ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آخرین وضعیت حق آبه هیرمند/ افغانستان چقدر از آب هیرمند را به ایران داد؟ افغانستان

آخرین وضعیت حق آبه هیرمند/ افغانستان چقدر از آب هیرمند را به ایران داد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تین نیوز |
سخنگوی صنعت آب گفت: در تهران، بوشهر، قزوین، چهارمحال و بختیاری، فارس و سمنان شرایط بارش زیر نرمال بود اما پر استانی مثل هرمزگان رشد داشتیم اما در همین استان سد استقلال ورودی خوبی نداشت.
به گزارش تین نیوز به نقل از خبرآنلاین، فیروز قاسم زاده در نشست خبری در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تغییرات اقلیمی روی منابع آب اثر می گذارد، اظهار داشت؛ سال گذشته به لحاظ بارندگی سال نرمالی بود اما به لحاظ منابع آب شرایط نرمال نبود و ما مشکل تامین آب داشتیم.
قاسم زاده با بیان اینکه پارسال 3 درصد رشد بارندگی نسبت به متوسط نیم قرن داشتیم، افزود: با این وجود با طیف وسیعی از تفاوت بارش مواجه بودیم در جایی 20 درصد افت بارش و در جایی دیگر 50 درصد رشد داشتیم.
بارش 6 استان زیر نرمال
وی گفت: در تهران، بوشهر، قزوین، چهارمحال و بختیاری، فارس و سمنان شرایط بارش زیر نرمال بود اما پر استانی مثل هرمزگان رشد داشتیم اما در همین استان سد استقلال ورودی خوبی نداشت.
وی بیان داشت: پارسال پاییز و زمستان خوبی نداشتیم پاییز 32 درصد زمستان 17 درصد و بهار 71 درصد رشد بارش داشتیم وقتی بارندگی شدید می شود تبدیل به روانآب شده و از دسترس خارج می شود.
قاسم زاده خاطرنشان کرد: ورودی سدهای کشور پارسال 41.9 میلیارد متر مکعب بوده در حالی که حجم مخازن 52 میلیارد متر مکعب است یعنی به اندازه سدها ورودی نداشتیم.
ورود 81 درصد آب به سدها
وی میزان ورودی به سدها را 81 درصد عنوان کرد و افزود: سال گذشته نسبت به سال قبل از آن 6 درصد افزایش ورودی داشتیم و نسبت به متوسط 5 ساله 13 درصد کاهش را شاهد بودیم.
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه خروجی سدها نسبت به پارسال 6 درصد رشد و نسبت به متوسط 5 ساله 19 درصد کاهش داشته است، گفت: سال آبی گذشته سدهای کشور 48 درصد پرشدگی داشتند که نسبت به سال گذشته 12 درصد و نسبت به متوسط 5 ساله 7 درصد رشد داشته است.
وی اظهار داشت: سد لار 4 درصد پرشدگی، سد دوستی با 180 میلیون متر مکعب وردوی 15 درصد پرشدگی، سد کرخه با 51 درصد پرشدگی وضعیت مطلوبی داشت، گتوند 93 درصد، دز 61 درصد و چاه نیمه ها 16 درصد پرشدگی داشته اند.
قاسم زاده تصریح کرد: سال گذشته ورودی 14 سد زیر نرمال، 20 سد در بازه 10 تا 20 درصد، 47 سد در بازه 50 تا 70 درصد و سدهایی مثل کهیر و پیشین نیز صد در صد پرشدگی داشته و در کل به طور متوسط سدهای کشور 80 درصد پرشدگی داشته اند.
وی رقم بارشهای سال آبی گذشته را در مجموع 3.5 میلیمتر ذکر کرد و گفت: نسبت به بلندمدت 36 درصد رشد بارش داشتیم که البته بیشتر بازش ها متمرکز در شمال و شمال غرب بوده است.
سخنگوی صنعت آب پرشدگی سدها را 46 درصد و با میزان آب 23.8 میلیارد متر مکعب عنوان کرد و افزود: این میزان آب در سدها 12 درصد نسبت به سال گذشته بیشتر بوده است.
وی پرشدگی سدهای تهران را نیز 25 درصد اعلام کرد و افزود: سد زاینده رود 25 درصد، دوستی 14 درصد، استقلال 11 درصد چاه نیمه ها 16 درصد، ساوه 7 درصد پرشدگی دارند.
کاهش 2 سانتیمتری کاهش تراز دریاچه ارومیه
اقاسم زاده در پاسخ به سوالی درباره اوضاع دریاچه ارومیه گفت: در حال حاضر تراز دریاچه 1270.1 متر و نسبت به سال گذشته 30 سانتیمتر افزایش و نسبت به ابتدای سال آبی 2 سانتیمتر کاهش تراز داریم.
وی با بیان اینکه مصارف چاه های اطراف دریاچه بسیار بالا و این باعث شده که تراز اکولوژیک دریاچه محقق نشود، افزود: امسال دریاچه تراز خوبی داشت اما با فروکش کردن بارش ها ورودی به کم شده و تراز کاهش یافت.
تعرفه کم مصرف ها افزایش نمی یابد
