ایرانیان جهان
یونان: سیاست‌های توسعه‌طلبانه ترکیه تهدیدی جهانی است
يکشنبه 14 بهمن 1403 - 17:45:46
ایرانیان جهان - ایسنا /وزیر دفاع یونان در گفت‌وگویی با بیان این که آنکارا با سیاست‌های نئوامپریالیستی و نئو عثمانی به دنبال احیای امپراتوری عثمانی است که بخش‌هایی از یونان را نیز شامل می‌شود، این رویکرد را در بر دارنده تهدیدات امنیتی نه‌تنها برای یونان، بلکه برای ناتو دانست.
لفاظی‌های توسعه‌طلبانه سال‌هاست که نگرانی عمده‌ای در ناتو و در میان حمله روسیه به اوکراین بوده است اما به گفته «نیکوس دندیاس»، وزیر دفاع یونان، این ائتلاف امنیتی باید تهدیدهای مشابه داخلی، به ویژه از سوی ترکیه را نیز جدی بگیرد.
شبکه فاکس نیوز با انتشار این مطلب گزارش داد: چند دهه است که میان یونان و ترکیه که هر دو از سال 1952 عضو ناتو بوده‌اند، بر سر کشور جزیره‌ای قبرس مناقشه‌ای وجود دارد که این ائتلاف را به مدت بیش از پنجاه سال است به‌ستوه آورده است. درگیری‌های پراکنده میان دو کشور در دهه 90 میلادی در آستانه تبدیل شدن به جنگی تمام‌عیار بود.
گمانه‌زنی‌ها درباره تلاش برای احیای امپراتوری عثمانی توسط ترکیه
اگرچه، روابط میان یونان و ترکیه در سال‌های اخیر، کمتر خصومت‌آمیز به نظر رسیده است،‌ تمرکز «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه بر منابع طبیعی منطقه، به همراه اقدامات ژئوپولتیکی بحث‌برانگیزش در منطقه غرب آسیا و دریای اژه باعث مطرح شدن این انتقادها شده که او به دنبال احیای امپراتوری عثمانی است.
نیکوس دندیاس در گفت‌وگویی با فاکس نیوز دیجیتال در این باره گفت: برخی از افراد در ترکیه به دوره عثمانی بر می‌گردند و بر این باورند که می‌توانند امپراتوری عثمانی را احیا کنند که شامل بخش‌هایی از یونان، بخش‌هایی از سوریه، بخش‌هایی از عراق، نیمی از قفقاز و جاهای دیگر است.
دندیاس افزود: امیدوارم این صرفا، یک خیالپردازی باشد اما این موضوع مشکلات زیادی در روابط با یونان، همچنین مشکلات زیادی در ناتو ایجاد می‌کند.
تقابل آنکارا با نیروهای دموکراتیک سوریه و پیامدهای آن برای غرب در زمینه مبارزه با داعش
فاکس نیوز در ادامه نوشت: اردوغان که از سال 2014 رئیس‌جمهور ترکیه بوده است، نه‌تنها به دلیل رویکرد خصومت‌آمیزش با کشورهای منطقه از جمله عراق، یمن، لیبی بلکه به سبب رویکردها و اقدامات سرکوبگرانه‌اش در داخل کشور علیه جوامع غیرسنی، از جمله شیعه‌ها و مسیحی‌ها، خبرنگاران، زنان و کردها به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است. این مسئله نه‌تنها مانع پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا شده، بلکه تا حد زیادی، دارای پیامدهای ژئوپولتیکی برای آمریکا بوده است.



