ایرانیان جهان

آخرين مطالب

گِل‌نِبِشته‌های هخامنشی به ما چه می‌گویند؟ + عکس ایالات متحده آمریکا

گِل‌نِبِشته‌های هخامنشی به ما چه می‌گویند؟ + عکس
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تاریخ با ما سخن می‌گوید، فیلم‌ها، کتاب‌ها، موزه‌ها، اسناد و هر اکتشافی برای ما از اعماق تاریخ و زیست فرهنگی و اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مردمان قدیم از تمدن‌های گذشته روایت‌های شگفت انگیزی دارند می‌کنند. دیوار نوشته‌ها نقاشی‌ها، معماری‌های قدیم، هر آنچه که میراث فرهنگی یک کشور است، چه در معرض دید باشند یا به تازگی کشف شوند، داستانی و ماجرایی و پیامی برای ما دارند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
الواح تاریخی و گلنبشته‌ها نیز چنین هستند.
در میان آثار مسترد شده به ایران از کشور‌های خارجی، گل‌نبشته‌ها (الواح) مربوط به دوره هخامنشی، یکی از پرخبرترین و جذاب‌ترین محموله‌های استردادی است که تا کنون در قالب 6 محموله ایران برگردانده شده‌اند. ششمین محموله شامل 1100 قطعه لوح تاریخی به زبان و خط عیلامی، است که پنجم مهر ماه 1403 همزمان با بازگشت مسعود پزشکیان رئیس جمهوری از سازمان ملل متحد آمریکا به کشور بازگردانده شد.
استرداد این اشیاء تاریخی نتیجه رایزنی‌های فشرده وزارت امور خارجه، وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و معاونت حقوقی رئیس‌جمهوری با موسسه شرق‌شناسی شیکاگو است که پیش از این هم در 5 مرحله و در مجموع، 5 هزار و 768 قطعه از این الوح تاریخی به کشور بازگردانده شده است.
تا کنون 6 هزار و 868 قطعه از این الواح در سال‌های 1327، 1330، 1384، 1398، 1402 و 1403 به کشور بازگشته است و قرار است مابقی الواح که شامل 8 هزار و 100 قطعه است نیز در مدت 5 سال آینده به کشور بازگردانده شوند.

ایرانیان جهان

گل‌نبشته‌ها کجا و کی کشف شده‌اند؟ الواح گلی در فاصله سال‌های 1311 تا 1314 در مجموعه تخت جمشید در یک محل کشف شدند، اما به دلیل فقدان دانش بازخوانی آن‌ها در کشور، طی توافقی به موسسه شرق‌شناسی آمریکا ارسال شدند تا مورد بازخوانی قرار گرفته و اطلاعات ارزشمند آن‌ها استخراج شود.
در سال 1311 هنگام ریل‌گذاری برای تخلیه خاک‌های کاوش ایوان شمالی تخت‌جمشید، در گوشه شمال شرقی تختگاه کاوشگران با بخش بایگانی هخامنشیان برخورد کردند، 30هزار لوح گلی از آنجا کشف شد، در کاوش‌هایی که در خزانه هخامنشیان انجام شد هم 3 هزار لوح گلی دیگر نیز کشف شد.

ایرانیان جهان

گل‌نبشته‌ها به ما چه می‌گویند؟ این الواح حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره نظم، ساختار و کارکرد‌های حکومت، خدمات اجتماعی از قبیل بیمه و خدمات ارائه شده به اقشار مختلف اجتماعی از جمله زنان باردار و افراد ناتوان، اطلاعات دیگر زیست اجتماعی، عمومی و خصوصی و اطلاعات عمومی کشور است.
بیشتر بخوانید:تخریب میراث ایران در دوره انتقالی؛ شدت گرفتن افزایش تخریب و آسیب به بنا‌های تاریخی در دو ماه گذشته
البته دانش و فن حسابرسی مالی، نظام مالیاتی و آمار علاوه بر منطقه حکومت دوران هخامنشی، همزمان در منطقه بین‌النهرین در دوره آشور و بابل هم وجود داشته است. آنجا هم از این نوع گل‌نوشته‌ها وجود دارد، اما در دوره هخامنشی تعداد بسیار زیادی بوده که در بایگانی‌های مختلف هخامنشی کشف شده است.

