ایرانیان جهان
تصور نمی‌کنم ترامپ در نحوه برخورد با ایران تفاوت محسوسی داشته باشد| آمریکا تلاش دارد با دو قطبی کردن فضای داخلی به ویژه در میان سیاسیون بر فشارها بیفزاید
يکشنبه 30 دي 1403 - 09:19:57
ایرانیان جهان - محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفتگو با منیبان در پاسخ به این پرسش که آیا دونالد ترامپ وارد مذاکره با ایران می‌شود یا خیر، گفت: تصور نمی‌کنم که ترامپ در برخورد با ایران تفاوت محسوسی با سایر رؤسای‌ جمهور آمریکا داشته باشد؛ چرا که استراتژی کلی آن‌ها در قبال جمهوری اسلامی ثابت است اما تاکتیک‌ها می‌تواند متفاوت باشد.
قبل از آغاز رسمی کار ترامپ نماینده وی در امور اوکراین طی مصاحبه‌ای اعلام کرد که قصد بازگرداندن «فشار حداکثری» را دارند.
او ادامه داد: به نظر من اگر ترامپ صحبت از مذاکره کند یعنی قصد دارد فشار حداکثری را اعمال و ایران را در موضع ضعف قرار دهد. او سعی می‌کند موضوعاتی را که در برجام موفق به تحمیل آن‌ها نشده است را به مذاکرات آتی وارد کند؛ موضوعاتی شامل برنامه‌های موشکی و مسائل منطقه‌ای. در واقع هدف آن‌ها مذاکره‌ای است که ایران از موضع ضعف اما برای آمریکا نمایانگر قدرت حداکثری‌ باشد.
جمالی نوبندگانی بیان کرد: به نظر می‌رسد ترامپ و سیستم تبلیغاتی آمریکا احتمالاً با دو قطبی کردن فضای داخلی ایران به ویژه در میان سیاسیون بر فشارها بیفزایند به گونه‌ای که برخی موافق مذاکره و برخی دیگر مخالف آن باشند. این روش یکی از تاکتیک‌های آن‌ها برای ایجاد فشار داخلی است که باید به آن توجه ویژه‌ای داشت.
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خصوص اظهارات مقامات ایرانی مبنی براینکه آماده مذاکره هستند و باید ببینیم که طرف مقابل چگونه برخورد خواهد کرد، پاسخ داد: اعلام آمادگی ایران برای مذاکره در راستای جلوگیری از دو قطبی شدن جامعه است به‌ویژه در میان سیاسیون. این رویکرد همچنین مانع می‌شود که اروپا و کشورهای منطقه با ترامپ اتحاد قوی‌تری را تشکیل دهند. اما باید توجه داشت که مقامات ایرانی معمولاً برای مذاکره شرط و شروطی می‌گذارند و این شرط‌ها نشان‌دهنده تلاش ایران است تا قبل از ورود به مذاکرات از موضع ضعف وارد نشود. از نظر مقامات کشورمان ترامپ تلاش دارد تا ایران را در موضع باخته قرار دهد و سپس وارد مذاکره شود.
جمالی نوبندگانی در پاسخ به این پرسش که با توجه به آتش‌سوزی اخیر لس انجلس برخی از مقامات ایرانی از جمله معاون اول رئیس‌جمهور و رئیس سازمان هلال‌احمر پیام‌هایی ارسال کرده‌اند این موضوع چقدر می‌تواند به مذاکرات کمک کند، گفت: سازمان هلال‌احمر با شعار کمک‌رسانی به همه افراد، بدون توجه به رنگ، نژاد، زبان و ملیت همواره در حوادث مشابه این اصول را به نمایش گذاشته است حتی آمریکا در مواقعی مانند زلزله بم پیشنهاد کمک‌های شفاهی ارائه کرده بود. 
او در ادامه افزود: از نظر سیاسی این پیام‌ها نشان‌دهنده میل ایران به نشان دادن ژست‌های مثبت است بدین معنا که ایران از بلایای وارده به مردم آمریکا خوشحال نیست و اختلافاتش صرفاً با دولت آمریکاست. این پیام‌ها همچنین به دنیا نشان می‌دهد که ایران کشوری جنگ‌ طلب نیست بلکه آماده مذاکره با شرایط احترام متقابل و برد-برد است. ایران بارها اعلام کرده که حاضر است برجام را به‌صورت اولیه احیا کند اما به نظر می‌رسد طرف‌های آمریکایی و حتی اروپایی رویه متفاوتی را دنبال می‌کنند.
جمالی نوبندگانی در خصوص اینکه ایران چه استراتژی و راهبردی را باید در زمینه مذاکره با آمریکا اتخاذ کند؟ گفت: به نظر من جمهوری اسلامی ایران در ابتدا باید وفاق داخلی را تقویت کرده و اعتماد ملی را افزایش دهد. یکی از مهم‌ترین متغیرهای قدرت جمهوری اسلامی پشتوانه مردمی آن است که باید احیا و اهمیت ویژه‌ای به آن داده شود.
او اضافه کرد: موضوع بعدی این است که ایران باید کاملاً هوشمندانه و با هوشیاری موضوع مذاکره را پیش ببرد و از ظرفیت شرکای منطقه‌ای خود به‌ صورت بهینه استفاده کند. همچنین تیم مذاکره‌کننده باید تیمی کامل و قوی باشد هم از لحاظ کمیت و هم از لحاظ کیفیت. این بدان معناست که در این مرحله نباید ضعف‌هایی همچون عدم دقت کافی در بررسی متن‌ها یا کمبود حضور متخصصان به‌ویژه حقوق‌دانان را شاهد باشیم.
جمالی در پایان خاطرنشان کرد: در مذاکرات پیشین مانند برجام آمریکایی‌ها با تیمی بسیار کامل و تخصصی وارد میدان شدند به‌طوری که یک هواپیمای غول‌پیکر برای جابه‌جایی تیم آن‌ها در نظر گرفته شده بود. موضوع قابل توجه این است که طرف مقابل ما یعنی کشورهای 5+1، شامل شش کشور مهم جهان بودند. بنابراین ایران باید در سطح یکی از این کشورها از نظر کمی و کیفی تیم مذاکره‌کننده خود را به‌طور کامل تقویت کند.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1331341/تصور-نمی‌کنم-ترامپ-در-نحوه-برخورد-با-ایران-تفاوت-محسوسی-داشته-باشد|-آمریکا-تلاش-دارد-با-دو-قطبی-کردن-فضای-داخلی-به-ویژه-در-میان-سیاسیون-بر-فشارها-بیفزاید
بستن   چاپ