ایرانیان جهان
راهکار تضمین تعهدات آمریکا در هرگونه توافق/چشم انداز مذاکرات آینده تهران و واشنگتن از نگاه عضو اتاق بازرگانی ایران
يکشنبه 30 دي 1403 - 13:41:03
ایرانیان جهان - برنا - گروه اقتصادی: مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا اجتناب ناپذیر است و با توجه به دکترین ترامپ احتمال توافق جدید بیشتر از تقابل است اما علی شریعتی معتقد است برای اینکه این توافق بیشتر از امضا ضمانت داشته باشد باید حضور و سرمایه‌گذاری شرکت‌های امریکایی در ایران قید شود حضور شرکت‌های امریکایی یعنی به رسمیت شناختن حقوق هسته‌ای ایران و اثبات این مسأله که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست.
بسیم لاله: کمتر از یک هفته دیگر کلید تغییرات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی در جهان‌زده می‌شود این نه یک ادعا یا تحلیل بلکه یک خبر است که حتی پیش درآمد آن نیز آغاز شده است. ‌اتش بس لبنان، غزه، تغییر گفتار و موضع‌گیری‌های چین و روسیه و اختلاف‌های سیاسی بین کشور‌های اروپایی همان پیش درآمد به قدرت رسیدن دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا است کسی که فقط به دنبال منافع اقتصادی آمریکا از هر مسیری است. سیاست آینده آمریکا منه بر مبنی چماق و هویج دموکرات‌ها است نه قلدری جمهوری خواهان بلکه وارد یک دوره جدید به نام دکترین ترامپ شده است.
از سوی دیگر صحبت‌های پزشکیان و اعلام موضع صریح او مبنی بر مذاکره با دولت ترامپ هیچکس را شگفت‌زده نکرد حتی بازار ارز و طلا ایران که با یک شایعه نوسان می‌داد نیز به این موضعگیری به چشم یک خبر سوخته نگاه کرد و احتمالاً روزی که خبر و عکس مذاکره مستقیم عراقچی و روبیو(وزیر خارجه احتمالی ترامپ) منتشر شود نیز وضعیت بازار همینگونه است.
تفاوت بارز این دور از مذاکرات عجله هر دو طرف برای رسیدن به نتیجه در کمترین زمان است. ایران به دلیل رفع تحریم‌های اقتصادی که از زمان پیروزی ترامپ شدیدتر شده و آمریکا نیز برای بستن پرونده خاورمیانه و خیز بلند به سمت شرق آسیا؛ با این تفاسیر تعیین تکلیف تمام پروند‌های ایران و آمریکا در کمتر از یک ماه دور از ذهن نیست.
به طور حتم این مذاکرات برد برد یا شرافتمندانه نخواهد بود و هر دو طرف به دنبال گرفتن امتیازات هستند و دست بالای آمریکا واقعیتی انکار ناپذیر است.اما دغدغه اصلی برای مذاکره‌کنندگان ایرانی است که فارغ از کیفیت توافق چگونه ضمانت اجرایی آن را تأمین کنند دور قبل مشخص شد که هر چقدر تبصره و ماده در توافقنامه گنجانده شود اگر یکی از طرفین به دنبال راه فرار باشد آنرا پیدا می‌کند پس لازم است ضمانتهایی خارج از موارد مکتوب در توافق امضا شده وجود داشته باشد.
با توجه به نقش محوری سرمایه‌داران و صاحبان صنایع در دولت ترامپ و نقش محوری همیشگی آن‌ها در دولت می‌توان از همین عامل برای حفظ توافق نامه استفاده کرد.

