ایرانیان جهان

آخرين مطالب

کلید قفل FATF در دست دولت چهاردهم نیست اخبار ایران

کلید قفل FATF در دست دولت چهاردهم نیست
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش سایت خبری پرسون، روزنامه شرق نوشت: تداوم قرارگرفتن ایران در لیست سیاه FATF، سال‌هاست به چالشی بزرگ برای ساختار اقتصادی و معضلی برای نظام سیاست‌گذاری ایران تبدیل شده است.
فعالان و کانون‌های اقتصادی و تجاری سال‌هاست با اشاره به محدودیت‌های ایجادشده در مراودات تجاری و مالی ایران با نظام پولی و بانکی و کاهش شدید سطح کمی و کیفی مناسبات اقتصادی و تجاری با نهادها و بانک‌های بین‌المللی، بالارفتن هزینه تعاملات تجاری، اقتصادی و مالی به دلیل روی‌آوردن اجباری به راه‌های سنتی، غیرمتعارف و منسوخ مانند صرافی‌ها و تهاتر کالا، رشد دلالی و رانت‌های داخلی و بین‌المللی و همچنین کاهش نرخ سود حاصل از قرارگرفتن ایران در لیست سیاه FATF، نسبت به تعلل و بی‌تفاوتی نظام تصمیم‌گیری کشور به این روند انتقاد داشته و خواستار تمهیدات قانونی و سیاست‌گذاری برای خروج از لیست سیاه FATF و پایان‌دادن به این شرایط خودتحریمی بوده‌اند.
مناسبات ایران و FATF از زمان دولت روحانی و با تدوین لوایح چهارگانه موسوم به لوایح FATF آغاز شد. این لوایح باعث تعلیق چندباره ایران از حضور در لیست سیاه این گروه شد. گروه اقدام مالی (FATF) برای حذف کامل ایران از فهرست سیاه این کارگروه خواستار اجرای 37 توصیه اجرائی و چهار اقدام تقنینی از سوی ایران شد. توصیه‌های سیاستی در دوره وزارت علی طیب‌نیا تقریبا اجرائی شد. درخصوص لوایح قانونی نیز دولت روحانی در ابتدا دو لایحه «اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی» و «اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» را به مجلس ارائه کرد و به دلیل فراهم‌بودن بستر آن توسط مجلس نهم تصویب شد و به تأیید شورای نگهبان هم رسید. پس از آن دولت روحانی لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT)» و لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون سازمان ملل برای مقابله با جرائم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو)» را به مجلس تقدیم کرد که به سختی در مجلس به تصویب رسید اما با مانع بزرگ شورای نگهبان و بعد از آن مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شد، مانعی که بعد از گذشت سال‌ها هنوز ادامه داشته و عملا باعث شده که سرنوشت این دو لایحه در مجمع تشخیص مصلحت بلاتکلیف باقی بماند.
بسیاری از مخالفان تصویب لوایح دوگانه مورد تأکید گروه اقدام مالی در ایران، به مصداق ضرب‌المثل معروف «آب که از سر گذشت، چه یک‌ وجب چه صد‌‌ وجب» معتقد بوده و هستند که با وجود تحریم‌های آمریکا و محدودیت‌های شدید موجود در مناسبات پولی و بانکی بین‌المللی ایران، تصویب‌شدن یا تصویب‌نشدن دو لایحه پالرمو و CFT و به‌ دنبال آن وارد‌شدن یا واردنشدن به لیست سیاه، تأثیری به حال ایران ندارد و بنابراین لزومی به تصویب این لوایح و اجرای توصیه‌های گروه اقدام مالی که اعضای آن کشورهای پیشرفته غربی هستند، نیست. موضوعی که باعث بازگشت ایران به لیست سیاه FATF در سال 1398 شد و این حضور تاکنون ادامه داشته و هزینه‌های سنگینی را به کشور تحمیل کرده است.
