ایرانیان جهان
منطقه آزاد تجاری اردبیل؛ راهی به قفقاز، پلی برای اقتصاد
دوشنبه 1 ارديبهشت 1404 - 17:46:03
ایرانیان جهان - تین نیوز |
منطقه آزاد تجاری و صنعتی اردبیل فرصتی کلیدی برای رشد اقتصادی استان و کشور است، با توجه به موقعیت راهبردی اردبیل به عنوان دروازه ورود به کشورهای حوزه قفقاز، این منطقه می تواند به بستری مناسب برای جذب سرمایه گذار، توسعه تولید و تحقق شعار سال تبدیل شود.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایمنا، با توجه به موقعیت جغرافیایی استان اردبیل و نزدیکی آن به مرز جمهوری آذربایجان، راه اندازی منطقه آزاد تجاری و صنعتی در این استان، ضرورتی انکارناپذیر بود، به همین دلیل، ایجاد منطقه آزاد اردبیل در سال 1400 به تصویب رسید، اما اجرای آن با وقفه چندین ساله همراه شد.
استان اردبیل به دلیل هم مرزی با کشورهای همسایه همچون آذربایجان، ترکیه و کشورهای حوزه قفقاز از ظرفیت ویژه ای برای گسترش همکاری های تجاری و اقتصادی برخوردار است، سرانجام پس از سال ها پیگیری، منطقه آزاد تجاری و صنعتی اردبیل در سال 1403 به طور رسمی در شهرستان بیله سوار در شمال غرب کشور تأسیس شد، هدف از این اقدام، جذب سرمایه گذاری خارجی، توسعه تجارت و ایجاد اشتغال عنوان شده است.
در ماه های اخیر نیز هیئت مدیره این منطقه انتخاب و فعالیت رسمی آن آغاز شده است، این منطقه با معافیت های مالیاتی، تسهیلات ویژه برای سرمایه گذاران و حذف موانع قانونی زائد در تلاش است بستری مناسب برای رشد صنعتی، کشاورزی، گردشگری و خدماتی فراهم آورد و با جذب سرمایه و ایجاد فرصت های شغلی جدید به توسعه صنایع محلی، تقویت بخش خدمات و گردشگری، کاهش نرخ بیکاری و مهاجرت و ارتقای آموزش و مهارت آموزی نیروی کار کمک شایانی کند.
در مجموع راه اندازی منطقه آزاد اردبیل می تواند به عنوان یکی از محرک های اصلی توسعه اقتصادی استان عمل کند، مشروط بر آنکه با سیاست گذاری دقیق و مدیریت کارآمد همراه باشد.
اردبیل دروازه کشورهای حوزه قفقاز است صدیف بدری، نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی درباره ضرورت راه اندازی منطقه آزاد تجاری و صنعتی اردبیل می گوید: از دولت چهاردهم نهایت تقدیر و قدردانی را دارم که قانون جامع و کامل اجرای منطقه آزاد اردبیل را اجرا کرد، بر اساس مصوبه دولت و تصویب نهایی مجمع مصلحت تشخیص نظام، شهرستان بیله سوار که دارای زیرساخت های لازم بود، به عنوان نقطه آغاز منطقه آزاد تجاری و اقتصادی تعیین شد.
وی با بیان اینکه اگر نیاز به توسعه منطقه آزاد باشد که بدون شک روزی در آینده توسعه پیدا خواهد کرد، می افزاید: بر اساس نقشه مصوب مجلس بدون تردید از منطقه گرمی، پارس آباد، مشگین شهر، اردبیل و نمین الحاق ها صورت خواهد گرفت تا دامنه اثرگذاری به آن هدف تعریف شده برسد.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی ادامه می دهد: مناطق آزاد فرصتی در کشور برای سرمایه گذاری بخش خصوصی و خارجی بوده، چرا که اردبیل یک استان مرزی است که دروازه کشورهای حوزه قفقاز به شمار می رود.
