ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رقابت اقتصادی چین و آمریکا در ویتنام؛ پکن تاکنون پیروز میدان است آسیا

رقابت اقتصادی چین و آمریکا در ویتنام؛ پکن تاکنون پیروز میدان است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - از خبرگزاری رویترز، سرمایه‌گذاری‌های چین در ویتنام در سال 2023 توسعه قابل‌توجهی داشته، اما در مقایسه، تجارت آمریکا در این کشور با کاهش روبرو بوده است. این درحالی است که دو اقتصاد بزرگ جهان به دنبال نفوذ در این کشور راهبردی جنوب شرق آسیا هستند.
ویتنام به عنوان قطب تولید در امتداد دریای جنوبی چین، یک عامل مونتاژ کلیدی در زنجیره‌های تامین جهانی است که اغلب وابسته به قطعات چینی و مصرف‌کنندگان آمریکایی محسوب می‌شود.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا توانست در یک سفر به هانوی در ماه سپتامبر (شهریور/ مهر) روابط دیپلماتیک با دشمن سابق خود را ارتقا دهد. این مساله پس از یک سال تلاش‌های دیپلماتیک فشرده در راستای ارتقای سطح روابط آمریکا با ویتنام اتفاق افتاد.
شی جین‌پینگ این هفته با هدف تعمیق روابط بیشتر به ویتنام سفر خواهد کرد. دیپلمات‌های آگاه گفتند که او ممکن است اعلام کند که دو کشور یک سرنوشت مشترک خواهند داشت که این می‌تواند در پکن به عنوان ارتقای روابط دیپلماتیک رسمی تعبیر شود.
مشخص نیست که کدام تلاش برای ارتقای نمادین روابط وزن بیشتری را دارد، اما در اصطلاح اقتصادی، چین به نظر تا کنون دست بالاتر را داشته که این تا حدودی از عواقب سیاست تجاری آمریکا ناشی می‌شود. تنش‌های بین واشنگتن و پکن و تحریم‌های مختلف آمریکا علیه چین در سال‌های اخیر به ترغیب سرمایه‌گذاری‌های چین در ویتنام منجر شده است.
طبق آمار رسمی ویتنام، سرمایه گذاری ثبت شده از چین و هنگ‌کنگ در مجموع به 8.2 میلیارد دلار در 11 ماه اول سال 2023 افزایش یافته که آن‌ها را به بزرگترین سرمایه‌گذاران در ویتنام تبدیل کرده است. این میزان دو برابر مدت مشابه در سال 2022 است؛ زمانیکه هنوز چین محدودیت‌های کرونایی را رفع نکرده بود.
در عوض سرمایه‌گذاری ثبت شده آمریکا از 700 میلیون دلار در سال 2022 به 500 میلیون دلار در سال جاری کاهش یافته است که این کشور را پس از ساموا و هلند در رتبه 10 سرمایه‌گذاران در ویتنام قرار داده است.
تجارت دو جانبه آمریکا و ویتنام هم با رکود مواجه بوده، درحالیکه مصرف‌کنندگان آمریکایی با بحران هزینه‌های زندگی در سال 2023 روبرو هستند و هیچ توافقی برای کاهش تعرفه‌ها در جریان سفر بایدن به ویتنام به دست نیامد.
در مدت مشابه، صادرات ویتنام به چین با افزایش 5 درصدی به حدود 50 میلیارد دلار رسید، اما واردات کاهش پیدا کرده چرا که ویتنام به صورت عمده قطعاتی از پکن می‌خرد که برای صادرات به کشور‌های غربی مونتاژ می‌شود.
برغم تبادل‌های اقتصادی قوی، روابط با پکن به علت منازعات بر سر حد و مرز‌ها در دریای جنوبی چین پیچیده است. همچنین حس ضد چینی در میان مردم ویتنام وجود دارد و منجر به اعتراض‌های مکرر در این کشور می‌شود؛ از جمله اعتراض سال 2018 علیه ایجاد مناطق ویژه اقتصادی که می‌توانست به نفع شرکت‌های چینی باشد.
ریسک زدایی
ارتقای سطح روابط دیپلماتیک آمریکا درحالی است که کاخ سفید سرمایه‌گذاری‌های بیشتر و تجارت آسان‌تر با ویتنام را خواستار است.
زاخاری ابوزا استاد سیاست جنوب شرق آسیا در کالج ملی جنگ در واشنگتن، با اشاره به اینکه کسب و کار‌های خارجی در هنگام سرمایه گذاری در ویتنام با چالش‌های قابل توجهی روبرو هستند، گفت: علیرغم هیاهو‌هایی که در طول سفر بایدن به راه افتاد، ما تاکنون تحقق چندانی (از سرمایه گذاری‌ها) را شاهد نبوده‌ایم.
چندین مشاور تجاری مستقر در ویتنام از افزایش علاقه سرمایه‌گذاران آمریکایی خبر دادند و خاطرنشان کردند که اتخاذ تصمیمات سرمایه‌گذاری به زمان نیاز دارد.
به گفته کایل فریمن از شرکت مشاوره بازرگانی «دزان شیرا»، رونق موازی در سرمایه گذاری چین که بدون احتساب هنگ‌کنگ در سال 2023 (بیش از میزان قبل از همه‌گیری) با رسیدن به 3.9 میلیارد دلار دو برابر شده، تا حدی با راهبرد‌های ریسک زدایی شرکت‌ها در بحبوحه تنش‌های تجاری ایالات متحده و چین قابل توضیح است.
چاد اوول از شرکت مکونگ کپیتال که متمرکز بر ویتنام است، گفت: رکود چین نیز عاملی در تصمیم‌گیری‌ها برای سرمایه‌گذاری بوده است. چشم‌انداز کلان ضعیف برای کوتاه‌مدت تا میان مدت در این کشور، چینی‌ها را برای یافتن فرصت‌های سرمایه‌گذاری در خارج از کشورشان ترغیب می‌کند.
باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل بین‌الملل

