ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پیش‌بینی واردات 3 میلیارد دلار بنزین در سال جاری اخبار ایران

پیش‌بینی واردات 3 میلیارد دلار بنزین در سال جاری
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تسنیم /برآورد می‌شود میزان واردات بنزین در سال 1402 که بالغ بر حدود 2 میلیارد دلار بوده، در سال جاری به حدود 3 میلیارد دلار افزایش یابد؛ اما چرایی تبدیل ایران به واردکننده بنزین دلایل متعددی دارد که 4 دلیل، بیش از سایر دلایل موثر بوده است.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری در بخشی از نخستین نشست خبری خود (26 شهریورماه) در خصوص میزان واردات بنزین گفت: "بحث‌هایی که در رابطه با ناترازی‌ها هست، یکی از گیرها همینه، ما حقوق مصوب حق بازنشسته را نمی‌دهیم، اما کسی که بنزین، برق و گاز اضافه مصرف می‌کند تا دلت بخواهد به آن پول می‌دهیم. 5 میلیارد (دلار) پول به بنزین می‌دهیم و از خارج وارد می‌کنیم و مصرف می‌کنند، اگر این پول را نمی‌دادیم، می‌توانستیم پول بازنشسته را بدهیم، (حقوق‌ها را) همسان کنیم، پول معلم، پول دارو، پول گندم و پول نهاده را بدهیم."
آیا 5 میلیارد دلار صرف واردات بنزین می‌شود؟
نکته اول که در خصوص سخنان رئیس جمهوری مهم بوده این است که در سال گذشته میزان واردات بنزین حدود 2 میلیارد دلار بود و اگر رئیس جمهوری به میزان واردات بنزین در سال 1403 نیز اشاره می‌کند، باز هم رقم 5 میلیارد دلار رقم بسیار بزرگی است که به‌نظر تنها برای واردات بنزین، رقمی غیرواقعی به‌نظر می‌رسد.
در متن قانون بودجه سال 1403 (بند پ تبصره 4) آمده: "به منظور تأمین فراورده های نفتی مورد نیاز کشور، به شرکتهای دولتی تابعه ذی ربط وزارت نفت اجازه داده می شود با رعایت اصل پنجاه و سوم (53) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ضمن بکارگیری راهکارهای بهینه سازی مصرف و کاهش نیاز به واردات فراورده های نفتی، مطابق آیین نامه اجرائی این بند به شرح زیر اقدام کنند: 1ـ خرید و معاوضه و یا تهاتر فراورده های نفتی وارداتی با فراورده های نفتی صادراتی تا سقف هشتصد هزار میلیارد ریال از طریق منابع تبصره (8) این قانون 2ـ خرید و فروش، معاوضه و یا تهاتر فراورده های نفتی دریافتی از واحدهای تولید داخلی فراورده های نفتی با خوراک تحویلی به آنها تا سقف ششصد هزار میلیارد ریال در قالب ردیف درآمدی و هزینه ‎ای مشخص"
بر اساس مفاد قانون بودجه امسال، وزارت نفت در سال جاری بابت تأمین بنزین (مجموع خرید خارجی و خرید داخلی از پالایشگاه‌ها) 140 هزار میلیارد تومان هزینه خواهد کرد که بر اساس نرخ تسعیر ارز (28 هزار و 500 تومانی) حدود 4.9 میلیارد دلار (5 میلیارد دلار مورد اشاره رئیس جمهور) خواهد شد.
پس بحث خرید 5 میلیارد دلار بنزین وارداتی نه در سال گذشته و نه در سال جاری مطرح نبوده و نیست.
اما برآورد می‌شود میزان واردات بنزین در سال 1402 که بالغ بر حدود 2 میلیارد دلار بوده، در سال جاری به حدود 3 میلیارد دلار افزایش یابد که رقم بالایی است و می‌تواند روی دیگر هزینه‌کردهای دولت تأثیر بگذارد؛ البته بخشی یا بیشتر آن با تهاتر صورت می‌گیرد و دولت مستقیما پولی بابت آن نمی‌پردازد، اما تهاتر بنزین با هر کالایی، اگر در هزینه‌کرد مستقیم دولت اثرگذار نباشد، در کاهش مستقیم درآمد دولت ( از کالایی که صادرات آن با بنزین وارداتی تهاتر می‌شود) اثرگذار است.
4 دلیل اصلی تبدیل ایران به واردکننده بنزین
1. عدم اصلاح ناوگان حمل‌ونقل کشور؛ از تولیدخودروهای پرمصرف تا عدم اسقاط ناوگان فرسوده
خودروهای ایرانی تولید دو خودروساز بزرگ کشور، 2 تا 3 برابر استانداردهای روز جهان مصرف بنزین دارند و در حالی که متوسط مصرف خودروهای تولیدی دیگر کشورها 4 یا 5 لیتر در هر پیمایش 100 کیلومتر است، این رقم برای خودروهای تولید ایران 10 تا 12 لیتر است.
در واقع اگر خودروها با استاندارد بین‌المللی در کشور تولید می‌شد، مصرف بنزین به‌جای 120 میلیون لیتر در روز، در حدود 60 میلیون لیتر در روز بود و می‌توانستیم ده‌ها میلیون لیتر در روز صادرات داشته باشیم.