ایرانیان جهان

چرا گل‌نبشته‌ها از کشور خارج شد؟ در زمان کشف الواح برای خوانش گل‌نوشته‌های هخامنشی متخصص نداشتیم و این گل‌نوشته‌ها به آمریکا منتقل شد؛ قرار بر این بود سالانه 300 لوح خوانش و به ایران بازگردانده شود، حدود 5هزار لوح خوانده شد و تا سال 1321 بیش از 3هزار لوح به ایران برگردانده شد، اما بعد از آن دیگر این الواح گلی به ایران برنگشت
این لوح‌ها با موافقت دولت وقتِ ایران در 50 صندوق چوبی شامل حدود 2000 جعبه مقوایی و چند پیت نفتی که در تخت جمشید به پارافین آب شده آغشته شده بودند، از طریق بوشهر به آمریکا و برای مطالعه و بررسی به دانشگاه شیکاگو امانت داده شد.
در همان زمان، قرارداد و موافقت‌نامه‌ای نیز تدوین شد که در آن آمده بود «ایران لوح‌هایی گلی را برای خوانش و رمزگشایی به امانت به دانشگاه شیکاگو که مشغول کاوش تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) است، می‌سپارد».
حدود 600 گل نوشته را استاد عبدالمجید ارفعی (عیلام‌شناس) را ترجمه کرد حدود 2500 لوح را نیز ریچارد تریدول هَلک (عیلام‌شناس و آشورشناس)، و تعدادی را هم جرج گلن کامرون (متخصص زبان‌های شرقی در دانشگاه شیکاگو) خوانش کردند و نتایج آن منتشر شده است.
البته همه گل‌نوشته‌های هخامنشی سالم نیستند، برخی شکسته برخی هم تکه شده و نیمه است، دکتر ارفع به عنوان تنها متخصص و استاد زبان عیلامی به خوانش ادامه داد، این روند در موسسه مطالعاتی شیکاگو ادامه داشت و نتایج آن هم مرتب منتشر می‌شد و همچنان هم این خوانش ادامه دارد.
گل‌نوشته‌های هخامنشی بیشتر اسناد حسابرسی، حسابداری و امور مالیاتی و دستمزد‌های کارگران آن زمان هستند که از دوره هخامنشی باقیمانده است، اکثرا به زبان عیلامی و خط میخی است و تعدادی هم به زبان آرانی و فارسی باستان است.

ایرانیان جهان

الواح گلی چگونه به کشور بازگردانده شدند؟ بیش از 86 سال از خروج گِل‌نبشته‌هایی که فقط برای مطالعه در اختیار دانشگاه شیکاگو قرار گرفته بود می‌گذرد و حالا با بعد ده‌ها سال رایزنی‌های وزارت امور خارجه و میراث فرهنگی به موطن اصلی خود بازمی‌گردند؛ الواح هخامنشی که در تخت جمشید پیدا شده بود و جهت بررسی و یک دوره مطالعاتی سه ساله و به امانت به آمریکا فرستاده شد، اما با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، دولت آمریکا مانع از استرداد آن‌ها شد.
سال گذشته در دولت سیزدهم نیز 3506 لوح در پنجمین مرحله استرداد به خاک مادری بازگشت؛ لوح‌هایی با محتوای مدیریت منابع راه‌ها، روابط اجتماعی، مایحتاج اساسی زندگی، دستمزدها، اقتصاد جامعه هخامنشی به خط میخی و زبان عیلامی و آرامی که در 9 صندوق هر کدام به وزن 75 کیلوگرم از طریق هواپیمای حامل هیأت ایرانی وارد خاک کشور خواهند شد.
بیشتر بخوانید:مرمت غیراصولی سقف بازار وکیل با بودجه وزارت نفت!
این لوح‌ها با رایزنی‌های گسترده و فشرده وزارت امور خارجه، مرکز امور حقوق بین الملل ریاست جمهوری و وزارت میراث فرهنگی در هماهنگی با مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو که سال 98 وعده انتقال آن‌ها به ایران را داده بودند، اما فرایند صدور مجوز آن توسط خزانه‌داری آمریکا به بهانه کرونا دچار تعلل شد، به کشور بازمی‌گردند.
پس از صدور مجوز خزانه‌داری آمریکا قرار شد محموله آماده شده در یک کشور ثالث تحویل نمایندگی کشورمان شود، اما به بهانه تحریم‌ها با کارشکنی وزارت خارجه فرانسه و آلمان و عدم همکاری شرکت‌های هواپیمایی و بیمه‌ای مواجه و نهایتاً مقرر شد محموله توسط مؤسسه شرق‌شناسی به نمایندگی کشورمان در نیویورک تحویل داده شود تا در زمان برگزاری مجمع سالانه سازمان ملل از طریق هواپیمای حامل هیأت ایرانی به کشور بازگردانده شوند.

