ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز؛ با آغاز مذاکرات میان ایران و آمریکایی برخی فعالان رسانهای از سرمایه گذاری کلان آمریکاییها در ایران البته به شرط دستیابی به توافق سخن میگویند. در این راستا شایعاتی در شبکههای اجتماعی و برخی رسانهها منتشر شده که مدعی است
همزمان، ادعایی به نقل از ایلان ماسک، مشاور ارشد دولت ترامپ، درباره تمایل به سرمایهگذاری در ایران مطرح شده که امیدهایی را در افکار عمومی ایجاد کرده است. ادعای ماسک نیز از پستی در ایکس سرچشمه گرفت که مدعی دیدار او با ایروانی در نیویورک بود اما هیچ منبع رسمی این دیدار را تأیید نکرده است.
سرانجام امروز اول اردیبهشت ماه 1404 سخنگوی دولت در خصوص ارتباط اقتصادی با آمریکا گفت: «ما امور کشور را به مذاکره گره نمیزنیم اما همانطور که رییس جمهور گفتند سرمایهگذاری هیچ کشوری در ایران جز رژیم غاصب ممنوع نیست، البته زیرساختها علیالحساب برای سرمایهگذاری آمریکاییها فراهم نیست و فعلا تمرکز بر پیمانهای شانگهای و بریکس و… بهطور خاص همسایگان است.»
بیشتر نیز عباس عراقچی هدف از مذاکرات را «لغو بخشی از تحریمها» اعلام کرده بود نه جذب سرمایه کلان از سوی آمریکاییها. علاوه بر این این اظهارات در حالی مطرح میشود که کشور چین از سال 1397 تا 1403 صرفا 6/5 میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری کرده است که این رقم حاکی از موانع سرمایهگذاری خارجی به علت تحریمهای متعدد است.
علاوه بر این به باور بسیاری از تحلیلگران خوشبینی افراطی نسبت به سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران نه تنها میتواند به یک اهرم فشار در دست طرف مقابل تبدیل شود بلکه عاملی برای غفلت مسئولین از جذب سرمایههای داخلی میشود.
در این چارچوب یاسر طیبنیا، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفته است: «طبق آمار کل سرمایه گذاری آمریکا در کشورهای متحدش در خاورمیانه در سالهای 2022 و 2023، 80 میلیارد دلار بوده و در همین حال کل سرمایه ارز و طلایی که مردم ایران در خانههای خود دارند در سال گذشته 70 میلیارد دلار برآورد شده است؛ بنابراین اگر مردم اعتماد کنند و سرمایه خود را به میدان بیاورند به اندازه سرمایه گذاری آمریکا در منطقه میتوانند در کشور سرمایه گذاری خواهند داشت و با این پول میتوان 10 شرکت به ابعاد شرکت فولاد مبارکه در ایران ساخت.»
در ادامه نظرات چند تن از نمایندگان شورای اسلامی درباره فاصله خوشبینی افراطی به مسئله سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران تا واقعیت را میخوانید:

برای بدبینی و خوشبینی درباره مذاکرات زود است وحید احمدی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره علل خوشبینی و بدبینی به روند مذاکرات ایران و آمریکا به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: مذاکرات یک بخش ظاهری و رسانهای دارد و یک بخش واقعی و حل مسائل فیمابین که این دو با هم تفاوت دارند. هدف ما هم این هست که مذاکرات به سمت حل مسائل اساسی که طرفین بر سر آن توافق کردند، برود. در دو جلسه گذشته روی کلیات به یک تفاهم دست پیدا کردیم و این تفاهم باعث شده تا به سمت کار کارشناسی برویم و این کار کارشناسی هم به معنای بحث بر سر مسائل به طور دقیق و فنی است. رسیدن به این مرحله از سویی میتواند مذاکرات را تسریع کند و از سوی میتواند چالشهایی را ایجاد کند زیرا وقتی کار به مسائل کارشناسی میرسد حتما اختلاف نظرات نیز بیشتر میشود بنابراین
این دیپلمات پیشین کشورمان در ادامه افزود: به اعتقاد من سخن کسانی که بسیار خوشبینانه به مذاکرات نگاه میکنند دقیق نیست و کسانی که از مذاکرات با بدبینی دم میزنند هم تحلیلشان دقیق نیست. این قصه باید پیش برود تا ببینیم طرف مقابل تا چه حد به تعهداتش پایبند است، تیمهای کارشناسی را چگونه هدایت میکنند و طرح موضوعات را در چه مسیری قرار میدهند. آیا روی همین موضوعات کلی که مطرح شده بحث میکنند یا احیانا مسائل جدیدی را وارد مذاکرات میکنند.
