ایرانیان جهان
دو راهکار مهم ایران برای برون رفت از مشکلات داخلی و خارجی در تحولات سیاسی امروز
شنبه 25 اسفند 1403 - 09:45:13
ایرانیان جهان - استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران به دو راه کار مهم ایران برای برون رفت از مشکلات داخلی و خارجی در تحولات سیاسی امروز اشاره کرد و گفت: عامل بسیاری از مشکلات داخلی کشور ما ارتباطی به خارج نظیر آمریکا و رژیم صهیونسیتی ندارد بلکه باید با سیاست گذاری‌های درست این مشکلات را رفع کرد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بیست و دومین نشست مجمع دانشگاهیان دانشگاه صنعتی امیرکبیر با حضور دکتر فواد ایزدی استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و با موضوع بررسی اتفاقات اخیر منطقه اروپا، انتخابات آمریکا و اوکراین برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر علیرضا رهایی رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر اشاره‌ای به وقایع سیاسی فوق کرد و گفت: تحولاتی که در دنیای امروز ازجمله انتصاب مجدد ترامپ در امریکا، تحولات خاورمیانه و جنگ اکراین روی داد و به نحوی روی مسائل سیاسی کشور تاثیر گذاشت که تحلیل این شرایط می‌تواند مسیر روشنی در پیش روی ما قرار بدهد.
در ادامه دکتر فواد ایزدی به موضوع اخیر اوکراین و هم آمریکا اشاره کرد و گفت: موافقت نامه واگذاری و بهره برداری معاون اوکراین توسط امریکا که قرار بود بین دو کشور امضا شود 5 روز قبل از دیدار روسای جمهور دو کشور، به کی یف ارسال شده بود تا رییس جمهور اوکراین آن را امضا کند. حتی عنوان کرده بودند نیازی به حضور رییس جمهور اوکراین در آمریکا و ملاقات او با ترامپ نیست کافی است این موافقت نامه امضا شود.
وی در ادامه تصریح کرد: در ادبیات آمریکایی‌ها تفاوتی بین مذاکره و معامله وجود دارد. متاسفانه رسانه‌های کشور ما فرق بین این دو رو عنوان نمی‌کنند در صورتیکه مذاکره معنی، بده و بستان را می‌دهد به طوریکه دو طرف در آن امتیازاتی را می‌دهند و امتیازاتی را نیز می‌گیرند. اما معامله یعنی اینکه هر چه می‌گوییم باید بپذیرید. ظاهراً هدف زلنسکی از سفر به واشنگتن این بود که تعهد امنیتی از واشنگتن بگیرد. اینکه نصف ثروت کشور اوکراین را به امریکا می‌دهد در قبال آن یک تعهد أمنیتی دریافت کند که اگر در آینده روسیه مجدد به این کشور حمله کرد سیاست آمریکا مشخص شود. البته ترامپ قصد نداشت زیر بار تعهدات امنیتی به اوکراین برود.
وی افزود: ترامپ هنگام امضای فرمان‌های اجرایی تاکید کرد ایران برای مذاکره علاوه بر کنار گذاشتن انرژی هسته‌ای، نقش منطقه‌ای، سلاح‌های نامتعارف باید تولید سلاح‌های متعارف را هم کنار بگذارد. اگر ایران این شرایط را پذیرفت ما با آنها حرف میزنیم یا به اسرائیل می‌گوییم به این کشور حمله نکند. در حالی که این دیگر مفهوم مذاکره را نمی‌دهد.
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: دولت قبلی آمریکا نیز متن 12 بندی در مورد مذاکره منتشر کرد که همان شرایط امروز دولت ترامپ برای مذاکره را اعلام کرده بودند. این در حالی است که فضای رسانه‌ای کشور این گونه مطرح میکند که ترامپ منتظر تماس از تهران برای مذاکره هسته‌ای است، اما رهبر ایران، چون آمریکا ستیز است نمی‌خواهند مذاکره کنند در حالی که اینطور نیست و ما کوچکترین نشانه‌ای نداریم که آمریکایی‌ها را علاقمند به مذاکره نشان دهد.
ایزدی اظهار کرد: در آمریکا دو گروه سیاسی برای مواجه با مسایل هسته‌ای ایران وجود دارد یک گروه که معتقد به تحریم و فشار حداکثری هستند و گروه دوم نیز معتقد هستند اهرم‌های قدرت از ایران اخذ و به مرور این کشور ضعیف شود. این شرایط فعلی ما است.
استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: امروزه این رویکرد که آمریکایی‌ها معتقد بودند ایران ضعیف شده و چاره‌ای برای مذاکره ندارد تا حدودی از دیدگاه آنها اصلاح شده است. اگر چه تصوری که ایران ضعیف شده هنوز وجود دارد، اما پس از اینهمه سال دشمنی به این نتیجه می‌رسند که مشکل فقط جمهوری اسلامی نیست بلکه هدف تجزیه این کشور است. تا زمانی که ایران نفت و گاز دارد رقیب است و اگر این کشور تجزیه شود به کشوری نظیر افغانستان تبدیل خواهد شد.
به گفته این کارشناس مسائل بین الملل، ذهنیت آمریکایی این است هر دولتی سرکار بیاید اگر انسجام ملی داشته باشد مزاحم است. آنها افکار عمومی داخل ایران را رصد می‌کنند و میدانند ملی گرایی در این کشور بالا است.
