ایرانیان جهان - به مناسبت انتخابات 26 می 2019 نگاهی داریم به تاریخچه و پیشینه پارسی زبان ها و دستاورد آنها در انتخابات هایی که در سالهای گذشته در بلژیک برگزار شده است. در این مقاله پارسی زبانهایی که در انتخابات پیروز شده اند را معرفی میکنیم. شمار کسانی که کاندید شده اند در نظر گرفته نشده است.
در 26 می 2019 انتخابات پارلمانهای منطقهای، پارلمان فدرال بلژیک و پارلمان اروپا برگزار میشود که دستکم یکی از ایرانیان، خانم دریا صفایی ، کاندیدای انتخابات پارلمان بلژیک از استان Vlaanderen Brabant هستند.
یادآوری میکنیم که تاکنون هیچ فارسیزبانی نتوانسته به پارلمان بلژیک یا یکی از پارلمانهای منطقهای بلژیک راه یابد. اما پیش از این شماری از ایرانیان توانستهاند به شوراهای شهر بلژیک راه یابند که در زیر با آنها آشنا میشوید:
- در سال 2000 آقای شهرام متینپور، از حزب Ecolo، به شورای شهر اتربک، Etterbeek، راه پیدا کرد.
- در سال 200 آقای ابراهیم باران، از حزب Ecolo، به شورای شهر توبیز -Tubize- راه پیدا کرد.
- در دو انتخابات متوالی در سالهای 2000 و 2006، خانم صبا پارسا، از حزب PRL، که نام قبلی حزب MR است، به شورای شهر واترلو -Waterloo- راه پیدا کرد. خانم صبا پارسا تنها فارسیزبانی است که دو بار در انتخابات شوراهای شهر پیروز شده است.
- در سال 2007 خانم زهرا پورهاشمی رحیمی، از حزب PRL، که نام قدیمی حزب MR است، به عنوان عضو علیالبدل، جایگزین یکی از اعضای شورای شهر لیژ -Liège- شد.
- در سال 2018 نیز، خانم شهلا باقری، از حزب NVA، نفر نخست عضو علیالبدل شورای شهر دندرلوو، Denderleeuw- شد.
جند نکته در مورد ایرانیتباران منتخب در شوراهای شهر بلژیک جلب توجه میکند:
1- زنان ایرانی بیشتر از مردان ایرانی در انتخابات شوراهای شهر بلژیک موفق بودهاند.
2- هر دو مرد ایرانی که در انتخابات شوراهای شهر بلژیک پیروز شدهاند از حزب چپگرای Ecolo بودهاند.
3- همه زنانی که در انتخابات شوراهای شهر بلژیک پیروز شدهاند از احزاب راست میانه - MR و NVA- بودهاند.
4- در حالیکه بیش از یازده هزار نفر عضو شوراهای شهر در بلژیک هستند، امروزه حتی یک نفر ایرانی یا فارسیزبان نیز در این شوراهای شهر عضویت ندارد. با توجه به اینکه شاید درحدود سی هزار فارسیزبان در کشور 11 میلیونی بلژیک زندگی میکنند، نبود حتی یک عضو فارسیزبان در شوراهای شهر نشان میدهد که ایرانیتباران و فارسیزبانان حضور موفقی در صحنه سیاست بلژیک نداشتهاند و در اداره امور محلی سهمی نزدیک به صفر دارند.