ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پوتین با فن‌آوری فضایی خاورمیانه را تسخیر می‌کند؟ خواندنی ها

پوتین با فن‌آوری فضایی خاورمیانه را تسخیر می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اگرچه بیشتر توجه غرب بر قدرت سخت روسیه متمرکز است، اما استفاده مسکو از همکاری فضایی نیز به عنوان ابزاری برای قدرت نرم خزنده پراهمیت است.
در پس زمینه جنگ روسیه علیه اوکراین و درگیری‌های دنباله‌دار در سراسر خاورمیانه، مسکو بی‌سروصدا در حال گسترش همکاری‌های فضایی خود با منطقه است. مشارکت اخیر این کشور با تونس قطعه کوچکی از تصویر بزرگ‌تری است که در سراسر خاورمیانه در حال آشکار شدن است، جایی که روسیه از همه ابزارهای قدرت برای افزایش نفوذ خود استفاده می‌کند.

ابزار قدرت نرم خزنده
اگرچه بیشتر توجه غرب بر قدرت سخت روسیه متمرکز است، اما استفاده مسکو از همکاری فضایی نیز به عنوان ابزاری برای قدرت نرم خزنده پراهمیت است، به خصوص که تونس در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در 6 اکتبر است. تقریباً تضمین شده است که قیس سعید پوپولیست دوباره پیروز شود. او به دنبال راه‌هایی برای نشان دادن خودمختاری کشورش در امور بین المللی خواهد بود. برای این منظور، او ممکن است سعی کند با شرکای غیر سنتی مانند روسیه در زمینه‌هایی مانند همکاری فضایی کار کند.
به نوشته نشنال اینترست، همکاری فضایی کنونی روسیه و تونس به پیش از حمله مسکو به اوکراین برمی‌گردد. در سال 2019، تونس قراردادی با دو شرکت روسی اسپوتنیکس و شرکت پرتاب ماهواره جی‌کی برای پرتاب سی ماهواره تا سال 2023 امضا کرد. بر اساس این توافق، در مارس 2021، تونس اولین ماهواره خود به نام چلنج 1 را از قزاقستان بر روی موشک سایوز-2 روسیه پرتاب کرد. در 13 آگوست همان سال آژانس فضایی روسکازموس روسیه تونس توافق‌نامه‌ای را برای فرستادن اولین فضانورد زن تونسی به ایستگاه فضایی بین المللی امضا کردند. این اولین سفر فضایی یک فضانورد زن از هر نقطه در آفریقا خواهد بود.
این فعالیت‌ها در چارچوب گسترده‌تر همکاری روسیه و تونس در زمینه‌هایی مانند فناوری و انرژی هسته‌ای، انتخابات و مبادلات فرهنگی و آموزشی صورت گرفته است. بر اساس گزارش‌ها، تجارت بین دو کشور نیز در حال رشد است و واردات غلات و محصولات انرژی روسیه از تونس در سال 2023 تا 435 درصد افزایش یافته است.
تأخیر یا شکست‌ها در این همکاری فضایی مداوم بین روسیه و تونس مانع از منافع آینده روسیه نمی‌شود. شاید مهم‌تر از همه، همکاری فضایی فرصت‌های مسکو را برای جمع‌آوری اطلاعات گسترش می‌دهد. در واقع، پس از پرتاب ماهواره ایرانی خیام توسط روسیه در آگوست 2022 از قزاقستان، مقامات آمریکایی نگرانی‌های خود را در مورد جاسوسی احتمالی روسیه از نیروهای اوکراینی مطرح کردند.
کمک به یک برنامه فضایی بحران‌زده
