ایرانیان جهان - به گزارش مدار اقتصادی، به احتمال زیاد یوان چین در برابر دلار آمریکا، کاهش ارزش خواهد داشت. سوال پیچیدهای که ناظران بازار با آن مواجه هستند این است که این ارز تا چه حد و با چه سرعتی ممکن است سقوط کند؟
اهمیت این موضوع بسیار زیاد است. ضعف یوان نه تنها میتواند با کاهش رقابتپذیری صادرات برای کشورهایی که با چین در فروش کالاها و خدمات به جهان رقابت میکنند، تأثیرات جهانی داشته باشد، بلکه تلاشهای مقامات چینی برای تقویت رشد در دومین اقتصاد بزرگ جهان را نیز به خطر میاندازد.
یوان خارجی چین از زمان پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری در اوایل نوامبر بیش از سه درصد از ارزش خود را از دست داده است، زیرا چشمانداز سیاست پولی در ایالات متحده و چین متفاوت شده است. یوان داخلی که به شدت کنترل میشود نیز به نزدیکی پایینترین سطح 16 ماهه خود رسیده است.
بسیاری از سرمایهگذاران نسبت به چشمانداز چین بدبین هستند. این کشور با بحران املاک و مستغلات و هزینههای مصرفی کمرمق دست و پنجه نرم میکند. با نگرانی بازار از کاهش قیمتها و تلاش بانکها برای افزایش تقاضا برای وامها، سیل سرمایهها به سمت اوراق قرضه دولتی روانه شده و بازدهیها را به پایینترین سطح تاریخی رسانده است.
در مقابل، سیاستگذاران فدرال رزرو ایالات متحده اکنون انتظار کاهش نرخ بهره کمتری نسبت به گذشته دارند. تعرفههای بالاتری که توسط رئیسجمهور جدید ایالات متحده، دونالد ترامپ، پیشنهاد شده است، در صورت تحقق، میتواند تورم را افزایش داده و چرخه کاهش نرخ بهره فدرال رزرو را بیشتر کند، و نرخ بهره و در نتیجه بازدهی اوراق قرضه را برای مدت طولانیتری بالا نگه دارد.
بازدهی اوراق قرضه 10 ساله خزانهداری ایالات متحده از ژوئن به طور پیوسته افزایش یافته و این ماه به 4.7 درصد رسیده است، سطحی که آخرین بار در آوریل مشاهده شده بود. شاخص دلار ایالات متحده، که ارزش دلار را در مقابل شش ارز دیگر اندازهگیری میکند، به نزدیکی بالاترین سطح 26 ماهه خود رسیده است.
بازارها انتظارات خود را برای تعداد کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو ایالات متحده در سال جاری کاهش دادهاند و تنها یک کاهش یک چهارم درصدی را در سال 2025 پیشبینی میکنند.
با افزایش فاصله بازدهی بین بدهیهای ایالات متحده و همتای چینی آن، سرمایهگذاران ارزش دلار را افزایش داده و یوان را تضعیف کردهاند.
کاهش منظم نوسانات بازار عزم سیاستگذاران را به چالش میکشد. در حالی که یوان ضعیفتر باید به بهبود جذابیت صادرات چین کمک کند، مقامات نیز میخواهند از سقوط شدید ارز که میتواند نوسانات بیش از حد را ایجاد کند، جلوگیری کنند.
در تلاش برای افزایش بازدهی اوراق قرضه، بانک مرکزی چین هفته گذشته خرید اوراق قرضه دولتی خود را به حالت تعلیق درآورد و به تقاضای بیش از حد در بازار اشاره کرد، در حالی که انتشار اوراق در هنگکنگ را برای کمک به جلوگیری از کاهش یوان افزایش داد.
بانک مرکزی اخیراً اعلامیههایی را برای هشدار در مورد سفتهبازی علیه ارز افزایش داده و اعلام کرده است که روند صعودی اوراق قرضه دولتی میتواند ثبات مالی را تضعیف کند.