رزمایش «میهن آبی» نیروهای مسلح ترکیه در دریای اژه، دریای سیاه و دریای مدیترانه، ژانویه 2025
نیروهای دموکراتیک سوریه که متحد اصلی آمریکا در مبارزه با داعش در سوریه بوده‌اند، خود را در تیررس آنکارا می‌‎یابند، چراکه ترکیه این نیروهای وابسته به کردها را مشابه شبکه تروریستی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) می‌داند.
ترکیه مدام این گروه را هدف قرار داده و بر نگرانی‌های بین‌المللی درباره عملکرد موثر نیروهای دموکراتیک سوریه در مبارزه با داعش در صورت خارج کردن احتمالی نیروهای آمریکایی از سوریه توسط «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا افزوده است.
وزیر دفاع یونان در این باره بیان کرد: «صریح و صادقانه بگویم که داعش ضعیف شده اما از میان برداشته نشده است. ایدئولوژی پشت داعش، ایدئولوژی پشت اخوان‌المسلمین هنوز پابرجا، زنده و پویا است.»
او افزود: باید بگویم بدترین کار در زندگی این است که متحدانتان و کسانی را فراموش کنید که وقتی به آن‌ها نیاز داشتید، کنارتان جنگیدند و به آن‌ها پشت کنید. درباره کردهایی صحبت می‌کنم که سال‌‎ها با داعش جنگیدند. غرب نباید آن‌ها را فراموش کند.
همراهی ترامپ با سیاست‌های منطقه‌ای اردوغان در هاله‌ای از ابهام
این رسانه آمریکایی در ادامه نوشت: سقوط دولت «بشار اسد» در سوریه نگرانی‌ها درباره ثبات منطقه‌ای و روابط نزدیک میان ترامپ و اردوغان را افزایش داده و سوالات بیشتری را درباره بلندپروازی‌های منطقه‌ای اردوغان برانگیخته است.
دندیاس معتقد است روابط نزدیکی که گفته می‌شود میان اردوغان و ترامپ وجود دارد، لزوما، منجر به جسورتر شدن اردوغان نخواهد شد و ممکن است این بار، باعث شود ترامپ در گوش رئیس‌جمهور ترکیه زمزمه کرده و به او بگوید که «قوانین بین‌المللی و قوانین بین‌المللی دریا، یک شیوه زندگی در دنیای مدرن است.»

ایرانیان جهان

دیدار «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا با «رجب طیب اردوغان» در نشست ناتو در بروکسل در دور اول ریاست‌جمهوری او
وزیر دفاع یونان بیان کرد: به گمانم، با در نظر داشتن آنچه در غرب آسیا رخ می‌دهد و آنچه میان روسیه و اوکراین می‌گذرد، ایده خوبی برای ناتو و آمریکا نخواهد بود که ترکیه را به ایجاد مشکل جدیدی در جبهه شرقی ناتو ترغیب کنند.
یونان رویکرد «نئوامپریالیستی و نئوعثمانی» ترکیه را تهدیدی علیه خود می‌داند
فاکس نیوز نوشت: اخیرا در ماه جاری، ترکیه رزمایش «میهن آبی» را در دریای سیاه، مدیترانه و اژه انجام داد که یونان آن را قدرت‌نمایی دانسته و مناقشات دریایی دیرینه را دوباره مطرح کرده است.
دندیاس افزود: این رویکرد نئو امپریالیستی و نئو عثمانی ترکیه است که حدودا، در اولین دهه از قرن 21 بروز یافت و این ادعا را مطرح می‌کند که نیمی از جزایر یونان در دریای اژه متعلق به ترکیه است. گاهی پا فراتر گذاشته و مدعی می‌شوند که جزیره کرت که برای حضور ناتو و یک پایگاه آمریکایی بسیار مهم است نیز باید متعلق به ترکیه باشد.
دندیاس گفت که روابط متشنج میان یونان با ترکیه موضع دفاعی آن در ناتو را منحصربه‌فرد ساخته چراکه آتن را وادار به صرف بیشترین هزینه‌های دفاعی کرده و این موضوع با توجه به اصرار ترامپ به این که تمامی کشورهای عضو باید به جای 2 درصد از میزان تولید ناخالص داخلی خود، 5 درصد از آن را به کمک به ناتو اختصاص دهند، به یکی از بحث‌های اصلی این ائتلاف تبدیل شده است.
آخرین آمار هزینه‌های ناتو که در ژوئن 2024 منتشر شد، نشان می‌دهد که یونان پنچمین کشور از نظر هزینه‌های دفاعی بوده و بیش از 3 درصد میزان تولید ناخالص داخلی خود را هزینه کرده است، در حالی که رتبه ترکیه هجدهم بوده و تنها بیش از 2 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینه‌های دفاعی کرده است.
دندیاس گفت که کشورهای اروپایی باید به طور جمعی، در مورد چگونگی نگاهشان به سطوح تهدید امنیتی و اهمیت هزینه‌های دفاعی به توافق برسند.
او افزود: فارغ از موضع ترامپ درباره 5 درصد، این یک مسئله داخلی است و باید حل شود.
وزیر دفاع یونان بیان کرد: بزرگ‌ترین تهدید، کشورهایی هستند که از قوانین بین‌المللی و قوانین بین‌المللی دریا تبعیت نمی‌کنند. کشورهای که معتقدند مرزها چیزی هستند که می‌توان آن را نادیده گرفت و معاهدات و پیمان‌های بین‌المللی فقط در صورتی باید کارساز باشند که به نفعتان باشند. این بزرگ‌ترین تهدید نه‌تنها علیه یونان، بلکه علیه جهان است.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1349275/یونان--سیاست‌های-توسعه‌طلبانه-ترکیه-تهدیدی-جهانی-است
بستن   چاپ