ایرانیان جهان
اختلاف نظر ترامپ و نتانیاهو در مورد ایران/ بازگشت ناامیدانه نتانیاهو به اسرائیل به دلیل اولویت ترامپ برای مذاکره با ایران
دوشنبه 29 بهمن 1403 - 09:15:02
ایرانیان جهان - به گزارش ، موسسه تحقیقاتی اطلاعاتی آمریکایی "سوفان" در گزارشی تحلیلی اشاره می‌کند که سفر هفته گذشته بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به واشنگتن نشان داد که همسویی بین آمریکا و اسرائیل برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای وجود دارد، اما در رویکرد‌ها و جدول زمانی مدنظر دو کشور تفاوت نظر‌هایی دیده می‌شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
فشار حداکثری؛ اقدامی از سوی ترامپ برای کسب اهرم فشار بر ایران این مرکز امنیتی مستقر در نیویورک در ادامه با اشاره به تصمیم ترامپ در قبال ایران می‌نویسد:"ترامپ در طول اقامت یک هفته‌ای نتانیاهو در آمریکا تاکید کرد که دولت او تلاش برای مذاکره به هدف حصول توافق جدید و جامع با ایران که موضوعات منطقه‌ای و همچنین برنامه هسته‌ای ایران را پوشش می‌دهد، در اولویت قرار خواهد داد. ترامپ اعلام کرد که در صورت شکست مذاکرات یا زمانی که به این نتیجه برسد که ایران به سمت تولید سلاح هسته‌ای حرکت می‌کند، از اقدام نظامی اسرائیل و یا ایالات متحده علیه تاسیسات هسته‌ای ایران حمایت خواهد کرد. دولت ترامپ برای به دست آوردن اهرم فشار بر ایران، به طور رسمی سیاست "فشار حداکثری" تحریم محور علیه ایران را که مشخصه دوره نخست ریاست جمهوری شخص او بود، احیا کرده است. ترامپ چند ساعت قبل از دیدار با نتانیاهو، "یادداشت ریاست جمهوری در حوزه امنیت ملی" را صادر کرد که به وضوح سیاستگذاری ایالات متحده را با اصرار مقام‌های اسرائیلی برای برچیدن برنامه هسته‌ای ایران همسو می‌کند. در این یادداشت آمده است:"برنامه هسته‌ای ایران از جمله قابلیت‌های مرتبط با غنی‌سازی و بازفرآوری و موشک‌های با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای، خطری وجودی برای ایالات متحده و کل جهان متمدن هستند. هرگز نمی‌توان به ایران اجازه داد به سلاح هسته‌ای دست یابد یا آن را تولید کند یا از طریق تهدید به دستیابی به آن یا توسعه یا استفاده از سلاح‌های هسته‌ای از ایالات متحده یا متحدان این کشور اخاذی کند". ترامپ در جریان دیدار با نتانیاهو اشاره کرد که اگر تنها وسیله ممکن برای جلوگیری از دستیابی ایران به یک سلاح هسته‌ای اقدامی نظامی باشد، آمریکا این کار را انجام می‌دهد یا از اقدام نظامی اسرائیل حمایت خواهد کرد. این دستورالعمل رسمی هم چنین به طور رسمی قصد ترامپ را برای اعمال مجدد استراتژی "فشار حداکثری" مبتنی بر تحریم‌های اقتصادی خود که در دوره اول ریاست‌جمهوری اش به کار گرفته بود، به عنوان ابزاری برای ایجاد اهرم فشار علیه تهران تأیید کرد. در بخشی از آن فرمان آمده است:" بنابراین، به نفع منافع ملی است که حداکثر فشار را بر رژیم ایران برای پایان دادن به تهدید هسته‌ای، محدود کردن برنامه موشک‌های بالستیک و توقف حمایتش از گروه‌های تروریستی اعمال کند". از جمله اقدامات دیگر اشاره شده در فرمان ترامپ می‌توان به این موضوع اشاره کرد که سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد برای احیای تمام تحریم‌های سازمان ملل که با اجرایی شدن برجام در سال 2015 میلادی لغو شده بودند با آن نهاد و بازیگران مختلف همکاری خواهد کرد. بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد که برجام را مورد تایید قرار داده بود، در صورتی که هر یک از طرفین باقی مانده در آن توافق (بریتانیا، آلمان، فرانسه، روسیه یا چین) ادعا کنند که ایران مفاد آن را نقض کرده، بازگشت فوری تحریم‌ها پیش‌بینی شده است. آخرین مهلت برای استناد به این ماده تاریخ 18 اکتبر 2025 است، ده سال پس از تصویب برجام توسط همه طرفین شرکت کننده در مذاکرات منتهی شده به آن توافق. وزارت خزانه داری آمریکا روز پنجشنبه اجرای دستورالعمل‌های این یادداشت را با هدف قرار دادن بخش حیاتی انرژی ایران آغاز کرد. آن نهاد تحریم‌هایی را علیه یک شبکه بین المللی اعمال کرده که به گفته آن نهاد ارسال "میلیون‌ها بشکه نفت خام ایران به ارزش صد‌ها میلیون دلار به چین، بزرگترین مشتری نفت ایران که حدود 90 درصد از صادرات نفت خام ایران را خریداری می‌کند، تسهیل می‌کند".

