ایرانیان جهان - ایلنا / قیمت نفت به بالاترین سطح در چهار ماه اخیر رسید.
در اواسط هفته گذشته، نفت خام شاخص برنت دریای شمال با قیمتی بیش از 82 دلار در ازای هر بشکه معامله شد و به این ترتیب قیمت نفت به بالاترین سطح در چهار ماه اخیر رسید، هرچند در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، نفت برنت با اندکی کاهش نسبت به هفته گذشته 80 دلار و 79 سنت در هر بشکه معامله شد.
تحلیلگران تشدید تحریمها علیه روسیه توسط آمریکا را یکی از مهمترین عوامل نوسانات قیمت نفت در هفته گذشته میدانند. به اعتقاد آنها این اقدام، انتظارها برای اختلال در عرضه نفت را تقویت میکند.
وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه (21 دی)، با هدف ضربه زدن به درآمدهای نفتی روسیه، تحریمهای گستردهای را علیه این کشور اعمال کرد و شرکتهای «گازپروم نفت» و «سورگوت نفت گاز» و 183 کشتی مشارکتکننده در حمل نفت روسیه را هدف گرفت.
همچنین بنا بر اظهارات اسکات بسنت، وزیر پیشنهادی ترامپ برای وزارت خزانهداری آمریکا، واشینگتن آماده تشدید تحریمها علیه بخش نفت روسیه است.
روند قیمت نفت برنت دریای شمال در یک سال گذشته - (اویلپرایس)
اما در هفته پیشرو چه سرنوشتی در انتظار بازار نفت است و در نظر گرفتن کدام عوامل میتواند پیشبینی دقیقی از روند بازار در هفته آتی ارائه کند؟
بررسیهای انجامشده از سوی مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی نشان میدهد افزون بر تشدید تحریمهای نفتی علیه روسیه، عواملی همچون «سردی هوا در نیمکره شمالی و افزایش تقاضا برای سوختهای حرارتی»، «کاهش ذخایر نفت خام آمریکا» و «خوشبینی نسبت به ارائه مشوقهای اقتصادی توسط دولت چین» سبب افزایش تقاضا در بازار نفت در هفته پیش رو خواهد شد.
در همین خصوص بانک آمریکایی گلدمن ساکس نیز پیشبینی کرد قیمت نفت برنت در کوتاهمدت، به 85 دلار در هر بشکه و در صورتی که کاهش تولید روسیه با کاهش تولید کشورهای دیگر همزمان شود، به 90 دلار در هر بشکه برسد.
از سوی دیگر «تصمیم اوپکپلاس مبنی بر تأخیر در افزایش تولید» نیز همچنان یکی از دیگر محرکهای تقاضا در بازار نفت بهشمار میرود که میتواند مانع از افت قیمتها در کوتاهمدت شود.
کاهش واردات نفت چین، عرضهکنندگان را نگران کرد
از طرف دیگر عواملی همچون «اجرایی شدن توافق آتشبس میان حماس و رژیم صهیونیستی»، «احتمال شکلگیری جنگ تجاری با چین و اروپا در دوران ترامپ» و «تداوم نگرانیها نسبت به وضعیت رشد تقاضا در ماههای آتی» ازجمله عواملی هستند که اجازه رشد بیش از حد قیمتها در بازار نفت را نمیدهند.
در همین خصوص میتوان به دادههای اداره کل گمرک چین اشاره کرد، بر این اساس واردات نفت خام چین در سال 2024 میلادی در پی رشد اقتصادی ضعیف، با 1.9 درصد افت به روزانه 11 میلیون و 40 هزار بشکه رسید. این نخستین کاهش سالانه تقاضای نفت طی دو دهه گذشته پس از سقوط ناشی از شیوع کرونا بهشمار میآید.
به گزارش شانا، بر اساس عوامل گفتهشده و در نظر گرفتن سایر متغیرهای اثرگذار بر روند قیمتها در بازار نفت، مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی پیشبینی میکند دامنه نوسان قیمت نفت در هفته پیش رو بین 75 تا 84 دلار بهازای هر بشکه باشد. گفتنی است در این پیشبینی اضافهبهای ژئوپلیتیکی کنونی در بازار نفت بدون تغییر نسبت به هفتههای گذشته بین 2 تا 3 دلار در نظر گرفته شده است.