ایرانیان جهان
از پیروزی غزه یک‌وجبی بر آمریکا تا جنگ جهانی تعرفه
دوشنبه 15 بهمن 1403 - 09:24:16
ایرانیان جهان - مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _دوشنبه پانزدهم بهمن 1403_ را در ادامه می‌خوانید.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.
در صفحه نخست امروز خود با تیتر «چوب حراج به قدرت نرم آمریکا» نوشت: «از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید، قدرت نرم دیگر مطرح نیست.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
قدرت سخت جایگزین آن شده است. رئیس جمهوری نشان داده است که ترجیح می‌دهد به جای مذاکره، با اعمال زور به اهداف سیاست خارجی خود برسد.
در برخورد با همتایان خود از آسیا، خاورمیانه و آمریکای شمالی و جنوبی، ترامپ تمایل خود را به استفاده از قدرت آمریکا به شیوه‌ای نشان داده است که بیشتر پیشینیان مدرن او چنین نکرده‌اند. ابزار مورد علاقه او نیروی نظامی نیست، بلکه اجبار اقتصادی است، مانند تعرفه‌هایی که بر کالاهای وارداتی از کانادا، مکزیک و چین اعمال کرد. تعرفه‌هایی که قرار است از روز سه‌شنبه اعمال شوند، به منزله اعلام جنگ اقتصادی علیه سه شریک تجاری بزرگ آمریکا هستند که تهدید کرده‌اند با اقدامات متقابل پاسخ دهند؛ اقدامی که می‌تواند به سطحی فراتر از هرگونه درگیری اقتصادی در نسل‌های اخیر برسد. تصمیم ترامپ برای اجرای تهدید تعرفه‌ای خود، تنش‌ها را در رویکرد سخت‌گیرانه «اول آمریکا» او در قبال جهان افزایش می‌دهد و می‌تواند پیامدهای عمیقی داشته باشد.
در حالی که او به استفاده از تاکتیک‌های فشار شدید متوسل شده است، سایر ابزارهای سنتی سیاست خارجی آمریکا را کنار گذاشته است. Evelyn Farkas مدیر اجرایی مؤسسه مک‌کین در دانشگاه ایالتی آریزونا و مقام پیشین پنتاگون گفت: «هزینه هرگونه اقدام تنبیهی علیه متحدان و شرکایمان احتمالاً بر دوش شهروندان و منافع آمریکا خواهد افتاد و در نتیجه قدرت و نفوذ آمریکا را تضعیف خواهد کرد.»
تنش کوتاهی که یک هفته پیش با کلمبیا رخ داد، نشان داد که ترامپ چقدر سریع آماده بالا بردن سطح درگیری‌هاست. این اختلاف، موضوعی جزئی بود که معمولاً از طریق دیپلماسی حل‌وفصل می‌شود. با وجود آنکه کلمبیا همواره متحد مهمی برای ایالات متحده بوده است، ترامپ به دیپلماسی سنتی متوسل نشد و مستقیماً تهدید به جنگ تجاری کرد که این تاکتیک جواب داد و کلمبیا عقب‌نشینی کرد.
ترامپ چند روز پس از آغاز ریاست جمهوری خود، در یک ویدئوکنفرانس با رهبران اقتصادی و سیاسی حاضر در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس گفت: «یکی از چیزهایی که ما مطالبه خواهیم کرد، احترام از سوی دیگر کشورهاست.»

