ایرانیان جهان
برجام نه! دیپلماسی قضایی در شرق دور
چهارشنبه 3 ارديبهشت 1404 - 08:41:17
ایرانیان جهان - مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _چهارشنبه سوم اردیبهشت_ را در ادامه می‌خوانید.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.
در صفحه نخست امروز خود با تیتر «564 روز جنایت؛ 51.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
266 شهید» نوشت: «وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه اعلام کرد که شمار شهدای جنگ نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه از 7 اکتبر 2023 تاکنون به 51 هزار و 266 نفر افزایش یافته است. همچنین 116 هزار و 991 نفر در این مدت مجروح شده‌اند.
بر پایه گزارش آماری روزانه این وزارتخانه، در 24 ساعت گذشته، پیکر 26 شهید و 60 مجروح به بیمارستان‌های غزه منتقل شده است. با این حال، شماری از قربانیان همچنان زیر آوار و در خیابان‌ها باقی مانده‌اند و تیم‌های امدادی و دفاع مدنی به دلیل شرایط وخیم امنیتی قادر به دسترسی به آنان نیستند. وزارت بهداشت همچنین اعلام کرد که از 18 مارس 2025 تاکنون، در نتیجه حملات مجدد رژیم اشغالگر، هزار و 890 شهید و 4 هزار و 950 مجروح به ثبت رسیده‌اند. این در حالی است که رئیس بخش پزشکی سازمان بین‌المللی پزشکان بدون مرز دوشنبه شب اعلام کرد بیش از 50 هزار نفر در غزه نیازمند عمل جراحی فوری هستند.
رئیس بخش پزشکی سازمان بین‌المللی پزشکان بدون مرز اعلام کرد شرایط بهداشتی و درمانی در نوار غزه به نابودی کامل نزدیک می‌شود و این در شرایطی است که رنج‌ها و مشکلات بیماران و مجروحان به دلیل محاصره رو به افزایش است. وی افزود: «بیش از 50 هزار بیمار و مجروح نیازمند عمل‌های جراحی فوری بوده و هزاران کودک از سو تغذیه شدید رنج می‌برند و این شرایط در نتیجه کمبود شدید کمک‌های غذایی به وجود آمده که هشدار دهنده یک فاجعه قریب‌الوقوع انسانی و بهداشتی است.»
