ایرانیان جهان
حضور جولانی در نشست قاهره برای تثبیت مشروعیت او خواهد بود/ افزایش نگرانی کشورهای عربی از پیامد طرح ترامپ در قبال غزه
پنجشنبه 25 بهمن 1403 - 09:12:51
ایرانیان جهان - حسن هانی زاده، کارشناس مسائل منطقه با اشاره دلایل و ابعاد حضور رئیس دولت موقت سوریه در نشست سران عرب در قاهره در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: نشست سران عرب که به میزبانی مصر و حدود دو هفته دیگر برگزار خواهد شد، در درون خود بحث پرونده غزه و طرح دونالد ترامپ برای کوچ فلسطینیان و ساکنان این جغرافیا را دارد و در این بین کشورهای عربی سعی دارند مسأله غزه را در مدار توجه این نشست قرار دهند.
در این میان باید توجه شود که چهار کشور از جمله اردن، مصر، عربستان سعودی و سوریه از جمله سرزمین‌هایی هستند که برای انتقال ساکنان غزه مورد نظر ترامپ و تیم او قرار دارند. در این میان عربستان، اردن و مصر بیشترین فشار را از سمت دولت فعلی ایالات متحده برای پذیرش ساکنان غزه تحمل می‌کنند و حتی مشوق‌های متعددی از سوی ایالات متحده به این کشورها برای پذیرش ساکنان غزه ارائه شده است. بر این اساس، نشست سران کشورهای عربی در قاهره از اهمیت بالایی برخوردار است و دولت‌های مذکور سعی می‌کنند به هر ترتیب که شده بتوانند سناریوهای ایالات متحده و اسرائیل در قبال غزه را واکاوی کرده و در قبال آن به یک جمع‌بندی مشخص دست پیدا کنند.
وی ادامه داد: حضور ابومحمد الجولانی در نشست سران عرب هم نشان‌دهنده آن است که اتحادیه عرب او را به عنوان رئیس‌جمهوری غیر منتخب سوریه پذیرفته است که این موضوع با واکنش‌های متعددی در سوریه از سوی نخبگان این کشور مواجه شده و آنها اعتقاد دارند که جولانی نمی‌تواند بدون مراجعه به آرای عمومی و جلب نظر شهروندان این کشور خود را به عنوان رئیس‌جمهوری سوریه معرفی کند و این اقدام را کاملا با اصول دموکراسی در جهان در تضاد می‌دانند. به هر ترتیب حضور جولانی در نشست قاهره نشان می‌دهد که کشوهای عربی نگاه دوگانه به مقوله تروریسم دارند و حتی ممکن است که او برای مدت طولانی رئیس‌جمهوری سوریه باشد و در این راستا احتمال دارد که از رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه هم برای شرکت در این نشست دعوت شود. باید توجه شود که حضور جولانی در نشست سران عرب به نوعی در راستای مشروعیت‌بخشی به وی به عنوان رئیس دولت موقت سوریه است. او با حمایت ترکیه، آمریکا و برخی کشورهای عربی منطقه مانند قطر و با توسل به یک نوع کودتای نظامی قدرت را در دست گرفت و بر همین اساس نمی‌توان گفت که یک انقلاب در سوریه با محوریت وی و تیم تحت هدایتش رخ داده است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: با تمام این تفاسیر باید گفت که مشروعیت‌بخشی به جولانی، یکی از اقداماتی است که در این نشست و با هدف حضور وی در قاهره دنبال می‌شود. از سوی دیگر، باید توجه داشت که پس از بحران سال 2011 در سوریه، اتحادیه عرب عضویت سوریه در این بلوک سیاسی و نظامی را لغو کرد اما با تمام این تفاسیر در دوران ریاست جمهوری بشار اسد این کشور مجدداً به اتحادیه عرب بازگشت و حالا هم حضور جولانی در نشست سران عرب را باید در همین راستا تحلیل کرد. نگاه کشورهای عربی نسبت به حاکمیت بشار اسد یک نگاه بدبینانه بود؛ چراکه بسیاری از کشورهای منطقه به دلیل نزدیک بودن بشار اسد به محور مقاومت، یک نگاه بدبینانه به وی داشتند. حالا به دلیل آنکه جولانی به نوعی در تقابل با محور مقاومت است، در نهایت کشورهای عربی سعی می‌کنند تا مشروعیت کافی را به وی اعطا کنند و این در حالیست که در داخل سوریه نخبگان این کشور مخالف حکومت یک طرفه و یک جانبه وی هستند. واقعیت این است که شخصی به عنوان رئیس دولت موقت سوریه در حال ایفای نقش است که روزی در فهرست تروریستی ایالات متحده قرار داشته و همین حالا هم شورای عالی قضایی عراق علیه وی به دلیل اقداماتی که انجام داده، دستور تعقیب صادر کرده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اینکه کشورهای عربی به صورت علنی جولانی را به عنوان رئیس دولت موقت سوریه تایید می‌کنند و اساساً هیچ توجهی به اقدامات گذشته او و حتی طریقه به قدرت رسیدنش نمی‌کنند، نشان می‌دهد که دولت‌های عربی منطقه به دنبال آن هستند که تقابل با محور مقاومت را همچنان به صورت مشخص عملیاتی کنند و جولانی را هم بر همین اساس تقویت خواهند کرد. در این راستا باید توجه شود که کشورهایی مانند مصر و اردن هم اکنون درگیر طرح ترامپ برای غزه هستند و حتی از این ناحیه احساس خطر می‌کنند. در این فضا برخی از کشورهای عربی به دنبال آن هستند تا یک طرح جایگزین را به جای طرح مورد نظر ترامپ در قبال غزه و جابجایی ساکنان این منطقه ارائه کنند. باید توجه شود که حضور رئیس دولت موقت سوریه در نشست سران عرب هم یکی دیگر از اقداماتی است که آنها سعی می‌کنند در این راستا و برای تقویت وجه او عملیاتی کنند. البته در این خصوص نگاه کشورهای منطقه مانند قطر با سایر دولت‌ها از جمله امارات و عربستان سعودی متفاوت است؛ چراکه دوحه تلاش دارد تا حاکمیت اخوان المسلمین را در سوریه تقویت کند و در مقابل ریاض و ابوظبی مخالف این مسأله هستند.
انتهای پیام/

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1362930/حضور-جولانی-در-نشست-قاهره-برای-تثبیت-مشروعیت-او-خواهد-بود--افزایش-نگرانی-کشورهای-عربی-از-پیامد-طرح-ترامپ-در-قبال-غزه
بستن   چاپ