ایرانیان جهان
تاثیر سیاست‌های ترامپ در مهاجرت دانشمندان آمریکایی
دوشنبه 18 فروردين 1404 - 04:05:30
ایرانیان جهان - گروه بین‌الملل دفاع‌پرس: انتشار نتایج یک نظرسنجی که مجله معتبر «نیچر» حاکی از تمایل سه چهارم دانشمندان آمریکایی به مهاجرت از این کشور به دلیل سیاست‌های «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا است. در این نظرسنجی که از میان 1200 دانشمند این کشور انجام شده حدود 900 نفر از آنها گفتند که به مهاجرت از آمریکا فکر می‌کنند.
اما عامل اصلی در اینکه سه چهارم دانشمندان آمریکا به فکر مهاجرت از این کشور افتادند، تغییرات گسترده‌ای است که دولت جدید «دونالد ترامپ» در حوزه پژوهش‌های علمی آمریکا ایجاد کرده است. این شرایط جدید و البته غیرعادی موجب شده تا بسیاری از دانشمندان این کشور وادار به تأملی دوباره درباره ادامه زندگی و حرفه‌شان در آمریکا شوند.
از طرف دیگر، دولت ترامپ بودجه‌های پژوهشی را به شدت کاهش داده و بخش‌های وسیعی از تحقیقات علمی را که با حمایت مالی دولت فدرال انجام می‌شدند متوقف کرده است. امری که موجب شده تا بخش‌های تحقیقاتی و پژوهشی در این کشور برای ادامه فعالیت و حیات خود با مسائل و مشکلات پیش‌بینی نشده و غافلگیرکننده‌ای رو‌به‌رو شوند.
بر اساس نظرسنجی که مجله معتبر «نیچر» (Nature) از پژوهشگران آمریکایی انجام داده است، بیش از 75٪ از پاسخ‌دهندگان گفته‌اند که پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، به مهاجرت به خارج فکر می‌کنند. این دانشمندان عنوان کردند که به دلیل آشفتگی‌های ناشی از روی کار آمدن دولت ترامپ به فکر ترک آمریکا افتادند و «اروپا» و «کانادا» را از جمله گزینه‌های اصلی برای مهاجرت معرفی کرده‌اند.

ایرانیان جهان

موضوع مهم و قابل توجه دیگر در این میان این است که این میل به مهاجرت دانشمندان آمریکایی در میان پژوهشگران جوان‌تر بیشتر و پررنگ‌تر از سایر اقشار پژوهشگران بوده است. ضمن اینکه از میان 690 پژوهشگر دوره کارشناسی‌ارشد، 548 نفر گفته‌اند که به فکر مهاجرت افتاده‌اند؛ همچنین 255 نفر از 340 دانشجوی دکتری نیز چنین نظری داشته‌اند.
اما اگر بخواهیم به ریشه اصلی تمایل دانشمندان آمریکا برای مهاجرت و ترک این کشور برسیم باید در ابتدا به این موضوع مهم توجه کنیم که دولت ترامپ بودجه پژوهشی را به‌شدت کاهش داده و بخش‌های وسیعی از علوم مورد حمایت دولت فدرال را، در قالب طرح کاهش هزینه‌های سراسری که توسط میلیاردر سرشناس «ایلان ماسک» رهبری می‌شود، متوقف کرده است.
این واقعه موجب شده تا ده‌ها هزار کارمند فدرال، از جمله شمار زیادی از دانشمندان، بر اساس حکم دادگاه اخراج و سپس دوباره استخدام شده‌اند و هشدار‌هایی درباره موج جدیدی از اخراج‌ها نیز مطرح شده است. ضمن اینکه، سخت‌گیری‌های مهاجرتی و درگیری‌های پیرامون آزادی‌های علمی و دانشگاهی، باعث آشفتگی شدید در میان پژوهشگران شده و فضایی از عدم اطمینان و بی‌ثباتی را بر سراسر ساختار پژوهش در آمریکا حکم‌فرما کرده است.

ایرانیان جهان

حال نکته بسیار جالب توجه اینجاست که مجله معتبر «نیچر» (Nature) در قالب نظرسنجی از خوانندگان خود این سوئال مهم را مطرح کرده است که آیا این تغییرات باعث شده به ترک آمریکا فکر کنند؟ اما از میان 1650 نفری که این پرسشنامه را تکمیل کردند، بسیاری از شرکت‌کنندگان در نظرسنجی گفته‌اند که در صورت مهاجرت، ترجیح می‌دهند به کشور‌هایی بروند که از قبل در آنجا همکار، دوست، خانواده یا آشنایی زبانی دارند.
البته این تمام ماجرا نیست و یکی از پاسخ‌دهندگان به نظرسنجی مجله «نیچر» (Nature) نوشته است «هر جایی که از علم حمایت کند.» برخی دیگر از دانشمندان نیز که برای کار به آمریکا آمده بودند، هم‌اکنون به دنبال تدوین برنامه‌ای برای بازگشت به کشور خود هستند.
از طرف دیگر، نظرسنجی اخیر نشان می‌دهد که اخراج پژوهشگران از سازمان‌هایی مانند NOAA و NASA و کاهش 420 میلیون دلاری قرارداد‌های ناسا که با اولویت‌های کاخ سفید هم‌راستا نیست، نگرانی‌ها و نابسامانی‌هایی را در میان جامعه علمی آمریکا ایجاد کرده است.

ایرانیان جهان

در تحولی مهم، وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا نیز قصد اخراج 10،000 نفر را دارد که بر CDC و FDA نظارت دارد. مؤسسات ملی سلامت، کمک‌هزینه‌های تحقیقات کووید را کاهش داده و آژانس حفاظت محیط زیست هم در حال هدف‌گیری کمک‌های زیست‌محیطی است.
در هفته گذشته، دولت ترامپ حداقل 68 کمک‌هزینه به ارزش 40 میلیون دلار را لغو کرده که این اقدامات اعتراضاتی در سراسر کشور به دنبال داشته است. ضمن اینکه، برخی به دلیل از دست دادن حمایت مالی، مانند دانشجویی در ژنومیک گیاهی که کمک‌هزینه‌اش قطع شده، چاره‌ای جز ترک آمریکا را برای خود نمی‌بینند.
و در آخر، دانشمندان در آمریکا از اولویت ندادن به حوزه‌هایی مثل سیستم‌های غذایی جهانی انتقاد دارند و برخی خارجی‌ها قصد بازگشت به کشور خود را دارند، در حالی که دانشگاه‌های بین‌المللی این را فرصتی برای جذب استعداد می‌دانند.
انتهای پیام/ 134

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1395407/تاثیر-سیاست‌های-ترامپ-در-مهاجرت-دانشمندان-آمریکایی
بستن   چاپ