مروان الهمص رئیس بیمارستان‌های صحرایی نوار غزه هم گفت: «ما نسبت به شرایط فاجعه باری که زندگی هزاران نفر را تهدید می‌کند، هشدار می‌دهیم چرا که نوار غزه با مرگ دسته جمعی مجروحان و بیماران مواجه است و این شرایط به دلیل ادامه تجاوزات اشغالگران و جلوگیری از خروج بیماران با شرایط وخیم برای معالجه به خارج از غزه به وجود آمده است.» این پزشک فلسطینی ادامه داد: «80 هزار بیمار دیابتی و 110 هزار بیمار قلبی و فشار خون و همچنین 10 هزار بیمار مبتلا به سرطان از کمبود دارو و ناامیدی نسبت به خروج از غزه مواجه هستند و عملاً در لیست انتظار مرگ قرار گرفته‌اند.»
در تازه‌ترین تحول، محمود بصل، سخنگوی دفاع غیرنظامی غزه اعلام کرد که بیش از 10 هزار نفر در زیر آوار ساختمان‌های ویران شده از زمان آغاز تجاوزات اسرائیل به نوار غزه مفقود هستند. وی افزود: «افزایش دما با شروع تابستان باعث شیوع بیماری‌ها در بین آوارگان می‌شود.» محمد المغیر، مدیر تدارکات برای دفاع غیرنظامی در نوار غزه هم تأیید کرد که اشغال سیستماتیک توانایی فعالیت‌های بشردوستانه در نوار غزه را از بین می‌برد. جنگنده‌های اسرائیلی بامداد سه‌شنبه حملات هوایی شدیدی را در خان یونس انجام داده و تجهیزات و بولدوزرهای سنگین امداد و نجات را در مناطق مختلف نوار غزه هدف قرار دادند.
جنبش حماس از جامعه بین‌المللی خواست بر رژیم صهیونیستی برای بازگشایی گذرگاه‌ها و ورود فوری کمک‌ها به نوار غزه فشار بیاورد. حماس اعلام کرد: 50 روز از بستن کامل گذرگاه‌ها توسط ارتش رژیم صهیونیستی می‌گذرد و نوار غزه با فاجعه انسانی بی‌سابقه و کمبود شدید تجهیزات اساسی از جمله غذا، آب، سوخت و دارو مواجه است و این مسأله باعث می‌شود ساکنان به سمت قحطی و فاجعه پزشکی پیش بروند. این همزمان با کشتارهای وحشیانه غیرنظامیان در محله‌های مسکونی و پناهگاه‌ها و تخریب بیمارستان‌ها و مراکز غیرنظامی صورت می‌گیرد. طبق گزارش سما، در بیانیه حماس آمده است: محاصره بیش از دو میلیون نفر و استفاده از گرسنگی به عنوان سلاح، جنایت جنگی و نقض تمام قوانین بین‌المللی است و ادامه آن شکست سیاسی، اخلاقی و انسانی برای سازمان ملل و مؤسسات آن است. حماس تأکید کرد: در مقابل این فاجعه از جامعه بین‌المللی و سازمان ملل می‌خواهیم به مسئولیت‌های خود عمل کرده و بر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و دولت فاشیست وی برای بازگشایی گذرگاه‌ها و ورود فوری تمام تجهیزات لازم به غزه فشار بیاورند.»

