ایرانیان جهان
تهران زیر فشار تحریم برای مذاکرات هسته‌ای
پنجشنبه 7 فروردين 1404 - 10:59:21
ایرانیان جهان - در بیانیه مشترکی که پس از مذاکرات با ایران در پکن صادر شد، چین و روسیه گفتند از ممانعت ایران مبنی بر اینکه برنامه هسته‌ای این کشور منحصراً برای اهداف صلح آمیز است، استقبال می‌کنند و حق تهران برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای باید کاملا مورد احترام قرار گیرد. در سال 2015 ایران موافقت کرد که برنامه هسته‌ای خود را در ازای لغو تحریم‌های بین‌المللی در توافق با ایالات‌متحده، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان محدود کند.
اما در سال 2018، دونالد ترامپ، یک سال پس از اولین دوره ریاست جمهوری خود، از این پیمان خارج شد. معاون وزیر امور خارجه چین، ما ژائوکسو، پس از جلسه به خبرنگاران گفت: چین، روسیه و ایران تاکید کردند که طرف‌های مربوطه باید متعهد به رسیدگی به ریشه وضعیت فعلی و کنار گذاشتن تحریم، فشار یا تهدید به زور باشند. چین، روسیه و ایران همچنین بر ضرورت پایان دادن به همه تحریم‌های یک جانبه غیرقانونی تاکید کردند.
دیدار ژائوکسو با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه و کاظم غریب آبادی، معاون وزیر امور خارجه ایران، چند روز پس از لغو دستورالعمل امریکا برای از سرگیری گفتگو در مورد برنامه هسته‌ای توسط تهران صورت گرفت. ترامپ هفته گذشته گفت که نامه ای به آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران، مبنی بر پیشنهاد مذاکرات هسته‌ای ارسال کرده و افزود: دو راه برای ایران وجود دارد، نظامی یا توافق.
مسعود پژشکیان، رئیس‌جمهور ایران، در پاسخ گفت: در حالی که تهدید می‌شود، با ایالات‌متحده مذاکره نخواهد کرد و ایران در برابر دستورات ایالات‌متحده سر خم نخواهد کرد. ایران پس از آن که شش عضو از 15 عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد- امریکا، فرانسه، یونان، پاناما، کره جنوبی و بریتانیا، یک جلسه پشت درهای بسته برای بحث در مورد برنامه هسته‌ای خود برگزار کردند، خشمگین‌تر شد. تهران گفت که این نشست یک سوءاستفاده از شورای امنیت سازمان ملل بوده است.
این جلسه همچنین مورد انتقاد چین قرار گرفت و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین گفت که مداخله عجولانه شورای امنیت در ایجاد اعتماد مفید نبود. به گفته مقامات ایرانی، با وجود لفاظی‌های سرپیچی کننده تهران، درگیر شدن با ایالات‌متحده برای توافق هسته‌ای ممکن است گزینه عملی‌تر باشد، با تحریم‌های فلج‌کننده‌ای که اقتصاد ایران را تحت فشار قرار می‌دهد و ناآرامی‌های عمومی را تحریک می کند.
برنامه هسته‌اى ایران مدت‌هاست که کار بر روی ساخت سلاح هسته‌ای را رد کرده است. اما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ماه گذشته اعلام کرد ایران به طور چشمگیری غنی‌سازی اورانیوم را تا نزدیک به 90% درجه تسلیحاتی تسریع کرده است. در ماه فوریه، ترامپ کمپین فشار حداکثری خود علیه ایران را که شامل تلاش برای کاهش صادرات نفت به صفر به منظور جلوگیری از دستیابی به سلاح هسته‌ای است، بازگرداند. غریب‌آبادی افزود: برنامه هسته‌ای ایران ماهیت صلح آمیز دارد. ایران بازرسی‌های عظیمی از آژانس انرژی هسته‌ای دریافت می کند و برنامه هسته‌ای ما هرگز به سمت اهداف غیر صلح آمیز منحرف نشده است. وی افزود: علت اصلی وضعیت فعلی، خروج یک جانبه ایالات‌متحده از پیمان 2015 است.
وانگ پس از نشست سه جانبه به طور جداگانه به وزرای ایران و روسیه گفت: چین امیدوار است که همه طرف‌ها در نیمه راه یکدیگر را ملاقات کنند و در اسرع وقت گفت‌وگو و مذاکرات را از سر گیرند. ایالات‌متحده باید صداقت خود را نشان دهد و هرچه زودتر به مذاکرات با ایران بازگردد.
وزارت امور خارجه ایران تحریم‌های جدیدی که توسط ایالات‌متحده علیه وزیر نفت ایران و برخی از کشتی‌های هنگ‌کنگ که بخشی از «ناوگان سایه» است و به پنهان کردن محموله‌های نفتی ایران کمک می کند اعمال شده را محکوم کرد. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت که تحریم‌های جدید شواهد روشنی از کذب بودن ادعاهای تکراری مقامات امریکایی در مورد آمادگی آنها برای مذاکرات است.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1386060/تهران-زیر-فشار-تحریم-برای-مذاکرات-هسته‌ای
بستن   چاپ