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1092300/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش بازی میلان مقابل اینتر

واکنش اتحادیه اروپا به دستگیری شهردار استانبول

آیا جنگ بزرگ بین ایران و آمریکا در راه است؟ | تاریخ دقیق حمله آمریکا به ایران

حمله هوایی آمریکا به صعده و الحدیده یمن

هشدار سپاه به آمریکا و اسرائیل: هر شرارتی با ضربه متقابل محکم پاسخ داده می‌شود

در ترکیه چه خبر است؟

واکنش ایلان ماسک به خبر کناره‌گیری‌اش از دولت ترامپ: فیک است!

اولویت نظام بانکی باید سمت تولید باشد

اولویت نظام بانکی باید سمت تولید باشد/ برخی از بانک‌ها تسهیلات به مال سازی پرداخت می‌کنند نه تولید

ترکیه در آستانه یک دستاورد بزرگ در والیبال اروپا

با اعمال فشار حداکثری، دسترسی ‎ایران به منابع مالی را مختل می‌کنیم

کاخ سفید کناره‌گیری ماسک را تکذیب کرد

کاخ‌سفید: ایلان ماسک کناره‌گیری می‌کند

کابینه مکرون درمورد تهران تشکیل جلسه داد

پایان ماه عسل ترامپ و ایلان ماسک/ رئیس جمهور در سایه به آخر خط رسید

حمله آمریکا به استان صعده یمن

کاخ سفید آماده مذاکره غیرمستقیم با ایران

جنگنده‌های آمریکا صعده یمن را بمباران کردند

حملات جنگنده‌های اسرائیل به مناطق مختلف در سوریه

واکنش زیدآبادی به سخنان لاریجانی در مورد بمب اتم/ راه یا چاه؟

پیشنهاد استقلال به سرمربی سابق تیم ملی

تسلیت در پی درگذشت پدر بزرگوار همکار حوزه ریاست

تاکید وزیر خزانه‌داری آمریکا بر ادامه فشار اقتصادی بر ایران

فشار اقتصادی بر ایران را ادامه خواهیم داد

جزییات افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1404

سفر السودانی به آنکارا در سایه تحولات مهم منطقه‌ای و جهانی

رافینیا با یک فصل درخشش توپ طلا می‌گیرد!

افشاگری درباره بن یدر: از پرونده‌های آزار جنسی تا پناه بردن به فوتبال ایران | وسام بن یدر تجاوز کرده است؟

تیم منتخب بهترین بازیکنان تاریخ بایرن مونیخ با حضور نویر، لام، ریبری و مولر

طوفان فلزی چین

دور تازه حملات وحشیانه آمریکا به یمن!

شرط ایران برای مذاکره با آمریکا: به رسمیت شناختن حجاب و بستن وب سایت‌های پورن!

اظهارات ترامپ درباره مذاکره و تهدید ایران: سناریوهای احتمالی در صورت عدم توافق

واکنش گسترده رسانه‌های عبری به سخنان مشاور لاریجانی

ادعای جنجالی وزیر خزانه داری آمریکا بر ضد ایران

نخستین تحریم‌های دولت ترامپ علیه روسیه وضع شد

واکنش گسترده رسانه‌های عبری به سخنان مشاور لاریجانی (+عکس)

موضع عبدالکریم سروش درباره دولت آمریکا: وقتی قدرت بسیار بود اما حق‌شناسی و عدالت نبود، نامش جز «توحش» چیز دیگری نیست

توحش دولت آمریکا در موضع عبدالکریم سروش / وقتی قدرت بسیار بود اما حق‌شناسی و عدالت نبود، نامش جز «توحش» چیز دیگری نیست

سفر وزیر خارجه اسرائیل به پاریس برای رایزنی درباره ایران

ممنوعیت حریم هوایی کشورهای خلیج‌فارس برای حمله به ایران

خبرهای ضدونقیض درباره کناره‌گیری ماسک از دولت ترامپ

حمله هوایی آمریکا به استان صعده یمن

بنیامین نتانیاهو: می‌خواهیم غزه را تجزیه کنیم

ابراز همدردی و دلجویی مدیرکل بنیاد مازندران با دو خانواده شهید در آمل و فریدونکنار

پیروزی آویسپا با پاس گل شهاب زاهدی

ژاپن لرزید

رویارویی چین و روسیه با کارت کریدورها؛ پکن پشت متحدش را خالی می‌کند؟/ آماده‌باش ترکیه برای مانور در حیاط خلوت روسیه

شاهین: اقدام روسیه فرصت‌های جدیدی با افغانستان ایجاد می‌کند

تحریم‌های تازه آمریکا علیه انصارالله یمن