ایرانیان جهان

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «آمریکا در آستانه دور سوم مذاکرات بار دیگر ایران را تحریم کرد» نوشت: «وزارت خزانه‌داری آمریکا از وضع تحریم‌های جدیدی علیه ایران خبر داد. دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا روز سه‌شنبه 2 اردیبهشت و در آستانه شروع دور سوم مذاکرات میان ایران و آمریکا، خبر تحریم‌های جدیدی را در رابطه با کشورمان منتشر کرد. در بیانیه صادره از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا در این خصوص آمده است: دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری (OFAC) سید اسدالله امام جمعه، از متنفذین ایرانی گاز مایع و گاز مایع (LPG) و شبکه شرکتی او را که مجموعاً مسئول ارسال صدها میلیون دلار LPG و نفت خام ایران به بازارهای خارجی هستند، در لیست تحریم‌های خود قرار داد. بیانیه مذکور ادعا کرد: شبکه گسترده امام جمعه شامل یک کشتی به نام TINOS I بوده که قصد بارگیری محموله‌ای را در سال 2024 در سواحل هیوستون واقع در تگزاس داشت، اما ناکام ماند. علاوه‌بر نفت خام، LPG همچنان منبع اصلی درآمد ایران است که از آن برای برنامه‌های هسته‌ای و برنامه‌های تسلیحات متعارف پیشرفته استفاده می‌کند!
به گزارش وبگاه وزارت خزانه‌داری آمریکا، اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا ادعا کرد: سید اسدالله امام جمعه، و شبکه او به دنبال صادرات هزاران محموله LPG- از جمله از ایالات متحده- برای فرار از تحریم‌های واشنگتن و ایجاد درآمد برای ایران بودند! جدا از بدبینی به سیاست‌های آمریکا که نتیجه رفتارهای این کشور در دهه‌های اخیر علیه ایران است، یک رسانه عربی به نقل از منابع آگاه علت دیگری که موجب برخی تردیدها در مذاکره‌کنندگان ایرانی شده را برشمرده است.
تفاوت بین سخن‌های رسانه‌ای و مواضع در اتاق مذاکرات غیرمستقیم، این علتی است که روزنامه قطری «العربی الجدید» درباره تردید ایران نسبت به نیات آمریکایی‌ها در مذاکرات مطرح کرده است. العربی الجدید روز (سه‌شنبه) به نقل از چند منبع آگاه ایرانی نوشت که مذاکرات ایران و آمریکا «فراتر از انتظارات» پیش می‌رود. براساس این گزارش، «حتی طرف ایرانی نیز از رفتار مذاکره‌کننده آمریکایی و جدیت و عجله‌ای که نشان می‌دهد و عدم طرح خواسته‌های غیرهسته‌ای دشوار تا کنون، شگفت‌زده شده است.»
طبق این گزارش، آنچه مذاکره‌کنندگان ایرانی در ابتدای دور اول درباره محدود شدن مذاکرات به برنامه هسته‌ای و رفع تحریم‌ها در قالب یک پیش‌نویس کلی و جامع ارائه کرده‌اند، در واقع به اساس روند مذاکرات تبدیل شده است. العربی الجدید به نقل از منابع یادشده افزود که مذاکرات ایران و آمریکا تاکنون پیرامون همین خطوط کلی در جریان بوده است و «هنگام پرداختن به پرونده هسته‌ای، آنچه مطرح می‌شود از چارچوب توافق هسته‌ای منعقد شده در سال 2015 فراتر نمی‌رود.»
ایران و آمریکا تاکنون دو دور مذاکرات غیرمستقیم با میانجی‌گری عمان برگزار کرده‌اند. دور نخست این گفت‌وگوها روز شنبه 23 فروردین 1404 در مسقط انجام شد و هر دو طرف فضای مذاکرات را «محترمانه، جدی و سازنده» توصیف کردند. دور دوم مذاکرات نیز روز شنبه 30 فروردین در شهر رم برگزار شد که طرفین ضمن مثبت ارزیابی کردن پیشرفت‌ها، بر آغاز جلسات کارشناسی از چهارشنبه هفته جاری تأکید کرده‌اند.
جمهوری اسلامی ایران در جریان این مذاکرات بر «حفظ حقوق هسته‌ای خود»، «لغو مؤثر و پایدار تحریم‌ها» و «ارائه تضمین‌های معتبر از سوی آمریکا» تأکید داشته است. آمریکا نیز بازگشت به مسیر دیپلماسی و دست‌یابی به توافق را در دستور کار خود قرار داده است. در همین حال، اروپا با استقبال محتاطانه و امیدوارانه‌ای، تحولات مذاکرات را گامی رو به جلو ارزیابی کرده و حمایت خود را از روند دیپلماسی اعلام کرده است.»

