ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار سیاسی ایونا به نقل از عصر ایران: وبگاه نشریه "آمریکن کنسرواتیو" در مقاله ای به قلم "سینا توسی"، دولت جدید ترامپ را دارای یک فرصت تاریخی برای رسیدن به یک توافق جامع برای حل و فصل مشکلات نیم قرنی بین ایران و آمریکا دانسته است.
در این مقاله که با عنوان " چگونه ترامپ می تواند یک معامله قوی با ایران انجام دهد" منتشر شده، آمده است:
ترامپ شهرت خود را بهعنوان یک معاملهگر نهایی تثبیت کرده است - کسی که هرج و مرج را به فرصت تبدیل میکند و قادر به بن بست شکنی است.
طرح پیشنهادی ترامپ به ایران بخوانید
اکنون، با توجه به اینکه خاورمیانه همچنان از درگیریهای متوقف شده در غزه و لبنان و تنشهای آمریکا و ایران در یک مقطع بحرانی میگذرد، ترامپ این شانس را دارد که با دستیابی به چیزی که هیچ رئیسجمهوری پیش از او نتوانسته بود، جایگاه خود را در تاریخ تثبیت کند: یک توافق متحول کننده وتاریخی با ایران.
چنین توافقی نه تنها یک منطقه متلاطم را تثبیت می کند، بلکه می تواند فرصت های اقتصادی را برای کارگران آمریکایی ایجاد کرده و امنیت ایالات متحده را تقویت کند و توانایی منحصر به فرد ترامپ را برای پیشی گرفتن از تشکیلات سیاسی واشنگتن و به دست آوردن یک پیروزی تاریخی به نمایش بگذارد.
برای دهه ها، روسای جمهوری آمریکا در مورد ایران دچار لغزش شده اند. جورج دبلیو بوش با جنگهای فاجعهبار برای تغییر رژیم، خاورمیانه را در هرج و مرج فرو برد، که توسط مشاورانی مانند دیک چنی که پس از اشغال عراق، به دنبال تکرار همین سناریو درباره ایران بودند، برنامه ریزی می شد.
توافق هسته ای سال 2015 باراک اوباما گامی محدود بود که مسائل دیگر را برای حل و فصل آینده باقی گذاشت، در حالی که ساختار تحریم های چندلایه ایالات متحده همچنان کسب و کارهای آمریکایی را از حضور در بازار ایران محروم می کرد و فرصت های اقتصادی در ایران را تا حد زیادی بی بهره می گذاشت. سوال هفته نامه تجارت فردا: آیا ترامپ فرصت است؟ بخوانید
پس از خروج ترامپ از این توافق، جو بایدن عزم و اراده کمی برای احیای آن نشان داد و اجازه داد تنشها بدون راهبرد منسجم برای کاهش تنش به جوش بیاید. ترامپ این شانس را دارد که این چرخه اشتباه را بشکند.
چنین توافقی نه تنها هدف حیاتی ترامپ برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای را محقق میکند، بلکه آمریکا را از جنگ بیپایان و پرهزینه دیگری دور نگه میدارد و در چارچوب وعده او در مراسم تحلیف برای اجتناب از درگیریهای فاجعهبار خارجی دولتهای گذشته،است.
اما دستاورد واقعی این فرصت در رفاهی است که میتواند به ارمغان بیاورد: توافق با ایران میتواند راه را به روی میلیاردها دلار در بازارهای دستنخورده این کشور باز کند و به کسبوکارهای آمریکایی مزیت رقابتی بدهد و هزاران شغل برای آمریکاییها ایجاد کند. این فقط یک فرصت دیپلماتیک نیست، بلکه در مورد ارایه منافع واقعی و ملموس برای اقتصاد آمریکا و استحکام بخشیدن به میراث ترامپ به عنوان معاملهگری است که آمریکا را در اولویت قرار میدهد.
پتانسیل همکاری اقتصادی با ایران بسیار زیاد است، همانطور که حتی برخی از صداهای اصلاح طلب ایرانی اخیرا تاکید کرده اند. روزنامه اصلاحطلب "شرق" چاپ تهران، که همسو با دولت مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران است، اخیرا مقاله ای درباره پتانسیل روابط ایران و آمریکا در دوران ترامپ منتشر کرده است: "توافق 2 تریلیون دلاری به نفع همه است." قیمت توکن ترامپ سر به فلک کشید! بخوانید
این مقاله به تشریح امکانات اقتصادی جسورانه ای مانند مشارکت ایالات متحده در پروژه های زیرساختی بزرگ مانند: فروش 1500 هواپیمای بوئینگ، ساخت 8 میلیون خودرو، ساخت پالایشگاه ها و سرمایه گذاری در کشاورزی، فناوری اطلاعات و داروها و... می پردازد.