ایرانیان جهان

علی شریعتی عضو اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی برنا در پاسخ به این سؤال که حضور شرکت‌های آمریکایی و الزام سرمایه‌گذاری آن‌ها در اقتصاد ایران می‌تواند ضمانت توافق باشد یا خیر گفت: با توجه به نگرش اقتصادی آمریکا و جایگاه بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران در سطح بالای سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری بهترین ضمانت برای توافق احتمالی زمینه چینی و حتی الزام حضور بخش خصوصی آمریکا در اقتصاد ایران است.
وی ادامه داد: فارغ از صحت یا کذب بودن مذاکره ایلان با ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل حضور او و دیگر مدیران شرکت‌های اقتصادی نشان از اهمیت و جایگاه این افراد در دولت ترامپ است.
علی شریعتی با اشاره به صحبت‌های اخیر رئیس جمهور در خصوص مذاکره مستقیم با امریکا گفت: به طور حتم بخش اعظمی از مذاکرات و بحث‌ها در خصوص اقتصاد و گشایش‌های مالی است از سوی دیگر باید توافقات و ضمانتها به گونه‌ای باشد که تجربه دفعه قبل که خروج یک شبه یکی از طرفین توافق است اتفاق نیافتد و می‌توان گفت یکی از این راه‌ها الزام سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی در صنایع ایران است البته به شرط حفظ منافع ملی کشور
شریعتی در پاسخ به این سؤال که ممکن است برخی افراد و گروه‌های سیاسی به بهانه‌های مختلف مخالف حضور شرکت‌های آمریکایی در ایران و مذاکره با ان‌ها باشند به‌ اتش بس غزه اشاره کرد و گفت: امروز تمام احزاب و گروه های ایرانی غزه را پیروز نبرد می دانند زیرا معتقد هستند که مقاومت ان‌ها سبب شد که اسرائیل مجبور شود تن به مذاکره بدهد حالا هم همین اتفاق برای ایران رخ داده، مقاومت مردم و سختی‌هایی که در این سال‌ها متحمل شدند و‌ایستادگی آن‌ها آمریکا و غرب را وادار به مذاکره کرده است و حتی فراتر از آن اگر شرکت‌های امریکایی در ایران سرمایه‌گذاری کنند یعنی به حقانیت ایران در استفاده از انرژی هسته‌ای اعتراف کردند و حالا دارند در همین کشور که زمانی به ناروا تهمت دستیابی به سلاح هسته‌ای را میزدند سرمایه‌گذاری می‌کنند و شریک اقتصادی شدند. نکته مهم این است کاسبان تحریم مخالف هرگونه مذاکره و توافق هستند زیرا منفعت آنها در فروش سوخت ارزان و قاچاق و درمقابل وارد کردن قطعات یدکی و دارو به 5 برابر قیمت هستند.
وی در خصوص نقش بخش خصوصی و اتاق بازرگانی در جذب سرمایه و همزمان حفظ منافع کشور خارج از رقابت‌ها و تخریب‌های سیاسی داخلی گفت: در برجام اتاق بازرگانی ثابت کرد که چند برابر دولت قادر به ایجاد ارتباط و جذب سرمایه‌گذاران خارجی است و این بار نیز با این نقشه راه یعنی جذب شرکت‌های آمریکایی برای حضور در صنایع نفت و گاز، معدن و سایر بخش‌ها سبب خواهد شد که دیگر دولتمردان آمریکا تحت تأثیر اسرائیل یا سایر کشور‌هایی که نمی‌خواهند ایران پیشرفت کند سیاست خصمانه‌ای اتخاذ نکند زیرا منافع سرمایه‌گذاران و شرکت‌های آمریکایی به خطر می‌افتد.
وی افزود: از طرفی منافع بخش خصوصی با منافع کشور گره خورده است و همین عامل باعث خواهد شد که بهترین شکل از یک قرارداد تجاری اجرا شود البته این اتفاق‌ها نیازمند پیش زمینه‌هایی مانند عضویت در FATF و سایر قرارداد‌های بین‌المللی است امروز اگر بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی متعلق به تاجران افغانی است زیرا آن‌ها سرمایه خود را با بغچه یا چمدان جابجا می‌کنند اما سرمایه‌گذار اروپایی یا آمریکایی فقط از طریق بانک فعالیت می‌کند. کلاس و شخصیت اقتصادی ایران فراتر از جابجایی پول به وسیله بغچه یا چمدان است.
وی با اشاره به سابقه حضور دولت در اقتصاد گفت: امروز حتی سیاستگذاران ما هم به این نتیجه رسیدند که دولت نباید نقش اجرایی در اقتصاد داشته باشد و فقط باید سیاستگذاری و نظارت کند زیرا فعالیت اقتصادی یک روند طولانی مدت است و نباید تحت تأثیر عوامل ثانویه قرار بگیرد به طور مثال بهره برداری از نیروگاه اتمی بوشهر بار‌ها تحت تأثیر اتفاقات و تغییرات سیاسی به تأخیر افتاد حال اگر این کار توسط بخش خصوصی انجام می‌شد به طور حتم امروز شاهد بهره‌برداری از چند نیروگاه با آخرین تکنولوژی بودیم فارغ از اینکه شریک آن چه کشوری باشد.
شریعتی در پایان تصریح کرد: با توجه به صحبت‌های رئیس جمهور و دستور رهبری مبنی بر بررسی دوباره لوایح FATF در مجمع افق آینده اقتصادی کشور روشن است البته به شرط اینکه دستگاه‌های نظارتی همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند اولویت خود را در مبارزه با اژد‌ها هفت سر فساد و کاسبان تحریم قرار دهند رئیس جمهور و وزرا نیز بار‌ها اعلام کردند که به دنبال خروج دولت از قیمتگذاری دستوری و بخشنامه‌های شبانه هستند پس از همین الان نقشه راه با محوریت بخش خصوصی واقعی که امنیت سرمایه خود را در حفظ ثبات و امنیت کشور می‌بیند مشخص شود نوسازی ناوگان هوایی و جاده‌ای، جذب سرمایه‌گذاری و تکنولوژی روز در حوزه نفت و گاز به ویژه در میادین مشترک و حفظ محیط زیست جزء اولویت‌ها است.
این اظهارات در حالی است که بیشتر کارشناسان بر این عقیده هستند که ترامپ بیشتر به دنبال توافق است تا تقابل و ایران می‌تواند از این فرصت استفاده کند.
انتهای پیام/

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1331732/راهکار-تضمین-تعهدات-آمریکا-در-هرگونه-توافق-چشم-انداز-مذاکرات-آینده-تهران-و-واشنگتن-از-نگاه-عضو-اتاق-بازرگانی-ایران
بستن   چاپ