ایرانیان جهان

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «دیپلماسی قضائی در شرق دور» نوشت: «رئیس قوه قضائیه که به منظور شرکت در بیستمین اجلاس رؤسای نظام‌های قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به هانگژو چین سفر کرده است، روز گذشته به وقت محلی با رئیس دیوان‌عالی جمهوری خلق چین و عالی‌ترین مقام قضائی کشورهای تاجیکستان، قزاقستان، هند، ازبکستان، ترکیه و پاکستان دیدار و بر توسعه مناسبات قضائی و حقوقی با استفاده از ظرفیت‌های بالای کشورهای عضو سازمان شانگهای تأکید کرد.
به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای، در این دیدارها گفت: کشورهای عضو دو سازمان و پیمان مهم «شانگهای» و «بریکس» عمدتاً از کشورهای متنفذ و اثرگذار در معادلات جهانی و منطقه‌ای هستند. بنابراین، ضرورت دارد سطح تعاملات و مراودات اعضای «شانگهای» و «بریکس» درخصوص موضوعات و مقولات مختلف و چالش‌های پیش‌روی جهانی، هر چه بیشتر توسعه و گسترش یابد. رئیس دستگاه قضا بیان داشت: اعتقاد راسخ جمهوری اسلامی ایران آن است که ما در شانگهای و بریکس می‌توانیم به راهبرد همکاری مشترک برای غلبه بر چالش‌ها و معضلات جهانی به ویژه در سطوح امنیتی، نائل آییم. ما می‌توانیم در حوزه‌هایی که منافع مشترک داریم، سطح مناسبات را هر چه بیشتر گسترش دهیم.
محسنی‌اژه‌ای در ادامه با اشاره به یکجانبه‌گرایی‌ها و یکسونگری‌های برخی دولت‌های غربی در حوزه مسائل مختلف جهانی، اظهار داشت: برخی دول غربی درخصوص مسائل مبتلابه جهانی از جمله «تروریسم»، «حقوق بشر»، «مقولات حقوقی و کیفری» و غیره، نظر و تفسیر مطلوب خود را دارند و درصدد هستند این نظر و تفسیر یکجانبه و یکسویه را به کل جهان تحمیل کنند. قطعاً کشورهای مستقل باید با بسط همکاری‌های مشترک در زمینه‌های حقوقی و قضائی، سد راه این رویکرد غیرمنصفانه و ناعادلانه غربی‌ها شوند و تفسیری عادلانه، منصفانه و حق‌مدرانه از مفاهیمی نظیر «تروریسم»، «حقوق بشر» و «مقولات حقوقی و کیفری» به جهانیان ارائه دهند.
محسنی‌اژه‌ای درباره جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفت: با شروع دور جدید تجاوزات وحشیانه رژیم صهیونیستی به غزه، ما شاهدیم که روزانه ده‌ها غیرنظامی که عمدتاً زنان و کودکان هستند، توسط ماشین جنگی این رژیم کشته و مجروح می‌شوند و صهیونیست‌ها به صورت هدفمند مراکز درمانی، آموزشی و مقرهای آوارگان را مورد هدف قرار می‌دهند و مع‌الأسف، جامعه جهانی در متوقف کردن ماشین جنگی رژیم صهیونیستی ناتوان بوده است. اعتقاد ما آن است که باید از ظرفیت‌هایی نظیر اجلاسیه شانگهای برای وادار کردن رژیم صهیونی به توقف جنایت در غزه بهره بگیریم. محسنی‌اژه‌ای در دیدار با «ژانگ جون» رئیس دیوان عالی جمهوری خلق چین هم با اشاره به سند راهبردی 25 سال میان ایران و چین و چشم‌انداز مناسبات دو کشور، گفت: سند راهبردی 25 ساله میان ایران و چین می‌تواند چشم‌انداز مهمی را در مناسبات دو کشور رقم بزند.
رئیس دستگاه قضا در ادامه با اشاره به استانداردهای دوگانه و بعضاً چندگانه کشورهای مستکبر غربی در مواجهه با رخدادهای جهانی گفت: برخی از کشورهای مستکبر غربی در مواجهه با سلسله پدیده‌ها و رخدادهای جهانی از جمله در قبال موضوعات تروریستی و حقوق بشری، رویکردهایی دوگانه و بعضاً چندگانه اتخاذ می‌کنند و تعریفی خودساخته از این قبیل پدیده‌ها و رخدادها ارائه می‌دهند و سعی می‌کنند این تعریف خودساخته را به کل جهان دیکته کنند. قطعاً نباید این‌گونه باشد و ما باید در مقابل این رویکرد غربی‌ها بایستیم.»

