ایرانیان جهان

آخرين مطالب

از سالگرد انقلاب قرقیزستان تا آغاز اشغال 20 ساله افغانستان افغانستان

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش ایرنا، تاریخ همواره سرنخ‌هایی را برای شناخت و درک بهتر آنچه امروز اتفاق می‌افتد در اختیارمان قرار می‌دهد. پیچ و خم‌های مسیر تاریخ با اتفاق‌های ریز و درشت در گذر زمان تغییر یافته و هر رخداد به نوعی در رقم زدن وضعیت ژئوپلیتیک حال حاضر تاثیرگذار بوده است. آسیا و اقیانوسیه که سهم قابل توجهی از وسعت این کره خاکی را به خود اختصاص داده، همانند دیگر نقاط دنیا تحولات مهم و تاثیرگذاری را از سر گذرانده است.
در این گزارش سعی داریم تا با شرحی از چندین رویداد تاریخی در بازه زمانی 5 تا 11 اکتبر/ 14 تا 20 مهر (هفته جاری)، سرنخ‌هایی را از چگونگی شکل‌گیری سیاست‌ها و جغرافیای امروز منطقه آسیا و اقیانوسیه در اختیار مخاطب قرار دهیم.
انقلاب اکتبر 2020 قرقیزستان
وقایع اکتبر در قرقیزستان که به عنوان انقلاب سوم این کشور شناخته می‌شود، در روز 5 اکتبر 2020 (14 مهر 1399) یک روز پس از برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور اتفاق افتاد. در ناآرامی‌های شب پس از انتخابات در بیشکک که بنا به گزارش‌ها یک کشته و 590 زخمی برجا گذاشت، معترضان وارد ساختمان پارلمان و برخی مراکز دولتی شدند و الماس‌بیگ آتامبایف رییس جمهوری پیشین را که به اتهام فساد در زندان بود، آزاد کردند هر چند مدتی بعد مجددا بازداشت و روانه زندان شد.
معترضان که معتقد به تقلب در انتخابات بودند، با یورش به پارلمان و ساختمان‌های دولتی ابطال نتایج انتخابات و برگزاری انتخابات مجدد و همچنین کناره‌گیری رئیس جمهور سورنبای جینبکوف را خواستار شدند. جینبکوف هم 24 مهر ماه همان سال در پی ناآرامی‌ها از مقام خود کناره گیری کرد و جباراف که بتازگی عهده‌دار مسئولیت نخست‌وزیری شده بود،‌ کفالت ریاست جمهوری را بر عهده گرفت. سورونبای جینبکوف در بیانیه‌ای با اشاره به ادامه‌ تنش‌های سیاسی در قرقیزستان تاکید کرد که حفظ تمامیت کشور و اتحاد مردم و آرامش جامعه برای او بالاترین اولویت است. وی همچنین از طرف‌های منازعه سیاسی خواست که به اقدامات تحریک‌آمیز پایان بدهند.