بدری با بیان اینکه منطقه مغان فرصت استثنایی برای توسعه اقتصادی کشور است، تاکید می کند: باید دولت در کنار اجرای قانون منطقه آزاد اردبیل به زیر ساخت های ریلی و اتصال پارس آباد به شبکه ریلی اردبیل به میانه، احداث بزرگراه ها و جاده های چهار بانده نیز در این استان توجه کند.
عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و آذربایجان با اشاره به اجرایی شدن منطقه آزاد اردبیل گفت: این منطقه می تواند زمینه ساز مراودات و توافقات بیشتر با آذربایجان شود، نباید به برخی کشورهای استعمارگر اجازه سواستفاده از برخی اختلافات با آذربایجان را بدهیم، منطقه آزاد اردبیل زمینه ساز توافق با کشورهای همسایه است، چرا که این کشورها برای ما ظرفیت داشته و اردبیل نقطه و اشتراکات فرهنگی و تاریخی بی شماری با کشور آذربایجان دارد.
منطقه آزاد تجاری - صنعتی اردبیل، قلب تپنده اقتصادی مسعود امامی یگانه، استاندار اردبیل نیز در این ارتباط با بیان اینکه برکات و مزایای منطقه آزاد، کل استان را شامل می شود و این منطقه قلب تپنده اقتصادی خواهد شد، به خبرنگار ایمنا می گوید: شهرستان بیله سوار نقطه آغاز منطقه آزاد تجاری - صنعتی اردبیل بوده و امکان الحاق مناطق دیگر هم به آن امکان پذیر است، گمرک بیله سوار با قدمتی که دارد، می تواند در راه اندازی سریع منطقه آزاد و جذب سرمایه گذاران، نقش اساسی ایفا کند، عمده محصولات کشاورزی استان اردبیل به صورت خام صادر یا به فروش داخلی می رسد که در این زمینه ایجاد صنایع تبدیلی در منطقه، مانع خام فروشی می شود.
وی می افزاید: با استفاده از این ظرفیت ها می توان شاهد آینده ای امیدبخش برای مردم بود که نه تنها بهره وری تولید افزایش پیدا می کند، بلکه ارزش افزوده منطقه ای نیز بالا می رود.
امامی یگانه تصریح می کند: باید در افق آینده استان اردبیل بر توسعه صادرات و استفاده از ظرفیت های مرزی استان تمرکز کرد و از ظرفیت منطقه آزاد تجاری - صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی نمین بهره برداری کنیم.
استاندار اردبیل ادامه می دهد: منطقه آزاد تجاری و صنعتی اردبیل به عنوان قلب تپنده اقتصادی و فرصتی برای توسعه شهرستان بیله سوار و کل استان است و این منطقه زمینه ساز رشد و بالندگی در حوزه سرمایه گذاری و افزایش مراودات تجاری خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه تمام مردم استان باید از ظرفیت منطقه آزاد بهره مند شوند، می افزاید: با همراهی و همکاری مجمع نمایندگان استان اردبیل پیگیر رفع موانع و مشکلات بیله سوار از جمله راه های ارتباطی هستیم.
امامی یگانه تاکید می کند: فضا و فرصت برای دسترسی به بازار 400 میلیونی در اوراسیا و قفقاز از طریق بیله سوار وجود دارد و باید با جذب سرمایه گذار از ظرفیت های این شهرستان استفاده شود.
وی با اشاره به نام گذاری سال 1404 به نام «سرمایه گذاری برای تولید» از سوی رهبر معظم انقلاب می گوید: لازمه تحقق شعار سال جدید، افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی و جذب سرمایه گذاری و تسهیل این مسیر است.
منطقه آزاد مغان به نام استان اردبیل است ابراهیم فهیمی، نماینده مردم پارس آباد، بیله سوار و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی با تقدیر از نگرش یکپارچه و وحدت زمینه درباره منطقه آزاد اردبیل به خبرنگار ایمنا می گوید: بدون شک از بخشی نگری نتیجه نخواهیم گرفت، منطقه آزاد متعلق به استان اردبیل و به نام استان اردبیل است، موقعیت محلی مشخص و مصوب و نقطه شروع نیز شهرستان بیله سوار است.