دولت دوازدهم به ریاست حسن روحانی تلاش زیادی را به خرج داد که این دو لایحه در مجمع تشخیص به تصویب برسد، اما گویا مجمع بر اساس مباحثی که در مناظرات انتخاباتی ریاست‌جمهوری چهاردهم مشخص شده، تنها تصمیم‌گیرنده در این زمینه نبوده و در این ماجرا پای نهادهای امنیتی مانند شورای ‌عالی امنیت ملی هم باز شده است؛ چه اینکه در یکی از مناظره‌ها مصطفی پورمحمدی، نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری اعلام کرد «سال 1395 بنده و طیب‌نیا به شورای‌ عالی امنیت ملی رفتیم، من مفصل صحبت کردم درباره مشکلات FATF؛ ما گفتیم این وضعیت پول‌شویی مناسب نیست. ایشان (سعید جلیلی) پایان جلسه گفت اگر تو مسئول باشی ما قبول داریم ولی بقیه آقایان را قبول نداریم. ما باید اصل موضوع را حل کنیم‌». این ادعا مؤید این مهم است که برنامه‌ریزی هماهنگی برای مسکوت نگه‌داشتن موضوع FATF در زمان دولت روحانی به دلیل بی‌اعتمادی نسبت به دولتمردان آن شکل گرفته بود.
روی کار آمدن دولت سیزدهم فرصتی برای تعیین تکلیف لوایح دوگانه باقی‌مانده FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام به لحاظ ایجاد هماهنگی و ارتقای سطح اعتماد میان دولت و دیگر نهادهای تصمیم‌گیر مانند مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت و شورای ‌عالی امنیت ملی بود. اما با وجود آمادگی نهادهایی مانند مجمع تشخیص برای ورود دوباره به لوایح دوگانه و بررسی آنها با توجه به شرایط سیاسی جدید و همچنین تلاش برای ایجاد گشایش‌های اقتصادی و کاهش هزینه‌های تحریمی، به‌طور مشخص درخواستی از سوی دولت سیزدهم برای این مهم انجام نشد و این مسئله تا پایان فعالیت دولت سیزدهم ادامه داشت.
گویا دولت سیزدهم و تیم اقتصادی آن اعتقادی به حل FATF و خروج از لیست سیاه آن نداشتند و در این خصوص به خنثی‌سازی تحریم‌ها و به عبارت دقیق‌تر دورزدن تحریم‌ها فکر می‌کردند و برای این منظور تصویب لوایح دوگانه باقی‌مانده را مانعی بر سر دورزدن تحریم‌ها قلمداد می‌کردند. بی‌علاقگی دولت سیزدهم به حل مسئله FATF و نبودن این مسئله در اولویت‌های اقتصادی دولت قبل، انگیزه و بهانه‌ای برای طرح مجدد مسئله در مجمع تشخیص ایجاد نکرد و مسئله همچنان در این نهاد بلاتکلیف و مسکوت باقی ماند.
استقرار دولت چهاردهم این امید را برای اقتصاد کشور، فعالان اقتصادی و همچنین صاحبان کسب‌وکار ایجاد کرده که با جدیت حل مسئله FATF را در دستور و اولویت قرار داده و ضمن درخواست مؤکد از مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی مجدد لوایح دوگانه با توجه به تغییر شرایط، تکلیف این دو لایحه را روشن کند. به نظر می‌رسد دولت وفاق ملی می‌تواند با رایزنی و ارائه ادله کارشناسی برای برون‌رفت اقتصاد کشور از شرایط رکود کنونی، اعتماد اعضای مجمع را جلب کرده و زمینه بررسی مجدد لوایح دوگانه و تصویب نهایی آن را موجب شود. اظهارات رئیس‌جمهور پزشکیان و برخی اعضای کابینه نشان از آن دارد که در این خصوص رایزنی‌های ابتدایی شکل گرفته و در صورتی که چالش خارجی جدیدی برای کشور ایجاد نشود، در ماه‌های آینده تکلیف این دو لایحه نیز مشخص شده و زمینه برای خروج ایران از لیست سیاه و تحمیل هزینه‌های سنگین در مناسبات خارجی فراهم شود.
منبع: شرق

