات هوایی به ایران روی میز ترامپ
2- سدسازیهای مستمر افغانستان بر حقابههای ایران
3- سردرگمی کامیون داران در مرز ترکیه
4- ایران؛ سومین کشور جهان در محدودیتهای اینترنتی
ویدیوی این مجله خبری را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید
کد ویدیو دانلود فیلم اصلی
ایران برای حمله احتمالی اسراییل آماده است
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سیسی تیوی چین، گفت جمهوری اسلامی برای مقابله با هرگونه حمله احتمالی از سوی اسرائیل آمادگی کامل دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
عراقچی هشدار داد که هرگونه اقدام نظامی از سوی اسرائیل میتواند به یک «جنگ گسترده» منجر شود. وبسایت خبری «والا» نیز گزارش داد که هرتزی هالوی، فرمانده ارتش اسرائیل به ارتش دستور داده است برای مواجهه با گامهای افراطی جمهوری اسلامی ایران علیه اسرائیل در روزهای آینده به حالت آماده باش درآید.
احتمال حملات هوایی گسترده به ایران؛ تقابل دومین دولت ترامپ با جمهوری اسلامی
به گزارش والاستریت ژورنال، تیم دونالد ترامپ در حال بررسی گزینههای متعددی برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای است. از جمله این گزینهها، حملات هوایی احتمالی به زیرساختهای هستهای ایران است.
تهدید حملات هوایی گزینهای جدی روی میز ترامپ است. بر اساس این گزارش، یکی از برنامههای تیم ترامپ در زمان بازگشت او به قدرت، جلوگیری قاطع از توسعه برنامه هستهای جمهوری اسلامی است. - حملات هوایی هدفمند" به تأسیسات هستهای، از جمله گزینههای مطرح در برنامههای اوست. این سیاست میتواند به همکاری نزدیک با متحدان منطقهای، مانند اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس، منجر شود و فشار نظامی و اقتصادی بر جمهوری اسلامی ایران را به بالاترین سطح ممکن برساند. در مقابل جمهوری اسلامی ایران تلاش دارد با تقویت فعالیت نیروهای نیابتی مقاومت در منطقه و ایجاد وابستگیهای استراتژیک با قدرتهایی مانند روسیه و چین، خود را برای مقابله با سیاستهای ترامپ آماده کند.
موضوع پر اهمیت گزینه حمله احتمالی هوایی آمریکا به ایران دلیل گفت و گوی ما با حسن لاسجردی تحلیلگر مسایل بین الملل شد.
آقای لاسجردی به نظر شما ترامپ واقعا به دنبال جنگ جدی با ایران بر سر مسایل هستهای است؟
ارتش اسرائیل از جنوب لبنان خارج نمیشود
وبسابت عبریزبان «واللا» بهنقل از ارتش اسراییل اعلام کرد: اسرائیل در پایان مهلت 60 روزه که در توافق آتشبس بدان تصریح شده است، جنوب لبنان را به استثنای منطقه الناقوره ترک نخواهد کرد. بنا به این گزارش ارتش اسراییل اعلام کرده خروج از جنوب لبنان در گرو استقرار ارتش لبنان در همۀ مناطق جنوبی و تحولات میدانی است. روزنامه الاخبار هم نوشته: اسرائیل به دنبال تمدید مهلت آتشبس 60 روزه به 90 روز و تداوم آن تا آوریل آینده است.
افزایش چهارصد درصدی حقوق کارکنان دولت در سوریه
دولت موقت سوریه؛ در اقدامی اضطراری در پی اصلاحات دولتی حقوق کارمندان دولت را چهارصد درصد افزایش داد. محمد عبدالحلیم ابا زید، وزیر دارایی سوریه اعلام کرد که حقوق کارکنان بخش دولتی افزایشی 400 درصدی خواهد یافت. وی گفت این اقدام در راستای تلاشهای دولت سوریه برای اصلاح ساختار اداری و بهبود شرایط اقتصادی در کشور صورت گرفته است.
دیپلماسی آب؛ راهکار گشایش هریرود
این بار «هریرود» خبرساز شده و افغانستان با نصب سد «پاشدان» میزان آب جاری به سمت ایران را کاهش داده است. چالشهای ایران و افغانستان در زمینه حقآبه رودخانههای مرزی پیشینه 150 ساله دارد. در این شرایط رئیس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام میگوید که «یکی از موجهترین اقدامات در این شرایط دیپلماسی آب است که انتظار میرود با توجه به تخصص وزیر امور خارجه در حوزه دیپلماسی آب از این ظرفیت استفاده شود.»
