ایرانیان جهان
بازار‌های جهانی در تلاطم؛ از سقوط نفت و گاز تا صعود طلا زیر سایه جنگ تجاری
سه شنبه 26 فروردين 1404 - 19:40:15
ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، در معاملات روز سه‌شنبه، بازار‌های جهانی شاهد نوسانات محسوسی در بخش انرژی و فلزات بودند. نفت برنت با افتی قابل توجه به زیر 64.5 دلار در هر بشکه سقوط کرد؛ کاهشی که عمدتاً ناشی از نشانه‌های ضعف در تقاضا و احتمال تداوم مازاد عرضه در سال‌های آینده است. آژانس بین‌المللی انرژی در تازه‌ترین گزارش خود پیش‌بینی تقاضای جهانی نفت در سال 2025 را به‌طور چشمگیری کاهش داده و هشدار داده مازاد عرضه ممکن است تا سال 2026 نیز ادامه داشته باشد.
هم‌زمان، اوپک و اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز با استناد به رشد اقتصادی کندتر، تشدید تنش‌های تجاری و کاهش مصرف سوخت، چشم‌انداز خود را نزولی کرده‌اند. بر همین اساس، جنگ تعرفه‌ای دونالد ترامپ نگرانی‌ها از رکود جهانی را افزایش داده، به‌ویژه در دو کشور آمریکا و چین که بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان نفت در جهان محسوب می‌شوند. هرچند تعلیق موقت بخشی از تعرفه‌ها بر کالا‌های الکترونیک تا حدی بازار‌ها را آرام کرده، اما جو کلی هم‌چنان شکننده است. علاوه بر این، افزایش تولید از سوی اوپک‌پلاس و احتمال بازگشت نفت ایران به بازار جهانی با پیشرفت مذاکرات هسته‌ای با آمریکا نیز به نگرانی‌ها در خصوص عرضه افزوده‌اند.
بازار گاز طبیعی در بازار گاز طبیعی نیز قیمت‌ها کاهش یافت و به زیر 3.4 دلار به‌ازای هر میلیون واحد حرارتی بریتانیایی (MMBtu) رسید که پایین‌ترین سطح در 2 ماه اخیر محسوب می‌شود. این افت در پی افزایش چشمگیر تولید گاز در آمریکا و پیش‌بینی هوای معتدل تا پایان ماه آوریل رخ داده است. تولید روزانه گاز در 48 ایالت اصلی آمریکا به‌طور میانگین به 106.3 میلیارد فوت مکعب رسیده که نسبت به رکورد ماه مارس نیز بیشتر است. همچنین در روز‌های اخیر، تولید روزانه رکورد جدید 107.4 میلیارد فوت مکعب را ثبت کرده است. این در حالی است که تقاضای گرمایشی به دلیل گرمای هوا کاهش یافته، اگرچه صادرات گاز طبیعی مایع (LNG) به رکورد جدید 16.3 میلیارد فوت مکعب در روز رسیده که بخش عمده آن از تأسیسات جدید شرکت Venture Global در لوئیزیانا تأمین شده است.
طلا در بازار فلزات گران‌بها، طلا با عبور از سطح 3220 دلار در هر اونس، به رشد خود ادامه داد. افزایش تقاضا برای دارایی‌های امن ناشی از تردید‌ها درباره برنامه‌های تعرفه‌ای رئیس‌جمهور ترامپ، از جمله دلایل اصلی صعود قیمت طلا بوده است. ترامپ با وجود تعلیق موقت تعرفه بر کالا‌های فناوری، اکنون به‌دنبال اعمال معافیت‌هایی در تعرفه‌های 25 درصدی بر واردات خودرو است. در همین حال، آغاز تحقیقات امنیت ملی درباره واردات دارو و نیمه‌رسانا‌ها نیز احتمال اعمال تعرفه‌های جدید را افزایش داده است. در حوزه سیاست‌گذاری پولی، سخنان اخیر اعضای فدرال رزرو از جمله کریستوفر والر مبنی بر آمادگی برای کاهش نرخ بهره در صورت تثبیت تعرفه‌ها، به رشد قیمت طلا دامن زده است. بازار‌ها در حال حاضر حدود 85 واحد پایه کاهش نرخ بهره تا پایان سال را پیش‌بینی می‌کنند.
نقره نقره نیز روز سه‌شنبه در محدوده 32.30 دلار در هر اونس تثبیت شد. این در حالی است که طی چهار جلسه گذشته، روندی صعودی را پشت سر گذاشته بود. در شرایطی که بازار‌ها به تحلیل سیگنال‌های متضاد از سوی سیاست‌های تجاری ایالات متحده ادامه می‌دهند، سرمایه‌گذاران با احتیاط رفتار کرده‌اند. اظهارات رئیس‌جمهور چین درباره ضرر‌های متقابل در جنگ تجاری و همچنین تأکید مجدد فدرال رزرو بر حمایت از رشد اقتصادی به‌رغم فشار‌های تورمی، بر چشم‌انداز بازار فلزات تأثیر گذاشته‌اند.
بازار فلزات پایه در بازار فلزات پایه، قیمت میلگرد فولادی در چین همچنان در حدود 3050 یوان در هر تن باقی مانده است که نشان‌دهنده بیش از 7 درصد کاهش از ابتدای سال جاری است. تنش‌های تجاری فزاینده میان آمریکا و چین بر چشم‌انداز تقاضا در بخش ساخت‌وساز و تولیدات صنعتی در بزرگ‌ترین مصرف‌کننده جهانی فلزات فشار وارد کرده‌اند. چین در واکنش به تعرفه‌های آمریکا، سطح تعرفه‌ها را تا 125 درصد افزایش داده و تأکید کرده که به‌دنبال تلافی بیشتر نخواهد بود. با این حال، انتظارات از اقدامات محرک اقتصادی گسترده‌تر از سوی پکن، امید‌ها به بهبود تقاضای داخلی و حمایت از توسعه مسکن را زنده نگه داشته است. همچنین دولت چین سیگنال‌هایی مبنی بر اعمال محدودیت‌های ظرفیت برای کارخانه‌های فولادی در واکنش به سیاست‌های حمایت‌گرایانه و محدودکننده کشور‌های دیگر از جمله ویتنام، کره جنوبی و برزیل ارائه داده است.
بازار سنگ آهن در نهایت، بازار سنگ آهن نیز کاهش را تجربه کرده و با افت 3.41 درصدی از ابتدای سال، به 99.85 دلار در هر تن رسیده است. این در حالی است که بالاترین رکورد تاریخی این ماده خام در ژوئیه 2021 با قیمت 219.77 دلار ثبت شده بود. افت قیمت اخیر عمدتاً تحت تأثیر نگرانی‌ها درباره کاهش تقاضای جهانی به‌ویژه در چین، کاهش چشم‌انداز رشد صنعتی و افزایش موجودی انبار‌ها در بنادر اصلی قرار دارد.
جمع‌بندی این روند‌ها نشان می‌دهند چشم‌انداز بازار‌های جهانی در سال 2025 همچنان با عدم‌قطعیت‌های متعددی مواجه است که عمدتاً ناشی از سیاست‌های اقتصادی و تجاری ایالات متحده، واکنش‌های متقابل شرکای تجاری، و تحولات ژئوپولیتیک است.
منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1407730/بازار‌های-جهانی-در-تلاطم؛-از-سقوط-نفت-و-گاز-تا-صعود-طلا-زیر-سایه-جنگ-تجاری
بستن   چاپ