ایرانیان جهان

نگاهی به تاریخ چند دهه‌ای قرقیزستان نشان می‌دهد که وقوع اصلاحات سیاسی در این کشور، مساله جدیدی نیست. در سال 2005 در انقلابی که به «انقلاب گل لاله» مشهور شد، مخالفان دولت مستقر صحت انتخابات پارلمانی را زیر سوال برده و شورش‌های خیابانی را آغاز کردند. پس از گریختن عسکر آقایف رئیس جمهور وقت قرقیزستان به قزاقستان و از آنجا به روسیه، انتخابات برگزار شد و دولت جدید به ریاست جمهوری قربان‌بیک باقی‌یف مستقر شد، اما دیری نپایید که این کشور تازه استقلال‌ یافته بار دیگر شاهد بحران سیاسی شد.
این بار مردم در اعتراضاتی که با انتقاد از فساد مالی و گرانی برق شروع شده بود، خواستار کناره‌گیری همان رئیس جمهوری شدند که در انقلاب پیشین به قدرت رسیده بود. انقلاب جدید که در سال 2010 روی داد و موسوم به «انقلاب آوریل» است به تغییر رژیم سیاسی در قرقیزستان و تولد اولین نظام پارلمانی در آسیای مرکزی منجر شد. باقی‌یف به بلاروس گریخت و رزا اوتانبایوا دولت موقت تشکیل داد. پس از همه‌پرسی برای تغییر قانون اساسی، اوتانبایوا که در ابتدا قرار بود 6 ماه در قدرت باشد، پس از نزدیک به دو سال فعالیت به عنوان اولین رئیس جمهوری زن در آسیای مرکزی، با انتخابات سال 2011 قدرت را به الماس‌بک آتامبایف واگذار کرد.
حمله آمریکا به افغانستان و شروع اشغال 20 ساله
اندکی پس از حملات 11 سپتامبر، ایالات متحده مدعی آغاز جنگ علیه تروریسم شد و متعاقبا عملیات نظامی چند ملیتی را علیه افغانستان تحت حاکمیت طالبان، آغاز کرد. هدف اعلام شده از بین بردن القاعده بود که به اعتقاد آمریکا حملات 11 سپتامبر را تحت رهبری اسامه بن لادن انجام داده بود. بریتانیا متحد کلیدی ایالات متحده بود و از آغاز تهاجم از این اقدام نظامی حمایت می‌کرد.
حضور نظامی آمریکا در افغانستان ائتلاف شمال را که در جریان جنگ داخلی افغانستان در یک نبرد با طالبان قرار داشت، بسیار تقویت کرد. قبل از آغاز تلاش‌های جنگی ایالات متحده، طالبان حدود 85 درصد از خاک افغانستان و همچنین شهر کابل را در اختیار داشت و عملاً ائتلاف شمال را به ولایت بدخشان و مناطق کوچکتر اطراف آن محدود کرده بود. حمله به افغانستان به رهبری آمریکا در 7 اکتبر 2001 (15 مهر 1380)، اولین مرحله از جنگ 20 ساله در افغانستان را رقم زد.

ایرانیان جهان

آمریکا پس از 20 سال اشغالگری و جنگ بی حاصل که ثمره آن کشتار زنان و مردان بی دفاع و قدرت گرفتن دوباره طالبان در افغانستان بود، به یکباره طی عملیاتی دو روزه در 8 شهریور 1400 نظامیان خود را از خاک افغانستان خارج کرد.
دستگیری همسر مائو تسه تونگ
جیانگ چینگ که به عنوان مادام مائو شناخته می‌شد، یک انقلابی کمونیست چینی، هنرپیشه و شخصیت سیاسی در طول انقلاب فرهنگی چین (1966-1976) بود. او چهارمین همسر مائو تسه تونگ، رئیس وقت حزب کمونیست چین بود. جیانگ بیشتر به خاطر ایفای نقش اصلی در انقلاب فرهنگی و تشکیل اتحاد سیاسی رادیکال معروف به «دسته چهار نفره» (Gang of Four) شهرت داشت. جیانگ در نوامبر 1938 با مائو در شهر یان آن ازدواج کرد و به عنوان اولین «بانوی اول» جمهوری خلق چین خدمت کرد.
او در دهه 1940 منشی شخصی مائو و در دهه 1950 رئیس بخش فیلم دپارتمان تبلیغات حزب کمونیست بود. جیانگ به عنوان فرستاده مهم مائو در مراحل اولیه انقلاب فرهنگی خدمت کرد. در سال 1966 به معاونت گروه انقلاب فرهنگی مرکزی منصوب شد. او برای پیشبرد دیدگاه مائو درباره ایدئولوژی کمونیستی و همچنین کیش شخصیت مائو با لین بیائو همکاری کرد. در اوج انقلاب فرهنگی، جیانگ نفوذ قابل توجهی در امور دولتی، به ویژه در حوزه فرهنگ و هنر داشت و در پوسترهای تبلیغاتی به عنوان «پرچم‌دار بزرگ انقلاب کارگری» شناخته شد.