ایرانیان جهان

چه تعداد گل‌نبشته برگردانده شده است؟ بعد از مطالعه و انتشار نتایج مطالعات صورت گرفته روی این الواح در قالب چند کتاب، استرداد آن‌ها آغاز شد که تاکنون بخشی از لوح‌ها در چهار مرحله به ایران برگردانده شده‌اند: سال 1327 شمسی (179 قطعه)، سال 1329 شمسی (37هزار قطعه)، سال 1383 شمسی (300 قطعه) و سال 1398 شمسی (1783 قطعه)؛ سال 1402 (3506 قطعه) و مهر سال 1403 (1100 قطعه) هم مسترد شد، که البته بخش‌های اول و دوم استردادی قطعات عموما خرد شده و ناخوا بودند.
در این میان بازگشت بخش چهارم الواح به کشور شرایط پیچیده‌تری داشت و اسرائیل بنا داشت تا لوح‌های هخامنشی را به عنوان غرامت یک حمله انتحاری از سوی مبارزان فلسطینی مصادره کند که برای آن پرونده معروف «جنی روبین» را علیه ایران تشکل داد و لابی صهیونیست‌ها هم در این زمینه کاملاً مصمم بود الواح ایرانی را به نفع خانواده قربانیان آن واقعه مصادره کند، اما نهایتاً پیگیری‌های ایران مانع آن شد و تیر رژیم صهیونیستی برای غارت لوح‌های هخامنشی به سنگ خورد.
بی‌تردید استرداد اشیا تاریخی دستاورد ارزشمند فرهنگی در چارچوب دیپلماسی فرهنگی و حقوقی است، دستاوردی برای استیفای حقوق ملت ایران و ثمره ماندگار تلاش کارشناسان و مدیران وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزارت امور خارجه و معاونت حقوقی ریاست جمهوری در صحنه دیپلماسی با پایداری و ایستادگی است.
منبع: ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1226190/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نقد و بررسی «آوار» در فرهنگسرای رسانه

آلیسون 6 هفته خانه نشین شد

سیاست‌های بوداپست امنیت اروپا را به خطر می‌اندازد

خرید خانه در کدام کشور اروپا مقرون به صرفه است؟

توضیح شهردار تهران درباره قرداد با چین؛ شفاف است!

Xalts به عنوان یک پلتفرم جدید برای توکن سازی RWA، در شبکه پالیگان راه اندازی شد.