بحث اسقاط خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده، یک بحث مهم در راهبردهای میان‌مدت برای کاهش مصرف بنزین است که در سالهای گذشته مورد غفلت واقع شده است.
طبق آمار ستاد نوسازی سازمان حمل‌ونقل، بیش از 21 میلیون خودروی سبک در کشور در حال تردد است که بیش از یک میلیون و 300 هزار خودرو، یعنی 6.2 درصد از این خودروها فرسوده هستند.
همچنین از تعداد 12 میلیون و 500 هزار موتورسیکلت در حال تردد در کشور، 11 میلیون و 200 هزار موتورسیکلت فرسوده هستند که سهم بزرگی در مصرف افسارگسیخته بنزین و آلایندگی هوا دارند.
روزانه در حدود 46 میلیون لیتر بنزین خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده مصرف می‌‌شود که در صورت جایگزینی این ناوگان با خودروها و موتورسیکلت‌های استاندارد حدود 27 میلیون لیتر بنزین قابل صرفه‌جویی است.
2. تعطیلی توسعه CNG در سالهای اخیر
با وجود مصوبه سال 98 مبنی بر تبدیل بیش از یک میلیون دستگاه خودروهای بنزین‌سوز فعال در حمل‌و نقل عمومی به خودروهای دوگانه‌سوز CNG به‌صورت رایگان که محل هزینه‌های آن هم مشخص شده بود، در سالهای اخیر، اجرای این مصوبه به‌کندی پیش رفت و عملا متوقف شد و صنعت CNG که می‌توانست بار ناترازی بنزین را کم کرده و حتی این ناترازی را به کلی رفع کند، با بی‌مهری مسئولان وقت وزارت نفت مواجه شد.
هم‌اکنون بین 21 تا 23 میلیون مترمکعب CNG در روز در کشور به‌مصرف می‌رسد و به همین اندازه ظرفیت افزایش سهم CNG در سبد حمل‌ونقل سبک کشور، با زیرساخت‌های فعلی وجود دارد، بنابراین برای رفع ناترازی 20 میلیون لیتری بنزین، تنها راهکار توسعه CNG می‌تواند در کوتاه‌مدت با سیاست‌گذاری درست و بدون هزینه‌سازی برای دولت، پاسخگو باشد.
اگر توسعه CNG متوقف نشده بود و اجرای کامل مصوبه شورای عالی اقتصاد پیگیری می‌شد، امروز می‌توانستیم حداقل مصرف روزانه CNG را به 35 میلیون مترمکعب در روز رسانده و حدود 12 تا 14 میلیون لیتر مصرف بنزین را بیش از آمار فعلی، با مصرف CNG‌جایگزین کنیم. در این صورت بخش اعظمی از ناترازی بنزین رفع شده بود.
3. عقب‌ماندگی‌های بخش تولید؛ کندی در تکمیل طرح‌های توسعه پالایشگاهی و عدم اجرای پروژه‌های جدید
تکمیل کُند طرح‌های توسعه پالایشگاهی و عدم کلنگ زنی پالایشگاه‌های جدید نیز از دلایل اصلی بروز ناترازی بنزین و نیاز کشور به واردات این فرآورده نفتی بود. حتی پالایشگاه مهر خلیج فارس هم با بی‌مهری مواجه شد و پروژه‌ای که قرار بود در سال 1402 به تولید بنزین برسد، اکنون در خوشبینانه‌ترین حالت، فاز نخست آن در پایان سال جاری به بهره برداری خواهد رسید.
در بخش تعمیرات دوره‌ای و اورهال پالایشگاه‌ها نیز به مراتب در پالایشگاه‌های مختلف وضعیت غیربهینه‌ای را شاهد بودیم به‌طوری که چندین برابر زمان مورد نیاز، یک پالایشگاه در دوران تعمیرات به‌سر می‌برد و این مسئله در تشدید ناترازی بین تولید و مصرف بنزین و نیاز به واردات بیشتر، اثرگذار بود.
4. تبدیل خودروی شخصی به انتخاب اول مردم
در پی عدم توسعه کمی و کیفی ناوگان حمل‌ونقل عمومی درون و برون شهری متناسب با نیاز مردم و افزایش افسارگسیخته هزینه‌های استفاده از هواپیما، قطار و اتوبوس از یک‌سو و ثابت نگه‌داشتن نرخ بنزین از سوی دیگر، به نهادینه شدن الگوی پرمصرفی و تبدیل شدن خودروی شخصی به انتخاب اول مردم در ترددهای درون شهری و برون شهری منجر شد.
در واقع در چنین شرایطی، هزینه استفاده از خودروهای شخصی به مراتب از هزینه‌های سفر درون شهری و برون شهری با دیگر روش‌ها کمتر است؛ همچنین عدم دسترسی به کمیت و کیفیت مناسب در بخش حمل‌و نقل عمومی، مردم را بیشتر به استفاده از وسایل نقلیه شخصی سوق داده است و نتیجه آن افزایش افسارگسیخته تقاضای بنزین در جامعه است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1208669/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارندگی بی‌سابقه در «ایشیکاوا» در ژاپن/ 8 تن کشته و مفقود شدند