ایرانیان جهان

در سال 1969، جیانگ یک کرسی در دفتر سیاسی به دست آورد. قبل از مرگ مائو، دسته چهار نفره بسیاری از نهادهای سیاسی چین از جمله رسانه‌ها و تبلیغات را کنترل می‌کرد. با این حال، جیانگ، که بیشتر مشروعیت سیاسی خود را از مائو می‌گرفت، اغلب خود را در تضاد با دیگر رهبران ارشد می‌دید. مرگ مائو در سال 1976 ضربه مهمی به جایگاه سیاسی جیانگ وارد کرد.
روز 6 اکتبر 1976 (14 مهر 1355)، هوآ گوئوفنگ (Hua Guofeng) جایگزین مائو با حمایت ارتش و امنیت دولتی، جیانگ و بقیه دسته را به جرم کودتا دستگیر و از مناصب حزبی برکنار کرد. اگرچه او ابتدا به اعدام محکوم شد، اما حکم او در سال 1983 به حبس ابد تبدیل شد. پس از آزادی برای معالجه پزشکی، جیانگ در مه 1991 خودکشی کرد. از آن زمان به بعد، بسیاری از جریان‌های مائوئیستی سراسر جهان جیانگ چینگ را به عنوان یکی از مهم‌ترین رهبران خود نام می‌برند.
ورود نیروهای ویت مین به هانوی پس از شکست فرانسه
در سال 1954 میلادی، فرانسوی‌ها بیش از هفت سال بود که با نیروهای ویت مین تحت سلطه کمونیست‌ها می‌جنگیدند تا کنترل ویتنام به عنوان مستعمره خود را حفظ کنند. به تدریج حمایت داخلی از جنگ از سوی مردم فرانسه کاهش یافت. از طرف دیگر ایالات متحده نگران بود که شکست نظامی فرانسه در ویتنام به گسترش کمونیسم در تمام کشورهای آسیای جنوب شرقی (نظریه دومینو) منجر شود از همین رو به دنبال ابزاری برای کمک به فرانسوی‌ها بدون تعهد نیروهای آمریکایی به جنگ بود.
در آخرین تلاش برای شکست دادن ویت مین، فرانسوی‌ها یک پاسگاه دورافتاده در شمال غربی ویتنام به نام «دین بین فو» (Dien Bien Phu) را با هدف تحریک ویت مین به حمله و سپس استفاده از قدرت آتش برتر فرانسه برای نابودی مهاجمان، مستحکم کردند. وو نوین جیاپ ژنرال ویت مین، مواضع فرانسوی‌ها در دره رودخانه را به انتهای یک کاسه برنج تشبیه کرده بود چرا که ویت مین‌ها از ارتفاعات اطراف دره به فرانسوی‌ها مسلط بودند.

ایرانیان جهان

در ماه مه، نیروهای نظامی فرانسه در پایان نبرد دین بین فو مقابل ویت مین تسلیم شدند. در ماه ژوئیه، توافق آتش بس در «کنفرانس 1954 ژنو» به دست آمد که ویتنام را به دو بخش موقت تقسیم کرد. در نهایت روز 9 اکتبر سال 1954 (17 مهر 1333) سربازان ویت مین برای کنترل هانوی، پایتخت هندوچین فرانسه وارد این شهر شدند. بعد از ظهر آن روز، پادگان نظامی فرانسه پرچم خود را پایین آورد و از شهر خارج شد. هرچند ارتش فرانسه در ویتنام جنوبی حضور داشت.
نگو دین دیم که شخصیت ضد استعماری و همچنین ضد کمونیستی داشت، نخست وزیر ویتنام جنوبی و هو شی مین که با دیدگاه‌های کمونیستی جنبش استقلال طلبی ویت مین را رهبری کرده بود، رئیس جمهور ویتنام شمالی شدند. ایالات متحده متعهد شد از دولت نگو دین دیم حمایت کند و جایگزین فرانسه به عنوان قدرت خارجی اصلی درگیر در ویتنام جنوبی شود. در مقابل، چین و اتحاد جماهیر شوروی شروع به ارائه کمک های اقتصادی به ویتنام شمالی کردند.
جهان آسیای شرقی 0 نفر

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1223048/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

9 ذهن خلاق پشت فرمان صنعت خودروسازی ژاپن

تشکیل کارگروه مشترک برای پیگیری تفاهم‌های ایران و ژاپن در حوزه سلامت

حرکت جالب و تحسین‌آمیز باشگاه رئال‌مادرید بعد از مصدومیت کاپیتان؛ قرارداد تمدید شد!

