ایرانیان جهان
زلنسکی در مقابل طرح صلح ترامپ: آیا امتیازات کی‌یف کافی خواهد بود؟
شنبه 6 ارديبهشت 1404 - 08:48:37
ایرانیان جهان - - کی‌یف پیش‌نویس پیشنهاد متقابلی را در واکنش به طرح دولت ترامپ آماده کرده که به دلیل امتیازدهی بیش از حد ترامپ به روسیه مورد انتقاد است. این پیشنهاد در حالی که بر برخی از خواسته‌های قبلی اوکراین پافشاری دارد، به امتیازات احتمالی در مورد موضوعاتی که پیشتر غیرقابل حل تلقی می‌شدند، اشاره می‌کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بر اساس این طرح، که نیویورک تایمز آن را منتشر کرده، محدودیتی برای اندازه ارتش اوکراین وجود نخواهد داشت، یک نیروی امنیتی اروپایی با حمایت آمریکا در خاک اوکراین مستقر می‌شود و دارایی‌های مسدود شده روسیه برای بازسازی خسارات جنگ استفاده خواهد شد.
این موارد ممکن است برای کرملین قابل پذیرش نباشند، اما بخش‌هایی از این طرح نشان می‌دهد اوکراین در جستجوی زمینه‌های مشترک است. به عنوان مثال، هیچ اشاره‌ای به بازپس‌گیری کامل اراضی اشغالی یا اصرار بر عضویت اوکراین در ناتو نشده است؛ موضوعاتی که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، پیشتر گفته بود قابل مذاکره نیستند.
ترامپ برای شرکت در مراسم تشییع پاپ فرانسیس به رم سفر کرده و زلنسکی نیز قصد داشت در این مراسم شرکت کند، اما این امر منوط به وضعیت امنیتی اوکراین است.
ترامپ پس از ورود به رم در شبکه‌های اجتماعی نوشت روسیه و اوکراین به توافق بسیار نزدیک شده‌اند و از دو طرف خواست برای نهایی کردن آن دیدار کنند. او همچنین احتمال دیدار با زلنسکی در حاشیه مراسم را مطرح کرد. یک مقام ارشد اوکراینی گفته اگر زلنسکی به رم برود، ممکن است شخصاً پیشنهاد متقابل اوکراین را به ترامپ ارائه دهد.
زلنسکی روز جمعه در اظهاراتی نسبتاً خوش‌بینانه گفت دیدار‌های مهمی در روز‌های آینده ممکن است برگزار شود که “ما را به صلح برای اوکراین نزدیک‌تر کند. ” دیدار احتمالی با ترامپ، اولین دیدار از زمان سفر پرحاشیه زلنسکی به واشنگتن در ماه فوریه خواهد بود، جایی که ترامپ و معاونش از او انتقاد کردند.
این تحولات پس از روز‌ها اختلاف بین کاخ سفید و اوکراین بر سر توافق صلح احتمالی با روسیه رخ می‌دهد. زلنسکی پیشنهاد کاخ سفید برای به رسمیت شناختن کنترل روسیه بر کریمه را رد کرده است. ترامپ نیز زلنسکی را متهم به تحریک‌آمیز بودن کرده و گفته امتناع او از پذیرش خواسته‌های کاخ سفید میدان کشتار را طولانی‌تر می‌کند. 
با وجود این اختلافات، هنوز امکان امتیازدهی بین واشنگتن و کی‌یف وجود دارد، اگرچه مواضع آنها کاملاً مشخص نیست. موضع مسکو در این میان همچنان نامشخص است.
پیشنهاد اوکراین خواستار تضمین عضویت این کشور در ناتو نشده و عضویت در ناتو را منوط به اجماع اعضای این سازمان دانسته است. مقامات آمریکایی در مذاکراتی در اروپا، بر مخالفت ترامپ با عضویت اوکراین در ناتو تاکید کردند، اما گفتند این موضع، دولت‌های آینده آمریکا را مقید نخواهد کرد.