بارندگی بی‌سابقه در ژاپن با 8 تن کشته و مفقودی

تخلیه هزاران نفر در ژاپن در پی سیل شدید + تصاویر

توقف تولید فیات 500 الکتریکی؛ چرا که کسی این خودرو را نمی‌خرد!

واکنش زلنسکی به طرح صلح چین

افغانستان محور گفتگوهای مقامات پاکستان و تاجیکستان

فروش بیش از 75 هزار قیراط زمرد در افغانستان

جام جهانی فوتسال 2024 | افغانستان 0-0 اوکراین؛ گزارش زنده

دبیر کل انصارالله یمن: تسلط آمریکا کشور را به پرتگاه می‌کشاند/انقلاب 21 سپتامبر راه نجات شد

عبدالملک الحوثی: در کنار برادران حزب الله هستیم/ حمله زلزله وار به تل آویو

سخنگوی وزارت خارجه: آمریکا مسئولیت‌ شراکت در جنایات علیه فلسطین، لبنان و سوریه را بپذیرد

سخنگوی وزارت خارجه: آمریکا شریک رژیم صهیونیستی در جنایات فلسطین، لبنان و سوریه است

اختلاف بین هریس و ترامپ افزایش یافت / دموکرات‌ها پیش افتادند

کنعانی: آمریکا با رژیم صهیونیستی در جنایت علیه فلسطین،‌ لبنان و سوریه شریک است

(ویدئو) واکنش آمریکا به حرکت غیرانسانی سربازان اسرائیل

اعدام با تزریق کشنده در کارولینای جنوبی

آتش سوزی در "کدیتا" شمال اراضی اشغالی در پی حملات حزب الله

واشنگتن: امیدواریم به مرحله جنگ گسترده بین اسرائیل و حزب‌الله نرسیم

رویترز مدعی شد: جاسوسی سرویس‌های ویژه روسیه با اپلیکیشن تلگرام!

