ایرانیان جهان

آخرين مطالب

وداع آرژانتین با ارز دولتی قاره آمریکا

وداع آرژانتین با ارز دولتی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آیا سرنوشت ارز دولتی، در تمام اقتصاد‌های جهان یکسان است؟ در ایران، طی سال‌های اخیر وجود نرخ‏های متعدد دلار و اصرار بر اعطای دلار دولتی، نه تنها باعث مهار قیمت‏ها نشده، بلکه منشأ بروز بسیاری از فساد‌ها نظیر فساد اخیر چای بوده است. ازاین‌رو، بسیاری از کارشناسان و مراکز پژوهشی نسبت به عواقب حضور دلار دولتی در اقتصاد کشور هشدار داده‌اند.
به گزارش دنیای اقتصاد، حدود 14هزار کیلومتر دورتر از ایران، یعنی در آرژانتین تلاش‏ها برای حذف ارز دولتی، آغاز شده است. خاویر میلی، رئیس‌جمهور جدید آرژانتین اصلاحات اقتصادی را برای مهار تورم 140درصدی کشورش آغاز کرده و یکی از این گام‌های اصلاحی حرکت به سمت ارز تک نرخی در این کشور است. تنوع ارز‌ها و پیچیدگی استفاده آن به حدی است که برای توضیح هر نرخ یک کتاب راهنما وجود دارد.
وداع آرژانتین با ارز دولتی درحالی‌که بسیاری از کشور‌ها نظیر اقتصاد ایران سعی می‌کنند با بهره‌گیری از ارز دولتی، سیاست‌های حمایتی خود را پیش ببرند؛ اما در نهایت تمام این سیاست‌ها به یک مقصد مشخص خواهند رسید. آرژانتین یکی از کشور‌هایی است که در سال‌های گذشته، با مشکل ارز چندنرخی دست و پنجه نرم می‌کرد. شرایط به‌گونه‌ای بد است که برای توضیح هر ارز در این کشور، یک کتابچه راهنما وجود دارد.
حال رئیس‌جمهور جدید این کشور، حرکت برای حذف ارز دولتی را شروع کرده است. البته برنامه اقتصادی خاویر میلی، تنها معطوف به حذف ارز دولتی نیست و بسیاری از برنامه‌های دیگر، برای کاهش ناترازی بودجه برای آرژانتین در نظر گرفته شده است. البته اصلاحات اقتصادی در این کشور بدون درد نخواهد بود و احتمالا در میان مدت، اقتصاد این کشور باید یک دوره گذار را طی کند.
خاویر میلی، رئیس‌جمهور جدید آرژانتین که تحصیلات اقتصادی نیز دارد پیش از به قدرت رسیدن وعده‌های بسیار رادیکالی را در رابطه با انضباط مالی دولت و اصلاحات عمیق اقتصادی آرژانتین داده بود. میلی که خود را یک آنارکوکاپیتالیست می‌داند در سخنرانی تحلیف خود بر وعده‌های پیشین خود تاکید کرد و گفت که سیاست‌های پولی جدید انضباط مالی را به دولت برمی‌گرداند. او یادآوری کرد که سیاست پولی با تاخیر 18 تا 24 ماهه عمل می‌کند و تا دو سال دیگر دولت او همچنان هزینه فاجعه پولی دولت پیشین را خواهد پرداخت.
میلی می‌گوید که در صورت عدم اصلاح سیاست‌های پیشین آرژانتین مسیر ونزوئلا را خواهد رفت و تورم چندهزار درصدی را تجربه خواهد کرد. به گزارش فایننشال‌تایمز، لوئیس کاپوتو، وزیر اقتصاد دولت جدید آرژانتین نیز از کاهش ارزش پزو تا نصف ارزش فعلی خبر داد.
کاپوتو برنامه دولت جدید را مقابله با تورم فزاینده و کسری بودجه توصیف کرد. دولت آرژانتین قرار است ارزش پزو را به نصف کاهش دهد، هزینه‌های عمومی را کم کند و یارانه‌های انرژی و حمل‌ونقل را قطع کند. همه این‌ها نشان می‌دهد همان‌طور که میلی می‌گوید او راه دشوار و پر پیچ و خمی برای اصلاح اقتصادی آرژانتین در پیش دارد.
ترک اعتیاد به کسری بودجه لوئیس کاپوتو، وزیر اقتصاد در پیامی تلویزیونی در روز سه‌شنبه به‌طور مفصل درباره وضعیت وخیم کشور آمریکای جنوبی صحبت کرد. پخش برنامه او چندین‌بار به تعویق افتاد و رسانه‌های محلی گفتند که وزیر در حال ضبط مجدد آن است و پس از آن کنفرانس خبری برگزار نشد.
کاپوتو در این پیام گفت: «اگر به همین شکل که هستیم ادامه دهیم، تورم شدیدی خواهیم داشت. انتظار می‌رود قیمت‌ها در سال جاری بیش از 200 درصد افزایش یابد. از 123 سال گذشته، آرژانتین در 113 سال کسری مالی داشته است و ما آمده‌ایم تا آرژانتین را از اعتیاد به کسری بودجه، ترک دهیم.» این پیام تلویزیونی اولین اعلامیه مهم دولت رئیس‌جمهور خاویر میلی از زمان روی کار آمدن آن در روز یکشنبه بود.