ایرانیان جهان

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «عراقچی: برجام نه!» را برگزید و نوشت: «ایران قصد ندارد در ملأ‌عام مذاکره کند؛ این جمله را سیدعباس عراقچی درباره علت لغو سخنرانی‌اش در بنیاد کارنگی واشنگتن در شبکه اجتماعی ایکس نوشت. خبر لغو این سخنرانی روز دوشنبه توسط نمایندگی کشورمان در سازمان ملل اعلام و علت آن «تبدیل سخنرانی به مناظره» بیان شد.
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در نیویورک طی اطلاعیه‌ای بیان کرده بود: «سخنرانی سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان که مقرر بود دوشنبه به صورت مجازی در کنفرانس بین‌المللی سیاست هسته‌ای کارنگی ایراد شود، لغو شده است». این اطلاعیه افزوده بود: «این لغو متعاقب تصمیم برگزارکنندگان کنفرانس برای تغییر قالب این سخنرانی به مناظره انجام شده است. با آنکه نمایندگی از این تصمیم برگزارکنندگان ابراز تأسف می‌کند، لیکن متن کامل سخنان وزیر امور خارجه در زمان مقتضی همرسانی خواهد شد».
دیروز نیز عراقچی به تشریح علت لغو سخنرانی‌اش پرداخت و در صفحه اجتماعی ایکس خود در این باره توضیحاتی ارائه داد و نهایتاً لینک متن سخنرانی لغوشده‌اش را که «لارنس نورمن» خبرنگار باسابقه آمریکایی آن را هوشمندانه توصیف کرده است، در ذیل پیام خود قرار داد. عراقچی در ایکس نوشت: زمانی که با ارائه سخنرانی کلیدی در کنفرانس بین‌المللی سیاست هسته‌ای کارنگی موافقت کردم، ایران و ایالات متحده هنوز تاریخی برای دور بعدی مذاکرات که در سطح کارشناسان از چهارشنبه و در سطح عالی از روز شنبه آغاز می‌شود، تعیین نکرده بودند. وی افزود: همان‌طور که در متن سخنرانی آماده‌شده خود نیز تاکید کرده‌ام، ایران اصلاً قصد ندارد در ملأ عام مذاکره کند. عراقچی ادامه داد: در سخنرانی خود همچنین روشن کرده‌ام برخی «گروه‌های ذی‌نفع خاص» تلاش می‌کنند با بدنام کردن مذاکره‌کنندگان و ترغیب دولت ایالات متحده به طرح خواسته‌های حداکثری، روند دیپلماسی را دستکاری و از مسیر خود منحرف کنند.
برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران و چالش‌های پیش رو
توسعه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، ریشه در ضرورت‌های واقعی و بلندمدت کشور دارد. ما این مسیر را از دهه 1950 و در همکاری با برنامه «اتم برای صلح» آمریکا آغاز کردیم. امروز با جمعیتی بیش از 90 میلیون نفر و صنعتی گسترده، به وضوح نیازمند منابع متنوع انرژی هستیم تا هم استقلال اقتصادی خود را حفظ کنیم و هم به اهداف محیط زیستی پایبند بمانیم.
متأسفانه این برنامه صلح‌آمیز، بارها قربانی بدفهمی‌ها، روایت‌های تحریف‌شده و سیاست‌ورزی‌های یک‌جانبه شده است. همین روایت‌های نادرست، پایه‌گذار سیاست‌های اشتباه و مانع شکل‌گیری فرصت‌های واقعی برای دیپلماسی بوده‌اند. با این حال، نشانه‌هایی از تغییر در این روند دیده می‌شود. به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور ترامپ نسبت به اشتباهات پرهزینه دولت‌های قبلی آگاهی پیدا کرده؛ اشتباهاتی که هزاران میلیارد دلار از پول مالیات‌دهندگان آمریکایی را در خاورمیانه هدر داد، بی‌آنکه برای آمریکا دستاوردی به همراه داشته باشد.
ایران بارها اعلام کرده آماده تعامل با ایالات متحده، بر پایه احترام متقابل و موقعیت برابر است. این تعامل شامل به رسمیت شناختن حقوق مشروع ایران در قالب معاهده NPT، از جمله حق تولید سوخت هسته‌ای برای نیروگاه‌های برق می‌شود. ما هیچ چیز برای پنهان‌کردن نداریم. به همین دلیل بود که در توافق برجام، ایران به جامع‌ترین نظام بازرسی تاریخ بین‌المللی تن داد.
اما خروج آمریکا از برجام در سال 2018 و بازگرداندن تحریم‌ها، مسیر اعتمادسازی را به‌هم زد. با این وجود، ایران بار دیگر با تعهد به مسیر دیپلماسی، نشان داده همچنان آماده گفت‌وگوی سازنده است.»