رهبر چچن: ایلان ماسک خودرویم را غیرفعال کرد

تولید قراردادی راهکار خودکفایی در گوشت قرمز

آماده پذیرش هر تعداد از مجروحان انفجارهای اخیر لبنان هستیم‌

آیا زمان بازبینی در سیاست های داخلی و خارجی نرسیده است؟

برای رسیدن به وحدت باید از قرآن الهام گرفت

فرصت بزرگ اقتصادی در سواحل مکران سیستان وبلوچستان

برگزاری جشن میلاد پیامبر اکرم (ص) در چهار باغ

مقام سومی کومیته تیمی مردان ایران در کاراته قهرمانی آسیا/ تیم بانوان حذف شد

مقام سومی کومیته تیمی مردان ایران در کاراته قهرمانی آسیا

ناکامی کومیته تیمی بانوان ایران از کسب مدال در رقابت‌های آسیایی

انفجار پیجرها در لبنان و هزارتوی شرکت‌های مشکوک در آسیا و اروپا!

تأثیر راه آهن چین، قرقیزستان و ازبکستان، بر ترابری و اتصالات منطقه ای

پاکستان: به گفتگو با طالبان متعهد هستیم

فریاد مقاومت بر استکبار باشید/ جنایت‌های آمریکا در جهان را به هیچ عنوان نمی‌توان فراموش کرد

«جنگِ موجودیت»، انتخابات آمریکا و وقایع اخیر خاورمیانه؛ تسلط تکنولوژیک یا شقاوت ایدئولوژیک؟

دیوید بکام: بهترین بازیکن تاریخ فوتبال را به آمریکا آورده‌ایم

گروه‌های مقاومت فلسطین: دولت جنایتکار آمریکا مسؤول جنایت‌ها علیه لبنان است

رهبر انقلاب یمن: دشمنان در سیطره بر کشور ما شکست خوردند

زلنسکی به امید دیدار با ترامپ به نیویورک می‌رود

رهبر انصار الله یمن: آمریکا و همراهانش هیچ طرحی جز اشغالگری در یمن ما نداشتند+فیلم

دولت جنایتکار آمریکا مسؤول جنایت‌ها علیه لبنان است

عبدالملک الحوثی: هدف مقدس انقلاب پربرکت یمن آزادی و استقلال به معنای واقعی آن است

عبدالملک الحوثی: دشمنان در سیطره بر کشور و ملت ما ناکام ماندند

دشمنان نتوانستند بر یمن تسلط یابند و مردم ما پیروز شدند

آمریکا بزرگترین بازنده انقلاب 21 سپتامبر یمن بود

رهبر انصار الله یمن: آمریکا و همراهانش هیچ طرحی جز اشغالگری در یمن نداشتند/ ملت یمن براساس اصل هویت ایمانی از فلسطین حمایت می‌کند+فیلم

عبدالملک الحوثی:جنگ نرم و سخت علیه مسلمانان جریان دارد

تلاش دشوار ترکیه برای خروج از تحریم تسلیحاتی آمریکا

جنگ نرم و سخت علیه مسلمانان جریان دارد

واکنش دولت آمریکا به جدیدترین جنایت سربازان رژیم اسرائیل + هشدار/ فیلم هولناک

پزشکیان مذاکره با آمریکا را کلید می زند؟ /گلرو: رئیس جمهور با دست پُر برگردد /احمدی: مذاکره می‌کنیم اما مشروط /ظهروه وند: فعلا به صلاح نیست