ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بازخوانی تاریخ برنامه هسته‌ای ایران؛ تقابل اسرائیلی‌ها با برنامه هسته‌ای ایران پیش از انقلاب تاکنون ایالات متحده آمریکا

بازخوانی تاریخ برنامه هسته‌ای ایران؛ تقابل اسرائیلی‌ها با برنامه هسته‌ای ایران پیش از انقلاب تاکنون
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - نقطه آغاز تحلیل بنت سال 1353 یعنی زمانی است که سازمان انرژی اتمی در دوران محمدرضا پهلوی تاسیس می‌شود. بنت در تحلیل خود مدعی شده این بهترین فرصت در 50 سال اخیر است و اسرائیل باید «همین حالا برنامه هسته‌ای ایران» را نابود کند. جمله‌ای که احتمالا معنای دیگرش این است: اسرائیل اگر می‌توانست 50 سال قبل این برنامه را در ایران منهدم کرده بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
برنامه هسته‌ای در ایران چگونه پامی‌گیرد؟ هرچند که سال 1353 سرآغاز تاسیس سازمان انرژی اتمی است، اما نخستین جرقه‌ها برای شروع برنامه‌های هسته‌ای را باید در سال‌های قبل از آن جست. در دهه پنجاه میلادی مصادف با دهه 30 شمسی محمدرضاشاه پهلوی که علاقه زیادی به مظاهر تکنولوژی‌های روز جهان داشت، به سمت بنیان گذاشتن برنامه هسته‌ای ایران رفت. در میانه جنگ سرد او از روابط نزدیک با آمریکا سود جست و در 1335 موافقت‌نامه‌ای یازده ماده‌ای میان ایران و آمریکا درباره استفاده غیرنظامی از انرژی هسته‌ای به امضا رسید. به این ترتیب آمریکا نخستین کشوری بود که در انتقال تکنولوژی هسته‌ای را به ایران را آغاز کرد. با امضای موافقت‌نامه، ایران به عضویت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درآمد و از آن پس در جلسات آژانس شرکت کرد.

ایرانیان جهان

یک سال بعد، یعنی در 1337، آمریکا اولین نیروگاه تحقیقاتی را به دانشگاه تهران هدیه کرد. حدود 9 سال بعد، پس از طرح الحاق ایران به کنوانسیون آژانس بین‌المللی، اداره حقوقی وزارت امور خارجه وقت ایران وارد موضوع شد و اولین تیم حقوقی هسته‌ای با هرمیداس باوند، پرویز مهدوی و عضدالدین کاظمی تشکیل شد. ایران در همان سال، این قرارداد را با آژانس به امضا رساند. سرانجام در سال 1346، اولین رآکتور تحقیقات آب سبک 5 مگاواتی را آمریکا به ایران فروخت و آن را در دانشگاه تهران نصب و راه‌اندازی کرد. این رآکتور از اورانیوم غنی‌شده با خلوص 93 درصد استفاده می‌کرد و آمریکایی‌ها حدود 5 کیلوگرم سوخت اورانیوم غنی‌شده سطح بالا را به ایران دادند. یک سال بعد نیز ایران به پیمان عدم منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) را پذیرفت و در 1348 مجلس نیز آن را تصویب کرد. به این ترتیب مقدمات و سنگ بنای صنعت هسته‌ای در ایران گذاشته شده بود و زمینه برای تاسیس سازمانی برای پیشبرد اهداف کشور فراهم بود. در 1353 سازمان انرژی اتمی ایران تاسیس شد و دکتر اکبر اعتماد از سوی محمدرضاشاه به ریاست آن منصوب شد.

