ایرانیان جهان

آخرين مطالب

گام‌های نهایی اصلاح ساختار بودجه در برنامه هفتم اخبار ایران

گام‌های نهایی اصلاح ساختار بودجه در برنامه هفتم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایسنا /اصلاح ساختار بودجه به عنوان مهم ترین سند اجرایی سالانه دولت و نظام برنامه ریزی کشور از موضوعاتی است که بیشترین احکام را در برنامه هفتم توسعه به خود اختصاص داده است.
اصلاح ساختار بودجه به عنوان مهم‎ترین سند اجرایی سالانه دولت و نظام برنامه ریزی کشور یکی از موضوعاتی است که بیشترین احکام را (در 15 ماده) در برنامه هفتم توسعه به خود اختصاص داده است؛ تاکید مقام معظم رهبری و دستور ایشان برای تحقق این موضوع در بهمن سال 97 موجب شد دولت قبلی نگاه ویژه ای را برای تحقق این امر مدنظر داشته باشد و لایحه ای را به نشست سران قوا ارائه کند؛ مجلس شورای اسلامی نیز با اصلاح مواد 181 و 182 آیین نامه داخلی و دو مرحله ای کردن بررسی بودجه، گامی مهم دراین راستا برداشت. اما آن گونه که رئیس سازمان برنامه و بودجه در خردادماه به خبرنگار خراسان اعلام کرد، برخی اختلاف نظرها در شورای هماهنگی سران قوا موجب شده که مسئله اصلاح ساختار بودجه در این شورا به سرانجام نرسد و درعوض بیشتر مفاد آن از طریق برنامه هفتم پیشرفت دنبال می شود. با این اوصاف در این گزارش مهم‎ترین احکام این برنامه درباره اصلاح ساختار بودجه را بررسی می کنیم.
ممنوعیت گنجاندن احکام غیربودجه ای در بودجه
در گذشته گاهی هنگام بررسی احکام بودجه دیده می شد که برخی احکامی که جنبه دائمی دارد در قالب بودجه سالانه که تنها برای یک سال دوام دارد، در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار می گرفت. مثلاً گاهی برخی از مصادیق مالیات بر عایدی سرمایه یا سوداگری که بعدها در قالب قانونی جداگانه و مفصل به تصویب صحن علنی مجلس رسید، گاهی در بودجه های سنواتی به صحن علنی مجلس راه می یافت. گاهی نیز مشاهده می شد که برخی از احکام بودجه با اسناد بالادستی یا قوانین برنامه های پنج‎ساله مغایرت دارد و... با این حال اولین موضوعی که در بند الف ماده 13 قانون برنامه هفتم به منظور نظم‌بخشی و انسجام بودجه مدنظر قرار گرفته این است که: «لایحه و مصوبه مجلس در خصوص بودجه سالانه کل کشور نباید واجد احکام غیر بودجه‌ای باشد و نیز نباید منجر به اصلاح قوانین دائمی یا برنامه‌های پیشرفت شود.»