افغانستان به عنوان یکی از کشورهای عضو کنوانسیون تنوع زیستی مکلف به حفظ محیطهای آبی است بنابراین حقآبهای که موجب حفظ تنوع زیستی و جلوگیری از آسیب کمتر به آن میشود را باید رعایت کند هرچند این مهم طی سالیان اخیر رعایت نشد و علاوه بر ایجاد مشکلات زیستمحیطی، معیشت ساکنان مناطق را تحتالشعاع قرار داده است.
آگاهی از چالش میان ایران و افغانستان بر سر منابع آبی دلیل گفت و گوی ما با ستاره حجتی، روزنامه نگار حوزه آب شد. خانم حجتی به نظر شما افغانستان با سدسازیهای متعدد به دنبال چیست و نتیجه کم شدن حق آبه برای ایران به چه چیزی منجر میشود.
ادامه بحران انرژی در کشور؛ گاز 12 پتروشیمی قطع شد
بحران انرژی در ایران در اوج سرما ادامه دارد. مقامات گفتند به علت افزایش مصرف گاز خانگی، گازرسانی به پتروشیمیها محدود و گاز 12 مجتمع به دلیل مصرف زیاد قطع شده است. دولت اکنون با کاهش گاز خانگی قصد دارد کمبود گاز پتروشیمیها را جبران کند. احمد مهدوی، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در مراسم امضای "تفاهمنامه پویش کاهش 10 درصدی مصرف گاز و برق" ضمن انتقاد از وزارت نفت گفت "برای صرفهجویی و رفع ناترازی انرژی در ایران سه راه وجود دارد؛ سرمایهگذاری، صرفهجویی و مصرف بهینه".
وزیر نیرو: تابستان سختی پیش رو داریم
عباس علی آبادی وزیر نیرو گفت شاهد قاچاق برق به خارج از طریق ماینر و رمزارز هستیم، برای تحویل ماینر پاداش گذاشتیم.
وزیر نیرو افزود: خودمان را برای تابستان سخت آماده میکنیم پیشبینی میکنیم ناترازی به 25 هزار مگاوات برسد. عباس علیآبادی اظهار داشت برق متاسفانه قاچاق میشود؛ برق داخل ماینر میشود، ماینر تبدیل به رمزارز میشود رمز ارز هم به خارج از کشور میرود. بیش از 240 هزار ماینر در همین دوره کوتاه کشف کردیم. بعضاً به عنوان واحدهای اقتصادی مجوز گرفتند، ولی برق را به مصرف رمز ارز رساندند.
جولان آنفلوآنزا و افزایش بیماریهای بستری شده
ایران در حال حاضر با موجی از آنفلوآنزای فصلی ان1اچ1 مواجه است که انتظار میرود دوره اوج آن تا پایان دیماه ادامه یابد. این بیماری اگرچه برای تمام گروههای سنی خطرناک است، اما سالمندان، کودکان و افراد دارای بیماریهای زمینهای بیشتر در معرض خطر تبعات ناشی از ابتلا به آن قرار دارند.
دکتر قباد مرادی با اشاره به الگوی شیوع آنفلوآنزا در کشور، گفت: «پیش از پاندمی کرونا، دو پیک آنفلوآنزا در سال (آذر-دی و فروردین) مشاهده میشد. در دوران کرونا، به دلیل رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک، شیوع آنفلوآنزا کاهش یافته بود، اما اکنون الگوی شیوع این بیماری به شرایط پیش از کرونا بازگشته است.»
به گفته این متخصص اپیدمیولوژی، حدود 40 درصد از بیماران تنفسی بستری شده در مراکز درمانی مبتلایان به آنفلوآنزا تشکیل میدهند و انتظار میرود پیک اول شیوع این بیماری پس از دیماه فروکش کند.