فهیمی با اشاره به افتتاحیه دفتر منطقه آزاد در اردبیل در ماه های اخیر می افزاید: از وحدت و تلاش مجمع نمایندگان تقدیر می کنم، منطقه آزاد به زودی در مسیر فعالیت است و این فعالیت آغازی برای جهش اقتصادی استان و کشور خواهد بود.
بهروز خلیلی، سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری اردبیل نیز در این ارتباط می گوید: به زودی سند توسعه صادرات با هدف افزایش ارزش افزوده در استان اردبیل تدوین خواهد شد که این سند در اختیار تمام دستگاه های ذی ربط قرار می گیرد تا به عنوان یک نقشه راه در سال 1404 استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه در این سند به توسعه روابط اقتصادی و صادرات با کشورهای همسایه، اوراسیا، قفقاز، حاشیه خلیج فارس و واردات تکنولوژی برای افزایش بهره وری تأکید شده است، می افزاید: استان اردبیل دارای 200 میلیون دلار صادرات غیرنفتی است که سهم بسیار ناچیز از صادرات کشور محسوب می شود، در شناسایی فرصت های سرمایه گذاری باید تولید محصولات دانش بنیان، دارای ارزش افزوده بالا و صادرات محور در دستور کار قرار گیرد.
خلیلی تصریح می کند: راه اندازی زیرساخت منطقه آزاد به صورت هوشمند و تجهیز گمرک استان اردبیل و گرفتن مجوزهای لازم برای ترخیص محصولات مختلف از دیگر برنامه های مورد توجه خواهد بود.
با راه اندازی کامل منطقه آزاد اردبیل، صنایع کشاورزی و گردشگری پر رونق می شود اسلام محمدی، مدیرعامل منطقه آزاد اردبیل نیز در خصوص تأثیر منطقه آزاد اردبیل در توسعه اقتصادی این استان می گوید: شاخص های استقبال سرمایه گذاران، موقعیت ویژه گمرک بیله سوار و محدوده منطقه آزاد، پتانسیل های تولیدی که در منطقه و به ویژه در شمال استان به عنوان قطب کشاورزی، جاذبه های گردشگری که در مرکز استان و جنوب استان وجود دارد و موجب افزایش تردد از گمرک بیله سوار شده است، این نوید را می دهد که صنایع مرتبط با کشاورزی همچون صنایع غذایی، صنایع تبدلی و خدمات مرتبط با گردشگری همچون هتلداری و خدمات مرتبط با تجارت و ترانزیت منطقه آزاد اردبیل پر رونق خواهد شد.
وی می افزاید: محدودیت هایی توسط کشور آذربایجان بر گمرک بیله سوار اعمال شده است که امیدواریم با سفر رئیس جمهور به کشور آذربایجان، شاهد خبرهای خوش برای توسعه مراودات اقتصادی و تجاری این استان با کشور آذربایجان باشیم.
به گزارش ایمنا، تحقق رشد تولید و سرمایه گذاری باید همراه با برنامه ریزی جامع و مدیریت کافی و حمایت دولت باشد، اگر منطقه آزاد اردبیل در مسیر تولید محور و صادرات گرا حرکت کند و زیرساخت ها و حمایت های لازم فراهم شود، می تواند در تحقق شعار «سرمایه گذاری برای تولید» نقش مؤثری داشته باشد.
بدون مدیریت و برنامه ریزی صحیح و نبود حمایت دولت نمی توان تضمینی برای تحقق شعار سال داد، از این رو تعامل، هماهنگی و پیگیری امورات این موضوع توسط تمام مسئولان استانی در سطح ملی یک ضرورت است و یک همت دسته جمعی را می طلبد تا با اجرای کامل قانون منطقه آزاد اردبیل به آن هدف اصلی برسیم.

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1416133/منطقه-آزاد-تجاری-اردبیل؛-راهی-به-قفقاز،-پلی-برای-اقتصاد
بستن   چاپ