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1227075/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک محرومیت جنجالی: پای جکی چان به فوتبال اروپا باز شد!

نرخ مالکیت خانه در کشورهای مختلف اروپا چگونه است؟ + اینفوگرافیک

سیوهای برتر هفته دوم لیگ قهرمانان اروپا

شگفتی بزرگ: سقوط قهرمان اروپا در منچستر

چراغ سبز اتحادیه اروپا برای کمک های مالی جدید به اوکراین

گواردیولا در جمع سیتیزن‌ها ماندگار شد!

چراغ سبز اتحادیه اروپا برای کمک های مالی به اوکراین

نظرسنجی چین برای تغییرات جمعیتی

چالش‌های ایالات متحده در صادرات چیپ‌های هوش مصنوعی به چین

برای اولین بار کاردانو در یک قرارداد هوشمند قانونی در آرژانتین به کار گرفته شد.

نزدیک شدن کشتی‌ها و هواپیماهای ارتش چین به تایوان

سقوط دو پله‌ای تنیس روی میز ایران در آسیا

سقوط دو پله ای تنیس روی میز ایران در آسیا

صعود نمایندگان روئینگ ایران به فینال

تایوان: چین، نماینده ما نیست

گفت‌وگو با طالبان برای حفظ صلح در آسیای مرکزی اهمیت زیادی دارد

طالبان به اخراج مهاجران افغان اعتراض کرد

تصاویری از طوفان «میلتون» در ایالت فلوریدای آمریکا (فیلم)

مذاکره محرمانه‌ آمریکا با ایران؟!/ دولت بایدن واکنش نشان داد

جنبش غزه، جنبشی برای عدالت، برابری انسانی، مبارزه با آپارتاید و تبعیض نژادی است

قطع برق 2 میلیون خانه در پی طوفان ویرانگر «میلتون»+ فیلم

از دست ترامپ هم برای گوگل کاری ساخته نیست

عراقچی: کانال‌های دیپلماتیک با آمریکا باز است

قیمت جهانی نفت امروز 19 مهر 1403

سرنوشت طلا به دست تورم آمریکا افتاد

طوفان ویرانگر میلتون به فلوریدای آمریکا رسید | شب شدن روز در دل طوفان + ویدئو

داور ایرانی بدون حجاب در مسابقات آمریکا؛ارغوان جلالی فراهانی کیست؟

عراقچی: ایران هرگز مقاومت را رها نمی‌کند/ محدود به حمایت سیاسی و دیپلماتیک نیستیم/ اسرائیلی‌ها می‌توانند عزم و اراده ما را محک بزنند/ کانال‌های دیپلماتیک با آمریکا از طریق برخی کشورها باز است

شهناز زهتاب؛ از نقاشی اینستالیشن تا فیزیک کوانتوم

رضوانی: ترورهای صهیونیست‌ها با هماهنگی کامل آمریکا انجام می‌شود

روسیه ادعای هسته‌ای ترامپ را رد کرد

مقایسه کمک‌های مالی به کمپین نامزد‌های میهن تجارتات آمریکا در یک ماه اول: هریس 500 میلیون دلار، ترامپ 130 میلیون دلار

تصاویر جدید از خسارات طوفان میلتون در آمریکا (فیلم)

روسیه، ادعای هسته‌ای ترامپ را رد کرد

حزب‌الله لبنان طی چهار عملیات، چهار پایگاه صهیونیست‌ها را به آتش کشید

کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها علیه اسرائیل بیانیه دادند

خط و نشان تایوان: چین، نماینده ما نیست

توحش جدید اسرائیل علیه بیمارستان‌ها در غزه؛ جان 700 هزار فلسطینی در خطر است

حمله موشکی حزب‌الله به شمال فلسطین اشغالی

ترکیه: کمک‌های بشردوستانه تحویل لبنان شد

سکه از نیمه 49 میلیون تومان گذشت؛ روند صعودی دلار در کانال 63 هزار تومان

فساد و دست‌های آلوده‌ در حوزه واردات برنج به روایت نماینده مجلس/ فیاضی: قیمت‌گذاری جدید برنج اعلام شد

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق: ورود به بازار ارز نوعی قمار است!

هلاکت نظامیان اشغالگر در نبرد با حزب الله/ مقاومت فلسطین سه پهپاد صهیونیستی را ساقط کرد/ حمله پهپادی موفق مقاومت عراق به ایلات/ تجاوز هوایی اشغالگران به حمص در سوریه +عکس و فیلم

هلاکت نظامیان اشغالگر در نبرد با نیروهای حزب الله/ مقاومت فلسطین سه پهپاد صهیونیستی را ساقط کرد/ حمله پهپادی موفق مقاومت عراق به ایلات/ تجاوز هوایی اشغالگران به حمص در سوریه +عکس و فیلم

نگاه ایران افزایش قدرت بازدارندگی در برابر دشمنی‌هاست

رئیس بسیج جامعه پزشکی: مشکلات اقتصادی دلیل عمده سقط جنین در ایران است

کرمان، قطب تولید مس ایران، چرا در مدیریت آن نقشی ندارد؟

تشریح عملکرد بازرسان در حوزه های اقتصادی و اداری سمنان

کیهان: اصرار بر FATF خیانت به کشور است!