ایرانیان جهان

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «راز هشدارهای پی‌درپی یمن علیه آمریکا و عربستان» نوشت: «مدتی است که مقامات و بزرگان یمن به آمریکا، رژیم آپارتاید اسرائیل و سعودی هشدار می‌دهند که اگر قصدی برای تعرض به یمن داشته باشند با واکنش سفت‌وسخت روبه‌رو خواهند شد. آیا این مثلث شوم، نقشه‌ای برای یمن کشیده‌اند؟!
«یمنی‌ها تهدید استراتژیک برای رژیم آپارتاید اسرائیل هستند، گرچه در گذشته تصور می‌شد که آن‌ها یک تهدید فرعی به شمار می‌روند، اما امروز مشخص است که یمن تهدید محوری برای اسرائیل و همپیمانان آن است.» این واقعیت وقتی از پرده برون افتاد که یمنی‌ها یک سال نقشی بی‌بدیل و پیش‌بینی‌ناپذیر در جنگ غزه ایفا کردند. این استقامت از کشوری که سال‌ها درگیر جنگ داخلی و خارجی بوده است برای بسیاری قابل درک نیست. این مسئله مسلماً دشمنان مقاومت را تحریک می‌کند که فکری برای رهایی خود از این تهدید استراتژیک کنند و اقدامی جدی در قبال یمنی‌ها از خود نشان دهند. حالا که این دشمنان خود را خلاص شده از جبهه‌های جنوب لبنان و غزه می‌پندارند، این احتمال هست که در قبال یمن خیالاتی در سر داشته باشند. البته این اقدام احتمالی می‌تواند به گونه‌ای «خودکُشی از ترس مرگ» باشد. در ایامی که از آتش‌بس لبنان و سپس غزه می‌گذرد، بارها و بارها مقامات انصارالله یا بزرگان قبایل یمنی به دشمنان خود هشدار داده‌اند که دست از پا خطا نکنند. این مسئله نشان می‌دهد که مقاومت و بزرگان یمن این تهدید را محتمل دانسته‌اند که هشدار می‌دهند که «آزمودنِ آزموده خطاست.»
این هشدارها با در نظر گرفتنِ آنچه دشمنان مقاومت با آن روبه‌رو هستند، بسیار جدی است: یمنی که تاکنون زیر چتر اطلاعاتی سنگین آمریکا و رژیم آپارتاید نبوده است و همچون سرزمینی رازآلود و ناشناخته برای آنان است و مقاومتی که یک بار توانایی‌های خود را در جنگ طولانی علیه ائتلاف سعودی به اثبات رساند و به شکلی پیش‌بینی‌ناپذیر و عجیب خود را در جنگ غزه به اثبات رساند. یمن یک‌تنه عبور مرور آب‌های منطقه را به دست گرفت و عملاً اجازه حرکت کشتی‌ها را به دست گرفت و ناوهای نظامی آمریکا را نیز فلج کرد، همچنین بارها اراضی اشغالی را مستقیماً هدف حملات خود را قرار داد و حملات آمریکا و انگلیس و حتی رژیم آپارتاید نیز نتوانست آن را متوقف کند. طبیعی است آمریکا، رژیم صهیونیستی و آل‌سعود، تاب دیدن چنین رقیبی را ندارد و یمنی‌ها هم این را خوب می‌دانند.

ایرانیان جهان

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پیروزی غزه یک‌وجبی بر آمریکا تحقق امر محال بود» نوشت: «اگر گفته می‌شد مردم منطقه کوچک غزه با قدرت بزرگی مثل آمریکا می‌جنگند و بر آن پیروز می‌شوند، هیچکس باور نمی‌کرد، اما این امر محال به اذن پروردگار محقق شد. رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار استادان، قاریان، و حافظان برتر شرکت‌کننده در چهل و یکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن و قشرهایی از مردم، قرآن را معجزه جاودانه نبی مکرم اسلام خواندند و تأکید کردند: توکل حقیقی به پروردگار، هر امر محالی را هم محقق می‌کند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تبریک میلاد اباعبدالله الحسین (ع)، استمرار اعجاز قرآنی و نبوی را برکت عظیمی برای انسان و عالم وجود برشمردند و گفتند: هنگام مراجعه و تلاوت قرآن باید توجه کامل داشت که با معجزه رسول خاتم روبه‌رو هستیم. ایشان لفظ، نظم، مفاهیم، بیان سنت‌های الهی و همه چیز قرآن را معجزه خواندند و گفتند: اگر از این معجزه عظیم بهره‌گیری شود، همه مشکلات بشر برطرف می‌شود و زندگی جوامع بشری سامان می‌یابد.
رهبر انقلاب با اشاره به دسترسی اولیا و علما و بزرگان به معارف بلند قرآنی، گفتند: برای آحاد بشر نیز همین تعابیر ظاهری و درس‌های مشهود قرآن راهگشاست.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در تبیین مفهوم قرآنی «توکل» گفتند: به فرموده کلام‌الله مجید، هرکس به خدا توکل کند خدا برای او کافی است؛ بنابراین اگر شروط توکل رعایت شود، این وعده الهی حتماً تحقق می‌یابد. ایشان، اعتماد و یقین به وعده‌های صادق الهی را شرط ذهنی توکل خواندند و افزودند: باید بدون هیچ گونه سوءظن، یقین داشت که به اذن پروردگار، هر امر محالی ممکن خواهد شد.

