ایرانیان جهان
اهداف فرمانده قسد از دیدار با مسعود بارزانی در اربیل عراق
چهارشنبه 3 بهمن 1403 - 16:01:39
ایرانیان جهان - «علیرضا مجیدی» کارشناس مسائل غرب آسیا در ویدیویی تحلیلی، به تشریح زوایا و ابعاد پشت پرده دیدار مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای موسوم به سوریه دمکراتیک (قسد) با مسعود بارزانی، رهبر حزب دمکرات کردستان در اربیل عراق پرداخته است. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم،«علیرضا مجیدی» کارشناس مسائل غرب آسیا در ویدیویی تحلیلی، به تشریح زوایا و ابعاد پشت پرده دیدار مظلوم عبدی، رئیس نیروهای موسوم به سوریه دمکراتیک (قسد) با مسعود بارزانی، رهبر حزب دمکرات کردستان در اربیل پرداخته است.
.
«مظلوم عبدی»، رئیس قسد با مسعود بارزانی رهبر و پدر معنوی حزب دموکرات کردستان و رئیس سابق اقلیم کردستان عراق دیدار کرد. جبهه دمکراتیک سوریه (قسد) همان گروهی است که بیش از 25 درصد خاک سوریه یعنی منطقه شرق فرات را تحت سیطره خود قرار داده است. نیروهای دموکراتیک سوریه آن دسته از کردهایی هستند که به حزب پ.ک.ک منتسب می‌شوند. دو جریان پ.ک.ک و قسد اختلافات تاریخی با حزب دموکرات کردستان عراق (پارتی) دارند اما در سایه تحولات اخیر منطقه‌ای پذیرفته‌اند تا با مسعود بارزانی، رهبر و رئیس سابق حزب دمکرات کردستان عراق دیدار و مذاکره کنند.
در این زمینه لازم است تا به چهار نکته مهم توجه کنیم تا به یک تحلیل جامعی دست پیدا کنیم:
اولین موضوع تلاش قسد برای کنار زدن کردهای سوری متحد ترکیه است. بخشی از احزاب و سیاست‌مداران کرد سوریه همچون عبدالباسط الزیدان، عبدالله کِدو (گِدو) و زهیر محمد از سال 2011 نزدیک به ترکیه بودند. این افراد سیاست‌مداران باسابقه کرد هستند که اولویتشان مبارزه با حکومت بشار اسد بود و به این جهت به ترکیه نزدیک شده بودند و در عین حال مخالف شدید قسد بودند.
در حال حاضر قسد تاکتیکی را دنبال می‌کند که جناح کردی نزدیک به ترکیه را به وسیله نمایندگی کردها کنار بزند. در همین راستا ائتلافی موسوم به احزاب «الوحده الوطنیه الکردیه» که به PYNK شهرت دارند، شکل گرفته است. محوریت احزاب حاضر در این ائتلاف را همان حزب سوری کردی شاخه پ.ک.ک سوریه (PYD) تشکیل می‌دهند. احزاب حاضر در ائتلاف الوحده الوطنیه الکردیه اصلی‌ترین گروه سیاسی کردی در خاک سوریه است که شاخه سیاسی قسد محسوب می‌شود.
در مقابل این ائتلاف، تشکیلاتی تحت عنوان «المجلس الوطنی الکردی» یا ENKS وجود دارد که تا همین الان هم عضو ائتلاف ملی معارضه به شمار می رفت. جریان اخیر حتی در این دوره موفق شدند تا مسئولیت جانشینی ریاست ائتلاف را توسط «عبدالحکیم بشار» در دست گیرد. این گروه به بارزانی‌ها نزدیک بوده و اختلافشان با سایر طیف‌های معارض کردی غالبا بر سر اصرار فراوان برای پی ریزی نظام فدرالیسم در سوریه است.
در حال حاضر قسد تلاش می‌کند المجلس الوطنی الکردی را به خود نزدیک کند تا ادعا کند ما نماینده تمام کردهای سوریه هستیم. به همین منظور، حکومت جدید حاکم بر دمشق به ریاست الجولانی در صورتیکه قصد مذاکره با کردها را دارد چاره‌ای جز مذاکره با قسد را نخواهد داشت. چنین راهبردی این معنا را می‌رساند که قسد از طریق ائتلاف با المجلس الوطنی و مسعود بارزانی، طرد و منزوی کردن کردهای متحد ترکیه را دنبال می‌کند.
دومین نکته آنکه؛ علی‌رغم مذاکراتی که میان قسد و تحریرالشام صورت گرفته اما تا بدین لحظه هیچ دیداری بین ابو محمد الجولانی یا همان احمد الشرع، سرکرده تحریرالشام و مظلوم عبدی، رئیس قسد صورت نپذیرفته است. فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه پیش از مذاکره رو در رو با الجولانی تلاش می‌کند خود را به عنوان نماینده جامعه وسیع‌تری از کردها معرفی کند و به همین دلیل به دنبال تشکیل یک هیئت واحد کردی است که حتی نمایندگان مسعود بارزانی را نیز در بر بگیرد.
نکته سوم؛ در همین راستا این است که بارزانی، پدر معنوی اقلیم کردستان عراق، در حال حاضر متحد اصلی ترکیه به شمار می‌رود و به همین دلیل آنکارا در ترسیم روابط کردی خود توجه ویژه ای به مواضع و دیدگاه های بارزانی دارد. به همین دلیل است که مظلوم عبدی ضمن قبول دیدار با مسعود بارزانی تلاش می کند تا وی را به عنوان واسطه خود و ترکیه قرار دهد و از این طریق مانع از عملیات ارتش ترکیه علیه قسد در شمال سوریه شود.
نکته چهارم اینکه، در دیدار مسعود بارزانی و مظلوم عبدی، فرمانده قسد پیشنهاد داد که پیشمرگه‌های وابسته به حزب دموکرات کردستان و پیشمرگه‌های وابسته به اتحادیه میهنی کردستان در شمال شرق سوریه مستقر شوند. در حقیقت عبدی قصد دارد با استقرار این نیروها به مانند نیروهای صلح‌بان، به ترکیه اطمینان دهند که با استقرار اداری قسد تهدیدی متوجه تمامیت ارضی ترکیه نخواهد بود. این در حالی است که ترکیه بر این باور است از آنجا که قسد به پ.ک.ک گرایش دارد و در نزدیکی مرز با ترکیه مستقر است، این مسئله خود به خود موجب نگرانی آنکارا می شود و در چنین شرایطی عملیات های ارتش ترکیه علیه قسد اقدام و واکنشی طبیعی و مشروع است.
جزئیات دیدار بارزانی و سرکرده «قسد» در عراقدیدار سرکرده «قسد» با مسعود بارزانی در اربیل
با این حال در مجموع به نظر می رسد با ابتکاری که از سوی مظلوم عبدی در خلال دیدار با رهبر معنوی حزب دموکرات کردستان ارائه شده است، علاوه بر استقرار قسد در مناطق مرزی ترکیه و سوریه که مانع نفوذ پ.ک.ک به خاک ترکیه خواهد شد، کلیه توجیهات و بهانه های مدنظر دولت ترکیه برای پیشبرد اهداف توسعه‌طلبانه این کشور در خاک سوریه نیز مرتفع خواهد شد.
انتهای پیام/

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1336028/اهداف-فرمانده-قسد-از-دیدار-با-مسعود-بارزانی-در-اربیل-عراق
بستن   چاپ