پان گونگشنگ، رئیس بانک مرکزی چین، هفته گذشته گفت: ما قاطعانه از خطر افزایش بیش از حد نرخ ارز جلوگیری خواهیم کرد و اطمینان حاصل خواهیم کرد که نرخ ارز یوان به طور کلی در سطحی معقول و متعادل باقی بماند.
گلدمن ساکس در یادداشتی نوشت: چنین برنامهای نشان میدهد که بانک مرکزی چین ممکن است در کوتاهمدت ثبات نرخ ارز را بر کاهش سیاست پولی اولویت دهد.
بانک مرکزی روز دوشنبه نرخهای بهره معیار وام را بدون تغییر نگه داشت زیرا تلاش میکند ارز را پایدار نگه دارد. با این حال، دیوید روش، استراتژیست در کوانتوم استراتژی، پیشبینی میکند که با توجه به سناریوی اعمال تعرفههای 50 تا 60 درصد وعده داده شده توسط ترامپ بر کالاهای چینی، یوان خارجی تا پایان سال به 8.5 در برابر دلار آمریکا کاهش یابد. این ارز روز دوشنبه در برابر دلار آمریکا با نرخ 7.3357 معامله شد.
روش گفت: مقامات چینی سعی میکنند کاهش یوان را به صورت منظم انجام دهند و تاکید کرد که اقدامات تحریک اقتصادی پکن برای تثبیت اقتصاد ناکافی است، زیرا آنها نتوانستهاند به مسائل کلیدی مانند تقاضای کم و پسانداز بیش از حد خانوارها بپردازند.
اولویت دادن به یوان نشانههایی وجود دارد که کاهش یوان توانایی بانک مرکزی را برای کاهش نرخها محدود میکند. جلوگیری از سقوط شدید ارز بر تقویت رشد اولویت دارد.
هلن کیائو، اقتصاددان چین و آسیا در بانک آمریکا گفت: بانک مرکزی با توجه به اولویت موقت سیاست ثبات نرخ ارز، احتمالاً با وجود فشارهای فزاینده بر رشد داخلی، از کاهش شدید نرخ بهره در کوتاهمدت خودداری خواهد کرد.
لین سونگ، اقتصاددان ارشد چین در LNGهم گفت: در حالی که فدرال رزرو محدودیتهایی برای کاهش نرخ بهره برای بانک مرکزی چین ایجاد میکند، پکن هنوز هم ابزارهای سیاستی کافی برای جلوگیری از حرکات بیش از حد ارز دارد. از جمله این ابزارها میتوان به مداخله کلامی، تنظیم نقدینگی خارجی از طریق انتشار اوراق و جذب شرکتهای مالی دولتی برای خرید مستقیم یوان خارجی اشاره کرد.
برای بازار داخلی، ابزار اصلی که بانک مرکزی چین برای مدیریت ارز استفاده میکند، نرخ مرجع روزانه است. یوان داخلی تنها مجاز است در محدوده 2 درصد از این نرخ مرجع معامله شود. از سال گذشته، با وجود تقویت دلار آمریکا، بانک مرکزی چین، نرخ ارز را قویتر از 7.20 در برابر دلار نگه داشته است.
یوان داخلی روز دوشنبه با نرخ 7.1886 در برابر دلار ثابت شد، اما بازارها آن را به سمت ضعیفتر باند فشار دادهاند و آخرین بار با نرخ 7.3249 معامله شد.
صادرات در خطر فعالیت اقتصادی چین در سهماهه آخر سال 2024، با حمایت از صادرات قوی به دلیل ارسال محمولهها قبل از افزایش تعرفهها، بیش از حد انتظار تسریع شد. اما کارشناسان هشدار دادند که ممکن است شتاب رشد در اواخر سال جاری با اعمال تعرفههای ترامپ کاهش یابد.
ترامپ، که امروز دوشنبه به دفتر ریاست جمهوری میرود، تعرفههای جهانی 10 تا 20 درصد بر تمام کالاهای وارداتی و 60 درصد یا بیشتر بر محمولههای چین را وعده داده است؛ اگرچه برخی معتقدند که تعرفهها به تدریج اعمال خواهند شد.