ایرانیان جهان

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «مرافعه تعرفه» را برگزید و نوشت: «رئیس‌جمهور جدید ایالات متحده با عملی کردن تهدیدهای خود در زمینه افزایش شدید تعرفه بر کالاهای وارداتی از 2 همسایه شمالی و جنوبی این کشور، رسماً جنگ تجاری را در آمریکای شمالی و در درون اتحادیه نفتا کلید زد. دونالد ترامپ روز شنبه در واکنش به وضعیت اضطراری ملی ناشی از قاچاق ماده مخدر فنتانیل و ورود مهاجران غیرقانونی به ایالات متحده، دستور اعمال تعرفه‌های 25 درصدی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک، همچنین تعرفه 10 درصدی بر کالاهای چینی را صادر کرد؛ دستور ی که از فردا سه‌شنبه 16 بهمن اجرا خواهد شد. به گزارش فاکس‌نیوز به موجب این دستور، محصولات انرژی صادره از کانادا مشمول تعرفه 10 درصدی اما واردات انرژی آمریکا از مکزیک شامل تعرفه کامل 25 درصدی خواهد شد. ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری، برای همسایگان شمالی و جنوبی آمریکا به علاوه چین، ضرب‌الاجل اول فوریه (13 بهمن) را تعیین کرده بود تا به قاچاق ماده مخدر فنتانیل و ورود مهاجران غیرقانونی به ایالات متحده پایان دهند؛ ماده‌ای که طبق ادعای مقامات دولتی آمریکا از چین قاچاق شده و سپس از طریق مکزیک و کانادا به ایالات متحده می‌رسد. او همچنین ادعا می‌کند شرکت‌های چینی با سرمایه‌گذاری در مکزیک و صادرات از آنجا به ایالات متحده تعرفه‌ها را دور می‌زنند. ترامپ برای اعمال تعرفه‌ها با استناد به «قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین‌المللی»، وضعیت اضطراری ملی اعلام کرده است که به رئیس‌جمهور اختیارات ویژه‌ای برای حل بحران‌ها می‌دهد.
مقامات کاخ سفید اعلام کردند هیچ استثنایی برای تعرفه‌ها وجود نخواهد داشت. علاوه بر این، درباره کانادا نیز به طور خاص، معافیت تعرفه‌ای ایالات متحده برای محموله‌های کمتر از 800 دلار لغو خواهد شد.
براساس گزارش دویچه‌وله، ناظران بر این باورند اقدامات ترامپ بیشتر به عنوان ابزاری برای فشار به منظور تغییر قراردادهای موجود و انعقاد توافقات تجاری جدید انجام می‌گیرد.
با این حال طبق تحلیل رسانه‌های آمریکایی، با صدور این دستور احتمال می‌رود کانادا، مکزیک و چین نیز دست به اقدامات متقابل بزنند؛ امری که خطر وقوع یک جنگ اقتصادی بزرگ را افزایش می‌دهد که علاوه بر منطقه نفتا بر رابطه اقتصادی چین با آمریکای شمالی که بیشترین سهم را از گردش مالی در اقتصاد بین‌المللی دارد نیز سایه خواهد افکند. همچنین این جنگ می‌تواند بزودی دیگر شرکای اقتصادی ایالات متحده از جمله اتحادیه اروپایی را نیز به چالش بکشد.

