ایرانیان جهان
ژاپن چطور مرزهای توسعه اقتصادی را طی کرد؟ / پیشنهاد کتاب
يکشنبه 14 بهمن 1403 - 21:30:05
ایرانیان جهان - x تبلیغات

ایرانیان جهان

تصور اینکه از خاکسترهای ژاپنِ پس از جنگ جهانی دوم، کشوری سر بر بیاورد که پرچمدار تکنولوژی جهان شود، بسیار سخت بود.
به گزارش کاماپرس، کتاب «توسعه اقتصادی ژاپن» روایت‌گر مسیری است که شرقی‌ترین کشور جهان طی کرد تا از کشوری مغلوب در جنگ جهانی به قدرتی قهار در عرصه تکنولوژی تبدیل شود. پنه‌لوپه فرانکس، پژوهشگر پرکاری که چندین کتاب درباره توسعه، اقتصاد و تاریخ ژاپن نوشته، در این کتاب به بیان خاستگاه‌های تاریخی نهادها و رویه‌هایی پرداخته که معجزه اقتصادی پس از جنگ در ژاپن را رقم زدند.
او در ویرایش سوم کتاب «توسعه اقتصادی ژاپن» چارچوبی تطبیقی پیش روی مخاطب قرار می‌دهد تا فهم بهتری از توسعه این کشور در مقایسه با سایر کشورهای جهان داشته باشد.
از نقاط قوت این کتاب می‌توان به مرور عمیق ریشه‌های تاریخی مسیر توسعه ژاپن و همچنین وجود نمونه‌های زیادی از مطالعه‌های موردی اشاره کرد. آنچه ژاپن را به یک نمونه مطالعاتی جذاب تبدیل می‌کند این است که سامورایی‌ها اولین کشور آسیایی بودند که مسیر صنعتی‌شدن را به شیوه‌ای غیرغربی طی کردند و به موفقیت رسیدند. به همین خاطر مطالعه مسیر توسعه ژآپن و نقش فرهنگ، نهادها و سیاستمداران ژاپنی در این مسیر، برای بسیاری از پژوهشگران در سایر کشورهایی که در سودای توسعه هستند، بسیار جذاب است.
پنه‌لوپه فرانکس در بخش اول این کتاب، به نقش دولت در تاریخ توسعه ژاپن اشاره می‌کند. او سیاست‌های اقتصادی در سطح محلی را بررسی می‌کند و نقش دولت میجی در سیاست‌گذاری‌های اقتصادی را زیر ذره‌بین می‌برد. نویسنده به جای اشاره به کلیات، سراغ تک‌تک صنایع مهم می‌رود و به نقش دولت در رشد صنایع نساجی، کشتیرانی، راه‌آهن، خودرو، آهن و فولاد اشاره می‌کند. در این بخش مسیری تشریح می‌شود که ژاپن از یک جامعه سنتی با اقتصاد روستایی وارد بازی بزرگان در مقیاس جهانی می‌شود.
بیشتر بخوانید:
x تبلیغات

ایرانیان جهان

در بخش سوم کتاب، نویسنده وارد شتابان صنعتی شدنِ ژاپن می‌شود. «ژاپن از بسیاری جهات پیشگاه صنعتی شدن در خارج از غرب و اولین موردی است که نشان می‌دهد فن‌آوری و سازمان‌دهی تولید صنعتی با یک محیط نهادی و فرهنگی متفاوت از محیط اروپای انقلاب صنعتی نیز همخوانی داشت. هرچند شرایط جهانی که ژاپن در آن، اقتصاد صنعتی خود را در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم راه‌اندازی کرد، از بسیاری جهات با شرایطی که کشورهای در حال صنعتی شدن جهان سوم در دوره‌های بعد با آن روبرو شدند، متفاوت بود و مسیری که با صنعتی شدن ژاپن باز شده بود، به عنوان مدل جدیدی از قالب‌های احتمالی صنعتی شدن و پیامدهای آن عمل می‌کرد.»
در انتهای این بخش به نقش نهادها در وقوع و تداوم صنعتی‌شدن پرداخته می‌شود. نویسنده با مرور تحولات تاریخی ژاپن در قرن‌های نوزدهم و بیستم نشان می‌دهد که چطور نهادها در روند ایجاد نیروی کار صنعتی و سازمان‌دهی دنیای کسب‌وکار نقش ایفا کردند.

ایرانیان جهان

کتاب «توسعه اقتصادی ژاپن» توسط اکرم ورشوچی‌فرد ترجمه و به همت انتشارات لوح‌فکر در 450 صفحه و به قیمت 450 هزار تومان به چاپ رسیده است. این کتاب همچون چند کتاب دیگر انتشارات لوح‌فکر با حمایت «مجمع کارآفرینان ایران» زیر چاپ رفته است. پیش از این کتاب‌های «بازپس‌گیری توسعه» و «سیاست صنعتی و مسئله ایجاد شغل خوب» و «از رانت به رقابت» نیز توسط لوح‌فکر و با حمایت مجمع کارآفرینان ایران به چاپ رسیدند.
انتهای پیام
مرتبط با :

ایرانیان جهان


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1349497/ژاپن-چطور-مرزهای-توسعه-اقتصادی-را-طی-کرد؟---پیشنهاد-کتاب
بستن   چاپ