این ممکن است مانند یک رویای بلندپروازانه به نظر برسد، اما تاریخ نشان می دهد که دور از ذهن نیست. در دهه 1990، ایران قراردادهای نفتی بزرگی را به شرکتهای آمریکایی پیشنهاد داد، پیش از آنکه تحریمهای دولت کلینتون قراردادهای نفتی با ایران را ممنوع کنند. به طور مشابه، پس از توافق هستهای 2015 موسوم به "برجام"، بوئینگ قراردادی 20 میلیارد دلاری با ایران منعقد کرد که پیشبینی میشد از حدود 100 هزار شغل آمریکایی پشتیبانی کند. با این حال، این فرصت با شکست توافق هستهای از بین رفت؛ البته فروپاشی برجام تا حدی ناشی از نقص مهلک این توافق بود: این توافق اکثر شرکتهای آمریکایی را از تعامل مستقیم با ایران محروم می کرد و درها را برای رقبای اروپایی و آسیایی برای تسلط بر بازار ایران باز گذاشت. خود ترامپ در سال 2015 به این موضوع اشاره کرد و در توییتی نوشت: " در حال حاضر همه درگیر این هستند که کالایی به ایران بفروشند و احتمالا تنها این ما هستیم که (قرار است) چیزی به آنها نفروشیم."
یک قرارداد جدید - که امضای ترامپ پای آن باشد- می تواند این اشتباهات را برطرف کند و در را برای سرمایه گذاری شرکت های آمریکایی در یکی از آخرین بازارهای دست نخورده جهان باز کند. ایران با داشتن دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان، چهارمین ذخایر بزرگ نفت و جمعیتی نزدیک به 90 میلیون نفر که مشتاق مشارکت جهانی است، بازار بزرگی برای سرمایه گذاری آمریکایی ها ارایه می دهد. وعده ترامپ برای اخراج میلیونی مهاجران؛ واقعیت جدی یا بازی انتخاباتی؟ بخوانید
منتقدان ممکن است استدلال کنند که عناصر تندرو در ایران از لحاظ تاریخی با تجارت با ایالات متحده مخالف بوده اند، حتی تا آنجایی که ممکن است چنین فرصت هایی را خراب کنند. با این وجود، شتاب فزایندهای در میان نیروهای عملگرا در ایران وجود دارد که از رویکردی سودمندتر حمایت میکنند.
همچنین سابقه ای برای این تغییر وجود دارد: اخیرا در سال 2016، وزیر نفت ایران آشکارا از سرمایه گذاری ایالات متحده در بخش انرژی این کشور استقبال کرد. امروز چهرههایی در دولت پزشکیان مانند علی عبدالعلیزاده، نماینده رئیسجمهوری در سیاستهای توسعه دریایی، اعلام کردهاند در صورت لغو تحریمها، شرکتهای آمریکایی از سرمایهگذاری در ایران استقبال میکنند. این عملگرایی نشان میدهد که با یک راهبرد خوب، میتوان بر موانع همکاری اقتصادی آمریکا و ایران غلبه کرد.
با این حال، یک سوال طبیعی دیگر مطرح میشود: آیا آیتالله خامنهای، رهبر عالی ایران - به تغییر تاریخی در روابط ایران و آمریکا چراغ سبز نشان خواهند داد؟ اظهارات اخیر او و اظهارات نزدیک ترین مشاورانش نشان می دهد که این احتمال بسیار واقعی است.
رهبر ایران در واقع تمایل خود را برای حمایت از سرمایه گذاری خارجی که مستقیما به توسعه زیرساخت ها و رشد اقتصادی ایران منجر می شود، نشان داده است. به عنوان مثال، وی در یک سخنرانی در سال 2016 اظهار داشت: "فایده بازدید این هیاتها (هیات های خارجی که پس از برجام برای بازدید به ایران می رفتند) باید سرمایهگذاری، ایجاد تولید و ورود فناوریهای جدید در مناطقی باشد که به آن نیاز داریم."
