ایرانیان جهان
جنگ تجاری ترامپ به سود ایران تمام شد
پنجشنبه 25 بهمن 1403 - 11:43:37
ایرانیان جهان - به گزارش نبض بازار، یک اقتصاددان معتقد است تقابل و جنگ تجاری که ترامپ به راه انداخته، اساسا تاثیر زیادی بر اقتصاد کشور ما ندارد؛ جز اینکه می‌تواند ایران را به کشور‌هایی که آمریکا با آنها تخاصم پیدا کرده، پیوند دهد و اگر هند به صورت جدی با آمریکا به واگرایی برسد که هنوز شواهدی برای آن وجود ندارد و دچار معظل شوند، تیم بریکس به طور کامل با آمریکا به مشکل خواهند خورد و فرصت حضور ایران در بریکس تقویت می‌شود.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به‌تازگی برنامه‌هایی برای اعمال تعرفه‌های جدید بر واردات از مکزیک، کانادا و چین اعلام کرده است. بر اساس این طرح، تعرفه 25 درصدی بر کالا‌های وارداتی از مکزیک و کانادا و 10 درصدی بر واردات از چین اعمال خواهد شد. ترامپ تأکید کرده است که هیچ اقدامی از سوی این کشور‌ها نمی‌تواند مانع از اجرای این تعرفه‌ها شود.
وی همچنین به احتمال استثناء قائل شدن برای نفت کانادا اشاره کرده و گفته است که نرخ تعرفه نفت 10 درصد خواهد بود، در مقایسه با نرخ 25 درصدی برای سایر کالا‌های کانادا. علاوه بر این، ترامپ اظهار داشته که تعرفه‌های گسترده‌تری بر نفت و گاز طبیعی در اواسط فوریه اعمال می‌شود که باعث افزایش قیمت نفت شده است.
این تصمیمات با واکنش‌های تندی از سوی کشور‌های هدف مواجه شده است. جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، اعلام کرده که این کشور فوراً با اقدامات متقابل قهرآمیز به این تعرفه‌ها پاسخ خواهد داد و افزوده که کانادایی‌ها ممکن است در روز‌ها و هفته‌های آینده با روز‌های دشواری روبه‌رو شوند. کلودیا شینبائوم، رئیس‌جمهور مکزیک، نیز اظهار داشته که با خونسردی منتظر تصمیم ترامپ برای تعرفه خواهد بود و آماده ادامه گفت‌و‌گو‌های مرزی است. وی قبلاً نیز گفته بود مکزیک تلافی خواهد کرد و استدلال کرده بود که تعرفه‌های ترامپ به قیمت 400 هزار شغل در ایالات‌متحده تمام می‌شود و قیمت‌ها را برای مصرف‌کنندگان آمریکایی افزایش می‌دهد.
سخنگوی سفارت چین در واشنگتن نیز با انتقاد از تعرفه‌های جدید گفته است که در جنگ تجاری یا جنگ تعرفه‌ای که به نفع هیچ‌یک از طرفین و جهان نیست، برنده‌ای وجود ندارد.
تحلیلگران اقتصادی هشدار داده‌اند که این تعرفه‌ها می‌تواند به افزایش قیمت کالا‌های مصرفی در آمریکا منجر شود و مصرف‌کنندگان آمریکایی ممکن است با افزایش قیمت مواد غذایی از جمله گوشت و محصولات لبنی تا میوه و سبزی‌های تازه مواجه شوند. همچنین، پیش‌بینی می‌شود که تصمیم ترامپ برای اعمال تعرفه‌های جدید، اقدامات تلافی‌جویانه را به همراه داشته باشد و به‌طور بالقوه بیش از 2.1 تریلیون دلار تجارت سالانه ایالات‌متحده با کانادا، مکزیک و چین را مختل کند.
در مجموع، این اقدامات می‌تواند به تشدید تنش‌های تجاری بین آمریکا و شرکای تجاری‌اش منجر شود و تأثیرات گسترده‌ای بر اقتصاد جهانی داشته باشد؛ که در ادامه این مطلب به تاثیرات این تصمیمات بر تجارت و اقتصاد ایران پرداخته شده است.