افزایش ابتلا به ویروس آنفلوآنزا دلیل گفت و گوی ما با هادی یزدانی، پزشک شد. آقای دکتر به نظر شما بهترین تدبیر برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس و درمان آن چیست؟
الویری فعال سیاسی اصلاحطلب: ادامه وضعیت فعلی، کشور را به ورشکستگی کامل خواهد رساند
مرتضی الویری، فعال سیاسی اصلاح طلب میگوید اگر ما FATF را بپذیریم، ولی همچنان در تحریم باشیم باز هم مشکلات مبادلات جهانی ما و فعالیتهای ما در سطح بین المللی ادامه خواهد داشت. اما پذیرش افای تی اف قدم بزرگی است که حتی کشورهایی که در تحریمها هستند افای تی اف را پذیرفتند و یک مرحله از موانع را پشت سر گذاشته اند. الویری گفت تداوم وضعیت فعلی، کشور را به ورطه نابودی خواهد برد و ایران به ورشکستگی کامل خواهد رسید. چرا که حتی کشورهای دوست هم دیگر نمیتوانند با ما کار کنند و همکاری اروپا را هم باید کاملا به فراموشی بسپاریم.
با وجود گذشت بیش از یک هفته از بلاتکلیفی کامیون داران در مرز ترکیه هنوز مشکل آنها حل نشده است
گفته میشود قرار است مقامات گمرکی ایران و ترکیه در جلسهای به بررسی مشکلات رانندگان ترانزیتی بپردازند. این جلسه در حالی قرار است برگزار شود که از هشت دیماه، گمرک ترکیه برای کامیونهای تجاری ایرانی به ازای هر لیتر ظرفیت باک 29 لیر مالیات تعیین کرده است.
به گفته سلمان ذاکر، نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی، رانندگان ایرانی علاوه بر این، در مرزهای آذربایجان نیز باید برای هر 100 لیتر گازوئیل 20 دلار مالیات پرداخت کنند. ذاکر گفت اکنون یک هفته است که بیش از هزار کامیون و کشنده در مرزهای بازرگان، آذربایجان، پلدشت و سرو به دلیل این قوانین متوقف شدهاند. او با انتقاد از عملکرد ضعیف مذاکرات دیپلماتیک مسئولان جمهوری اسلامی گفت: «رانندگان ایرانی ناچارند حدود 50 میلیون تومان از جیب خود هزینه کنند، در حالی که هزاران راننده و خانوادههایشان در مرزها سرگردان و نگراناند».
نخست وزیر بریتانیا: حمایت ترامپ از احزاب راستگرا در اروپا اعلان جنگ با ماست
کیر استارمر، نخست وزیر بریتانیا به گفت که اگر ایالات متحده به حمایت از حزب آلترناتیو برای آلمان و نایجل فاراژ ادامه دهد، به منزله «اعلان جنگ علیه اروپا» خواهد بود. حزب آلترناتیو برای آلمان خواستار بستن مرزهای اتحادیه اروپا و کنترل کامل مرزهای آلمان است. این حزب در ضمن خواهان آن است تا با ایجاد کمپهای پناهندگی در خارج از مرزهای کشور، از ورود پناهجویان به آلمان جلوگیری شود. این حزب خواستار اخراج فوری همه کسانی است که درخواست پناهندگی سیاسی آنها رد شدهاست.
فاجعه زیست محیطی در تالاب انزلی
هادی حقشناس، استاندار گیلان، از کاهش شدید عمق تالاب انزلی خبر داد و گفت: «تالاب انزلی زمانی عمقی بیش از 10 متر داشت و امروز در بسیاری از نقاط، عمق آن به کمتر از 20 سانتیمتر رسیده و در بسیاری از نقاط نیز کاملا خشک شده است.» استاندار گیلان گفت: «به تالاب انزلی آب وارد میشود، اما به دلیل وجود رسوب، آب به سمت دریا میرود.» کارشناسان محیط زیست در ایران میگویند این وضعیت، زنگ خطری برای اکوسیستم منطقه است و نیاز به اقدامات فوری دارد.
افزایش بیسابقه قیمت دلار و کاهش ارزش دستمزد کارگران
رقم حداقل دستمزد امسال کارگران حدود 7.2 میلیون تومان در آغاز سال 1403 چیزی حدود 113 دلار بود که اکنون در ماههای پایانی سال و با توجه به شوکهای مداوم نرخ ارز در دی امسال، با نرخ 81 هزار تومان به حدود 88 دلار در ماه رسیده است.