این استاد دانشگاه در ادامه به راه حل شرایط بین المللی کشور اشاره کرد و گفت: یک سری مشکلات در کشور وجود دارد که این مشکلات ارتباطی به آمریکا و اسرائیل ندارد. به طور مثال برخی نمایندگان هستند که میخواهند فشار بیاورند یک استاندار مشخص منصوب آنها باشد. در واقع افراد دنبال کاسبی هستند؛ بنابراین این نوع مشکلات اعم از کاسبی‌های سیاسی، دریافت رشوه، اختلاس و ... ارتباطی به کشور‌های خارجی ندارد. ما خودمان باید این مشکلات را حل کنیم و سیاست‌های غلط را اجرایی نکنیم.
استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران با بیان اینکه دور کشور نمی‌شود دیوار کشید و ما نیازمند یک سری ارتباطات بین المللی هستیم، افزود: ما در این 45 سال متوجه شدیم از غربی‌ها آبی برای کشور ما گرم نمی‌شود و در دنیا نیز به اندازه کافی کشور‌هایی هستند که علاقمند به ارتباط با ایران می‌باشند.
دکتر فواد ایزدی تاکید کرد: یک زمانی میگفتند برخی تکنولوژی‌ها فقط در یک کشور خاص قرار دارد، اما امروزه اینجوری نیست. یک اندیشکده اصلی در استرالیا طی پژوهشی اعلام کرد در 44 فناوری نوین، چین با داشتن 37 فناوری رتبه اول را بدست آورده بود. در 4 فناوری نیز ایران جایگاه کسب کرد؛ بنابراین فناوری‌های روز امروز دیگر مختص به غرب نیست؛ بنابراین ما باید مشکلات داخلی را خودمان حل کنیم و در بحث‌های غربی نیز دست به انتخاب‌های دیگری برای برقراری ارتباط بزنیم.
استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران یادآور شد: در برجام قرار شد ایران صد هواپیمای بویینگ از آمریکا خرید کند و قرار بود ارتباط اقتصادی بین دو کشور ایران و آمریکا ایجاد شود. اما بر اساس واقعیت‌های موجود در خصوص تعاملات بین المللی هیچیک از توافقات عملی نشد.
این استاد دانشگاه به نقش روسیه در اتفاقات اخیر و ارتباط امریکا با این کشور اشاره کرد و افزود: ترامپ در انتخابات یک شعار اصلی داشت و آن این است که آمریکا رو به افول است و من می‌توانم این افول را متوقف کنم. برای این منظور شبه کودتایی نظیر اخراج مهاجران را انجام می‌دهد. در حوزه سیاست خارجی معتقد است که یکی از دلایل افول این بود که کشور‌های دیگر نظیر اتحادیه اروپا به دلیل این که روسای جمهور ما احمق بودند، سر آمریکا را کلاه گذاشتند. به همین جهت نمی‌خواهیم برای کشور‌های دیگر هزینه بدهیم و قصد داریم هزینه‌های ناتو را پرداخت نکنیم.
وی با بیان اینکه ترامپ معتقد است دیگر برای کشور‌ها هزینه نمی‌کند، خاطر نشان کرد: عده‌ای نژادپرست در آمریکا معتقدند پوتین رهبر موفقی است و آنها هم سفید پوست هستند. چرا باید با روس‌ها مشکل داشته باشیم. ضمن اینکه اوکراینی‌ها نیز سفید پوست هستند و نباید کشته شوند. ترامپ نیز می‌گوید باید هزینه ناتو را خودتان تامین کنید و 5 درصد تولید ناخالص ملی کشور‌ها باید برای هزینه‌های ناتو پرداخت شود. به نظر من سیاست‌های فعلی ترامپ روند نزولی آمریکا را تسهیل می‌کند.
استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران افزود: در بحث روابط سیاسی ایران ما یک مشکلی داریم آن هم این است که روابط ایران و روسیه مخالفانی دارد که غالبا اطلاعات غلط منتشر می‌کنند. به محض نزدیکی دو کشور این شایعه بخش می‌شود که روسیه قصد فروش ایران را دارد.
دکتر فواد ایزدی ادامه داد: مسئولین هر کشور وظیفه دارند 99 درصد منافع ملی کشور خود را تامین کند. اگر مسئول کشور به منافع ملی توجه نکند خیانت کرده است. ما باید به طرف مقابل توجیه کنیم که روابط ما در دراز مدت به نفع منافع ملی دو کشور است؛ بنابراین روسیه به خاطر منافع کوتاه مدت منافع درازمدت با ایران یا چین را به خطر نمی‌اندازد. چرا که ترامپ چهار سال آینده از قدرت می‌رود و رییس جمهور بعدی اگر هم جمهوری خواه باشد قطعا مسیر فعلی را ادامه نمی‌دهد.
ایزدی افزود: ما در جامعه باید این موضوع را تبیین کنیم اینطور نیست که اگر روابط دو کشور آمریکا و روسیه بهبود یابد روابط روسیه و ایران تیره می‌شود و ما نیز باید سراغ کشور‌های غربی برویم. متاسفانه در محیط‌های بروکراسی نگاه به غرب بسیار قوی است. باید این نکته اصلأح شود.
این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه ایده کوچ فلسطینی‌ها از غزه موضوع جدیدی نیست، افزود: این موضوع اولین بار توسط داماد ترامپ مطرح شد. سال‌ها آمریکا دنبال این سیاست بود. حتی از 4 سال پیش جمعیت فلسطینی در منطقه افزایش یافته است. به طور کلی تحقق این سیاست کار شاید غیرممکن است.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1375811/دو-راهکار-مهم-ایران-برای-برون-رفت-از-مشکلات-داخلی-و-خارجی-در-تحولات-سیاسی-امروز
بستن   چاپ