ایرانیان جهان

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «مذاکرات در ایستگاه فنی عمان» را برگزید و نوشت: «در حالی که مذاکرات ایران و آمریکا پس از دو دور گفت‌وگو در مسقط و رم به مرحله‌ای حساس رسیده، نشست کارشناسی از روز شنبه (ششم اردیبهشت 1404)، به کانون توجه ناظران سیاسی تبدیل شده است. این نشست که قرار است به مسائل فنی و جزئی اختصاص پیدا کند، احتمالاً مشتمل بر موضوعاتی از جمله سطح غنی‌سازی، ذخایر اورانیوم، سانتریفیوژها و چگونگی رفع تحریم‌ها باشد.
در حالی که مذاکرات ایران و آمریکا پس از دو دور گفت‌وگو در مسقط و رم به مرحله‌ای حساس رسیده، نشست کارشناسی از روز شنبه (ششم اردیبهشت 1404)، به کانون توجه ناظران سیاسی تبدیل شده است. این نشست که قرار است به مسائل فنی و جزئی اختصاص پیدا کند، احتمالاً مشتمل بر موضوعاتی از جمله سطح غنی‌سازی، ذخایر اورانیوم، سانتریفیوژها و چگونگی رفع تحریم‌ها باشد. بنابراین نشست فنی می‌تواند زمینه‌ساز و ریل‌گذار دور سوم مذاکرات کلان قرار گیرد. گفتنی است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بارها بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای به‌عنوان خط قرمز تأکید کرده، در حالی که ایران نیز مستمرا بر صلح‌آمیزبودن برنامه هسته‌ای خود پای فشرده است. بااین‌حال، سایه تندروهای اسرائیلی و برخی محافل آمریکایی بر این گفت‌وگوهای فنی سنگینی می‌کند و گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای، ابهاماتی را درباره محتوای دقیق مذاکرات کارشناسی ایجاد کرده است.
جاوید قربان‌اوغلی در بررسی محتوا، دستورکارها و موضوعات مربوط به نشست کارشناسی و فنی تهران و واشنگتن، ابتدا به فضای گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای اشاره کرد. به باور این دیپلمات، «اظهارنظرهای قاطع درباره موضوعات مذاکرات چندان قابل اتکا نیست»؛ کمااینکه وی در تأیید این دیدگاه یادآور شد که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز پیش‌تر اعلام کرده بود این‌گونه گمانه‌زنی‌ها بیشتر جنبه رسانه‌ای دارد و نمی‌توان با اطمینان از محتوای دقیق مذاکرات سخن گفت. بااین‌حال، مدیر کل پیشین آفریقای وزارت امور خارجه، روی دو محور اصلی و کلان طرفین تمرکز کرد و توضیح داد: «یک محور به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بازمی‌گردد که بارها تأکید کرده ایران نباید به خط قرمز نظامی‌شدن برنامه هسته‌ای و ساخت سلاح هسته‌ای نزدیک شود، درحالی‌که در محور دوم، مقامات ایرانی به‌طور مستمر اعلام کرده‌اند برنامه هسته‌ای کشور صرفاً برای اهداف صلح‌آمیز است و هیچ قصدی برای تولید سلاح ندارند».
علی‌اکبر فرازی هم دیگر کارشناسی بود که در واکاوی نشست کارشناسی پیش‌رو بین تهران و واشنگتن، ابتدا به جایگاه این نشست در روند کلی مذاکرات دو طرف اشاره کرد. به باور این دیپلمات اسبق کشورمان: «نشست کارشناسان برای بررسی مسائل فنی و جزئی، از دو جهت حائز اهمیت است: نخست اینکه برگزاری این نشست نشان‌دهنده آن است که هر دو طرف در کلیات به تفاهم رسیده‌اند و اراده‌ای جدی برای پیشبرد گفت‌وگوها از خود نشان داده‌اند و دوم اینکه وقتی مذاکرات به مرحله جزئیات و مسائل فنی می‌رسد، حضور کارشناسان هسته‌ای و فنی دو طرف ضروری می‌شود تا مشکلات و اختلافات در این حوزه مورد بحث و بررسی قرار گیرد». تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی، با اشاره به روحیه‌ای که در تصمیم‌گیری‌های سطوح بالای ایران در دو دور گذشته در مسقط و و رم مشاهده شده، ابراز خوش‌بینی کرد: این روند رو به رشد در مسائل فنی نیز ادامه یابد.»