احمدی با اشاره به احتمال سنگاندازی کشورهای ذینغع در مسیر مذاکرات گفت: باید دید اقدامات طرفهای ثالث در مذاکرات به منظور بر هم زدن یا زیادهخواهیها تا چه حد میتواند موثر باشد. جزئیات از سوی دو طرف هم هر چقدر بیشتر شود تجزیه و تحلیل مسائل سختتر و غیر کارشناسیتر میشود وهمه اینها مسائلی است که علامت سوال ایجاد میکند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در واکنش به برخی بدبینیها درباره احتمال طرح مطالبات فراهستهای از سوی طرف آمریکایی گفت: هر چیزی در روند مذاکرات امکان دارد و آمریکاییها در گذشته نیز نشان دادهاند که در مسائل جدی، پیمانشکنی میکنند و لذا این سابقه در مذاکرات این دور نیز شبهات و بدبینیهایی را ایجاد کرده است به همین دلیل باید صبر کرد تا گذر زمان برخی مسائل را روشن کند.
ادعای سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران فریبکاری است وی درباره هدف اصلی آمریکا از مذاکره و توافق گفت: مشکلات آمریکا فراتر از این بحثها است و این کشور نمیتواند در جبهههای مختلف بجنگد. یکی از جبهههای اصلی که آمریکا درگیر آن است مسائل مربوط به خاورمیانه و ایران است. آنها بیمیل نیستند مسئله ایران را به سمت و سویی بکشانند تا بتوانند سایر مسائلشان را حل و فصل کنند.
وی درباره خوشبینی برخی چهرههای سیاسی و رسانهای درباره سرمایهگذاری کلان آمریکاییها در ایران پس از حصول توافق گفت: این اظهارات کارشناسی نیست و حرفهای بیربطی برای فریب مردم در جامعه ما است. آمریکا خودش بزرگترین مشکلات اقتصادی را دارد و همین جنجالهای جهانی بر سر تعرفهها را در نظر بگیرید البته ترامپ ناچار شد در بسیاری موارد عقبنشینی کند. این چالشها نشان میدهد کسانی که اظهارتی درباره سرمایهگذاری چند هزار میلیاردی آمریکا در ایران میکنند از وضعیت اقتصادی ایران و آمریکا و ارتباط این دو با یکدیگر شناختی ندارند و میخواهد با طرح این دعاوی و بزک کردن آن، برخی مسائل غیرواقعی را در سطح جامعه مطرح کنند.

چارچوب مذاکرات فقط مسائل هستهای تعیین شده است محمد رشیدی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه روند مذاکرات تاکنون روشن و قابل قبول بوده به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: برای جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات چند مسئله حائز اهمیت است. در این چارچوب باید حقوق هستهای ملت ایران به عنوان دستاورد بزرگ دانشمندان کشور حفظ شود، علاوه بر این باید تحریمهای اولیه و ثانویه نیز لغو شود و بتوانیم به منابع مالی که انسداد پیدا کردهاند، دسترسی پیدا کنیم. در کنار این موارد طرف مقابل باید ضمانت دهد که اسنپ بک نیز اتفاق نمیافتد و بپذیرد که تمام این موارد راستیآزمایی شوند. اگر آمریکاییها این موارد را بپذیرند ما نیز حاضریم برخی ملاحظات آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بپذیریم. تاکنون مفاهمه خوبی بین طرفین صورت گرفته است و امیدواریم ادامه یابد.
وی در پاسخ به این پرسش که اگر خواستههای تیم آمریکایی از چارچوب مسائل هستهای فراتر رود، مذاکرات چه سرنوشتی پیدا میکند، گفت: قطعا چنین چیزی را تیم ایرانی نخواهد پذیرفت. ما در روز نخست مذاکرات و در پیشمذاکره شرایط خود را به طرف عمانی اعلام کردیم و گفتیم که فقط در چارچوب هستهای و رفع تحریمها گفتگو خواهیم کرد بنابراین انتظار داریم مسائل دیگری در مذاکرات دخالت داده نشود.