علاوه بر این، همکاری فضایی می‌تواند به شرکت بیمار روسکازموس یک راه نجات بدهد. طبق گزارش‌های کارشناسان، روسکازموس با چالش‌های مالی و فناوری قابل توجهی روبرو است. برنامه فضایی روسیه همچنین به لطف جنگ در اوکراین آسیب دیده است، جنگی که در حال از بین بردن ذخایر عظیم میراث تجهیزات نظامی شوروی است و در عین حال تلاش‌ها برای توسعه توانمندی‌های آینده را به قیمت برآوردن الزامات مربوط به جنگ فعلی به حاشیه رفته است. غرب همچنین پس از آن تهاجم، صنعت فضایی روسیه را تحریم کرد. با این حال، در حالی که جنگ اوکراین ممکن است در تأخیر در اجرای توافقات موثر بوده باشد، همکاری روسکازموس با کشورهای ثالثی مانند تونس می‌تواند به پایداری آن کمک کند. این امر روسیه را در موقعیت بهتری برای اکتشاف منابع و حتی همکاری با چین در فضا قرار می دهد، همانطور که تقریباً از سال 2021 چنین بوده است.
در واقع، در آگوست 2023، روسیه اولین کاوشگر ماه خود در پنجاه سال گذشته را پرتاب کرد. این پرتاب با سقوط روی ماه به پایان رسید. با این حال، همکاری فضایی روسیه با سایر کشورها ادامه دارد. اکتشافات اخیر حاکی از آن است که ماه ممکن است میلیاردها تن آب را در خود جای داده باشد که از جمله موارد دیگر، برای ایجاد سوخت هیدروژنی ضروری است.
استراتژی دفاعی فضایی 2020 ایالات متحده، فضا را به عنوان عرصه نوظهور رقابت قدرت‌های بزرگ معرفی می‌کند و به همین دلیل توصیه می‌کند که «استانداردها و هنجارهای رفتار مطلوب در فضا» ارتقا یابد. با این حال، از آنجایی که روسیه به دنبال به چالش کشیدن هنجارهای دیرینه تعامل بین‌المللی است، همکاری مستمر در زمینه اکتشاف فضایی، روسیه را (بدون ذکر چین) در موقعیتی قرار می‌دهد که با ایجاد شراکت با کشورهایی که دارای منافع متقابل و ارزش‌های بالقوه مشابه هستند، هنجارهای رفتاری جدیدی را ایجاد کند. چنین همکاری‌هایی همچنین به روسیه و چین این امکان را می‌دهد تا روایتی را شکل دهند از این‌که رفتار در تجارت، ایمنی و امنیت فضایی چگونه باید باشد -روایتی که می‌تواند با ارزش‌ها و استانداردهای غربی در تقابل باشد. اگر روسیه در نهایت به اعزام اولین زن آفریقایی به فضا کمک کند، یک پیروزی سیاسی برای مسکو خواهد بود و درک جهانی از روسیه به عنوان یک رهبر در فضا را تقویت می‌کند.
برای مقابله، ایالات متحده سعی دارد منابعی را برای تعمیق همکاری فضایی خود با شرکای سنتی خود مانند تونس، امارات (کشوری که روسیه با آن نیز قرارداد اکتشاف فضایی امضا کرده است، البته کمتر از برنامه‌های خود با تونس) و عربستان سعودی سرمایه گذاری کند، چرا که دور کردن مجدد این کشورها از روسیه و برنامه فضایی چالش‌زده آن، تنها در خدمت منافع گسترده‌تر ایالات متحده و شرکای جهانی آن است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1213876/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مورینیو: استانبول زیباست اما من کار دارم!

