ایرانیان جهان
مذاکره ایران و آمریکا با وساطت عراق
چهارشنبه 3 بهمن 1403 - 11:17:39
ایرانیان جهان - گروه سیاسی- همزمان با روی کارآمدن دونالد ترامپ و گمانه‌زنی ها درباره احتمال مذاکره بین ایران و آمریکا زیر سایه مخالفت تندروها درباره مذاکره، سایت ارم نیوز امارات در گزارشی اختصاصی با عنوان «منابع آگاه: کانال های عراقی در حال وساطت میان تهران و واشنگتن» از تازه ترین تحولات در روابط میان ایران و آمریکا در آستانه روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ در کاخ سفید، خبر داد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به گزارش این سایت، منابع آگاه فاش کردند که یک شخصیت سیاسی عراق چراغ سبزی برای گشودن یک کانال ویژه برای وساطت میان آمریکا و ایران دریافت کرده است. این منبع آگاه تاکید کرده که تیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در حال حرکت برای آرام کردن درگیری‌ها است.
در ادامه این گزارش آمده است که یک منبع بلندپایه دولتی نیز گفته: نگرانی های عراق، امروز در درگیری های میان آمریکا و ایران تجسم یافته است چرا که این روزها صحبت از حملات اسرائیل علیه ایران است و این موضوع تاثیر منفی مستقیمی بر عراق و ثبات امنیتی این کشور دارد.
این منبع آگاه همچنین به ارم نیوز، رسانه نزدیک به امارات، گفته که: اظهارات مقام های ارشد دولت محمدالشیاع السودانی مبنی بر آمادگی برای ایفای نقش میانجی میان ایران و آمریکا، تیم ترامپ را بر آن داشته است تا با یکی از شخصیت های عالی رتبه سیاسی عراق ارتباط برقرار کرده و به او دستور داده‌اند تا برای میانجیگری و کاهش تنش میان تهران و واشنگتن، کانال ارتباطی ویژه ای را برای انتقال پیام میان طرفین باز کند.
این منبع آگاه که خواسته نامش فاش نشود، تاکید کرده که رهبری سیاسی ایران به نمایندگی از دولت مسعود پزشکیان، به عراق اعلام کرده است که آمادگی گشودن درهای گفتگو و نشستن پشت یک میز با آمریکا را دارد و عراق نیز دقیقا همین موضوع را به تیم ترامپ منتقل کرده است.
فواد حسین، وزیر خارجه عراق پنجشنبه گذشته آمادگی بغداد را برای کمک به کاهش تنش میان ایران و آمریکا اعلام کرد. عراق پیشتر نیز میان ایران و عربستان میانجیگری کرده بود که این واسطه گری در سال 2023 منجر به از سرگیری روابط میان این دو کشور شد.
منابع آگاه همچنین تاکید کردند که فرایند میانجیگری میان آمریکا و ایران با تعیین اولویت ها و همچنین شروط اولیه برای انجام گفتگوها، آغار شده است.
در جریان سفر هفته گذشته السودانی، نخست وزیر عراق به تهران، مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران از توانایی دولت عراق برای ایفای نقش میانجی بین تهران و واشنگتن استقبال و نسبت به آن ابراز اطمینان کرده بود.
همزمان علی بیگدلی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در رابطه با همین موضوع گفت: «تصمیم‌گیری درباره مذاکره با آمریکا در اختیار نهادهای بالادستی یعنی شورای عالی امنیت ملی است و نه لزوما شخص رئیس‌جمهور یا وزیر امور خارجه. آقای پزشکیان در مصاحبه اخیرش نشان داد که شخصاً تمایل دارد مذاکره مستقیم با آمریکا در بگیرد زیرا مشکلات معیشتی به شدت گریبان‌گیر مردم شده است و او به صفت فردی دوست دارد که هرچه سریع‌تر تحریم‌ها برداشته شود اما شرایط به این سادگی‌ها نیست و مسائل پیچیده‌ای میان ایران و آمریکا وجود دارد».
او ادامه داد: «آقای گروسی تا ماه مارس یعنی تا نزدیک عید نوروز باید گزارشی جامع از وضعیت اقدامات هسته‌ای ایران به شورای حکام ارائه دهد که اگر این گزارش رضایت‌بخش باشد تازه در آن صورت ایران باید اجازه دهد که بازرس‌های آژانس از سایت‌های هسته‌ای ایران بازدید کنند. مسئله بعدی نگاه خود ترامپ است. او در سال 2018 که آمریکا را از برجام خارج کرد گفت که باید یک قرارداد جامعی میان آمریکا و ایران منعقد شود که موضوعات آن قرارداد فراتر از بحث هسته‌ای ایران باشد. منظور او کنترل برد موشکی ایران بود. از طرفی نفوذ ایران در منطقه به پایان برسد. همه اینها وضعیت را پیچیده می‌کند و اگر سخن از مذاکره با آمریکا می‌شود باید در نظر گرفت که ایران تن به چنین شرایطی می‌دهد یا خیر. بنابراین صرف گفتن مذاکره با آمریکا از سوی آقای پزشکیان یا آقای عراقچی نمی‌تواند ملاک عمل باشد؛ چه آنکه اصلا تصمیم‌گیری در این حوزه در اختیار آنها نیست».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «با این همه چاره‌ای جز گفت‌وگو با غرب و مشخصا آمریکا وجود ندارد زیرا شرایط اقتصادی به شدت نابسامان است و هرچه قدر دیرتر مذاکره انجام شود، آسیب‌های اقتصادی بیشتر می‌شود. روسیه هم توان احیای اقتصاد ایران را ندارد. با این اوصاف تنها راه رفع اختلافات با غرب است».
بیگدلی در پایان گفت: «دیدار اخیر آقای پزشکیان و آقای پوتین را نمی‌شود مبنای حرکت آینده ایران و روسیه دانست. روسیه خودش در وضعیت بی‌ثباتی قرار دارد. از طرفی روسیه در کشورهای عربی منافع و ملاحظاتی دارد؛ به خصوص در حوزه نفتی. به این دلیل نمی‌تواند بیش از اندازه نزدیک به ایران شود. روسیه توان سرمایه‌گذاری بالایی هم ندارد که امید داشته باشیم بتواند در ایران سرمایه‌گذاری کند. چین هم که توان اقتصادی دارد، چنین کاری را انجام نمی‌دهد زیرا نمی‌خواهد بازارهای کشورهای عربی و آمریکا را از دست بدهد. به احتمال بسیار زیاد ظرف دو-سه ماه آینده ترامپ به جنگ روسیه و اوکراین پایان می‌دهد و بخش‌هایی اشغال‌شده اوکراین به روسیه ملحق می‌شود و زلنسکی هم در انتخابات اوکراین پیروز نمی‌شود و دولت او به پایان می‌رسد تا روسیه هم راضی باشد زیرا مردم اوکراین هم دیگر تمایلی به ماندن زلنسکی در قدرت ندارند. با این اوصاف نمی‌شود چندان بر روسیه حساب باز کرد».

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1335540/مذاکره-ایران-و-آمریکا-با-وساطت-عراق
بستن   چاپ