ایجاد نظام یکپارچه و هوشمند مدیریت مالی دولت
جلوگیری از پراکندگی حساب های دستگاه های اجرایی و ایجاد نظام یکپارچه و هوشمند مدیریت مالی دومین حکم مهمی است که به منظور نظم بخشی و انسجام بودجه در فصل 3 برنامه هفتم با عنوان «اصلاح ساختار بودجه» بر آن تاکید شده است. بر این اساس سازمان برنامه و بودجه مکلف است با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی نسبت به ایجاد نظام یکپارچه و هوشمند مدیریت مالی دولت با رعایت ماده 30 قانون برنامه و بودجه کشور طبق ضوابطی اقدام کند. از جمله این که «کلیه اعتبارات (اعم از اعتبارات هزینه ای و تملک دارایی های سرمایه ای) از محل منابع عمومی و اختصاصی در قالب اعتبار الکترونیکی به دستگاه اجرایی تخصیص می‌یابد. تضمین نقدشوندگی اعتبار توسط خزانه‌داری کل کشور در سقف تخصیص‌های ابلاغی انجام و تمام پرداخت‌های دولت از محل حساب پشتیبان حساب های اعتباری توسط خزانه‌داری کل کشور در وجه ذی‌نفع ‌‌نهایی واریز می شود.»
اختصاص 3 درصد از درآمدهای نفتی به مناطق نفت خیز و کمتر توسعه یافته
مناطق نفت خیز کشور که بعضا در صف مقدم جبهه مقابله با دشمن بعثی قرار داشته و آسیب دیده دوران جنگ تحمیلی هشت ساله نیز هستند، همواره مطالبه بحقی برای بهره مندی قانونی از درآمدهای نفتی داشته اند که این موضوع در برنامه هفتم به صراحت دیده شده است. بر اساس بند الف ماده 14 قانون این برنامه ،دولت مکلف است یک سوم از سه درصد درآمد حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی را بر اساس سهم هر استان در ارزش تولید نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی که بر مبنای قیمت صادراتی این سه محصول ارزش گذاری می‌شود، به استان‌های نفت خیز و گازخیز و دو سوم باقی مانده را به شهرستان ها، بخش ها و دهستان های کمتر توسعه یافته که بر اساس شاخص های توسعه‌نیافتگی توسط سازمان برنامه و بودجه تعیین می‌شوند، تخصیص دهد.
ثبت اموال غیرمنقول و املاک دستگاه های اجرایی در سامانه جامع اموال دستگاه های اجرایی (سادا)
راه اندازی سامانه ای متمرکز با عنوان سادا (سامانه جامع اموال دستگاه های اجرایی) از دیگر احکامی است که به منظور مدیریت دارایی‌ها و ارتقای شفافیت دارایی دستگاه های اجرایی در ماده 16 قانون برنامه هفتم مصوب شده است. بر این اساس دستگاه های اجرایی ملزم به ثبت اطلاعات اراضی، املاک و سایر اموال غیرمنقول از جمله انفال و اموال تملیکی در سامانه جامع اموال دستگاه های اجرایی (سادا) هستند. هرگونه پرداخت بابت تجهیز، نگهداری و سایر هزینه‌ها برای موارد ثبت نشده در سامانه سادا ممنوع است. عدم اجرای این بند توسط مدیران مربوط دستگاه های اجرایی تخلف محسوب ‌می‌شود. شناسایی، مستندسازی و تثبیت مالکیت دولت بر اموال غیرمنقول و صدور سند مالکیت برای آن ها نیز از دیگر تکالیفی است که برای وزارت اقتصاد و سازمان ثبت اسناد و املاک درماده 16 دیده شده است.
الزام به بودجه ریزی عملیاتی
بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد دستگاه های اجرایی همواره یک دغدغه و آرمان برای نظام تدوین بودجه کشور بوده است چرا که در گذشته غالبا بودجه دستگاه ها در هر سال معادل بودجه سال قبل به اضافه درصدی افزایش متناسب با نرخ تورم بوده است اما طی چند سال گذشته نظام بودجه ریزی عملیاتی به عنوان یک دغدغه مدنظر تدوین کنندگان لایحه بودجه قرار گرفت، هرچند که هیچ گاه کاملا اجرایی نشده است و در برنامه هفتم نیز تکلیف به اجرای آن تا پایان سال دوم برنامه شده است.
بر این اساس سازمان برنامه و بودجه مکلف شده است تا پایان سال دوم برنامه نسبت به استقرار تدریجی نظام بودجه‌ریزی مبتنی‌ بر عملکرد در دستگاه های اجرایی ارائه‌دهنده خدمت و محصول اقدام نماید‏، به‌نحوی که پیش‌بینی و پرداخت اعتبارات بر اساس فعالیت‌ها (محصولات و خدمات) متناسب با قیمت تمام‌شده و حجم فعالیت صورت گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1176165/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کسی که فرزندش گول منافقین را خورده چه تفاوتی با ظریف دارد؟

