ایرانیان جهان
سید هادی برهانی: عمان برای ایران یک همسایه خوب و مثبت‌اندیش است/ مذاکرات در مسیر درستی افتاده و در حال پیشرفت است/ طرفین تلاش می‌کنند این مذاکرات موفق شود
يکشنبه 24 فروردين 1404 - 15:01:22
ایرانیان جهان - مذاکرات در مسیر درستی افتاده و در حال پیشرفت است، گفت: واقعیت این است که خود ترامپ این توافق را می‌خواهد و احتیاج به موفقیت دارد؛ و موضع‌گیری‌هایی که تا به حال کرده هم نشان می‌دهد مایل است که این توافق صورت بگیرد. اگر ما بتوانیم با خود ترامپ تعامل داشته باشیم، می‌توانیم این توافق را پیش ببریم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اما اگر کار دست اطرافیان او و افراد دسته دو و سه بیفتد، در میان آنها افرادی از مقامات آمریکایی و مشاورین دولت ترامپ هستند که گرایشات صهیونیستی دارند و مایل نیستند این مذاکرات به توافق برسد.
مشروح گفت‌وگوی خبرنگار جماران با سید هادی برهانی را در ادامه می‌خوانید:
ارزیابی شما از موضع دو طرف مذاکره دیروز چیست؟
بر اساس مواضعی که طرفین گرفتند، یعنی هم طرف ایرانی و هم طرف آمریکایی، و همچنین اظهارات دیگران به ویژه عمان که میانجی مذاکرات بود، امروز با کمال قدرت می‌شود گفت که این مذاکرات مثبت بوده و یک تحول مثبتی در روابط این دو کشور اتفاق افتاده است. چون طرفین از مذاکرات کاملا اظهار رضایت کردند و مذاکرات را سازنده و خوب دانستند.
نقش عمان را به عنوان میانجی چطور دیدید؟ وزیر خارجه و سایر مقامات عمان چقدر در پیشرفت این مذاکرات تأثیر داشتند؟
اخباری که ما از نقش عمان داریم، نشان می‌دهد که نقش عمان خیلی مثبت بوده و ایران تصمیم درستی گرفته در مورد اینکه مذاکرات را به عمان برده و همچنین پیشنهاد کرده که عمان واسطه ایران و آمریکا در این مذاکرات باشد. اگر این را در کنار تاریخ این مسأله بگذاریم، می‌توان ادعا کرد عمان یکی از بهترین همسایگانی است که ایران دارد. یعنی در مشکلات روابط خارجی ما، به ویژه در مشکلاتی که ما با آمریکا داریم، عمان تا اینجای کار خیلی نقش مثبت و سازنده‌ای را ایفا کرده و از این جهت باید این امتیاز را به عمان داد که برای ایران یک همسایه خوب و مثبت‌اندیش است؛ و نقش عمان در حل و فصل مشکلات بین‌المللی ایران دوستانه و تاریخی است.
نکته بعدی در خصوص ادامه این مذاکرات است. به نظر شما دورهای بعدی مذاکرات به چه سمتی می‌رود و در چه بازه زمانی می‌شود امیدوار بود که ایران و آمریکا بتوانند به توافق برسند؟
به نظر می‌رسد که مذاکرات در مسیر درستی افتاده و در حال پیشرفت است. الآن تاریخ و مکان دور دوم هم مشخص شده و نشان می‌دهد مذاکرات دارد جلو می‌رود. با توجه به اینکه رهبران دو کشور هم به این توافق و حل اختلاف نیاز دارند، می‌شود پیش‌بینی کرد که طرفین تلاش می‌کنند که این مذاکرات موفق شود. از این جهت به هر حال طرفین خواهان موفقیت مذاکرات هستند.
