ایرانیان جهان - انتخاب / سعید مهذب ترابی، کارشناس انرژی، درباره نقش تعطیلی ادارات در کاهش مصرف انرژی گفت: تعطیلیهای فعلی بیشتر با منطق آلودگی و حفاظت از گروههای پرخطر انجام شده است. در زمینهی کمبود انرژی نیز، تعطیلی ادارات نقش مؤثری در کاهش مصرف دارد. در تمام دنیا وقتی با کمبود برق مواجه میشویم، به عنوان یک استراتژی، تعطیلیهایی را اجرا میکنند تا مصارف صنعتی و اداری تعطیل شوند. ظاهراً در کشور ما این تجربه وجود دارد و تا حدی موفق هم نبوده است.
ناترازی انرژی به حد قابل توجهی در جامعه احساس میشود اما راهکارهای دولت چندان مؤثر واقع نشده است. تعطیلی ادارات و شعار افزایش تولید تجدیدپذیرها باعث شده جامعه نسبت به اقدامات دولت قانع نشود و ناترازیها هر روز بیشتر از قبل موجب نارضایتی صنعتگران و شهروندان شود.
طبق تحلیلهای چند سال اخیر، یک روز تعطیل و یک روز غیرتعطیل، در مصرف برق حدود 15 تا 20 درصد کاهش مصرف به وجود میآورد. تعطیلی ادارات یک راهکار مقطعی کوتاه مدت است و برای درازمدت باید فکر اساسی کرد. تعطیلی در رشد اقتصادی اثر منفی میگذارد و از نظر اجتماعی هم مشکلات جدی ایجاد میکند و باید فکر دیگری شود.
وی درباره گسترش انرژیهای تجدیدپذیر در ادارات بیان کرد: نمیتوان گفت انرژی تجدیدپذیر امکانپذیر نیست اما در این قصه یک افراطی صورت گرفته است. قطعاً و بدون شک، راه حل عبور از ناترازی انرژی از درگاه انرژیهای تجدیدپذیر نمیگذرد، بلکه از درگاه بهینهسازی مصرف میگذرد. با وجود اینکه قوانینی برای انرژی تجدیدپذیر مطرح میشود، اما در حوزه بهینهسازی، توجه بسیار کمی وجود دارد. در سال 1403، نزدیک 93 هزار مگاوات قدرت نصب داشتیم که 63 هزار مگاوات را توانستیم تأمین کنیم. 10 هزار مگاوات نیروگاههای آبی و باقی آن نیروگاههای گازی و سیکل ترکیبی و هزار مگاوات آن تجدیدپذیر است. گفته میشود 18 هزار مگاوات کمبود داشتیم.
او افزود: انرژیهای تجدیدپذیر فقط میتواند انرژی را در ساعت پیک روز تأمین کند. در ساعت پیک شب که تفاوت پیک شب با روز حدود 2 هزار مگاوات است، برای تأمین برق مردم، حتماً از نیروگاههای حرارتی برق تأمین کنیم. در این بین چند بال مصرف ایجاد میشود؛ تأمین انرژی در روز از طریق تجدیدپذیر و دوم تأمین پیک شب با نیروگاههای حرارتی.
مهذب ترابی درباره راهکار عبور از ناترازی بیان کرد: راه گذر از ناترازی، فقط توسعه نیست، بلکه راه گذر از ناترازی بهینهسازی مصرف و بعد توسعه است. در این شرایط هم عدهای فقط راهکار قیمتی میدهند اما راهکار قیمتی به تنهایی چیزی را حل نمیکند. باید بهینهسازی و تثبیت اقتصادی انجام شود. کل دنیا نگاهشان برای رفع بحرانهای انرژی، دو بال انرژی تجدیدپذیر و بهینهسازی انرژی است.
این کارشناس انرژی درباره ادعاهای مسئولین مبنی بر افزایش تولید انرژیهای تجدیدپذیر گفت: این روزها آمارهای مربوط به تولید برق در ابعاد وسیع مطرح میشود اما به نظر من تمام این آمارها اشتباه است. با توجه به قابلیتهای اقتصادی کشور و حتی حجم واردات و تولید داخل و توان اجرایی، باید از توسعه صحبت کنیم. وقتی در 20 سال، تنها 1 هزار مگاوات تجدیدپذیر ایجاد کردیم، چگونه در سه سال میخواهیم 20 هزار مگاوات تولید داشته باشیم؟ با این توان اقتصادی نمیتوان حرفهای بزرگ زد.
http://www.ilandnews.ir/fa/News/1323979/کارشناس-انرژی-تحلیل-کرد؛-تعطیلیها-همچنان-ادامه-دارد؟