واکنش پکن به مصوبه خودرویی اتحادیه اروپا

پکن و پیونگ یانگ هفتادوپنجمین سالگرد روابط دو کشور را جشن گرفتند

موسوی: نشست مسکو پیام اصلی «امیرخان متقی» را نشنید

زیباکلام: امید اپوزیسیون به حمله نظامی اسرائیل و ترامپ، سرابی بیش نیست

صدرالحسینی: نقش‌آفرینی محور مقاومت و آخرین تحولات منطقه/ «جمعه نصر» مکمل وعده صادق2 بود

تحلیل عجیب بلومبرگ درباره اجرای سناریوی سامسون علیه نتانیاهو/ بی بی چگونه بایدن را از اقداماتش علیه ایران و لبنان بی خبر گذاشت؟

هکر‌های چینی به سیستم‌های شنود دادگاه آمریکا نفوذ کردند

اقدامات جواد ظریفی، ایلان ماسک در کنار نامزد مورد حمایتش در امریکا! +عکس

13 آبان امسال روز همبستگی با دانش آموزان شهید غزه، فلسطین و لبنان است

حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی با حق وتو

اقدامات جواد ظریفی و عجیب ایلان ماسک در کنار نامزد مورد حمایتش در امریکا! +عکس

نرخ جدید دلار و یورو در مرکز مبادله ارز

باقری: طوفان الاقصی طرح راهبردی آمریکا را ناکام گذاشت

باقری: طوفان الاقصی آمریکا را ناکام کرد

رژیم غاصب صهیونیستی دشمن قسم خورده مسلمانان است

جوکر2 همه را ناامید کرد

حملات مقاومت فلسطین علیه نیروهای رژیم صهیونیستی در غزه

وعده عجیب ترامپ درباره مریخ!

خالد مشعل: اسرائیلِ شکست خورده از کودکان انتقام می‌گیرد

هلاکت یک نظامی صهیونیست در تیراندازی شهر «بئر السبع» فلسطین اشغالی

آلمان: به حمایت‌ها از اسرائیل ادامه می‌دهیم

روایت تسنیم از کسری 184 هزار میلیاردی منابع و مصارف یارانه‌ها

140 کیلو شمش طلا در حراج امروز فروخته شد

شرکت توانیر: قبض برق مشترکان خیلی پرمصرف پلکانی افزایش می یابد

عقب افتادگی شدید اعتبارات عمرانی در نیمه اول سال

رئیس سازمان بورس: نمی‌شود بازار سرمایه به یکسو برود و بازار پول به سویی دیگر!

راه های همکاری مؤسسه وارث الأنبیاء عراق و دانشگاه حضرت معصومه(س) بررسی شد

پیام آمریکا به دولت عراق درباره حملات مقاومت علیه اسرائیل | پاسخ دولت عراق چه بود؟

هشدار مقاومت عراق به آمریکا و اسرائیل

تداوم حملات پهپادی مقاومت عراق به مواضع اشغالگران در جولان اشغالی

حمله مقاومت عراق به 3 هدف حیاتی رژیم صهیونیستی

حمله مقاومت عراق به 3 هدف حیاتی در بلندی‌های اشغالی جولان

پیام صدام به آمریکا در جنگ تحمیلی

مسیر تردد کامیون های عبوری در مرز پرویزخان قصرشیرین جانمایی شد

هشدار جنبش النجباء عراق به رژیم صهیونیستی

هشدار مقاومت عراق به آمریکا و رژیم صهیونیستی

حکیم خواستار برگزاری نشست‌های سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب شد

حمایت از عشایر نباید به معنای تغییر هویت آنها باشد

آغاز عملیات گازرسانی به صنایع و واحدهای تولیدی شهرستان کوار

رفع چالشهای سودان به همت منطقه آزاد انزلی

مشکلات اقتصادی با مشارکت مردم حل می‌شود

سرمربی پرسپولیس پس از برد اقتصادی ایران را ترک می کند!

دلال‌ها آرامش بازار ارز را به هم می‌ریزند

تزریق 3000 میلیارد ریال به بنگاه‌های اقتصادی یزد در قالب سکوهای تامین مالی جمعی

37 واحد تولیدی با اشتغالزایی 11 هزار نفر احیا شد

آریایی‌نژاد: در مبارزه با رژیم صهیونسیتی به بازدارندگی اقتصادی برسیم

تامین مالی جمعی 15 بنگاه اقتصادی یزد با تصویب سه هزار میلیارد ریال