رشیدی با اشاره به احتمال اخلال در روند مذاکرات از سوی لابیهای صهیونیستی بیان کرد: البته حتما رژیم غاصب صهیونیستی به دنبال این است که مذاکرات شکل نگیرد و یا مسائل دیگری را خارج از چارچوب توافق شده وارد مذاکرات کند تا روند فعلی از هم بپاشد. البته پیش از مذاکرات نیز تهدیدهایی از سوی رژیم صهیونیستی علیه تمامیت ارضی ما صورت گرفت و معتقدیم اگر به کشورمان خدشهای وارد شود باید با قاطعترین و کوبندهترین روش پاسخ دهیم البته فعلا از مذاکرات راضی هستیم و مشکلی پیش نیامده است. چهارشنبه هفته جاری مذاکرات کارشناسی برگزار میشود و در این جلسه نیز جزئیات بررسی خواهد شد و امیدواریم خروجی نهایی رفع تحریمها باشد
نباید خودمان را دلخوش به سرمایهگذاران یک کشور کنیم
وی در واکنش به برخی ادعاها درباره این که توافق میان ایران و آمریکا منجر به سرمایهگذاری با ارقام بسیار بالایی مانند 1000 میلیارد تومان از سوی سرمایهگذاران آمریکایی در ایران میشود، گفت: جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی در دستور کار امسال دولت و مجلس است. مذاکرات چه به نتیجه برسد و چه نرسد این دستور کار باید دنبال شود و مسائل معیشتی مردم را نباید به مذاکرات گره بزنیم و این تدبیر مقام معظم رهبری است و یک حرف حق و عقلانی است.
عضو هیات رئیسه مجلس تصریح کرد: البته اگر این مذاکرات موجب شود که روند سرمایهگذاری در کشور تسهیل شود، از آن استقبال میکنیم و برای ما ارزشمند است اما این مسئله نباید مانع فراهم کردن زمینههای سرمایهگذاری داخلی شود. مذاکرات به بنبست بخورد یا نخورد برداشتن موانع برای سرمایه گذاران داخلی باید با جدیت دنبال شود. علاوه بر این نباید خودمان را محدود و دلخوش به سرمایهگذاران یک کشور کنیم زیرا کشورهای زیادی در جهان وجود دارند که خواهان سرمایهگذاری در ایران هستند و باید از طرق مختلف اسباب آن فراهم شود هر چند همواره باید الویت با سرمایهگذار داخلی و سامان دادن به پولهای سرگردان خرد و کلان داخلی باشد.

قدرت موشکی ایران تهدید در مذاکرات را از بین برده است یعقوب رضازاده، دبیر اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با ابراز امیدواری از تدوام روند فعلی مذاکرات به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: مذاکرات میان ایران و آمریکا با میانجیگری مقامات عمانی که به آنها اعتماد داریم، انجام میشود و در این فضا تاکنون پاسخهای مناسبی بین طرفین تبادل شده است. دو مذاکره اول و دوم بیشتر در راستای مفاهیم بود و اصل مذاکره که بحث بر سر مسائل فنی است از سوم اردیبهشت آغاز میشود.
وی در رابطه با چشمانداز مذاکرات و نحوه تعامل تیم آمریکایی در آینده گفت: در نامه جمهوریاسلامی به طرف آمریکایی خطوط قرمز کشور اعلام شده است و قطعا ترسیم این خطوط در راستای منافع جمهوری اسلامی است. امیدوارم تیم آمریکایی از لابیگری صهیونیستها و برخی اعضای کنگره آمریکا پیروی نکند و در جوی منطقی به پیشنهادات ما گوش فرا دهد. ایران بزرگترین و قدرتمندترین کشور غرب آسیا و قدرت موشکی بزرگ منطقه است و قطعا برای محدود کردن این توان موشکی ممکن است برخی کشورهای دیگر دخالت کنند. البته چنین قدرتی به نفع ما در مذاکرات است و در واقع نوعی برگ برنده است. به نظر میرسد طرف مقابل نیز باعلم به این توانایی، تهدیدات را کنار گذاشته است.
نسبت به سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران خوشبین نیستم دبیر اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مجلس در واکنش به اظهارتی درباره فراهم بودن زمینه سرمایهگذاری آمریکایی پس از توافق گفت: زیاد نسبت به این مسائل خوشبین نیستم. هر چند امیدوارم این مذاکرت در نهایت به نفع ملت ایران تمام شود اما خدای نکرده اگر قرار است رفاه و گشایشی ایجاد شود نباید با ذلت مردم همراه شود. در این زمینه خط و خطوط کلی را مقام معظم رهبری مشخص کردند و گفتند اقتصاد کشور را به مذاکرت گره نزنید.
انتهای پیام

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1416104/ادعای-سرمایهگذاری-کلان-آمریکایی-فریبکاری-است--نباید-دلخوش-به-سرمایهگذاران-یک-کشور-شویم