ایرانیان جهان
غول صنعتی جهان مهار می‌شود؟
دوشنبه 1 ارديبهشت 1404 - 00:55:44
ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، ارزش دلاری صادرات ماه گذشته به میزان 12.4 درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت، طبق داده‌های منتشرشده توسط مقامات گمرکی در روز دوشنبه که به‌طور قابل توجهی از برآورد‌های نظرسنجی رویترز با رشد 4.4 درصد فراتر رفت و بیشترین افزایش از اکتبر سال گذشته را نشان داد. واردات در ماه مارس نسبت به سال گذشته 4.
3 درصد کاهش یافت، در مقایسه با پیش‌بینی‌های اقتصاددانان که کاهش 2 درصد را انتظار داشتند. در دوماه اول سال، صادرات چین بیشتر از حد انتظار کاهش یافته و تنها 2.3 درصد نسبت به سال گذشته رشد کرده است که کمترین رشد از آوریل 2024 به شمار می‌رود. واردات با کاهش شدیدتر از حد انتظار 8.4 درصدی نسبت به سال گذشته، شدیدترین افت خود از نیمه سال2023 را تجربه کرد. ژی‌وی ژانگ، رئیس و اقتصاددان ارشد در مدیریت دارایی پین‌پوینت گفت: صادرات احتمالا در ماه‌های آینده تضعیف خواهد شد؛ زیرا تعرفه‌های ایالات متحده به‌شدت افزایش یافته است. وی در ادامه افزود: در کوتاه‌مدت، من انتظار هرج و مرج در زنجیره‌های تامین و کمبود احتمالی در ایالات متحده را دارم که ممکن است تورم را افزایش دهد. ژانگ اظهار کرد: سیاست‌های تجاری همچنان بسیار نامشخص باقی مانده‌اند و این امر چالش‌ها را برای کسب‌وکار‌هایی که به دنبال تنظیم زنجیره‌های تامین و برنامه‌های هزینه سرمایه هستند، افزایش می‌دهد. حتی اگر شرکت‌ها تصمیم بگیرند زنجیره‌های تامین خود را جابه‌جا کنند، ساخت کارخانه‌ها زمان‌بر است.
رهبری چین رشد سالانه‌ای با هدف حدود 5 درصد برای امسال تعیین کرده است؛ هدفی که با توجه به چشم‌انداز جنگ تجاری رو به افزایش و مصرف داخلی به‌طور مداوم ضعیف‌تر، دستیابی به آن دشوارتر به نظر می‌رسد. از زمان آغاز به کار رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، در ژانویه تعرفه‌های تجمعی 145 درصدی را بر تمام واردات از چین اعمال کرده است؛ از جمله یک عوارض 20 درصدی که به ادعای او به نقش پکن در تجارت فنتانیل مربوط می‌شود.
چین با افزایش تعرفه‌های متقابل از جمله وضع تعرفه‌های تا 15 درصد روی برخی کالا‌های آمریکایی و تعرفه‌های عمومی 125 درصد در آخرین اقدام تلافی‌جویانه روز جمعه گذشته پاسخ داده است. لینگجون وانگ، معاون رئیس اداره گمرک در یک کنفرانس خبری روز دوشنبه گفت: سوءاستفاده از تعرفه‌ها توسط دولت ایالات متحده، موانعی برای تجارت جهانی ایجاد کرده است. وانگ در ادامه افزود: چین تمام اقدامات تلافی‌جویانه اعلام‌شده علیه ایالات متحده را به‌طور دقیق مطابق با قانون اجرا خواهد کرد؛ درحالی‌که به ادامه گشودن اقتصاد خود برای همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری متقابل با کشور‌های مختلف جهان ادامه خواهد داد.
در خبری خوش برای بسیاری، جمعه گذشته دولت ترامپ معافیت‌هایی برای تعرفه‌های متقابل روی تعدادی از محصولات الکترونیک، از جمله گوشی‌های هوشمند، کامپیوترها، نیمه‌هادی‌ها، سلول‌های خورشیدی و فلش‌درایوها، طبق اطلاعیه‌ای از گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده صادر کرد. مالیات 20 درصدی مرتبط با فنتانیل همچنان برقرار است.