در این زمینه حسن حسن‌خانی در گفت‌و‌گو با ایسنا، درباره تاثیرات تصمیم‌گیری‌های اقتصادی ترامپ بر تجارت جهان و ایران اظهار کرد: تعرفه‌هایی که ترامپ از آن به عنوان ابزار جنگی استفاده م کند یادآور شرایطی است که میان جنگ جهانی اول و دوم پدید آمد. دوره 1922 تا 1934 میلادی دوره‌ای بود که علیرغم اینکه جریمه‌هایی برای کشور‌های شکست خورده در نظر گرفته شد کشور‌های پیروز و شکست خورده به سمتی رفتند که علیه یکدیگر جنگ تجاری اعلام و تعرفه‌هایی نیز وضع کردند.
وی افزود: در برخی از کتاب‌ها گفته شده به حدی این شرایط اقتصادی و جنگ اقتصادی در بین دو جنگ جهانی وخیم شد که یکی از عوامل جنگ جهانی دوم همین قفل شدن اقتصاد کشور‌ها در اثر جنگ تجاری بود.
این اقتصاددان تصریح کرد:امروز شرایط تقریبا به گونه‌ای است که می‌توان با سال‌هایی قبل از جنگ جهانی دوم مقایسه کرد و احتمال اینکه تعرفه‌گذاری‌ها و جرائم تعرفه‌ای آقای ترامپ منجر به جنگ، خشونت و واگرایی‌های اقتصادی و سیاسی حتی میان آمریکا و اروپا شود، وجود دارد.
وی ادامه داد: این تقابلی که ترامپ با کشور‌هایی مانند برزیل، مکزیک، چین، کانادا، گرینلند و سوئیس ایجاد کرده و ادعا دارد گرینلند باید به آمریکا بپیوندد در صورت پاسخ این کشور‌ها شرایط را سخت‌تر خواهد کرد و احتمال اینکه آمریکا دچار درگیری و جنگ تجاری متقابل شود، وجود دارد. همچنین احتمال اینکه این جنگ منجر به حرکت‌های خصمانه نظامی، سیاسی و امنیتی هم شود وجود دارد.
حسن‌خانی معتقد است طبیعتا با این شرایط اقتصاد دنیا به سمت رکود حرکت خواهد کرد و احتمال اینکه تورم در آمریکا تشدید شود نیز وجود دارد، زیرا بخشی از نیاز وارداتی آمریکا از چین، کانادا، مکزیک و... تامین می‌شود.
وی همچنین اضافه کرد: با شیوع کرونا کشور‌ها دچار رکود تورمی شدند و احتمال اینکه جنگ تعرفه‌ای شرایطی مانند کرونا البته با اثرات کمتر ایجاد کند، وجود دارد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه شرایط پیش‌آمده از این جهت می‌تواند برای ایران فرصت ایجاد کند که هژمونی آمریکا و تسلط آمریکا بر تجارت جهانی کاهش می‌یابد، گفت: در نتیجه بازار‌های منطقه‌ای، همسایه‌های ایران، چین، روسیه و هند می‌توانند چشم‌اندازی برای توسعه تجارت و شراکت اقتصادی ایران باشند و این شرایط برای ما مفید است.
به گفته وی، اساسا اتفاقی که آمریکا رقم زده تاثیر زیادی بر اقتصاد کشور ما ندارد؛ جز اینکه می‌تواند ایران را به کشور‌هایی که آمریکا با آنها تخاصم پیدا کرده، پیوند دهد.
حسن خانی در پایان گفت: اگر هند به صورت جدی با آمریکا به واگرایی برسد که هنوز شواهدی برای آن وجود ندارد و دچار معظل شوند، تیم بریکس به طور کامل با آمریکا به مشکل خواهند خورد و فرصت حضور ایران در بریکس تقویت می‌شود.
منبع: ایسنا

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1363061/جنگ-تجاری-ترامپ-به-سود-ایران-تمام-شد
بستن   چاپ