مهمتر از همه، مشاوران ارشد او آمادگی خود را برای یک فصل جدید اعلام می کنند. "کمال خرازی"، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران و از افراد مورد اعتماد رهبر ایران، اخیرا اعلام کرد: "تهران آماده مذاکره است" و در عین حال تصریح کرد که اقدامات ایران منوط به اتخاذ رویکردی سازنده از سوی آمریکا خواهد بود. "علی لاریجانی" رئیس سابق مجلس و یکی دیگر از مشاوران ارشد رهبر ایران، حتی فراتر رفت و در مصاحبهای با سایت رسمی رهبری اعلام کرد که ایران برای مذاکرات هستهای آماده است و برای "توافق جدید" با آمریکا آماده است.
دولت پزشکیان، دولت اصلاح طلبی که با وعده اولویت دادن به دیپلماسی در روابط خارجی انتخاب شده است، موضع خود را به صراحت اعلام کرده است. خود پزشکیان اخیرا در مصاحبه ای با "ان بی سی نیوز" بر آمادگی ایران برای مذاکره تاکید کرد و تاکید کرد که ایران شخصا ترامپ را هدف قرار نداده و نخواهد داد.
تیم سیاست خارجی پزشکیان نیز در حمایت از دیپلماسی صریح و ثابت بوده است. عباس عراقچی وزیر امور خارجه بارها بر آمادگی ایران برای مذاکرات سازنده تاکید کرده است و جواد ظریف معاون راهبردی رئیس جمهوری نیز در مجمع جهانی اقتصاد در "داووس" با تاکید بر ترجیح ایران برای توافق بر این پیام تاکید کرد. این مواضع متحد آنها نشان می دهد که دولت پزشکیان آماده پیگیری گفت و گوی معنادار است. این یک فرصت منحصر به فرد برای ایالات متحده برای تضمین یک توافق تاریخی تحت رهبری ترامپ است که به پیشبرد منافع آمریکا، اجتناب از درگیری، و تحکیم میراث ترامپ به عنوان معاملهگری است که به دههها بن بست پایان می دهد.
البته، هم ایران و هم ایالات متحده با موانع سیاسی برای پیگیری مذاکرات روبرو هستند، اما با رهبری جسورانه و قاطع می توان بر آنها فائق آمد. در ایران، پزشکیان یک ماموریت قوی برای دیپلماسی دارد و به طرز ماهرانه ای اجماع بین مراکز قدرت کشور ایجاد کرده است. این استراتژی در حال حاضر نتیجه داده است: دولت پزشکیان با موفقیت لایحه بحث برانگیز حجاب اجباری را کنار گذاشت و برخی از محدودیت های اینترنتی را کاهش داد و توانایی خود را در جهت یابی در چشم انداز پیچیده سیاسی ایران به اثبات رساند. مهمتر از همه، پزشکیان خود را نزدیک به رهبری ایران می داند، و از این جهت حمایت رهبری از او تضمین می کند که تندروها قادر به جلوگیری از مذاکرات معنادار نیستند.
در ایالات متحده، موانع از سوی تشکیلات تثبیت شده سیاست خارجی و منتقدان جنگ طلب که به هر تلاشی برای تعامل سازنده با ایران حمله خواهند کرد، سرچشمه می گیرد.
ما پیشتر دیدهایم که آنها به دنبال منصوبان ترامپ هستند که جرات داشتند رویکردهای عملگرایانه را دنبال کنند. اما ترامپ هرگز کسی نبوده که عقب نشینی کند. او به طور مداوم از تشکیلات سیاسی سرپیچی کرده است و به غرایز خود و وعده هایی که باعث انتخاب او شده است، وفادار مانده است.
آمریکاییها به ترامپ رای دادند تا جنگهای بیپایان را پایان دهد، جنگهای جدید را آغاز نکند، و صلح را با انعقاد قراردادهای جسورانه و تاریخی - حتی با دشمنانی مانند ایران - برقرار کند.
عموم مردم آمریکا احتمالا از او در این زمینه حمایت خواهند کرد و ترامپ توانایی منحصربهفردی برای انعقاد این قرارداد با تاکید بر منافع اقتصادی عظیمی که برای مشاغل و کارگران ایالات متحده ایجاد میکند دارد.
ترامپ با عزم علامت تجاری خود و توانایی بینظیرش در ارتباط با مردم آمریکا، میتواند از سر و صدای مخالفان فراتر رود، از این لحظه استفاده کند و پیروزی بزرگی را به ارمغان بیاورد که میراث او را به عنوان یک معاملهگر و رهبری که منافع آمریکا را در اولویت قرار میدهد، تثبیت کند.
http://www.ilandnews.ir/fa/News/1348560/فرصت-تاریخی-ترامپ-برای-ایران-بعد-از-نیم-قرن