قاسم زاده درباره جزییات افزایش تعرفه آب برای مشترکان پرمصرف، گفت: دولت چندین سال است که افزایش پلکانی تعرفه آب را دنبال می کند؛ امسال افزایش تعرفه پرمصرف ها در دستور کار قرار گرفت تا میزان مصرف آن ها مدیریت شود و برنامه ای برای افزایش تعرفه آب مشترکان کم مصرف در سال جاری نیست.
وی افزود: افزایش تعرفه آب صرفا برای مشترکان پرمصرف بوده و هیچ برنامه ای برای افزایش تعرفه آب مشترکان کم مصرف در دستور کار نیست.
اوضاع رهاسازی آب از هیرمند
سخنگوی صنعت آب در پاسخ به سئوالی درباره ورودی آب از هیرمند به سمت ایران بیان داشت: امسال بارندگی سمت ایران و افغانستان مناسب بود و ما همکاری هایی هم از جانب افغان ها شاهد بودیم هرچند همواره اعتراض داشتیم که حقابه ما کامل داده نشده است.
وی ادامه داد: سال گذشته 300 میلیون متر مکعب از هیرمند ورودی داشتیم و این اطمینان نسبی را داریم که تا چند سال آب داشته باشیم البته اقدامات متعددی در این حوزه انجام شد که از حقابه فارغ شویم و آن اینکه طرح های زیادی در هامون و چاه نیمه ها به اجرا رسید اما واقعیت اینکه حتی اگر به صورت مطللق نیز برای تامین آب به هیرمند نیاز نداشته باشیم اما به لحاظ زیست محیطی باید این آب روانه شود.
قاسم زاده با اشاره به همکاری نسبی افغانستان در زمینه رهاسازی آب گفت: سد کمالخان به نحوی احداث شده که می تواند کل سیلاب ها را مهار کرده و اجازه ورود به سمت ایران ندهد کمااینکه سالهای قبل 2 میلیارد متر مکعب آب منحرف و از دسترس خارج شد اما با قدرت دیپلماسی ایران سال گذشته بخشی از آب روانه ایران شد هرچند تمام حقابه رها نشده است.
وی اظهار داشت: در شرایطی که متوسط سرانه مصرف آب شرب دنیا 150 لیتر در روز باشد، سرانه شرب و بهداشت در ایران معادل 240 تا 250 لیتر در روز است. در بخش کشاورزی نیز شاخص بهره وری در دنیا معادل 2.5 مترمکعب به ازای هر کیلوگرم تولیدی کشاورزی است در حالی که در ایران در حدود 1.2 است یعنی سرانه مصرف در بخش کشاورزی ایران حدود 2 برابر متوسط دنیا است.
سخنگوی صنعت آب کشور بیان داشت: در هدفگذاری های صورت گرفته در بخش کشاورزی، مقرر شده تا در افق 1420 مصرف آب بخش کشاورزی به 51 میلیارد مترمکعب مصرف برسد که این هدفگذاری در سند امنیت غذایی و نقشه راه آب نیز قید شده است. با انجام این برنامه ریزی، اکثر دغدغه های بخش آب حل خواهد شد و به همین منظور برنامه های وزارت نیرو در دو بخش چاه های کشاورزی و برداشت در شبکه های آبیاری متمرکز است.
وی با بیان اینکه تاکنون حدود 416 هزار پروانه برای چاه های کشاورزی در کشور صادر شده، افزود: حدود نیمی از چاه های حفرشده در این بخش دارای برق هستند و از نظر حجمی نیز در چاه های دارای برق حدود 22 میلیارد مترمکعب پروانه صادر شده است، اما 28 میلیارد مترمکعب برداشت اتفاق می افتد که حدود 6 میلیارد اضافه برداشت وجود دارد؛ لذا باید از طریق کنتورهای هوشمند مدیریت برداشت انجام شود.
اعمال محدودیت برق برای 12500 چاه
قاسم زاده گفت: در راستای مدیریت تومان آب و برق در سال گذشته حدود 12500 چاه اعمال محدودیت شد به طوری که امکان برداشت آب از چاه وجود نداشت. در سال جاری نیز همچنان این اقدام پیگیری می شود و تاکنون 15 هزار چاه مازاد بر مصرف، شناسایی شده که در حال تعاملات با آنان هستیم؛ در نهایت حدود 6 میلیارد مترمکعب برداشت کشاورزی را از این طریق می توان کنترل کرد.
سخنگوی صنعت آب با اشاره به اینکه در خصوص چاه های غیرمجاز نیز هدفگذاری انجام شده است، ادامه داد: در طول سال جاری و سال آینده با انسداد چاه هایی که بیشترین برداشت را در پی دارند در حدود 6 میلیارد مترمکعب دیگر نیز کنترل برداشت قابل تحقق است.
وی با بیان اینکه افزایش بهره وری نیز از جمله برنامه های در دست اقدام دولت است، گفت: هدف این برنامه کاهش مصرف آب کشاورزی از حدود 82 میلیارد مترمکعب در حال حاضر به حدود 51 میلیارد تا افق 1420 است که برای آن برنامه ریزی لازم صورت گرفته است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1227547/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کدام کشورها بیشترین کاهش نرخ تولد را داشته‌اند؟