وزارت بازرگانی چین معافیت‌ها را گامی کوچک از سوی ایالات متحده برای اصلاح عمل نادرست تعرفه‌های متقابل یک‌جانبه خواند و از واشنگتن خواست تعرفه‌های سنگین را به‌طور کامل لغو کند. طبق محاسبات CNBC از داده‌های رسمی گمرکی صادرات چین به ایالات متحده در ماه مارس نسبت به سال گذشته از نظر ارزش کل 9.1 درصد افزایش یافت؛ درحالی‌که واردات از ایالات متحده 9.5 درصد کاهش یافت. آمریکا همچنان بزرگ‌ترین شریک تجاری چین در صادرات و واردات است و حدود 10 درصد از کل تجارت چین را تشکیل می‌دهد.
صادرات این کشور به اتحادیه کشور‌های جنوب شرق آسیا در ماه گذشته 11.6 درصد افزایش یافت. از طرفی صادرات به ویتنام نزدیک به 19 درصد افزایش داشت؛ درحالی‌که واردات از این منطقه 9.8 درصد رشد کرد.
در همین حال، صادرات چین به اتحادیه اروپا 10.3 درصد افزایش یافت؛ درحالی‌که واردات 7.5 درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافت. واردات سنگ آهن چین در مارس به میزان 6.7 درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافت و به حدود 94میلیون تن رسید که پایین‌ترین سطح از سال2023 بود. همچنین طبق اطلاعات رویترز، واردات سویا 36.8 درصد کاهش یافت و به پایین‌ترین سطح از سال2008 رسید. طبق داده‌های گمرک، واردات نیمه‌رسانا‌ها و نفت‌خام به ترتیب 11.2 درصد و 4.8 درصد افزایش یافت.
صادرات نیمه‌هادی‌ها و عناصر نادر آن بیش از 25 درصد و 20 درصد به ترتیب نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. فراخوان‌ها برای تحریک اقتصادی فشار بر مقامات چینی افزایش یافته است تا اقدامات محرک قوی‌تری را برای حمایت از مصرف داخلی و بازار مسکن ارائه دهند؛ درحالی‌که وابستگی اقتصاد به صادرات و سرمایه‌گذاری را کاهش دهند. داده‌های منتشرشده در هفته گذشته نشان داد که مصرف‌کنندگان چینی همچنان از خرج کردن امتناع کرده‌اند؛ به‌طوری‌که قیمت‌های مصرف‌کننده برای دومین ماه متوالی کاهش یافته و قیمت‌های تولیدکننده برای بیست و نهمین ماه متوالی کاهش یافته است. چندین بانک سرمایه‌گذاری پیش‌بینی‌های رشد چین در سال جاری را به‌دلیل تاثیرات ناشی از افزایش قابل توجه تعرفه‌های ایالات متحده بر کالا‌های چینی کاهش داده‌اند.
گلدمن ساکس، انتظار دارد دومین اقتصاد بزرگ جهان تنها 4 درصد در سال جاری رشد کند که 0.5 درصد کمتر از پیش‌بینی قبلی آن است. این در حالی است که انتظار دارد پکن سیاست‌های تسهیلی را برای مقابله با اختلال تعرفه‌ای تشدید کند. بانک وال استریت معتقد است که این اقدامات ممکن است نتوانند اثر منفی تعرفه‌ها را به‌طور کامل جبران کنند.
چین قرار است به زودی رقم رشد تولید ناخالص داخلی خود برای سه‌ماه اول را منتشر کند و پس از آن یک جلسه سطح بالا توسط بالاترین نهاد تصمیم‌گیری خود که به‌عنوان دفتر سیاسی شناخته می‌شود، در اواخر این ماه برگزار کند. انتظار می‌رود در جلسه سیاستگذاران اقدامات بیشتری برای تحریک تقاضای داخلی و جبران شوک تجاری معرفی کنند.
ترجمه فاطمه کرکچی منبع: دنیای اقتصاد

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1415172/غول-صنعتی-جهان-مهار-می‌شود؟
بستن   چاپ