ایرانیان جهان - آرمان ملی نوشت: محمد شیاع سودانی نخستوزیر عراق یکی از سیاستمداران بانفوذ این کشور است. سودانی در مدتی که اداره عراق را عهده گرفته؛ کوشیده است با چهارسوی جهان روابط مستحکم برقرار کند و حتی بغداد را به یک چهارراه دیپلماتیک برای گفتوگو بین کشورهای جهان تبدیل کرده است.
تلاشهای عراق برای حل مناقشه ایران و عربستان، کوششهای سودانی برای ارتباط با حکومت جدید در سوریه و چند پرونده مشابه دیگر نشان میدهد که او در حال تبدیل شدن به یک سیاستمدار اثرگذار در عراق و آینده مناسبات سیاسی این کشور است.
بیشتر بخوانید:
هشدار مهم رهبری به مقام ارشد عراقی: مقابل این اشغالگری بایستید! هدیه نفیس آستان قدس رضوی برای نخستوزیر عراق را ببینید * سودانی در ایران
روزگذشته سودانی نخستوزیر عراق در شرایطی به ایران سفرکرده که قبل از سفر وی احتمالات زیادی در مورد محتوای این سفر از سوی رسانهها داده میشد. ازجمله اینکه سودانی حامل پیامی از سوی آمریکاییها به مقامات ایران خواهد بود. اینکه ایالاتمتحده چه پیامی را از درگاه عراق به ایران منتقل خواهد کرد نیز مورد پرسش رسانهها قرارگرفته بود که آیا سودانی قرار است در ارتباط با مسائل مشترک ایران و آمریکا یعنی پرونده هستهای ایران و مذاکرات ایران و آمریکا پیامی را به ایران منتقل کند که به نظر اینگونه نیست و اگر او پیامی را به ایران آورده باشد صرفا در ارتباط با مسائل امنیتی منطقه و خصوصا عراق و سوریه است. لذا احتمالا سودانی در سفر به ایران نگاه آمریکاییها در ارتباط با فعالیت حشدالشعبی در عراق به ایران را منتقل کرده است. آمریکاییها بعد از آتشبس در لبنان و سقوط اسد و بمباران یمن نگاهی تخریبی به حشدالشعبی داشتند و ظاهرا توافق مقاومت در عراق با دولت این کشور بهمنظور عدم حمله به اسرائیل موجب شد نگاه آمریکاییها تعدیل شود و احتمالا سودانی برای اینکه ظرفیت حشدالشعبی را از دست ندهد و البته اختلافی هم با آمریکاییها پیدا نکند، به تهران آمده تا با رایزنی با دولت ایران بهعنوان حامی مقاومت عراق احتمالات ادغام مقاومت عراق در ارتش این کشور را فراهم کند.
آمریکاییها و سودانی
یک کارشناس روابط بینالملل در ارتباط با سفر سودانی گفت: فارغ از ابعاد اقتصادی سفر آقای سودانی به ایران به نظر میرسد سفر وی با دو دستورالعمل به ایران صورت گرفته است. اول اینکه به نظر سودانی تحتفشار آمریکا به ایران سفرکرده تا در ارتباط با حشدالشعبی با ایران مذاکره کند. او قصد دارد این گروه را به بخشی از ارتش عراق تبدیل کند. البته این مورد را هم باید در نظر گرفت که سودانی بیش از گذشته در حال گسترش روابط امنیتی و نظامی خود با ایالاتمتحده است و همکاریهای امنیتی زیادی به آنها در دستور کار دارد. مسئله دومی که باعث سفر سودانی به ایران شده این است که او تلاش دارد به دولت کنونی سوریه نیز نزدیک شود. ازاینرو قصد دارد با این سفر مواضع ایران را به سمت همکاریهای منطقهای با دولت کنونی سوریه بچرخاند.