اما آنچه که اندکی امیدها را کم و ایجاد نگرانی می‌کند و نمی‌گذارد ما با اطمینان بگوییم که اراده و خواست طرفین حتما محقق می‌شود، خرابکاری‌هایی است که انجام می‌شود. چون این توافق دشمنان سرسخت و کینه‌توزی دارد که از همه امکانات خودشان استفاده می‌کنند برای اینکه این را تخریب کنند؛ و اینها متأسفانه هم در کاخ سفید و هم در تهران نفوذ و تأثیر دارند. اگر اینها نقش‌آفرینی کنند و بتوانند دست برتر را در نقش‌آفرینی داشته باشند، ممکن است این عامل منجر شود به اینکه مذاکرات به نتیجه نرسد.
به خرابکاری صهیونیست‌ها در این موضوع اشاره کردید. برای جلوگیری از این خرابکاری صهیونیست‌ها چه کارهایی باید انجام شود؟
به نظرم ما در چند بخش می‌توانیم به این موضوع توجه داشته باشیم. در داخل آمریکا محافل صهیونیستی و لابی اسرائیل حاضر است و حتی در داخل کاخ سفید نیرو و تأثیر دارند. کاری که می‌شود در آمریکا کرد، این است که ایران بتواند هرچه بیشتر به خود ترامپ نزدیک شود. چون واقعیت این است که خود ترامپ این توافق را می‌خواهد و احتیاج به موفقیت دارد؛ و موضع‌گیری‌هایی که تا به حال کرده هم نشان می‌دهد مایل است که این توافق صورت بگیرد.
اگر ما بتوانیم با خود ترامپ تعامل داشته باشیم، می‌توانیم این توافق را پیش ببریم. اما اگر کار دست اطرافیان او و افراد دسته دو و سه بیفتد، در میان آنها افرادی از مقامات آمریکایی و مشاورین دولت ترامپ هستند که گرایشات صهیونیستی دارند و مایل نیستند این مذاکرات به توافق برسد. لذا به نظرم این مسأله در سمت آمریکا مهم است. متأسفانه خود ایران که در آمریکا لابی ندارد اما از طریق دوستانی مثل قطر و عربستان که به شخص ترامپ دسترسی دارند، می‌تواند این دیپلماسی و ابتکار عمل را پیش ببرد.
یعنی نظر شما این است که دورهای بعدی مذاکرات در سطح بالاتر از وزیر خارجه و نماینده ویژه برگزار شود و به سطح رؤسای جمهور دو کشور کشیده شود یا الگوی دیگری در نظر شما است؟
یک بخش همین است که حتما در یک مرحله پیشرفته‌ای که کار به مرحله مناسبی رسید، گفت‌وگوی مستقیم رؤسای جمهور دو کشور می‌تواند خیلی مفید و مؤثر باشد. اما فقط منظور این نیست. یعنی همان طور که عرض کردم، این امکان هم وجود دارد که از طریق مقاماتی که به ما نزدیک هستند، بتوانیم با ترامپ در تماس باشیم.
یک مشکلی هم که ما در داخل کشور داریم این است که متأسفانه هم اسرائیل در کشور ما تأثیرگذار هست و هم در داخل کشور نیروهایی هستند که واقع‌بینی سیاسی لازم را ندارند و حساسیت این برهه را درک نمی‌کنند. به نظر من در این حوزه ما باید با حساسیت کامل و سوء ظن به حرکت‌هایی که در داخل صورت می‌گیرد نگاه کنیم؛ از این جهت که اسرائیل در صحنه داخلی ما مطمئنا از زاویه منافع اسرائیل مسأله را توجیه نمی‌کند؛ مسلّم صداهایی که در داخل کشور تلاش دارند مسأله را تخریب کنند، به شعارهای انقلابی و اسلامی و منافع کشور متوسل می‌شوند. چون اسرائیل نشان داده در ساخت گفتمان‌هایی که کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد، تأثیر دارد.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1404078/سید-هادی-برهانی--عمان-برای-ایران-یک-همسایه-خوب-و-مثبت‌اندیش-است--مذاکرات-در-مسیر-درستی-افتاده-و-در-حال-پیشرفت-است--طرفین-تلاش-می‌کنند-این-مذاکرات-موفق-شود
بستن   چاپ