ایرانیان جهان

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «ایران و آمریکا در باشگاه هسته‌ای» را برگزید و نوشت: «شرکت‌های آمریکایی می‌توانند از فرصت تریلیون‌دلاری‌ای که اقتصاد ایران فراهم می‌کند بهره‌برداری کنند. این بخشی از متن سخنرانی قرائت‌نشده سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در کنفرانس بین‌المللی سیاست‌های هسته‌ای بنیاد کارنگی است که اهمیت آن با مذاکرات فنی- کارشناسی هیأت‌های کارشناسی ایران و آمریکا دوچندان است.
عراقچی در این متن منتشره با اشاره به جزئیات این سرمایه‌گذاری، به‌ویژه در بخش انرژی ایران، تاکید کرده که تهران آماده تعامل با ایالات متحده بر مبنای احترام متقابل و جایگاه برابر است. وی تصریح کرده ایران هرگز مانعی در مسیر همکاری‌های اقتصادی و علمی با ایالات متحده نبوده است. مانع اصلی، دولت‌های پیشین آمریکا بوده‌اند که اغلب تحت تأثیر همان گروه‌های ذی‌نفوذ ویژه عمل کرده‌اند.
وزیر خارجه ایران و مذاکره‌کننده ارشد در مذاکرات غیرمستقیم که قرار است روز شنبه 6 اردیبهشت مجدداً در سلطان‌نشین عمان با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، جزئیات مذاکرات فنی را مورد ارزیابی و جمع‌بندی قرار دهد، پیش‌تر و با شروع دور اول مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن به تاریخ 23 فروردین در روزنامه واشنگتن‌پست، به چراغ سبز ایران برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی، از جمله شرکت‌های آمریکایی، اشاره کرده بود.
عراقچی در متن سخنرانی قرائت‌نشده خود که متن 3 صفحه‌ای آن به زبان انگلیسی از سوی نمایندگی ایران در سازمان ملل منتشر شد، به مقاله خود در واشنگتن‌پست گریز زده و تاکید می‌کند: همان‌طور که اخیراً در صفحات روزنامه واشنگتن‌پست اشاره کردم، شرکت‌های آمریکایی می‌توانند از فرصت تریلیون‌دلاری‌ای که اقتصاد ما فراهم می‌کند، بهره‌برداری کنند. این شامل شرکت‌هایی می‌شود که می‌توانند در تولید برق پاک از طریق منابع غیرهیدروکربنی به ما کمک کنند. ایران هم‌اکنون یک رآکتور در نیروگاه هسته‌ای بوشهر دارد. برنامه بلندمدت ما ساخت دست‌کم 19 رآکتور دیگر است؛ این بدین معناست که ده‌ها میلیارد دلار قرارداد بالقوه در دسترس قرار دارد. بازار ایران به‌تنهایی آن‌قدر بزرگ است که می‌تواند صنعت هسته‌ای در حال رکود ایالات متحده را احیا کند.
قرار است از روز شنبه تیم‌های کارشناسی دو کشور روند جزئیات بر سر برنامه هسته‌ای را در مسقط آغاز کنند و سپس سیدعباس عراقچی و استیو ویتکاف، مذاکره‌کنندگان ارشد، در همین روز به بحث‌های کارشناسی پیوسته و نتایج را مرور و در این دور جمع‌بندی کنند. سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری دوشنبه یکم اردیبهشت درباره ترکیب تیم کارشناسی ایران در جریان رایزنی‌های غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن در مسقط گفت: ترکیب تیم کارشناسی با توجه به پیشرفت مذاکرات و ورود به جزئیات تنظیم خواهد شد. در حال بررسی جنبه‌های مختلف موضوع هستیم و با توجه به چارچوب‌هایی که در دو جلسه قبلی در رم و مسقط درباره آن تفاهم اولیه شده، بر اساس یک آن درباره ترکیب تیم در روز چهارشنبه تصمیم‌گیری خواهد شد. این موضوع همین الان در دست بررسی است. مذاکره‌کنندگان دو کشور روز شنبه 30 فروردین در شهر رم و به میزبانی سفارت عمان دور دوم مذاکرات غیرمستقیم خود را پس از 4 ساعت به پایان رساندند و دو طرف در پایان از پیشرفت در گفت‌وگوها یاد کردند.
رسانه قطری العربی الجدید نیز به نقل از برخی منابع افزود که مذاکرات ایران و آمریکا تاکنون پیرامون همین خطوط کلی در جریان بوده است و «هنگام پرداختن به پرونده هسته‌ای، آنچه مطرح می‌شود از چارچوب توافق هسته‌ای منعقدشده در سال 2015 فراتر نمی‌رود.» طبق این گزارش، موافقت آمریکا با اصل حق ایران در غنی‌سازی اورانیوم وجود دارد و طرف ایرانی پیشنهادهایی برای اطمینان دادن به طرف مقابل در مورد صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود ارائه کرده است.»

ایرانیان جهان

کد خبر 860039

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1418222/برجام-نه!-دیپلماسی-قضایی-در-شرق-دور
بستن   چاپ