رقابت‌های هشتمین تورنمنت 1000 امتیازی چین در قاب شبکه ورزش

چین فروش خودرو برقی بی وای دی را در مکزیک افزایش می دهد

واکنش پدر به شگفتی‌سازی بنیامین فرجی در پینگ‌پنگ جهان: گیم پنجم را با گریه تماشا کردم

زاکانی : خریداری خانه شهید رئیسی در حال انجام است/ قرارداد با چین هیچ ابهامی ندارد؛ شفاف شفاف است

ماجرای گریه پدر قهرمان نوجوان تنیس چه بود؟

پکن: به شدت نگران تنش‌های خاورمیانه هستیم

شهردار تهران: قرارداد با چین شفاف است

برگزاری پانزدهمین نشست سالانه انجمن‌های دوستی چین و ایران

پیش‌بینی بارندگی همراه با سیلاب در 12 ولایت افغانستان

اعتراض طالبان به ایران: به مهاجران افغان رحم کنید؛ از اخراج دست بردارید

اعتراض طالبان به اخراج اتباع افغانستانی از ایران

خبر واگذاری چابهار به افغانستان از کجا آمد؟ / سفر استاندار سیستان و بلوچستان به کابل برای توافق با طالبان

افزایش 2 برابری صادرات فرآورده‌های دامی از مرز دوغارون

انگلیس: تهدیدات تروریستی از افغانستان در حال افزایش است

دستگیری مهاجر افغان در آمریکا به اتهام برنامه‌ریزی برای حمله تروریستی؛ پشت پرده ماجرا چه بود؟

بایدن: «آن حرامزاده، بی‌بی نتانیاهو. او فرد بدی است»

وال استریت ژورنال: مقامات آمریکا از اسرائیل ناراضی و عصبانی هستند

طالبان همچنان در فهرست گروه های تروریستی آمریکا

انتقاد شدید روسیه از آمریکا به خاطر عدم صدور ویزای دیپلماتیک

ارتباطات پشت پرده ترامپ با پوتین: از ارسال مخفیانه کیت تست کرونا تا 7 بار گفتگوی تلفنی

فاکس نیوز: با سفر عراقچی به ریاض، چشم‌انداز عادی‌سازی ریاض-تل‌آویو مبهم شده است

شمار شهدای غزه از 42 هزار نفر عبور کرد

تذکر یک نماینده به دوخت و نصب پرچم آمریکا بر روی بعضی لباس‌ها

نماینده تهران: اتحادیه پوشاک از نصب پرچم آمریکا بر روی لباس‌ها جلوگیری کند!

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری: الواح بازگردانده‌شده متعلق به دوره هخامنشی و جزء میراث مردم ایران است

آتش‌بس در راه است؟ مذاکرات پنهان آمریکا و کشورهای عربی با ایران

بایدن کیش و مات شد

بی‌اطلاعی کاخ سفید از برنامه اسرائیل برای پاسخ به ایران

بایدن به ساکنان فلوریدا: فرار کنید تا در طوفان زنده بمانید

رحماندوست، نماینده تهران: روی لباس و بازوی برخی از غافلان و ناآگاهان پرچم آمریکا حک شده است

تجزیه گوگل یکی از گزینه‌های وزارت دادگستری آمریکا است؛ احتمال جدایی کروم یا اندروید

تمسخر کامالا هریس به شیوه‌ای عجیب | کتاب 200 صفحه‌ای درمورد دستاوردهای نامزد ریاست جمهوری آمریکا کاملا سفید است! + ویدیو

تصاویر رعب‌آور از طوفان میلتون در فضا + فیلم

اهمیت رایزنی‌های ایران و عربستان برای آتش‌بس در غزه و لبنان از نگاه گاردین

آفریقای جنوبی مدارک جدیدی در پرونده «نسل کشی» در غزه ارائه می‌کند

منحنی صعودی حمایت از طومارهای ضداسرائیلی در انگلیس

رئیس حزب وطن ترکیه: جنگ اوکراین منجر به فروپاشی آمریکا می‌شود

لحظۀ اصابت راکت‌های حزب‌الله به کریات شمونا

واکنش دولت عراق به تهدید صهیونیست‌ها علیه آیت‌الله سیستانی

آتش‌سوزی گسترده در کریات شمونا و خلیج حیفا

موشک‌های حزب الله برق از سر شهرک نشینان پراند

ترخیص خودرو‌های خارجی از بندر شهید رجایی

حضور همراه اول در جیتکس 2024 با محوریت هوش مصنوعی

رئیس سازمان برنامه و بودجه: تغییری در پرداخت یارانه‌ها ایجاد نمی‌شود