ایرانیان جهان

اعتماد در مصاحبه تاریخ شفاهی ایران با «حمید احمدی» اهداف شاه در از برنامه هسته‌ای را توضیح می‌دهد. او می‌گوید پس از آنکه به مدت شش ماه هر هفته برای دادن اطلاعات به کاخ سلطنتی می‌رفته سرانجام سوال خود را از شاه می‌پرسد: «بعد از شش ماه، گفتم: اعلیحضرت الآن ما زبان مشترک درباره این تکنولوژی پیدا کردیم. از شما یک سئوال اساسی دارم و این سوال را برای من روشن بفرمایید، برای اینکه، تولید برق یک تکنولوژی می‌خواهد و تولید سلاح هسته‌ای یک تکنولوژی دیگری می‌خواهد... الآن شما همه این‌ها را می‌دانید، حالا روشن بفرمایید که توقع شما از من چیست؟ تقریباً سه ساعت در آن روز در زمینه‌های مسائل منطقه و ... صحبت شد. در پایان صحبت آن روز، از اعلیحضرت پرسیدم: پیش فرض اینکه ما برویم به طرف استفاده نظامی از انرژی هسته‌ای هست یا نه؟ شاه قدری فکر کرد و به انگلیسی گفت: why not? (چرا نه؟) یعنی این استراتژی پشت فکر شاه بود و هیچوقت آن را رد نکرد که ایران نمی‌خواهد... دیگر این موضوع برای من روشن شد و یک کلمه دیگر با شاه صحبت نکردم...». اعتماد پس از این به دنبال گسترش توسعه زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای می‌رود.
قرارداد‌هایی با آلمان غربی، فرانسه و آمریکا در راستای این ماموریت اعتماد توان خود را برای توسعه زیرساخت‌های هسته‌ای و ساخت چهار نیروگاه در (بوشهر و دارخوین)، ایجاد تأسیسات آب شیرین کن در بوشهر، تأمین سوخت و پشتیبانی تکنولوژیکی از نیروگاه‌ها و قرارداد ساخت 4 نیروگاه دیگر در اصفهان و استان مرکزی شد. این مرکز از آن پس مرکز تحقیقات هسته‌ای (NRC) نام گرفت. در همین سال قرارداد احداث دو رآکتور آب سبک 1300 مگاواتی، برای نصب در بوشهر را با شرکت آلمانی زیمنس به امضاء رساند و در این زمینه بیش از 2 هزار متخصص آلمانی و کارشناس ایرانی اجرای این طرح را که در زمان خود یکی از بزرگترین و کم‌نظیرترین پروژه‌های نیروگاه اتمی محسوب می‌شد را آغاز کردند و پیش بینی شده بود که این پروژه عظیم تا پایان سال 1980 یعنی 1358 تکمیل شود. از همان سال‌ها طبق معاهده NPT بازرسی‌ها آژانس از برنامه هسته‌ای ایران آغاز شد.
بیشتر بخوانید:آکسیوس: آمریکا و اسرائیل درباره برنامه هسته‌ای ایران گفتگو می‌کنند
پیش از آن نیز ایران 10 درصد از سهام مجتمع غنی‌سازی اورانیوم به نام (یورودیف) - (Eurodif) بود که قرار بود در منطقه (تریکاستن) فرانسه احداث شود را خرید. همزمان با افزایش رابطه ایران با آمریکا و کشور‌های غربی در زمینه توسعه تکنولوژی هسته‌ای کنگره آمریکا مصوبه‌ای را تصویب کرد که به دولت امریکا اجازه می‌داد با ایران وارد معاملات تجاری در زمینه هسته‌ای شود. دو سال بعد یعنی در 1354 براساس قراردادی مشترک، انگلیس و فرانسه مشترکاً تحقیقات برای احداث تأسیسات هسته‌ای در اصفهان (پیرامون چرخه سوخت هسته‌ای) را آغاز کردند. یک سال بعد نیز فرانسوی‌ها برای احداث 2 نیروگاه هسته‌ای به ظرفیت 900 مگاوات در (دارخوین) و نزدیکی اهواز با ایران به توافق رسیدو شرکت (فراماتوم) اجرای آن را بر عهده گرفت.
