ایرانیان جهان
ترس و ارعاب ابزار ترامپ برای کشاندن ایران به میز مذاکره/ تاکنون منعی از سوی شوراهای بالادستی برای گفتگوی مستقیم مطرح نشده است
سه شنبه 2 بهمن 1403 - 17:37:02
ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، سرانجام دونالد ترامپ پس از یک مراسم تحلیف نمایشی وارد کاخ سفید شد و از این به بعد باید منتظر فرامین او در موضوعات مختلف بود. او طبق معمول قبل از ورود رسمی به کاخ سفید اظهارات جنجالی در برخی موضوعات سیاست خارجی از جمله بازگرداندن کانال پاناما، الحاق کانادا و تسخیر گرینلند انجام داده بود که واکنش‌هایی در سطح جهان داشت اما یکی از مهمترین مسائلی که این روزها در خصوص سیاست خارجی دولت ترامپ مورد توجه قرار دارد، راهبرد احتمالی او در قبال ایران است.
بیشتر بخوانید: لزوم آمادگی دو کشور برای مواجهه با هر سناریویی از سوی ترامپ اگرچه گمانه‌زنی‌هایی در رسانه‌های داخلی و بین المللی در ارتباط با مذاکرات مستقیم دارند، اما هنوز به طور رسمی مشخص نیست دو طرف چه برنامه‌ای برای از سرگیری مذاکرات دارند. گروهی از تحلیلگران معتقدند که ترامپ راهبرد فشار حداکثری را با هدف تحمیل خواسته‌های خود به ایران ادامه خواهد دارد و گروهی دیگر می‌گویند احتمال اینکه این بار دونالد ترامپ تعامل با کشورهایی همچون روسیه و ایران را در پیش بگیرد، دور از ذهن نیست. امیرعلی ابوالفتح -کارشناس مسائل بین الملل- در گفتگو با ایسکانیوز به سوالاتی در این مورد پاسخ داد.
وی در خصوص نگاه دو طرف به مذاکرات احتمالی گفت: «مذاکره برای مذاکره» نه برای ایران اهمیتی دارد و نه برای ترامپ و دو طرف به دنبال دستیابی به توافق هستند. از نظر این کارشناس، جمهوری اسلامی ایران به این دلیل با مذاکره مخالف می‌کند که معتقد است توافق خوب حاصل نمی‌شود. وی افزود: مذاکره همیشه بین ایران و آمریکا در جریان بوده و همچنان ادامه خواهد داشت اما به دلیل فاصله زیاد بین خواسته و انتظارات طرفین امکان رسیدن به یک نقطه مشترک وجود ندارد.
ابوالفتح با بیان اینکه چشم‌انداز روشنی حداقل تا چند ماه آینده برای رسیدن به توافق وجود ندارد، اظهار کرد: گفتگو و انتقال پیام به طرق مختلف احتمالا ادامه خواهد داشت و حتی اظهارنظرها و تویت‌های مقامات رسمی دو کشور به نوعی ارسال پیام است اما توافقی حاصل نخواهد شد. وی در خصوص ادامه راهبرد فشار حداکثری و تحریم‌های بیشتر تصریح کرد: تحریم دیگر برای آمریکا کارگشا نیست زیرا تقریبا جایی نمانده که تحریم نکرده باشند اما احتمالا فشار حداکثری افزایش خواهد یافت و دلیل‌اش این است که به اعتقاد ترامپ مذاکره با ایران باید زیر سایه ترس و ارعاب باشد و در شرایطی که این کشور در معرض تهدید حمله قرار دارد، پای میز مذاکرات بنشیند.
این کارشناس مسائل آمریکا در پاسخ به اینکه احتمال درگیری مستقیم چقدر قابل تصور است، گفت: اگر حادثه بزرگی رخ ندهد -به این معنا که تعداد زیادی از سربازان آمریکا در یک منطقه کشته نشوند و یا یک حادثه تروریستی بزرگ رخ ندهد- ایالات متحده آمریکا به دلیل اینکه دوران جنگ‌های قرن 21 را پشت سر گذاشته، تمایلی به درگیری مستقیم ندارد و ترجیح می‌دهد از تسلیحات مخرب‌تر خود از جمله تحریم اقتصادی، جنگ‌های نیابتی، حملات سایبری و فروپاشی از درون استفاده کند.
وی با اشاره به مباحثی که در آمریکا از سوی برخی چهره‌های سیاسی لیندسی گراهام مطرح می‌شود مبنی بر اینکه دست اسرائیل را برای حمله به ایران تا یک ماه آینده باز بگذارد، خاطر نشان کرد: همه این سناریوها مطرح شده ولی به نظر نمی‌رسد ترامپ در آغاز کار خود یک جنگ جدید به راه بیاندازد. وی افزود: ترامپ احتمالا از سلاح تحریم استفاده خواهد کرد و همزمان با فشار بر چین مانع خرید نفت از ایران شود تا از این طریق شرایط آمریکا در مذاکره را بپذیرد.
ابوالفتح در پاسخ به افرادی که در ایران می‌گویند با قاتل شهید سلیمانی نباید مذاکره کرد، گفت: این گروه باید استدلال خود را تشریح کنند اما باید دید همانطور که رهبری قبلا تاکید کرده، شوراهای بالادستی چه تصمیمی خواهند گرفت؛ لذا باید منتظر ماند تا رهبری، رئیس جمهور، شورای عالی امنیت ملی و سایر نهادهای مرابط نظر خود را در این باره اعلام کنند و هنوز هیچ یک از آنها اظهارنظر رسمی مبنی بر منع مذاکره با آمریکا نکرده‌اند.
وی با اشاره به موضع رهبری در دیدار با نخست وزیر قبلی ژاپن مبنی بر اینکه «ایران با آمریکا مذاکره نمی‌کند و اگر هم بکند با ترامپ نخواهد کرد» گفت: هنوز رهبری اظهارنظری در خصوص استمرار این موضع نداشته‌اند. به گفته این کارشناس، رئیس جمهور و وزیر امور خارجه نیز با مذاکره با آمریکا مشکلی ندارند و معمولا اگر موضعی در تضاد کامل با نگاه رهبری وجود داشته باشد، ایشان در یک سخنرانی به آن می‌پردازند اما تا کنون رهبری ورودی به این موضوع -نه سلبی و نه ایجابی- نداشته‌اند.
ابوالفتح در مورد شخصیت ترامپ که علاقمند به دیده شدن است، اظهار کرد: ترامپ دیده شدن را دوست دارد و حتی مراسم تحلیف او نیز شباهتی به یک مراسم رسمی نداشت اما تجربه کره شمالی نشان دارد اگرچه او می‌گفت نامه‌های عاشقانه با رهبر کره شمالی رد و بدل کرد اما هیچ یک از تحریم‌ها علیه این کشور را لغو نکرد؛ لذا شاید او دوست داشته باشد که یک عکس با رئیس جمهوری ایران داشته باشد اما مقامات ایرانی صرفا به منافع ملی فکر می‌کنند و علاقه‌ای به عکس گرفتن ندارند.
انتهای پیام/

ایرانیان جهان


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1334734/ترس-و-ارعاب-ابزار-ترامپ-برای-کشاندن-ایران-به-میز-مذاکره--تاکنون-منعی-از-سوی-شوراهای-بالادستی-برای-گفتگوی-مستقیم-مطرح-نشده-است
بستن   چاپ