دیدار پزشکیان و سودانی
محمد شیاع سودانی با تمام احتمالاتی که در ارتباط با اهداف سفرش به ایران میرفت مورد استقبال رئیسجمهور ایران قرار گرفت و طرفین در ارتباط با توسعه روابط دوجانبه همچنین مسائل منطقه و خصوصا سوریه به گفتوگو پرداختند. مسعود پزشکیان در نشست مشترک هیاتهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و عراق، روابط دو کشور را دارای پیشینه تاریخی و متکی به پیوندهای عمیق دینی و فرهنگی توصیف کرد و گفت: برغم برخی تلاشها برای جدا کردن دو ملت، مردم ایران و عراق سالها در کنار یکدیگر زندگی کردهاند و این پیوندهای عمیق دینی و فرهنگی زمینه و بستری مناسب برای ارتقای تعاملات سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی دو کشور است. رئیس جمهور کشورمان با بیان اینکه بیتردید رشد و ارتقای روابط ایران و عراق موجب تقویت جایگاه منطقه و جهان اسلام خواهد شد، تصریح کرد: اگر ما به کتاب خدا، بر مبنای عدالت و بر مسیر نبی مکرم اسلام (ص) و اهل بیت علیهمالسلام عمل کنیم، هیچ اختلاف و وقفهای در روابطمان وجود نخواهد داشت. پزشکیان با بیان اینکه موقعیت جغرافیایی ایران و عراق برای تشکیل یک هاب منطقهای اقتصادی بینظیر است، بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای احداث شهرک اقتصادی مشترک با عراق تاکید کرد.
رئیس جمهور ضمن ابراز امیدواری نسبت به اینکه سفر نخست وزیر عراق به کشورمان موجب ارتقای هرچه بیشتر روابط دو کشور و همچنین گسترش صلح، امنیت، آرامش و توسعه اقتصادی در منطقه شود، افزود: شخصاً آرزو دارم که روزی کشورهای اسلامی در چارچوب یک امت واحد در همه زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به تعامل با یکدیگر بپردازند. محمد شیاع السودانی نیز در این نشست ضمن قدردانی از کمکها و مواضع جمهوری اسلامی ایران در حمایت از دولت و ملت عراق بر عزم کشورش برای اجرایی کردن توافقات و برنامههای همکاری دو کشور در پروژههای ریلی و جادهای، احداث شهرک اقتصادی مشترک در مناطق مرزی دو کشور و همچنین پروژههای گازی و برقی تاکید کرد و گفت: ما همچنین علاقمند به مشارکت شرکتهای ایرانی در اجرای پروژههای زیرساختی عراق هستیم.
شکستن حصر
در سال 1400 بود که ایران و عراق پروژه راهآهن شلمچه به بصره را بعد از سالیان طولانی کلید زدند. ایران غیر از جابهجایی زائران کربلا و آمد و شدهای مرزی خود، نیتهای اقتصادی نیز از اتصال راهآهن سراسری به عراق دارد و پروژه شلمچه- بصره را تکمیلکننده کریدور راه ابریشم و اتصالدهنده شبکه ریلی داخلی به شبکه منطقه میداند و در شرایطی که تلاشها برای حصر ایران و حذف ایران از مسیرهای ریلی و جادهای از سوی غرب جدی است، ایران در نظر دارد این حصر را بیاثر کند. ضمن اینکه بصره یکی از مراکز اقتصادی بسیار مهم عراق است و در آینده عراق میتواند از طریق این خط راهآهن کالاهای صادراتی خود را به ایران و بنادر ایران همچنین کریدورهای ریلی و جادهای ایران بهمنظور صادرات به کشورهای منطقه برساند. از این منظر نگاه ایران به خط ریل شلمچه- بصره یک نگاه استراتژیک است.
http://www.ilandnews.ir/fa/News/1321548/سفر-مهم-مقام-ارشد-عراقی-به-ایران؛-السودانی-با-2-پیام-مهم-مهمان-پاستور-شد!