به گفته یک منبع، آمریکایی‌ها به اوکراینی‌ها گفته‌اند دولت بعدی آمریکا می‌تواند تصمیم بگیرد به اوکراین اجازه ورود به ناتو را بدهد. مقامات آمریکایی تاکید کرده‌اند که اوکراین هیچ محدودیتی را برای پیوستن به ناتو نخواهد پذیرفت.
کاخ سفید همچنین در مورد اندازه ارتش اوکراین از کی‌یف حمایت کرده و با خواسته روسیه مبنی بر محدود کردن ارتش اوکراین مخالفت کرده است. در حالی که ترامپ و معاونش برای به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه بر کریمه اعلام آمادگی کرده‌اند، به اوکراین اطمینان داده‌اند که این خواسته از سوی آنها مطرح نخواهد شد و انتظار ندارند اروپایی‌ها نیز از این موضع پیروی کنند.
با وجود این، با وجود ادعای ترامپ مبنی بر “نزدیک بودن به توافق”، به نظر می‌رسد هنوز راه زیادی در پیش است. آتش‌بس، پیش‌شرط هرگونه مذاکره جدی صلح، همچنان دور از دسترس به نظر می‌رسد.
پس از انتقاد ترامپ از زلنسکی، روسیه حمله‌ای را به کی‌یف انجام داد که منجر به کشته و زخمی شدن ده‌ها نفر شد. این حمله با واکنش کم‌سابقه ترامپ علیه پوتین مواجه شد، اما حملات مشابه قبلی، واکنش چندانی را در پی نداشت.
روسیه از پذیرش آتش‌بس 30 روزه پیشنهادی آمریکا خودداری کرده و حتی آتش‌بس یک روزه پیشنهادی پوتین به مناسبت عید پاک نیز محقق نشد.
مسئله قلمرو نیز همچنان یکی از موانع اصلی است. از زمان آغاز تهاجم روسیه در فوریه 2022، نیرو‌های روسی بخش‌های قابل توجهی از خاک اوکراین را اشغال کرده‌اند و کرملین از واگذاری این مناطق خودداری می‌کند. اوکراین در پیشنهاد خود خواستار احیای کامل کشور شده، اما در مورد معنای دقیق آن ابهامی وجود دارد.
پیشنهاد اوکراین می‌گوید مسائل ارضی پس از آتش‌بس کامل قابل بحث است. مقامات دولت ترامپ هدف زلنسکی برای بیرون راندن نیرو‌های روسی از تمام مناطق اشغالی را غیرواقعی خوانده‌اند و پیشنهاد آمریکا، کنترل بالفعل روسیه بر این مناطق را می‌پذیرد. اوکراین و متحدان اروپایی آن این اقدام را به منزله پاداش دادن به تجاوز روسیه می‌دانند.
دولت ترامپ تاکنون از پذیرش تمام خواسته‌های ارضی روسیه خودداری کرده و به عنوان مثال، با خواسته روسیه مبنی بر عقب‌نشینی اوکراین از تمام استان‌هایی که پوتین آنها را بخشی از روسیه اعلام کرده، مخالفت کرده است. یکی از شرکت کنندگان در مذاکرات این موضع کاخ سفید را غیرمنطقی و دست نیافتنی توصیف کرده است.
این هفته، معاون رئیس جمهور آمریکا گفته اگر دو طرف بر سر فریز خطوط فعلی ارضی به توافق نرسند، آمریکا از مذاکرات خارج خواهد شد. مقامات آمریکایی توضیح داده‌اند اگرچه میزان کل قلمرو تحت کنترل روسیه احتمالاً تغییر نخواهد کرد، اما مقامات اوکراینی قصد دارند مبادله‌های ارضی را برای بهبود مواضع دفاعی خود پیشنهاد کنند. مقامات دولت ترامپ به اوکراینی‌ها اطمینان داده‌اند که برای این مبادله‌ها تلاش خواهند کرد، اما تضمینی برای موافقت روسیه وجود ندارد.
منبع: نیویورک تایمز

http://www.ilandnews.ir/fa/News/1421753/زلنسکی-در-مقابل-طرح-صلح-ترامپ--آیا-امتیازات-کی‌یف-کافی-خواهد-بود؟
بستن   چاپ