کیهان نوشت؛ از تأدیب کشورهای همسایه تا پاسخ به اسرائیل

چرا آلمان حامی صهیونیست‌هاست؟

سرمقاله خراسان/ تشکیل هلدینگ‌های صادراتی؛ تیر خلاص بر مشکلات زعفران

ادعای خبرساز درباره حمله اسرائیل به ایران

عراق سرزمین های اشغالی آماج حملات پهپادی قرار داد

حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به فلسطین اشغالی

آغاز به کار نخستین دوره مسابقات کشوری «فوسبال کانادین» در مشهد مقدس

طرح 8.2 میلیارد یورویی ایتالیا برای نوسازی نیروی زمینی ارتش

پایبندی دولت اسپانیا به تعهد خود برای عدم فروش سلاح به اسرائیل

بازگشت به صلح سرد؛ خیز ایران برای بازتعریف استراتژی بازدارندگی؟/ رمزگشایی از نقشه اروپا برای خاورمیانه

اولمرت: دشمن اسراییل نتانیاهو است نه ایران و حزب الله

پیشتازی چین در توسعه انرژی‌های سبز تا 6 سال آینده

پناهگاه میلیاردهای فراریِ چین

چین در سازمان تجارت جهانی از اتحادیه اروپا شکایت کرد

برای جلوگیری از حمله‌های تروریستی باید تعاملات با پاکستان و افغانستان را بیشتر کنیم

طعنه سنگین به میرسلیم بخاطر همکاری پسرش با منافقین / فرزندان ظریف بخاطر متولد شدن در آمریکا خطایی انجام نداده اند

نگرانی اروپا از پیروزی ترامپ

آمریکا باید منتظر حمله ایران به اسرائیل باشد

ترس اروپا از پیروزی ترامپ برای اوکراین

ادعای عجیب زاخارووا در مورد هریس و ترامپ

بایدن: اوکراین باید در صورت ورود انیروهای کره شمالی در جنگ پاسخ دهد

ایتالیا به فکر نوسازی نیروی زمینی ارتش افتاد

روابط نظامی ایران و آمریکا در حکومت محمدرضا پهلوی

حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به سرزمین های اشغالی

مرسدس بنز انقلابی در بازیافت باتری ایجاد می‌کند

آغاز رایزنی برای راه اندازی پرواز مستقیم بین ایران و ژاپن

سرکوب و آشوب در انتخابات 2024 آمریکا

آمریکا باید خود را برای پاسخ ایران به حمله اخیر اسرائیل آماده کند

اسرائیل و اوکراین دست آمریکا را خالی کردند

جنگ و خشونت بخش جدایی‌ناپذیر تمدن غربی

ایران و ترکیه نقش کلیدی در پیوند شبکه‌های حمل‌ونقل بین‌المللی ایفا می‌کنند

واکنش آمریکا به جنایات اسرائیل در بیت‌لاهیا/ درخواست واشنگتن از تل‌آویو چه بود؟

تاکید آمریکا بر ثبات آرایش نظامی خود در قبال روسیه

زنان خلبان در حمله اسراییل به ایران نقش داشتند؟ + ببینید

گفتگوی وزیر دفاع آمریکا و وزیر جنگ اسرائیل درباره ایران

محدودیت بیشتر برای دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

آمریکا: حمله به بیت لاهیا هولناک بود

شکرت بیش از 51 میلیون آمریکایی در انتخابات زودهنگام

رایزنی وزیر دفاع آمریکا و وزیر جنگ اسرائیل درباره ایران/ ادعای آمریکا درباره ورود کمکهای بشردوستانه به غزه

دلیل موفقیت‌های ناپلئون بناپارت در مسواکش بود

آمریکا: آرایش نظامی خود را در قبال روسیه تغییر نمی‌دهیم

بیش از 51 میلیون آمریکایی به صورت زودهنگام رای خود را به صندوق انداختند

تصاویری سوزناک از خنچه عقد و مراسم حنابندان نیروی ارتش که در حمله اسراییل شهید شد + ببینید

روسیه و چین رسما ایران را نادیده گرفتند

چین 3 فضانورد به فضا پرتاب کرد

چین 3 فضانورد به فضا فرستاد

اعتماد به آمریکا درست است؟

واکنش آمریکا به ممنوع شدن فعالیت آنروا

گفتگوی وزیر دفاع آمریکا و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی درباره ایران