کاپوتو گفت که دولت جدید نرخ ارز ترجیحی را از 391 پزو در قبال یک دلار به حدود 800 پزو خواهد رساند. بانک‌ها پیش از این کاهش شدید ارزش رسمی پزو را پیش‌بینی کرده بودند؛ اما قیمت جدید دولتی دلار همچنان تا حدودی کمتر از نرخ بازار آزاد یعنی 1045 پزو در روز سه‌شنبه بود. وزیر اقتصاد جدید آرژانتین همچنین گفت که انتقال بودجه فدرال به استان‌ها به حداقل می‌رسد و تمام پروژه‌های جدید خدمات عمومی متوقف می‌شود.
او تاکید کرد: «دیگر پولی وجود ندارد.» کاپوتو همچنین از افزایش موقت مالیات بر واردات خبر داد؛ اما قول داد سیستم موجود مجوز‌های دولتی برای واردات را لغو کند. مالیات‌های صادراتی که مورد نفرت لابی قدرتمند کشاورزی آرژانتین است، پس از پایان وضعیت اضطراری اقتصادی برداشته خواهد شد. کاپوتو برای خنثی کردن تاثیر کاهش مالیات بر صادرات بر بیش از 40 درصد آرژانتینی‌ها که در فقر زندگی می‌کنند، گفت که ارزش کارت غذای ارائه‌شده توسط دولت 50 درصد افزایش می‌یابد و مزایای کودکان دوبرابر می‌شود. بودجه یکی از بزرگ‌ترین برنامه‌های رفاهی آرژانتین نیز قرار است در سال 2023 قطع شود.
عاقبت مشترک ارز دولتی به نظر می‌رسد که تجربه آرژانتین و بسیاری از کشور‌ها نشان می‌دهد که سیاست ارز چندنرخی یک سرنوشت مشخص دارد و آن تلاش برای رهایی و دوری از آن است. در اقتصاد ایران نیز سیاست ارز 4200 تومانی، نتوانست شرایط را برای کنترل قیمت‌ها فراهم آورد و در نهایت با هزینه‌های بسیار فراوان حرکتی به سمت حذف آن شروع شد. هرچند که هنوز در اقتصاد ایران ارز ترجیحی وجود دارد و انواع نرخ‌ها از 4200 تومانی و 28500 تومانی در اقتصاد وجود دارد. اخیرا رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس در یک مصاحبه از وجود 7 نوع نرخ ارز در اقتصاد ایران خبر داد و هشدار داد که ارز چندنرخی، فسادزا است.
بحران بدهی خارجی صندوق بین‌المللی پول که 43 میلیارد دلار از آرژانتین طلبکار است، به سرعت از اصلاحات اقتصادی میلی استقبال کرد. وام‌دهنده مستقر در واشنگتن گفت: «این اقدامات اولیه جسورانه است. با هدف بهبود قابل توجه مالیه عمومی به روشی که از آسیب پذیرترین افراد جامعه محافظت می‌کند، رژیم ارزی کشور را تقویت می‌کند.» نیکلاس دوجوونه که از سال 2017 تا 2019 در دولت راست میانه مائوریسیو ماکری، وزیر اقتصاد بود، اما دیدگاه انتقادی به نظرات کاپونه داشت. او به فقدان جدول زمانی در اعلامیه کاپوتو اشاره کرد و گفت که هنوز جزئیات زیادی وجود ندارد.
او یادآوری کرد: «هنوز هیچ عنصری وجود ندارد که به ما اجازه دهد بدانیم با چه سرعتی به سمت یک بودجه متوازن حرکت می‌کنیم و آیا در واقع به سمت یک بودجه متوازن حرکت می‌کنیم یا خیر؟» فرناندو مارول، موسس شرکت مشاوره اقتصادی FMyA مستقر در بوینس‌آیرس گفت که این بسته «تغییری عمیق درباره سیاست‌های مالی و ارزی» است. این بسته کاهش هزینه‌هایی را هدف قرار می‌دهد که 4.2 واحد درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهند؛ اگرچه او هشدار داد که در غیاب جزئیات بیشتر، تاثیر نهایی نامشخص است.
تعدیل تصمیمات انتخاباتی به نظر می‌رسد اگرچه میلی تصویر عجیب و غریب و پر زرق و برقی را در مسیر مبارزات انتخاباتی ایجاد کرد و قول داد بانک مرکزی را ببندد، اما از زمان پیروزی در انتخابات ماه گذشته به طرز چشمگیری موضع خود را تعدیل کرده است. سرمایه‌گذاران و دیپلمات‌هایی که در ابتدا از مواضع رادیکال میلی نگران شده بودند، با تصویر جدید او آشنا شده‌اند و امیدوارند که او بتواند یک اتحاد سیاسی گسترده ایجاد کند تا اقدامات اصلاحات اقتصادی خود را از طریق کنگره آرژانتین به ثمر برساند؛ جایی که حزب او تنها اقلیت کوچکی از کرسی‌ها دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1093726/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گوگل در ژاپن متوقف می‌شود

