ایرانیان جهان
ترامپ حتی به توافقاتی که خودش انجام داده پایبند نیست / رئیس جمهور آمریکا توافق می‌خواهد!
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 11:13:05
ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، پس از انتخاب مجدد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا و با توجه به رویکرد وی در دوره اول حضورش در کاخ سفید، نحوه مواجهه او با ایران بار دیگر مورد گمانه‌زنی رسانه‌های بین المللی قرار گرفته است. برخی از احتمال ازسرگیری مذاکرات بین ایران و آمریکا بر سر توافق هسته‌ای افزایش سخن می‌گویند و این در حالی است که ترامپ به هیچ وجه سابقه خوبی در عمل به تعهدات آمریکا ندارد.
خروج ترامپ از برجام در سال 2018 موجب عمیق‌تر شدن بی‌اعتمادی طرف ایرانی به آمریکا شد. گروهی از کارشناسان بر این باورند که اینبار اما رویکرد ترامپ در قبال برخی کشورها از جمله ایران تغییر کرده و او خواهان تعامل به جای تقابل است. اما گروه دیگری معتقدند که ترامپ همچنان با استفاده از ترس و ارعاب باشد و تهدید به حمله قصد دارد ایران را پای میز مذاکرات بنشاند.
فارغ از اینکه ترامپ چه رویکردی در قبال ایران اتخاذ خواهد کرد، یک سوال اساسی مطرح است؛ چرا مقامات ایرانی باید مذاکره با دولتی را بپذیرند که یک بار زیر میز زده و از توافق خارج شده است؟ وزیر امور خارجه اخیرا در پاسخ به شایعاتی که در مورد مذاکره با آمریکا مطرح می‌شود، اظهار کرد: «مذاکره با امریکا در دستورکار وزارت خارجه و دولت نیست و هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا از طرف ما وجود ندارد».
با این حال گمانه‌زنی‌ها همچنان ادامه دارد و در شرایطی که مقامات ایرانی به صراحت هرگونه مذاکره با آمریکا را رد کرده‌اند، به نظر می‌رسد برخی چهره‌های همچنان خواهان داغ ماندن تنور شایعات در این زمینه هستند. پل پیلار -استاد دانشگاه «جرج تاون» و از کارشناسان ارشد اندیشکده بروکینگز- در مصاحبه با ایسکانیوز به سوالاتی در این ارتباط پاسخ داد.
بیشتر بخوانید: خط و نشان‌های مارکو کوچولو برای ایران/ بررسی مواضع وزیر امور خارجه جدید آمریکا در قبال پرونده هسته‌ای متن کامل این مصاحبه بدین شرح است:
- این روزها گمانه‌زنی در رسانه‌های بین المللی در مورد احتمال ازسرگیری مذاکرات بین ایران و آمریکا بر سر توافق هسته‌ای افزایش یافته است. با توجه به اینکه ترامپ یک بار از این توافق خارج شده و سوابق او نشان می‌دهد که به راحتی از تعهدات بین المللی آمریکا سربازمی‌زند، فکر می‌کنید چرا باید ایران با چنین فردی مذاکره کند؟
ایران همان دلایلی را برای مذاکره دارد که در گذشته داشته است؛ از جمله نیاز به خلاص شدن از شر برخی از تحریم‌های اقتصادی که آثار مخربی داشته‌اند. بدون شک ترامپ قبلا غیرقابل اعتماد بودنش را ثابت کرده است. او حتی به توافقاتی که خودش قبلا به دست آورده پایبند نیست و نمونه اخیر آن را می‌تواند در مورد مسائل تجاری آمریکای شمالی به وضوح مشاهده کرد. با این حال، ترامپ خواهان توافق با ایران است و انتظار دارد که ایران از این تمایل در مذاکرات جدی استفاده کند.
- بی‌اعتمادی عمیق بین طرفین وجود دارد و بسیاری از کارشناسان براین باورند که آمریکا در مذاکرات حسن نیت ندارد و صرفا می‌خواد خواسته‌های خود را به طرف مقابل تحمیل کند. بر این اساس، آمریکا چه امتیازاتی می‌تواند به ایران بدهد که تهران را متقاعد به ازسرگیری مذاکرات کند؟
امتیازات که ایالات متحده می‌تواند به ایران بدهد تقریبا همه مربوط به تحریم‌ها از جمله تجارت نفت و همچنین سایر مسائل اقتصادی است. ایران به‌طور مشخص به دنبال این است که هرگونه توافق جدید به گونه‌ای تنظیم شود که خروج از آن برای ترامپ سخت‌تر باشد و عدم پایبندی به تعهدات ایالات متحده به روشی که در مورد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اتفاق افتاد، دیگر رخ ندهد.
پاسخ دقیق به این سوال بسیار سخت است که ساختار توافق احتمالی با آمریکا باید چطور باشد که امکان خروج مجدد را از بین ببرد. در حالی که جنبه های اجرایی برجام همگی به سمت حصول اطمینان از پایبندی ایران به تعهداتش بود، هر توافق جدید باید به همان اندازه به مسئله پایبندی ایالات متحده به تعهداتش توجه کند.
- از نظر جنابعالی آیا واقعا ترامپ قصد دارد آنطور که ادعا کرده مسئله هسته‌ای ایران را حل کند و یا صرفا مانند اتفاقی که با رهبر کره شمالی افتاد، به دنبال یک دیدار نمایشی است؟
آنچه ترامپ می‌خواهد یک توافق است؛ توافقی که بتواند آن را به‌عنوان «توافقی بهتر» از آنچه مخالفان سیاسی‌اش می‌توانستند به آن دست پیدا کنند، تبلیغ کند. بسیاری از کارهایی که او انجام می‌دهد به جای نگرانی واقعی در مورد پرونده هسته‌ای ایران، موضوع خودنمایی است، اما یک ملاقات صرف به اندازه کافی خوب نیست. او توافق می‌خواهد.
- با توجه به سابقه بدعهدی مقامات آمریکایی به ویژه شخص ترامپ، حداقل در شرایط فعلی بعید است که ایران وارد مذاکره با آمریکا شود. فکر می‌کنید دولت آمریکا چه راهبردی را برای مواجهه با ایران اتخاذ خواهد کرد؟
من معتقدم مقامات ایرانی نشانه‌های متعددی مبنی بر تمایل به ورود به مذاکره ارائه کرده‌اند. با این حال چه آنها مذاکره بکنند با نکنند، سیاست دولت ترامپ در کوتاه مدت بازگشت به «فشار حداکثری» علیه ایران در قالب جنگ اقتصادی و انزوای دیپلماتیک خواهد بود.
انتهای پیام/

ایرانیان جهان


http://www.ilandnews.ir/fa/News/1353120/ترامپ-حتی-به-توافقاتی-که-خودش-انجام-داده-پایبند-نیست---رئیس-جمهور-آمریکا-توافق-می‌خواهد!
بستن   چاپ