ایرانیان جهان
رمزگشایی از سفر پزشکیان به روسیه؛ معنای امضای پیمان جامع استراتژیک برای ترامپ/ هم‌صدایی تهران و مسکو روی گسل‌های غرب آسیا و شرق اروپا
شنبه 29 دي 1403 - 13:22:49
ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، واشنگتن پست با انتشار گزارشی مدعی شد، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه روز جمعه میزبان همتای ایرانی اش برای امضای توافقنامه گسترده بین مسکو و تهران بود.کرملین می گوید توافقنامه "مشارکت استراتژیک جامع" که توسط پوتین و مسعود پزشکیان به امضا رسید، همکاری دو بازیگر را به سطح تازه ای ارتقا داد.
امضای این پیمان پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب در 20 ژانویه انجام شد؛ رئیس جمهوری تازه نفس که متعهد به میانجی گری صلح در اوکراین و اتخاذ مواضع سخت گیرانه تر در قبال ایران است.
فراز و فرو روابط تهران و مسکو این نشریه در ادامه یادداشت ادعایی اش آورد، روسیه و ایران در قرن‌های 18 و 19 با هم جنگیدند و امپراتوری روسیه سرزمین‌های وسیعی را در قفقاز و منطقه خزر که قبلاً توسط رهبران ایرانی کنترل می‌شد، تصرف کرد. در اوایل قرن بیستم، نیروهای روسیه بخش‌های زیادی از شمال ایران را اشغال کردند، اما انقلاب بلشویکی 1917 به حضور آنها پایان داد. در جنگ جهانی دوم، شوروی و انگلیس به ایران حمله کردند؛ حمله که خاطرات الخش در ذهان ایرانی ها وجود دارد.به ادعای این نشریه، تنش ها میان ایران و روسیه در جنگ سرد بالا گرفت، یعنی بعد ازانقلاب اسلامی سال 1979،بازه زمانی که تهران آمریکا را «شیطان بزرگ» خواند و اتحاد جماهیر شوروی را «شیطان اصغر».با این همه روابط روسیه و ایران پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 گرم شد. مسکو به یک شریک تجاری مهم و تامین کننده کلیدی تسلیحات و فناوری های پیشرفته برای ایران تبدیل شد؛ ایران در آن بازه زمانی به واسطه فشار تحریم های بین المللی در انزوا قرار داشت.
واشنگتن پست در ادامه یادداشت ادعایی اش آورد، روسیه اولین نیروگاه هسته ای ایران را در بندر بوشهر ساخت که در سال 2013 به بهره برداری رسید. سال بعد، این کشور قراردادی را برای ساخت دو راکتور هسته ای دیگر امضا کرد.روسیه بخشی از توافق سال 2015 بین ایران و شش قدرت هسته‌ای بود که در ازای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران و صدور مجوز برای نظارت گسترده‌تر بین‌المللی، با کاهش تحریم های اعمالی علیه تهران موافقت کرد. با این همه زمانی که ایالات متحده در دوره نخست ریاست دونالد ترامپ به شکلی یکجانبه از برجام خارج شد، روسیه از تهران به لحاظ سیاسی حمایت کرد.پس از آغاز جنگ داخلی در سوریه در سال 2011، روسیه و ایران برای حمایت از دولت بشار اسد در برابر شورشیان مورد حمایت ترکیه که به دنبال برکناری اش بودند، متحد شدند. در سال 2015، روسیه با پیوستن به ایران و محور مقاومت، کمپین نظامی را در سوریه را به راه انداخت و به اسد کمک کرد تا کنترل خود را در بخش های گسترده این کشور تثبیت کند.در شرایطی که مسکو درگیر جنگ در اوکراین است و ایران به واسطه فعل و انفعال های اسرائیل بر معادلات خاورمیانه متمرکز شده، فرصت برای شورشیان در شام هموار گشت تا علیه دولت وقت قیام کرده و تقریبا بدون مانع به دولت بشار اسد پایان دهند.

ایرانیان جهان

معنای امضای توافق برای ترامپ به ادعای این نشریه، غرب مدعی است که در سال 2022، روسیه و ایران پس از اعزام نیرو توسط پوتین به اوکراین، قراردادی به ارزش 1.7 میلیارد دلار برای پهپادهای شاهد امضا کردند، همزمان ایالات متحده نیز مدعی است که ایران موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را منتقل کرده؛ ادعاهایی که نه مسکو و نه تهران هیچکدان نپذیرفتند. به ادعای واشنگتن پست، تهران احتمالا امیدوار است پس از پایان توافق هسته‌ای 2015 (برجام) و در بحبوحه فشار فزاینده در خاورمیانه، وعده‌های مالی و دفاعی مسکو را برای اقتصاد درگیر بحرانش تضمین کند. به ادعای ناظران سقوط اسد هم برای روسیه و هم برای ایران و مقاومت رخدادی شوکه کننده بود؛ هرچند پیش از آن معادلات خاورمیانه به واسطه حملات اسرائیل به مواضع مقاومت و حتی رویارویی اشمار تهران و تل اویو پیچیده شده بود. در چنین شرایطی ایران خواهان سامانه‌های دفاع هوایی دوربرد روسیه و سایر تسلیحات برای افزایش توان بازدارندگی اش است. به ادعای واشنگتن پست تهران امیدوار است که جنگنده های پیشرفته سوخو-35 روسیه را در زرادخانه اش تعریف کند، اما مسکو فعلا تنها چند جت آموزشی یاک-130 را در سال 2023 در اختیار این کشور قرار داد.
به ادعای ناظران سیاست «فشار حداکثری» احتمالی ترامپ بر ایران می تواند برای تهران پرهزینه باشد. همزمان ترامپ اخیرا و به شکل ضمنی از احتمال حملات هوایی پیشگیرانه ادعایی آمریکا به سایت های هسته ای ایران گفت. این رد حالی است که غرب مدعی است که ایران در آستانه گریز هسته ای قرار دارد و تهران بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای اش تاکید دارد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که معاهده "مشارکت استراتژیک جامع" همه زمینه ها را در بر می گیرد - از همکاری تجاری و نظامی گرفته تا علم، آموزش و فرهنگ. او هرگونه ارتباط میان امضای این پیمان با برگزاری مراسم تحلیف ترامپ را رد کرد و گفت که امضای این توافق از مدت ها قبل برنامه ریزی شده بود.عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، آن را یک معاهده کاملاً جامع توصیف کرد که همه ابعاد این روابط را در نظر می‌گیرد و جنبه اقتصادی آن نیز قوی است.او در جریان برنامه تلویزیونی گفت که در حالی که این معاهده همکاری های دفاعی و امنیتی را پوشش می دهد، " یک معاهده کامل و جامع است، و صرفا بر یک هدف خاص یعنی همکاری نظامی متمرکز نیست."به ادعای واشنگتن پست، علیرغم لفاظی های رسمی، تحولات تاریخی موجب شده تا ایرانی ها نسبت به روسیه مشکوک باشند. تلاش‌های کرملین برای ایجاد تعادل بین تهران و در عین حال دوستی با اسرائیل تردیدها در این باره را افزایش داده است.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1330619/رمزگشایی-از-سفر-پزشکیان-به-روسیه؛-معنای-امضای-پیمان-جامع-استراتژیک-برای-ترامپ--هم‌صدایی-تهران-و-مسکو-روی-گسل‌های-غرب-آسیا-و-شرق-اروپا
بستن   چاپ