اروپا واکسن آبله میمونی را تایید کرد

حیرت تیم نروژی: سفر یک دقیقه‌ای با اتوبوس به ورزشگاه

اسراییل مقر فرمانده حزب الله را هدف قرار داد؟

پایان کار زودهنگام ندا شهسواری در گرند اسمش چین

(تصاویر) 8 ساختمان با معماری جسورانه و خلاقانه

به میزبانی ایران؛ نشست چهارجانبه افغانستان در سطح وزرا در نیویورک برگزار شد

نشست چهارجانبه افغانستان در سطح وزرا در نیویورک برگزار شد

برگزاری نشست درباره افغانستان با حضور عراقچی

طالبان دربرابر گروه های تروریستی بایستد

سوغاتی بسیار گران قیمت پزشکیان از آمریکا + عکس

ترامپ مدعی شد به سرعت به جنگ اوکراین پایان می‌دهد

کشتی گیری که سهمیه المپیک گرفت، اما آرزوی آن را به گور برد

جواب پزشکیان به درخواست تلفن زدن به آمریکایی ها چه بود؟

تصاویر رادارگریزی فانتومی جدید

رسایی چرا به جنگ با اسرائیل اعزام نمی شود؟

به دنبال نفوذ؛ بررسی رقابت قدرت‏‌های بزرگ برای افزایش نفوذ در خاورمیانه

نتانیاهو: حزب‌الله موشک‌هایش را در آشپزخانه‌ها نگه می‌دارد!

تداوم عملیات آواربرداری در ضاحیه بیروت

گزارشی درخصوص محل حمله تروریستی صهیونیست‌ها به جنوب بیروت

لحظه تولد یک سهم در بورس

مقاومت عراق فقط از 5 درصد توان خود استفاده کرده است

تظاهرات گسترده مردم عراق در حمایت از مقاومت لبنان و فلسطین

دبیر کل گردانهای سیدالشهداء عراق: مقاومت عراق فقط از 5 درصد توان خود استفاده کرده است

ایراد نقشه نتانیاهو برای عربستان و جهان عرب

پزشکیان: سفر نیویورک پُربرکت بود

کشف قدیمی‌ترین پنیر جهان در مومیایی‌های 3600 ساله

سفارت طالبان پلمب شد!

غریب‌آبادی: آمریکا در همراهی با رژیم اسرائیل مسئول جان‌های از دست رفته است

حمله پهپادی آمریکا و انگلیس به شمال یمن

کارشناسان اروپایی درباره جنایات نتانیاهو در غزه و لبنان چه می‌گویند؟

سوغاتی گران قیمت پزشکیان از آمریکا + عکس

وال‌استریت‌ژورنال: نتانیاهو منزوی شده است

هو شدن نتانیاهو هنگام سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل

حمله وحشیانه صهیونیست‌ها به جنوب بیروت/ اسرائیل: مرکز فرماندهی حزب الله را هدف قرار دادیم

خبرنگار صداوسیما: حمله هوایی رژیم صهیونیستی به بیروت بسیار شدید بود

نخست وزیر انگلیس در نیویورک با نتانیاهو دیدار نکرد

گمانه زنی رسانه ها درباره حمله اخیر رژیم صهیونیستی؛ هدف ترور سید حسن نصرالله بود

تصاویری از محل بمباران جنگنده‌های اسرائیلی در بیروت

تحلیلی از نوسانات اخیر بازار خودرو

پیش بینی بورس شنبه 7 مهر 1403

بازدید نمایندگان و اعضای کمیسیون های مجلس از طرح های توسعه ای کیش

سردار دقیقی: اجتماع مردم در یادواره شهدا بیانگر رنگ و بوی واقعی کیش است

همبستگی گردان‌های سید الشهدای عراق با ملت فلسطین و لبنان

طراحی ترور صدام حسین و پسرش توسط یک سردار ایرانی

شیوه فعلی پرداخت یارانه‌ها منسوخ شده است/ راهکارهای نوین برای آینده‌ای یارانه ها

حاکمیت نمی‌تواند از ابزارهایش استفاده کند

عراقچی: درخواست برای ورود به عرصه گفتگو و مذاکره، اکنون جو غالب میان ما و اروپا است

هشدار کمیسیون اروپایی درباره کندی گسترش انرژی‌ تجدید‌پذیر

اپل و متا از پذیرش پیمان هوش مصنوعی اتحادیه اروپا امتناع کردند