آینده مبتنی بر هوش مصنوعی است و بلاک چین ها نیز باید چنین باشند

افزایش صادرات کالا از گمرک دوغارون به افغانستان

8 کشته و زخمی در پی انفجار بالن گاز در افغانستان

بازی های افغانستان در رقابت های فوتبال ساحلی

پیروزی افغانستان بر زیمباوه

انفجار بالن گاز در افغانستان

اعلام برنامه بازی های افغانستان در رقابت های فوتبال ساحلی

تنش تازه در روابط انگلیس و آمریکا

ابهام در روابط آینده انگلیس و آمریکا / سفیر جدید لندن "احمق تمام عیار" خوانده شد

افشاگری وال‌استریت‌ژورنال

سفیر جدید در تیررس حملات ترامپ؛ کار 2متحد همیشگی به فحاشی کشید | تنش در روابط انگلیس و آمریکا ؛ ماجرا چیست؟

کرملین: آمریکا همچنان یک کشور غیردوست است

انگشتر شهید سید حسن نصرالله فروخته شد

سازمان ملل: تمامی راه‌ها در غزه به مرگ منتهی می‌شوند

طراح پیجرهای انفجاری لبنان در شبکه آمریکایی

اسرائیل 95درصد از استان قنیطره سوریه را اشغال کرد

جریمه شرکت اسرائیلی به دلیل جاسوسی از واتس اپ

مدیر گروه مسکن و شهرسازی مجلس: پاشنه آشیل طرح های مسکن ما تامین مالی است

پیش بینی بورس یکشنبه 2 دی 1403

واقعیت های تغییر رژیم در سوریه

تازه‌ترین آمارها از چکنو بانک صادرات ایران

درخشش ستاره دورگه ایرانی در ژاپن

چین در حال آزمایش یک جت مافوق صوت است؛ از لندن تا نیویورک 2 ساعت

فرمان مهم جولانی درباره حرم حضرت زینب

تهدید ترامپ به اتحادیه اروپا

آلبانی از آمریکا پیشی گرفت/ تیک‌تاک در آلبانی دست کم یک سال مسدود می‌شود

دولت آمریکا از خطر تعطیلی گریخت

آلبانی از آمریکا پیشی گرفت/ ممنوعیت تیک‌تاک به اروپا رسید

افزایش حقوق بازنشستگان در آمریکا در سایه نگرانی‌های مالی

اقدام وزارت میراث‌فرهنگی برای استرداد 2 سکه تاریخی ایران از آمریکا

مسیریابی در سوریه جدید

دنیای سیاه؛ گزارشی درباره یک فاجعه پزشکی

رای‌الیوم: الجولانی دستور اختصاص تیمی برای حفاظت از حرم حضرت زینب (س) را داد

ارتش رژیم صهیونیستی: از شکست روز شنبه درس گرفتیم

روایت فایننشال‌تایمز از هشدار عربستان درباره عامل حمله به ماگدبورگ به برلین

نرخ سکه و دلار کاهشی شد؛ ساز مخالف طلا با رنگ سرخ بازار

محور‌های رایزنی رئیس سازمان حشدالشعبی و نماینده سازمان ملل در عراق

خروج نیروهای آمریکا از عراق؛ سال 2025، نقطه عطفی در امنیت منطقه‌ای

واکنش عراق به تحولات سوریه

حرفهای متفاوت اتاق فکر آمریکایی درباره شرایط عراق کنونی

دیدار مهندس اوحدی با مادر شهیدان باقری زند

بحران جدی در صنعت؛ تولید کشور در معرض خطر

دبیرکل اکو: منطقه آزاد ماکو مرکز ایده آل برای سرمایه گذاری در لجستیک، کشاورزی، معدن و گردشگری است

واکنش دولت به خبر تقاضای حذف 4 صفر از پول ملی

لایحه حذف 4 صفر از پول ملی ایران به مجلس رسید

دولت به تقاضای حذف 4 صفر از پول ملی واکنش نشان داد

موافقت با افزایش بودجه جهت برگزاری مناقصه طرح های زیرساختی منطقه ویژه اقتصادی لامرد*

بازدید رییس هیئت عامل ایمیدرو از منطقه ویژه اقتصادی لامرد

منطقه آزاد انزلی باید هسته تحول در استان گیلان باشد