تقابل اسرائیلی‌ها با برنامه هسته‌ای و راهکار ایران در این سال اولین تقابل اسرائیل با ایران شکل گرفت. اسرائیلی‌ها که از فعالیت‌های هسته‌ای ایران هراس داشتند شرکت‌های آلمان غربی و فرانسوی را برای به تاخیر انداختن و حتی معلق کردن قرارداد‌های خود با ایران تحت فشار گذاشتند. به همین دلیل محمدرضاشاه به کشوری غیرغربی روی آورد؛ آفریقای جنوبی. او در یک قرارداد محرمانه برای خرید برخی تجهیزات و مواد اولیه هسته‌ای با این کشور بست. لابی‌های اسرائیل در ایجاد سوءظن آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها بی‌تاثیر نبود، اما این سوءظن‌ها هرگز با اسناد و مدارک معتبر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران سندیت نیافت.
به همین دلیل تا سال 1979 که انقلاب رخ داد، گفته می‌شود که رآکتور شماره یک بوشهر به میزان 85 درصد و رآکتور شماره دو به میزان 65 درصد پیشرفت فیزیکی داشتند. نیروگاه دارخوین نیز پیشرفتی 3 درصدی داشت. با وقوع انقلاب برنامه هسته‌ای برای حدود 10 سال متوقف شد و شرکت‌های آلمانی و فرانسوی نیز به تعهدات خود برای تکمیل پروژه‌ها عمل نکردند. در این میان لابی‌های اسرائیلی علیه برنامه هسته‌ای ایران اوج گرفت. در شرایطی که رابطه دیپلماتیک ایران و آمریکا نیز با حمله به سفارت در آبان 1358 به طور کامل قطع شد.
آغاز تقابل ایران و رژیم اسرائیل کجاست؟ به گواه تاریخ، برنامه هسته‌ای از اواخر دهه 30 بنیان گذاشته شد. محمدرضاشاه و متخصصان این حوزه که وظیفه پیشبرد برنامه را به عهده داشتند به روشنی از اهداف غیرنظامی و البته نظامی او سخن گفته‌اند. درست به همین دلیل است که نخست وزیر پیشین رژیم اسرائیل، تقابل این رژیم با دولت ایران را به 50 سال قبل یعنی قبل از انقلاب برمی‌گرداند و به شکلی غیرمستقیم اعتراف می‌کند که انقلاب نقطه شروع تقابل‌ها نیست. هرچند که ممکن است آن را تسریع و ماهیت آن را تغییر داده باشد. تاریخچه برنامه هسته‌ای ایران پس از انقلاب و رویارویی با آمریکا و کشور‌های غربی خود داستان جداگانه‌ای که در آینده به آن خواهیم پرداخت.
منبع: فرازدیلی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1222237/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست نماینده عراقی برای بازنگری درباره کلیه توافقنامه‌های کشورش با اردن