ایرانیان جهان

ایرانیان جهان

چشم انداز پیش روی سیاست آمریکا و اسرائیل در قبال ایران روشن نیست "سوفان" در ادامه با اشاره به این که اظهارات و اقدامات مختلف ترامپ، نتانیاهو و مقام‌های عالیرتبه ایران در هفته گذشته چشم انداز سیاست آمریکا و اسرائیل در قبال ایران را کم‌تر از آنچه پیش بینی می‌شد روشن ساخته است، می‌نویسد:"مسیر آینده سیاست ممکن است به رویداد‌ها و تصمیمات قابل مشاهده در منطقه بستگی داشته باشد. تصمیمات ترامپ و نتانیاهو ممکن است به مشاهدات دولت‌های آنان از اقدامات ایران بستگی داشته باشد. برای مثال، کارشناسان اطلاعاتی به دنبال آن هستند که بفهمند آیا ایران تصمیم به ادامه ذخیره سازی اورانیوم با درصد غنای 60 درصد خود را اتخاذ می‌کند یا بالعکس مسیر ان را کُند یا معکوس خواهد کرد. عده‌ای دیگر تلاش خواهند کرد تا بررسی کنند که آیا ایران اورانیوم با خلوص غنی سازی شده 90 درصد کافی برای ساخت سلاح هسته‌ای تولید می‌کند یا خیر. برخی بر این موضوع تمرکز خواهند کرد که آیا اطلاعاتی به دست می‌آید که نشان دهد آیا ایران در حال تحقیق یا آزمایش یک وسیله انفجاری یا کلاهک موشکی مورد نیاز برای توسعه یک سلاح هسته‌ای است یا خیر. با این وجود، در گذشته سابقه داشته که اسرائیل گاهی اقدامات نظامی علیه تلاش‌های هسته‌ای منطقه‌ای انجام دهد و از قبل درباره آن اقدامات به ایالات متحده اطلاعی نداده یا تاییدیه آمریکا را دریافت نکرده است. نتانیاهو و متحدانش به صراحت گفته‌اند که لزوما پیش از هرگونه اقدامی برای مقابله با آن چه تهدیدی وجود بالقوه علیه خود قلمداد می‌کنند به دنبال کسب حمایت صریح از سوی آمریکا نیستند".

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1367283/اختلاف-نظر-ترامپ-و-نتانیاهو-در-مورد-ایران--بازگشت-ناامیدانه-نتانیاهو-به-اسرائیل-به-دلیل-اولویت-ترامپ-برای-مذاکره-با-ایران
بستن   چاپ