آنچه مسلم است این است که ارزش واقعی دستمزد همزمان با شوکهای ارزی و کاهش ارزش ریال، در طول یک سال «آب» رفته است و مشخص نیست که همین حدود 88 دلار ماهیانه نیز که به کارگران داده میشود در پایان سال چقدر ارزش «واقعی» خواهد داشت؟
نوسانات ارزی و در پی آن پایین آمدن ارزش دستمزد کارگران ما را برآن داشت تا گفتگو کنیم با احسان سهرابی، فعال کارگری. آقای سهرابی به نظر شما بزرگترین آسیب جامعه کارگری از افزایش قیمت دلار چیست و چه عواقبی برای جامعه دارد؟
حذف برخی از دهکهای از یارانه دولتی
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت از لزوم «بازتعریف دهکها» برای «شناسایی افراد با توانایی مالی بالا» جهت حذف یارانههای نقدی آنها خبر داد. سخنگوی دولت میگوید منابع دولت محدود است و سازوکار پرداخت یارانه نقدی با هدف حمایت از جامعه پایهگذاری شده است: «براساس این دو واقعیت، لازم است تا حد امکان بیشترین حمایت از آسیب پذیرترین بخش جامعه صورت بگیرد. این نگاه با رویکرد ارائه یارانه برابر به همه جامعه متفاوت است.» سخنگوی دولت گفت «هیچ دولتی نمیتواند مدعی شود میتواند فقر را به طور کامل از بین ببرد.»
ایران؛ سومین کشور جهان در محدودیتهای اینترنتی
بر اساس آمار مؤسسه جهانی آزادی، بیش از 5 میلیارد نفر در سراسر جهان به اینترنت دسترسی دارند و یافتههای این موسسه نشان میدهد که 79 درصد مردم جهان در کشورهایی زندگی میکنند که در آنها افراد به دلیل انتشار محتوای سیاسی، اجتماعی یا مذهبی دستگیر و زندانی میشوند. ایران، اما با امتیاز 19، بعد از چین و میانمار، در جایگاه سومین کشور جهان با بیشترین محدودیت اینترنت قرار دارد. ایران در میان کشورهای منطقه خاورمیانه هم در پایینترین جایگاه از نظر آزادی اینترنت قرار دارد. عربستان سعودی با امتیاز 25، بحرین با امتیاز 28 و امارات با امتیاز 30 در خاورمیانه از نظر آزادی اینترنت بالاتر از ایران قرار دارند.
تداوم آلودگی هوا باردیگر موجب تعطیلی مدارس و مراکز آموزشی و تحصیلی شد
مدارس و مرکز آموزشی در تهران و چند کلانشهرصنعتی به دلیل آلودگی هوا تعطیل یا غیرحضوری شدند سخنگوی وزارت آموزش و پرورش اظهار داشت: امسال تعطیلیهای مدارس بیشتر به خاطر ناترازی انرژی بوده است. الزاما وزارت آموزش و پرورش قائل به تعطیلی مدارس نیست، زیرا یک روز تعطیلی مدارس حدود 1000 میلیارد تومان هزینه دارد. وی گفت موضع آموزش و پرورش در همه تصمیمگیریها برای تعطیلی مدارس، منفی بوده است.
قالیباف: توان مدیریت انرژی یک اتاق را هم نداریم
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، درباره بحران انرژی اظهار داشت مسئولان، "مدیریت انرژی یک اتاق و یک ساختمان و یک مجموعه" را هم نمیتوانند انجام دهند. به گزارش خبرگزاری مهر، قالیباف در جلسه ویژه کمیسیون انرژی مجلس درباره ناترازی برق و سوخت نیروگاهها، گفت: «باید بپذیریم که ما ناترازی انرژی نداریم، بلکه ناترازی مدیریتی داریم و تا زمانی که ناترازی مدیریتی را حل نکنیم، نمیتوانیم ناترازی انرژی را حل کنیم.»
عوامل برنامه:
تهیه کننده و کاگردان: سهیل محمدیان
فیلمبردار: ماهان قرهگوزلو
اجرا: محمدرضا حیاتی
تدوین: نیکو مجدی
سردبیر: نسرین نیکنام
با تشکر از: احسان سهرابی، هادی یزدانی، ستاره حجتی و حسن لاسجردی کارشناسان این برنامه
http://www.ilandnews.ir/fa/News/1318356/آیا-آمریکا-به-ایران-حمله-میکند؟--رتبه-سومی-ایران-در-محدودیتهای-اینترنتی--دیپلماسی-آب،-راهکار-گشایش-هریرود