ایرانیان جهان

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «دشمن منتظر دعوای داخلی بر سر مسائل بی‌خودی است‌» را برگزید و نوشت: «رئیس‌جمهور از نمایشگاه جدیدترین دستاوردهای دفاعی و فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بازدید کرد و در مراسم بزرگداشت روز فناوری فضایی کشور گفت: با نمایش تراژیکی که امام حسین (ع) و یارانش در کربلا انجام دادند، زندگی کردیم و دفاع از کشورمان به برکت امام حسین (ع) حاصل شد. وی ادامه داد: به یاد می‌آورم آیاتی را در جریان گفت‌وگوی ملائکه با خدا و انتخاب خلیفه توسط خدا که ملائکه به خدا گلایه کردند. آنان به خدا عرض کردند کسی را می‌خواهید در زمین بگذارید که در زمین فساد کند. خدا هم پاسخ داد من چیزی می‌دانم که شما نمی‌دانید. آنان پاسخ دادند ما تو را تسبیح می‌کنیم. خدا به آدم تمام اسماً را یاد می‌دهد و بعد به ملائکه می‌گوید شما اسماً را بگویید. بعد خدا به ملائکه گفت که من چیزی می‌دانم که شما نمی‌دانید. آن چیزی که انسان را مسجود ملائکه کرد، علم و آگاهی بود نه عبادت‌کردن. ملائکه به علم سجده کردند و انسان خلیفه خدا روی زمین شد. این علم است که انسان را به جایی می‌رساند که ملائکه نمی‌توانند به آنجا برسند.

ایرانیان جهان

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «تیغ کند مقررات‌زدایی‌» را برگزید و نوشت: «درحالی‌که بسیاری از کشورهای جهان موفق به کاهش مقررات اضافی شده‌اند، در ایران فرآیند بوروکراسی‌زدایی با چالش‌های زیادی روبه‌رو است که مانع از حذف قوانین دست‌وپا گیر می‌شود. به گفته کارشناسان، تعدد نهادها و شوراهای عالی، پراکندگی قدرت قانون‌گذاری و مخالفت‌های سیاسی در کنار رانت‌جویی از موانع اصلی اصلاحات اداری به شمار می‌روند. بررسی‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر ساختار بوروکراتیک کشور پیچیدگی‌هایی ایجاد کرده که نه تنها موجب فساد اداری می‌شود، بلکه بهره‌وری را کاهش می‌دهد و مانع از توسعه کسب‌وکارها می‌شود. طبق اعلام بانک جهانی، ایران در شاخص کارآیی دولت رتبه 121 را بین 141 کشور دنیا داشته است. علاوه بر این، برخی بوروکراسی‌های دولتی و محدودیت‌های قانونی درآمدهای کلانی برای برخی ذی‌نفعان به ارمغان آورده‌اند و مخالفت این ذی‌نفعان خود مانعی برای اصلاحات شده است. به این ترتیب، بوروکراسی‌زدایی در ایران نه تنها برای کاهش هزینه‌ها بلکه برای حفظ رقابت‌پذیری اقتصادی ضروری است. به نظر می‌رسد موفقیت این اصلاحات نیازمند اراده سیاسی و اتخاذ رویکرد علمی در حاکمیت است.
در سال‌های اخیر، جنبش بوروکراسی‌زدایی در بسیاری از کشورهای جهان به راه افتاده است. این روند با هدف کاهش موانع اداری، تسهیل کسب‌وکارها و افزایش بهره‌وری دولت‌ها انجام می‌شود. کشورهایی مانند آمریکا، آرژانتین و هند توانسته‌اند با همکاری قوای مختلف، قوانین دست‌وپا گیر را حذف کرده و ساختار اداری خود را بهینه کنند. بااین‌حال، در ایران، به‌رغم نیاز شدید به چنین اصلاحاتی، موانع متعددی بر سر راه بوروکراسی‌زدایی وجود دارد. در بسیاری از کشورها، ساختار اداری اجازه حذف بوروکراسی‌های زائد را به قوه مجریه می‌دهد؛ با این حال، قوانین و شوراهای عالی متعدد در ساختار اداری کشور در کنار ذی‌نفعان وضع موجود، مانع از به ثمر رسیدن اصلاحات اداری و قانونی در کشور شده‌اند.

ایرانیان جهان

کد خبر 836042

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1349870/از-پیروزی-غزه-یک‌وجبی-بر-آمریکا-تا-جنگ-جهانی-تعرفه
بستن   چاپ