ایرانیان جهان
هفته جهنمی برای زلنسکی؛ اوکراین در شوک رها شدن از سوی آمریکا فرو رفت
دوشنبه 29 بهمن 1403 - 09:45:44
ایرانیان جهان - -گاردین در گزارشی پیرامون هفته گذشته و اتفاقاتی که در خصوص اوکراین رخ داد، نوشت: ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین طی سه سال گذشته هفته‌های سختی را پشت سر گذاشته، اما این هفته ممکن است بدترین بوده باشد. رئیس جمهور اوکراین دوشنبه هفته گذشته در مصاحبه یک ساعته با گاردین که در دفتر خود در شهر کی‌یف انجام داد، با خوش‌بینی گفت: «سیگنال‌های مثبتی از آمریکایی‌ها درباره مذاکرات آتی دریافت کرده‌ایم».
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
او در ادامه گفت که در حال کار با تیم ترامپ برای تعیین تاریخ ملاقات دو طرف است و اطمینان دارد آمریکا اهمیت هماهنگی با اوکراین را پیش از گفت‌و‌گو با طرف روسی درک می‌کند. زلنسکی در این مصاحبه چندین بار اشاره کرد که به تضمین‌های امنیتی نیاز دارد و حتی اگر قرار است که عضو ناتو نشود، باید ضمانت‌هایی به سبک ناتو دریافت کند که مطمئن شود جنگ مشابهی در آینده اتفاق نمی‌افتد. 
مواجهه زلنسکی با واقعیت؛ از رد عضویت ناتو تا عدم بازپس‌گیری سرزمین‌های از دست رفته اما واقعیت دولت دوم ترامپ خیلی زود خود را به زلنسکی نشان داد. «پیت هگزت» وزیر دفاع آمریکا روز چهارشنبه نه تنها عضویت اوکراین در ناتو را رد کرد، بلکه تضمین‌های امنیتی دیگر را نیز کنار گذاشت و گفت که آمریکا به عنوان بخشی از طرح صلح، نظامیان خود را در این کشور مستقر نخواهد کرد. در همان روز، ترامپ یک مکالمه تلفنی غافلگیرکننده با پوتین داشت که 90 دقیقه به طول انجامید. سپس یک کنفرانس مطبوعاتی برگزار کرده و در آن تمامی لفاظی‌های سه ساله واشنگتن در حمایت از کی‌یف را کنار گذاشت. 
این اظهارات در کی‌یف به اندازه انفجار موشک‌ها شوک‌آور بود. ترامپ گفت: این جنگ بدی بود که اوکراین وارد آن شد؛ چیزی که به طور ضمنی نشان می‌داد ترامپ معتقد است جنگ انتخاب اوکراین بوده است. ترامپ در ادامه از گفتن اینکه اوکراین در مذاکرات جایگاهی برابر با دیگر طرف‌ها خواهد داشت، خودداری کرد. به محبوبیت پایین زلنسکی در نظرسنجی‌ها اشاره کرده و او را تحقیر کرد و بار‌ها تاکید کرد اولویت او پس گرفتن پول کمک‌های نظامی 3 سال اخیر خواهد بود. ترامپ مانند وزیر دفاع خود تاکید کرد که بازگرداندن تمامیت ارضی اوکراین هدفی بعید و غیرواقعی است. او حتی پا را فراتر گذاشت و تلویحا گفت روسیه مستحق حفظ اراضی اشغالی است، زیرا «آن‌ها برای تصرف این سرزمین‌ها جنگیده و سربازان زیادی از دست داده‌اند». 
اما اظهاراتی که خشم زیادی در اوکراین ایجاد کرد، درباره روسی شدن این کشور بود. ترامپ در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «آن‌ها ممکن است روزی روس شوند، ممکن است نشوند. اما پول ما آن جا است و من می‌خواهم آن را بازگردانم». 
احتیاط و تملق‌های زلنسکی نتیجه می‌دهد؟ در پاسخ همه اینها، زلنسکی بسیار محتاط بوده است. او می‌داند که اگر کوچک‌ترین انتقادی از ترامپ بکند ممکن است اوضاع برای کشورش بدتر شود؛ بنابراین او روز دوشنبه محتاطانه از «قاطع» بودن ترامپ تعریف کرد و اظهارات مشابهی را در کنفرانس مونیخ هم تکرار کرد. به نظر می‌رسد نه تملق‌های زلنسکی موثر است و نه تامین امنیت اروپا می‌تواند او را ترغیب به حمایت از اوکراین کند. هیچ کدام از اینها ترامپ را هیجان‌زده نمی‌کند پس زلنسکی ناچار است که در عوض «بهره‌برداری مشترک» از عناصر کمیاب خود، توجه ترامپ را جلب کند. این پیشنهاد تا حدی جواب داد و «اسکات بسنت» وزیر خزانه‌داری آمریکا روز چهارشنبه با پیش‌نویس توافقنامه درباره منابع طبیعی اوکراین وارد این کشور شد. اما گزارش‌ها حاکی از آن است که اوکراین باید 50 درصد از منابع معدنی خود را تحویل دهد بدون اینکه تضمین امنیتی در قبال آن دریافت کند. یکی از منابع در کی‌یف گفت: «این باعث ناراحتی مردم شد». زلنسکی تاکنون از امضای قرارداد خودداری کرده است.
در همین حال، اگر توافقی حاصل نشود اوضاع بدتر خواهد شد. اوکراین از نظر نظامی در وضعیت بسیار دشواری است. رسانه خبری Ukrainska Pravda اواخر ماه گذشته به به نقل از «کایریلو بودانوف» رئیس اطلاعات نظامی اوکراین گفت که اگر تا فصل تابستان مذاکرات صلح به صورت جدی آغاز نشود، «موجودیت اوکراین» به خطر می‌افتد. افزون بر این، چندین منبع در کی‌یف گفتند که نیرو‌های اوکراینی ممکن است در آغاز تابستان با مشکل مواجه شوند، به ویژه اگر ارسال کمک‌های نظامی آمریکا متوقف شود. ارتش در حال حاضر با مشکل فرار از خدمت، بسیج نیرو‌های جدید و خستگی شدید نیرو‌ها دست و پنجه نرم می‌کند. 
علاوه بر آینده اوکراین، زلنسکی با یک آینده سیاسی مبهم دست و پنجه نرم می‌کند. هم ترامپ و هم فرستاده او «کیت کلوگ» مسئله انتخابات و عدم مشروعیت زلنسکی به عنوان رئیس جمهور را مطرح کرده‌اند. موضوعی که کرملین هم پیش‌تر به آن اشاره کرده و آن را به عنوان دلیلی برای مذاکره نکردن با اوکراین مطرح کرده است. زلنسکی می‌گوید این یک مسئله داخلی است و به چالش‌های برگزاری انتخابات در شرایط فعلی کشور اشاره کرده است. اما همزمان انتقادات فزاینده‌ای نسبت به او در سراسر اوکراین شنیده می‌شود.
منبع: گاردین

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1367313/هفته-جهنمی-برای-زلنسکی؛-اوکراین-در-شوک-رها-شدن-از-سوی-آمریکا-فرو-رفت
بستن   چاپ