زمین لرزه ای به بزرگی 5 ریشتر هوکایدو ژاپن را لرزاند

رقابت بزرگ پاری‌سن‌ژرمن و منچسترسیتی برای ستاره فرانسوی

پیش‌بینی اسطوره بایرن: بارسا قهرمان اروپا می‌شود

در پی اعتراض به رئال مادرید؛ قصد یوفا برای اصلاح قانون میزبانی در لیگ قهرمانان اروپا

سحرخیزان به تراکتور و پرسپولیس نمی‌آید

ترامپ به دنبال ذخیره‌سازی مواد معدنی اعماق دریا

5 کشته و 9 زخمی در حادثه معدن زغال سنگ در شمال غرب چین

جنگ تعرفه ها؛ آمریکایی ها به کدام کالاهای چینی وابسته هستند؟

علیرضا عباسی : زنگ خطر فوتسال افغانستان برای مدعیان جدی فوتسال آسیا و دنیا

صعود سست بورس‌های جهان| دلار از چشم بازار افتاد

یمن،ترامپ را غافلگیر کرد/آمریکا از اسرائیل رکب اطلاعاتی خورد/واشنگتن در حال حاضر درگیر طولانی‌ترین نبرد دریایی پس از جنگ دوم است

از مسقط تا آینده‌ای مبهم؛ آیا مذاکرات اخیر دستاوردی خواهد داشت؟

عباس عبدی: مذاکره برای مذاکره به زیان ایران است/ توافق تاکتیکی نیز قطعا با شکست مواجه خواهد شد و بیش از آنکه مشکلات ایران را حل کند، به نفع ترامپ است/ شواهد نشان می‌دهد اراده طرفین، حل و فصل اختلافات و کاهش تنش است

