ایرانیان جهان
جدال بر سر اجرا یا توقف مرحله دوم آتش‌بس غزه
دوشنبه 15 بهمن 1403 - 12:31:47
ایرانیان جهان - - دور دوم مذاکرات برای آتش بس غزه قرار بود امروز دوشنبه آغاز شود، اما کارشکنی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای اعزام هیات صهیونیست به دوحه قبل از موعد مقرر و ممانعت از ورود کمک‌های بشردوستانه به ویژه کمک‌های مربوط به پناهگاه ها، پرسش‌هایی را درباره سرنوشت مذاکرات مطرح کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بر اساس برآورد کارشناسانی که با الشرق الاوسط صحبت می‌کردند، ترس از «موانع» که این دور را تهدید می‌کند، در حالی است که نتانیاهو در حال سفر به آمریکا و بازدید از کاخ سفید برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید این کشور است، آن هم در ساعاتی که به نظر می‌رسد برای سرنوشت کل توافق «تعیین‌کننده» باشد.
الشرق اوسط به نقل از کارشناسان خود ادامه داد: مرحله دوم ممکن است فراتر از هر مانعی از سوی اسرائیل گذاشته شود، تحت فشار آمریکا و بین‌المللی برای به دست آوردن اسرای باقی‌مانده قرار بگیرد. اما بعد از مرحله دوم و آزادی اسرا واشنگتن در ازای فشار قبلی به اسرائیل به سران آن چراغ سبز نشان دهد که مرحله سوم بازسازی را با توجه به امتناع کشور‌های عربی از پذیرش گزینه رئیس جمهور آمریکا برای پذیرش فلسطین‌ها، تکمیل نکند.
پس از مرحله اول که از 19 ژانویه آغاز شد و به مدت 42 روز ادامه خواهد داشت، مرحله دوم که از روز شانزدهم آغاز می‌شود، انتظار می‌رود که شامل بازگرداندن تمامی اسرا و سربازان مرد زنده باقیمانده صهیونیست در ازای آزادی تعداد نامشخص اسرای فلسطینی و خروج کامل اسرائیل از نوار غزه باشد و پس از آنان مرحله سوم یعنی بازسازی و صلح پایدار شروع شود.
بدون برنامه مشخص شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر روز یکشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی بر اهمیت تعهد همه طرف‌ها به اجرای تمام مفاد توافق (آتش بس) و مشارکت فوری در مرحله دوم (مذاکرات) تاکید کرد. او در این خصوص افزود: دو طرف باید با حسن نیت وارد عمل شوند و نه با مصالحه وجود خواهد داشت و شرکای بین المللی باید فشار بیاورند تا مذاکرات درباره غزه موفقیت آمیز شود و چانه زنی و مانع گذاری. 
از سویی دیگر نخست وزیر قطر گفت: «هیچ برنامه مشخصی» درباره زمان آغاز مذاکرات در مورد مرحله دوم توافق آتش بس وجود ندارد.
وب‌سایت تایمز اسرائیل روز یکشنبه با اشاره به اینکه نتانیاهو اعزام تیم مذاکره‌کننده به قطر را تا بازگشت آمریکا به تعویق انداخته، تاکید کرد که نخست وزیر رژیم صهیونیستی به طور جدی احتمال از سرگیری جنگ را بررسی می‌کند و همین سرنوشت مرحله دوم توافق را با خطر از هم پاشیدن مواجه کرده است.

ایرانیان جهان

دفتر نتانیاهو روز شنبه اعلام کرد که او روز دوشنبه با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه در واشنگتن برای شروع مذاکرات در مورد مرحله دوم دیدار و روز سه شنبه با ترامپ در کاخ سفید دیدار خواهد کرد.
به گفته دکتر سعید عکاشه، کارشناس مسائل رژیم تروریستی اسرائیل، با توجه به ترس نتانیاهو از از دست دادن ائتلاف کابینه‌اش، خطر موانع در حال افزایش است. بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم تروریستی اسرائیل تهدید کرد که در صورت تکمیل مرحله دوم توافق، استعفا خواهد داد و در نتیجه چانه زنی و مانع تراشی این رژیم در روند مذاکرات از سری پیش بیشتر خواهد شد.
باج گیری و اهمال کاری به گفته دکتر ایمن الرقب، تحلیلگر سیاسی فلسطینی نگرانی‌های فزاینده‌ای در مورد ایجاد مانع در دور دوم مذاکرات وجود دارد، زیرا نتانیاهو اعزام هیات مذاکره کننده به دوحه را به تعویق انداخته است. با این وجود که احتمال باج‌گیری و تعلل اسرائیل در این دور، به‌ویژه در مورد تعداد اسرا و روش مبادله زیاد است، اما مصر و قطر فشار زیادی را برای اجرای کامل توافق آن وارد می‌کنند.
ابراهیم المدهون، تحلیلگر سیاسی فلسطینی و متخصص در امور حماس انتقال به مرحله دوم توافق با چندین مانع بزرگ مواجه است که مهم‌ترین آنها عدم تعهد کامل رژیم صهیونیستی به اجرای مرحله اول است، زیرا با وجود ورود کمک‌های بشردوستانه رژیم حتی از برپایی چادر و ایجاد پناهگاه برای آوارگان غزه جلوگیری می‌کند.
نتانیاهو روز یکشنبه فرودگاه بن گوریون را به مقصد آمریکا ترک و در بیانیه‌ای ادعا کرد که از نزدیک با ترامپ برای ترسیم مجدد نقشه (خاورمیانه) به سمت بهتر، همکاری خواهد کرد. مقامات صهیونیست روز یکشنبه گفتند که آینده توافق آتش بس به نتایج دیدار ترامپ و نتانیاهو بستگی دارد. آنها تاکید کردند که ناکامی در حرکت به سمت مرحله دوم می‌تواند به معنای ادامه جنگ در غزه برای یک سال دیگر باشد.

ایرانیان جهان

پیشنهادات احتمالی ترامپ به نتانیاهو عکاشه معتقد است که ترامپ تلاش خواهد کرد تا نتانیاهو را متقاعد کند که مرحله دوم به دست آوردن اسرای باقیمانده را که بهتر از حذف حماس است، در ازای حمایت مستمر رئیس جمهور آمریکا از طرح کوچاندن اجباری مردم غزه از محل زندگی خود، ادامه دهد. ترامپ همچنین به رژیم صهیونیستی چراغ سبزی برای عدم اجرای مرحله سوم توافق و عدم بازسازی نوار غزه خواهد داد.
این چراغ سبز نیز همان چیزی است که الرقب از آن می‌ترسد و می‌گوید: از این می‌ترسم که ترامپ برای اجرای مرحله دوم و غلبه بر موانعی فشار بیاورد و سپس مرحله سوم را که مربوط به بازسازی است، رد کنند تا کشور‌های عربی مجبور بشوند از طرح آمریکایی‌ها برای اجرای طرح کوچاندن اجباری مردم غزه حمایت کنند.
در مقابل، المدهون معتقد است که با وجود موانع، توافق با توجه به اشتیاق حماس و مقاومت فلسطین برای موفقیت آن، علاوه بر حضور طرف‌های منطقه‌ای علاقه‌مند به پایان دادن به جنگ و تصمیم آمریکا برای عدم بازگشت دوباره به جنگ پیش خواهد رفت.
منبع: الشرق الاوسط

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1350224/جدال-بر-سر-اجرا-یا-توقف-مرحله-دوم-آتش‌بس-غزه
بستن   چاپ