حیدر العبادی: احتمال تجاوز اسرائیل به عراق وجود دارد

ببینید | مقاومت عراق با موشک کروز پیشرفته شمال حیفا را هدف قرار داد

ورود بیش از 5 هزار آواره لبنانی به عراق

هدف قرار گرفتن 2 هدف مهم در فلسطین اشغالی توسط مقاومت عراق

حیدر العبادی:احتمال تجاوز اسرائیل به عراق وجود دارد

عراق: پدافند هوایی ما توانایی حمایت از آسمان‌مان را دارد

نتایج زنده روز دوم هفته هفتم لیگ برتر فوتبال

لیستی از 75 مشکل بازار سرمایه تهیه کردیم / ناترازی انرژی در بورس انرژی قابل حل است

کمر خمیده اقتصاد رژیم صهیونیستی زیر آوار جنگ

بلومبرگ: با اوج گیری درگیری ها، ایران ممکن است تنگه هرمز را ببندد؛ این یعنی نفت بالای 100 دلار/ نیویورک تایمز: توقف صادرات نفت ایران، قیمت ها را 13 دلار افزایش می دهد / رسانه اقتصادی آگوس مدیا: تشدید تنش‌ها درون اوپک و بین ایران و اعراب در صورت تلاش برای

◄ فیلم| تولید برق از قدم زدن مردم در ژاپن

لیگ والیبال ژاپن پر از ستاره های خارجی

60 سالگی قطارهای گلوله ای شینکانسن/ نماد ژاپن مدرن (فیلم)

آماده‌باش پلیس اروپا در آستانه سالروز عملیات «طوفان‌الاقصی»

تظاهرات حمایت از فلسطین در اروپا در آستانه سالگرد 7 اکتبر

واکنش پکن به اعمال تعرفه بر خودروهای برقی چین از سوی اروپا

بازار‌های جهانی فولاد در مسیر صعود

هشدار سیلاب در 26 ولایت افغانستان

تلاش اجلاس نیشابور برای حل مشکلات آموزش زبان فارسی

افغانستان؛ راه طولانی تا دولت رسمی

بیانیه پایانی نشست «فرمت مسکو»؛ تاکید بر تقویت همکاری‌های ضدتروریسم در افغانستان

ناتوانی غول فناوری آمریکا در مقابله با کلاهبرداری از کاربران

تایید کشته شدن شهروند آمریکایی در حمله هوایی اسرائیل به لبنان؛ واکنش آمریکا: هرگونه از دست دادن جان غیرنظامیان یک تراژدی است؛ در حال بررسی جزئیات این حادثه است

عباس آخوندی در یادداشتی مطرح‌ کرد: فرصتی برای آتش‌بس

قیمت ربع سکه امروز شنبه 14 مهر ماه 1403 | طلا و دلار بالا رفت؟

طرح جدید آمریکا در لبنان برای تغییر معادلات قدرت

دیپلماسی پویای ایران با سفرهای منطقه‌ای فشرده؛ پیام سفر عراقچی به لبنان و سوریه ایجاد فرصتی برای آتش‌بس

نتانیاهو چگونه بایدن را از اقداماتش علیه ایران بی‌خبر گذاشته؟

رهبران مسلمانان آمریکا: هریس باید سیاست‌های بایدن در حمایت از اسرائیل را کنار بگذارد

بین ایران و اسرائیل جنگ می‌شود یا نه؟

کاخ سفید نگران از گسترش همکاری‌های هسته‌ای روسیه و چین

ایران محور بازار نفت جهانی

روحانی پرده‌نشین

حمله موشکی حزب‌الله به شرکت صنایع نظامی صهیونیستی «اتا»

حمله موشکی حزب‌الله به پادگان صهیونیستی در جولان اشغالی

تقلید رئیس‌ جمهور آرژانتین از یک سریال در سخنرانی!

اظهارات سفیر سوریه در مسکو درباره احتمال دیدار اسد و اردوغان در نشست بریکس

درخواست مکرون برای توقف روند ارسال تسلیحات به تل‌آویو

درگیری هواداران عمران خان با پلیس پاکستان بیش از 80 زخمی بر جای گذاشت

رشد 20 میلیون تومانی قیمت ها در بازار خودرو

آخرین خبرها از پرداخت سود سهام عدالت

قیمت دلار، سکه را از رمق انداخت

توافق اتحادیه اروپا درباره تعرفه واردات خودروهای برقی چین

مقاومت عراق با موشک کروز پیشرفته شمال حیفا را هدف قرار داد+ فیلم

پذیرایی مردم بصره از آوارگان لبنانی در خانه هایشان

بازتاب «نماز جمعه نصر» مقام معظم رهبری در رسانه‌های عراقی

مقاومت عراق: به دو هدف رژیم صهیونیستی حمله کردیم

صادرات 9500 تن پارچه تا پایان شهریورماه/ عراق، مقصد نخست صادرات

ورود بیش از 1200 جنگ‌زده لبنانی به خاک عراق