سخنگوی وزارت خارجه: تعیین مسقط به عنوان محل برگزاری دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، با نظر عمان بود؛ این تجدیدنظر ناشی از مباحث پشتیبانی و هماهنگی بود

چین شرایط محدودیت صدور ویزا برای آمریکا صادر کرد

سخنگوی وزارت امور خارجه از وضعیت ناگوار مردم در شهر محاصره‌شده فاشر در سودان ابراز نگرانی کرد

سفر شی برای به خشم آوردن ترامپ؛ رئیس‌جمهور چین رسما اعلان جنگ کرد؟

آیا ایران تجربه لیبی را تکرار می‌کند؟

توضیحات سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تغییر محل دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا از رُم به مسقط

تأثیر مذاکرات ایران و آمریکا بر قیمت و رونق بازار مسکن تهران

اندیشکده آمریکایی «شورای روابط خارجی»: ایران بَرنده دور اول مذاکرات بود/ با وجود درخواست آمریکا، ایران بود که نوع مذاکرات را مشخص کرد/ این بار هم، مذاکرات عمان فقط به مسائل هسته‌ای پرداخته؛ یعنی «دقیقاً همان چیزی که ایران می‌خواهد»

پیشبینی تحلیلگران بین المللی از مذاکرات عمان؛ سوءتفاهم‌های تاریخی ایران و آمریکا رفع می‌شود؟

ازسرگیری افزایش قیمت طلا

تلاش دولت آمریکا برای جدا کردن اینستاگرام و واتس‌اپ از متا

معاون ترامپ: از اروپا ناامید شدیم

دست رد تهران به خواسته ترامپ در مذاکرات مسقط

تصاویر دیده نشده از داخل سفارت متروک ایران در آمریکا

یک تولید کننده پردازشگر آمریکایی دیگر تسلیم ترامپ شد

سفیر چین: آمریکا باید حسن‌نیت نشان دهد، نه ایران/ با ورود شورای امنیت به مساله‌ هسته‌ای ایران مخالفیم

ملاقات عابدزاده با ستارگان سینمای ایران در آمریکا! + عکس

دست رد تهران به خواسته ترامپ در مذاکرات عمان

یک تولیدکننده پردازشگر آمریکایی دیگر تسلیم ترامپ شد

ترامپ؛ نماد ورشکستگی، هرج و مرج و سردرگمی نظام سیاسی امریکا

سخنگوی وزارت خارجه: تعیین مسقط به عنوان محل برگزاری دور دوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا، با نظر عمان بود

تحلیلگران در مورد رنود افزایشی قیمت طلا چه پیش‌بینی می‌کنند؟

دیدار عابدزاده با بازیگران ایرانی در آمریکا+عکس

سرمایه‌گذاری 500 میلیارد دلاری انویدیا در تولید تراشه در آمریکا

دستور قاضی فدرال آمریکا برای تعلیق فرمان ترامپ درباره اخراج نیم میلیون مهاجر

منابع یمنی: کشتی‌ها به ناو‌های آمریکا نزدیک نشوند

کاهش شدید ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی

نمایشی که عارف در جهاد دانشگاهی اجرا کرد!/ تخمین نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا پس از یک یادداشت مهم

اظهارات تازه ویتکاف درباره مذاکره ایران و آمریکا/ باز هم تهدید ایران!

سرمقاله وطن امروز/ تاریخ، آبروی مکرون را برد!

سرمقاله صبح نو/ مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس

هدیه عربستان به دولت جدید سوریه

تصاویری از کره شمالی که نگرانی‌های جهانی را برانگیخت

تاخیر 8 ساعته پرواز نجف - تهران

«مسکن کارگری» در دستور کار دولت؛ «حق مسکن» شاید وقتی دیگر

انتظار 20 ساله برای نیروگاهی زغال سوز